Magyar légióssal halad a Serie A felé a Pisa

A 2021-2022-es szezon derekánál a Pisa magabiztosan vezeti az olasz másodosztály tabelláját és minden esélye megvan rá, hogy három évtized távollét után hamarosan újra a Serie A-ban szerepeljen. Ebből pedig az idény elején szerződtetett magyar válogatott középpályás is igyekszik kivenni a részét.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A ferde toronyról világhírű Pisa városának labdarúgócsapatát 1909-ben hozták létre, ám az első évtizedekben kizárólag regionális bajnokságokban szerepelt. A fekete-kék színekben pompázó toszkánai együttes először 1934-ben jutott fel az országos másodosztályba, melynek első nekifutásra csaknem két évtizeden át, 1952-ig tagja volt.

A korai években egy magyar is aktív szerepet játszott a klub életében, Ging József előbb játékosa volt a gárdának, majd edzőként három időszakban is leült a kispadra, a helyiek az Il Mago (a Mágus) becenévvel illették őt.

A csapat aztán az ötvenes években még a harmadosztályból is alászállt, és bő tíz évbe telt, mire újból fel tudott emelkedni, 1965-ben pedig már újból a második vonalban szerepelt.

A klub története során hét szezont töltött a legmagasabb osztályban, első ízben az 1968-1969-es évadot, ekkor egyből kiestek a Serie A-ból. Két esztendővel később már újra csak a harmadosztályban szerepeltek, majd a stadion névadójává váló elnök, Romeo Anconetani 1978-tól kezdődő regnálása alatt indultak meg újból felfelé, és a másik hat élvonalbeli szezon teljesítése is a presidente szerepvállalásához köthető.

A Nerazzurri a 80-as években az első- és a másodosztály között ingázott, volt, hogy sikerült egy újabb évre bennmaradni a legfelső ligában, de rendszerint egyből kizuhantak az A-ból a B-be. Az 1987-1988-as bennmaradás idején még a később világbajnok, majd brazil szövetségi kapitányként is tevékenykedő Dunga is a csapatot szolgálta (fiatal labdarúgóként), míg az eddigi utolsó, 1990-1991-es élvonalbeli szereplés alkalmával például két frissen Európába igazoló argentin tehetség, Diego Simeone és José Chamot erősítette a keretet.

A csapat a rangos nemzetközi kupákban ugyan nem próbálhatta ki magát, de a 80-as években gyakori szereplője volt a magyar csapatok által is kedvelt néhai Mitropa-kupának (más néven Közép-európai Kupa, vagy KK), ráadásul 1986-ban és 1988-ban egyaránt elhódították a trófeát. A Pisánál sikeresebb olasz klub a sorozat történetében csak a Bologna volt három elsőségével, miközben a kupa abszolút rekordbajnokának a Vasas számít hat trófeával.

 


HARMINC ÉVE TÁVOL AZ ÉLVONALTÓL

A legutolsó élvonalbeli kiesést követően még három szezont töltöttek el a Serie B-ben, az első kettőben a feljutásért versenyeztek, a harmadik végén viszont anyagi problémák miatt csődbe mentek, és 1994-ben visszakerültek az amatőr bajnokságba. Innentől kezdve egy időre eltűntek a futballtérképről és legfeljebb a harmad-, vagy negyedosztályban versenyeztek. 2000-ben történetük során először megnyerték a harmadosztályú kupát (Coppa Italia Serie C). Legközelebb 2007-ben tűntek fel a Serie B-ben két szezon erejéig, majd ismét visszasüllyedtek a Serie D-be. Az újabb reformokat követően a 2010-es évektől kezdve évről évre egyre erősebb csapat benyomását keltették a harmadosztályban. A 2015-2016-os szezont követő rájátszás megnyerésével az első edzői szerepvállalásai egyikét töltő Gennaro Gattuso vezetésével feljutottak a másodosztályba, miután a playoff döntőjében a Roberto De Zerbi által trenírozott Foggiát múlták felül heroikus küzdelemben.

 


A másodosztályban bár sokáig becsülettel harcoltak, végül sereghajtóként búcsúztak, Gattuso „antifocijával” a teljes mezőnyben a legkevesebb gólt rúgták, viszont a legkevesebbet is kapták utolsó helyezésük ellenére.

Egy gyengébb harmadosztályú szezont követően 2018-ban nevezték ki a kispadra a mostani edzőjüket, Luca D’Angelót. A Pisa a 2018-2019-es idényben a Serie C-s rájátszás egyik győzteseként feljutott a Serie B-be, ahol az elmúlt két évben stabil középcsapatnak számított egy kilencedik és egy 14. helyezéssel. 2021 januárjában az orosz születésű amerikai-brit üzletember, Alexander Knaster vásárolta meg az egyesület tulajdonjogának 75 százalékát, és megjelenése óta szinte észrevétlenül építettek feljutásra hajtó együttest a megbízható lábakon álló stabil B-s középcsapatból.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

A CSÚCSTÁMADÁS ÉVE

A Pisa csapata a 2021-2022-es olasz másodosztályú idény felénél 18 forduló alatt gyűjtött 38 pontjával négy pont előnnyel vezeti a bajnokságot. A toszkánai együttes 11 győzelem mellett öt alkalommal játszott döntetlent, és a mezőnyben harmadmagával a legkevesebbszer, mindössze kétszer kapitulált.

