NB I-es körkép: a Ferencváros legizmosabb kihívója

Új edzővel vág neki a labdarúgó élvonal 2020/2021-es kiírásának az előző bajnokság ezüstérmese, a Mol Fehérvár FC.

Pénteken indul az NB I! Kattints és fogadj a mérkőzésekre!


Négy fordulóval a zárás előtt biztossá vált a Ferencváros aranyérme a 2019/2020-as bajnokságban. Juan Carrillo vezetőedzővel – akivel 2015-ben bajnok lett a Vidi – már abban a tudatban hajráztak, hogy biztos második helyezettként zárnak. Elbúcsúztatták a visszavonuló válogatott játékosokat, Juhász Rolandot (az utolsó bajnokiján a büntetőrúgásából szerzett góljával győzték le 1-0-ra a Fradit) és a 37 éves középpályást, Huszti Szabolcsot, és Carrillóval sem hosszabbítottak. Néhány nappal az utolsó, zalaegerszegi meccs után kiderült, hogy a ZTE edzője, Márton Gábor lesz a Mol Fehérvár FC trénere. Az egy plusz egy évre kinevezett szakvezető tökéletesen tisztában van azzal, hogy a Vidi más kávéház, ahol a bajnoki cím a cél.

Székesfehérvár Városportál - Márton Gábor lett a MOL Fehérvár új ...
Fotó: molfehervarfc.hu

Juhászon és Husztin kívül a brazil-magyar Vinícius is távozott, a válogatott védő az uruguayi Club Nacionalban folytatja a pályafutását. Körön kívül került Elek Ákos és Futács Márkó is, a légiósok közül a bosnyák-osztrák Anel Hadzic és a bolgár Georgi Milanov vált szabadon igazolhatóvá.

Posztokra igazoltak: a szerb kapus, Emil Rockov a Vojvodinától jött, a brazil szélső, Evandro da Silva a bolgár CSZKA Szófiában játszott tavasszal, megszerezték a Mezőkövesd grúz csatárát, házio gólkirályát, Budu Zivzivadzét, és Márton Gábor tovább dolgozhat Bolla Bendegúzzal, aki a zalaegerszegi kölcsönből tért vissza (a 20 esztendős védő az Év felfedezettje díjat vehette át a RangAdó díjátadón).

Géresi Krisztián súlyos gerincproblémákkal küzdött azóta, hogy legutóbb 2017. december 2-án, a Ferencváros elleni bajnokin pályára lépett. Most már teljes értékű munkát végez, és készül az ötvenhetedik NB I-es mérkőzésére a huszonhat esztendős középpályás.

Székesfehérváron magasra tették a mércét, csalódásként élik meg, ha csak a második helyen végez az együttes a bajnokságban. Márton Gábor a székfoglalójában, a bemutatkozó sajtótájékoztatón párhuzamot vont az egerszegi és a fehérvári szerepvállalása között:

„Ha azt nézzük, a két helyzet hasonló: ott is meccseket kellett nyerni folyamatosan, hogy elérjük a céljainkat. Itt kicsit több mérkőzést kell majd nyerni. Minden edző tanul, fejlődik. Azt vallom, nincs kész edző. Annyi újdonság éri az embert a fociban, arra tudni kell reagálni. Ez egy másik környezet lesz, de eddig mindenhol tudtam kezelni a nyomást. Itt kicsit más lesz. Ilyenkor viszont mindig segít, ha az ember a játékoskorára gondol. Ott igaz, annyiból jobb volt, hogy az ember kiment a pályára, és tudta, mit tud megcsinálni. A pálya szélén most kicsit kiszolgáltatottabb. Eredményeket nem akarok ígérni, megvan az elvárás, de remélem, olyan játékot tudunk csinálni, amire mindenki csettint”.

Juhász Roland után új csapatkapitányt kellett választani, végül a háromszoros magyar, és egyaránt egyszeres lengyel és amerikai gólirálynak, Nikolics Nemanjának szavaztak bizalmat.


Nemcsak edzője volt korábban Márton Gábor, hanem tizenkét éve játékostársakként alkották a támadószekciót Barcson.


Nikolics ott szeretné folytatni, ahol négy és fél éve abbahagyta ...
Fotó: molfehervarfc.hu

A Mol Fehérvár FC a bükfürdői edzőtáborozással hangolt a bajnokságra, a felkészülési mérkőzéseket négy döntetlennel kezdték (-Haladás: 0-0, -Slovan Bratislava: 2-2, -Mura 1-1, -Nafta Lendava 2-2), majd legyőzték az Újpestet (0-1), aztán kikaptak a Slavia Prahától (1-3).

A sors pikantériája, hogy Márton Gábor korábbi sikerei helyszínén debütál fehérvári trénerként, augusztus 15-én, szombaton fél héttől. A ZTE a rajt hetében még megszerezte az ukrán középpályást, Artyem Favorovot a Puskás Akadémiától és a szlovén védőt, Ziga Zivkót a Nafta Lendavától – mindketten kölcsönbe érkeztek.

Visszakanyarodva a Mol Fehérvár FC-hez:


Augusztus 27-én játsszák az Európa Liga-selejtezőt, amikor az ír Bohemian FC Dublint fogadják zárt kapuk mögött, a továbbjutás egy meccsen dől el.


Nikolics Nemanja szeretne kupagyőztes és bajnok lenni, és átélné mindazt, amit a varsói Legiával sikerült, azaz pályára lépne a Bajnokok Ligája-csoportkörében, és szeretné megelőzni Szabó Józsefet, a székesfehérváriak történetének legeredményesebb labdarúgóját akinek a rekordjától 19 gól választja el. A koronázóvárosban eltökélték, hogy az új bajnoki évadban letaszítják a trónról a Ferencvárost. Nem lefutott az ütközet, izgalmas idény előtt állunk.

Írj hozzászólást