Az alapfilozófia továbbra is a biztos védekezésen alapul, hiszen a 18 mérkőzésen csupán 12 gólt kaptak, miközben 26 alkalommal voltak eredményesek.

D’Angelo együttese fantasztikusan kapta el az idényrajtot, az első öt meccs mindegyikét megnyerte. Noha október-november magasságában volt egy öt fordulón át tartó nyeretlen szériájuk (ezalatt szenvedték el mindkét vereségüket három döntetlen mellett), nem omlottak össze, hanem a 2021-es utolsó mérkőzésekre újra magukra találtak. A Pisa a legutóbbi hat fordulóban öt győzelmet regisztrált egyetlen pontosztozkodás mellett úgy, hogy a győztes meccsek alkalmával még csak gólt sem kapott, és az ötből négy alkalommal 1-0-ra diadalmaskodott.

A csapat remek rajtjából oroszlánrészt vállalt a két méter magas ifjú támadó, Lorenzo Lucca, aki a bajnokság első hét fordulója alatt hat gólt lőtt, azóta azonban egyszer sem volt eredményes. A 21 éves korosztályos válogatott támadó hamar felhívta magára néhány élvonalbeli csapat figyelmét, de a félszezon második felében kissé elszürkült és végül a kezdőcsapatbeli helyét is elveszítette. Az elmúlt hetekben Gianluca Sibilli és a nyáron igazolt izraeli Jonatan Cohen felelt a fontos gólokért, s az aktuális nyeretlen széria alatt mindketten két-két győztes gólt regisztráltak. Összességében előbbi négy, utóbbi három találatnál tart az idényben.

 


A Pisa ketrecét a Hellas Verona egykori brazil kapusa, Nicolás Andrade őrzi, aki a Serie B szintjén továbbra is a legjobb hálóőrök közé tartozik. Fontos szerzeménynek számít az egykori német korosztályos válogatott Idrissa Touré, aki a Juventustól érkezve középpályás létére három gólt szerzett a csapatban. A torinói „zebrákhoz” több kötődése is van a csapatnak, hiszen a csapat saját nevelésű hátvédje, Samuele Birindelli alapembere az idei együttesnek – helyi származású édesapja annak idején karrierje zenitjét a Juventusnál töltötte. Giorgio Chiellini ikertestvére, Claudio Chiellini pedig a Juventus U23-as csapatának vezetését követően nyár óta a Pisa sportigazgatójaként tevékenykedik.

Többségében nem sztárjátékosok, hanem megbízható, másodosztályú szinten jó névnek számító labdarúgók alkotják a csapat keretét, rutinosabb és fiatalabb játékosok megközelítőleg egyenlő arányban osztoznak a lehetőségen.

 

VISSZATÉRT OLASZORSZÁGBA A MAGYAR KÖZÉPPÁLYÁS

Abszolút beleillik a sztárallűröktől mentes, munkás játékosok sorába az augusztus végén szerződtetett Nagy Ádám. A korábban a Bolognával a Serie A-ban is megforduló magyar válogatott középpályás az elmúlt éveket az angol másodosztályban szereplő Bristol City csapatában töltötte, most azonban visszatért Itáliába. Lapunknak adott tavaszi interjújában Nagy kiemelte, hogy mennyire szeretett Olaszországban élni, és nyitott a visszatérésre – végül sikerült neki.

 


A 26 éves középpályást a szezonkezdet után szerződtették, a harmadik fordulóban mutatkozott be új klubjában, néhány héten belül pedig állandó kezdő helyet követelt magának. Azóta csak egyetlen meccset hagyott ki eltiltása miatt, 15 pályára lépéséből 11-szer a kezdőcsapat tagja volt. Az első sorban a védekezésben és a támadások alapjának építésében résztvevő középpályás két sárga lapot kapott az idényben. Továbbá november 7-én a Cittadella elleni, 2-0-s vereség alkalmával a 38. percben a kiállítás sorsára jutott, miután megakadályozott egy kontratámadást.

„A beilleszkedésemet nagyban megkönnyítette, hogy előzőleg három évet már lehúztam Olaszországban és a nyelvet folyékonyan beszélem. Erre még rájön, hogy folyamatosan jönnek az eredmények, egymás után nyerjük a meccseket és szerezzük a három pontokat. Előzetesen abban maradtunk, hogy két-három éven belül kellene az első osztályért küzdenünk, de elég jól állunk már most is, ha pedig az első év végén rögtön összejönne a feljutás, az lenne a non plus ultra.

 

Ahogy most állunk, már abszolút reális cél lehet számunkra akár a feljutás is”

 

– mondta december elején az M4 Sportnak adott nyilatkozatában.

A Serie B mezőnye szokás szerint idén is rendkívül kiegyenlített, de a stabil csapat benyomását keltő Pisa gárdája immár a feljutás egyik legfőbb esélyesének tekinthető. Nagy Ádám pedig elmondhatja, hogy ha már nem tudott közvetlenül a Serie A-ba igazolni, a másodosztály egyik legígéretesebb jövőképével rendelkező együtteséhez szerződött, amellyel önerőből harcolhat a feljutásért.


A szerző a Serie B magyar oldal nevű blog szerkesztője, amennyiben az alacsonyabb osztályú labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

SERIE B MAGYAR OLDAL

 

Ki lesz a Serie B 2021/22-es kiírásának bajnoka?

3,50 – Lecce

5,00 – Brescia

5,00 – Pisa

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Olaszország/Serie B/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az olasz foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást