NB I-es körkép: keleten a helyzet fokozódik

Közeleg a honi labdarúgó élvonal 2020/2021-es idényének rajtja. Az NB II-es feljutók után a Dunától keletre lévő csapatok háza táján szemléztünk.

 


A hamarosan rajtoló NB1-re is fogadhatsz az Unibet oldalán


KISVÁRDA

A bajnoki főpróbák, a felkészülési meccsek idején a koronavírustesztek okoztak először riadalmat, majd nyugalmat a harmadik élvonalbeli szezonjára készülő Kisvárdán. Koronavírus-fertőzés gyanúja miatt maradt el az Újpest elleni összecsapás, ám azóta egyik teszt sem mutatott ki megbetegedést a labdarúgóknál, vagyis teljes erőbedobással a Budafok elleni, augusztus 17-i, idegenbeli nyitányra összpontosíthatnak.
A Bp. Honvédhoz távozó Bódog Tamást, az egykori kispesti tréner, Supka Attila váltotta kisvárdai kispadon.
Akikkel már nem dolgozhat együtt; a görög Theodorosz Berios (Nea Salamis – Ciprus); a román Gheorghe Grozav (Diósgyőr), valamit Mihai Minca, a szerb Nemanja Obradovic és Rados Protic (Indija); a magyarok közül pedig Tischler Patrik és Zöldesi Illés (Debrecen).
Érkezett viszont három új légiós a montenegrói-albán balszélső, Driton Camaj (Iszkra Danilovgrad), a horvát belsővédő, Niko Datkovic (Cracovia), a szlovák támadóközéppályás, Lukas Mihalik (Szpartak Trnava) és a szerb-magyar Lazar Zlicsics (Vozsdovac) személyében. Rajtuk kívül visszatért Horváth Zoltán a Győrtől, míg Lakatos Csabát a Vasastól szerződtették.

A 109 éves klub új címerrel várja a rajtot. A szurkolók képviselőivel közösen határozták meg azokat a motívumokat, amelyeket mindenképpen tartalmaznia kellett az újdonságnak. A város címeréből a nyakára a farkával tekeredő sárkányt vették át, amely a Kisvárda felemelkedését nagyban meghatározó Várday-család egykori címerének volt az alapmotívuma, mint az önfeláldozás szimbóluma. A sárkány a küzdést is jelképezi. Nem maradhatott ki a címerből a vár sem, mint Kisvárdát leginkább jellemző idegenforgalmi látványosság. Ezentúl nem vádolhatják a szabolcsiakat azzal, hogy a mexikói CD Guadalajara címerét koppintották.

Augusztus 16-án, 17 óra előtt 5 perccel a mezőny két borsod-abaúj-zempléni reprezentánsa csap össze a DVTK Stadionban, amely a Stadium Database versenyében a szakmai zsűri szavazatai alapján a 2018-ban átadott arénák összevetésében nyerte meg az év stadionja díjat.


DVTK

A Diósgyőr az újrakezdés után visszafogottabb teljesítményt nyújtott, de megőrizte az NB I-es tagságát. Feczkó Tamás vezetőedző korábban a Balmazújvárossal és az MTK-val ért el sikereket, a DVTK-hoz az előző szezon közben akkor érkezett, amikor „égett a ház”. Most tiszta lappal, új alapokon építkeznek.
Három olyan játékost igazoltak, akik erősségei lehetnek a közönségvonzó csapatnak: a támadósorba Gheorghe Grozav (Kisvárda), védelembe pedig Sztefan Drazsics (Csangcsun Jataj – Kína) és Hegedűs János (Puskás Akadémia).
Csupán a Debrecen elleni vereség után megbüntetett Dusan Brkovics és Haris Tabakovic távozott a légiósok közül, rajtuk kívül még Óvári Zsolt (Pécs) igazolt el, illetve a kölcsönben lévő Kiss Tamás (Puskás Akadémia) és Egerszegi Tamás (Paks) nem lettek marasztalva.

Diósgyőrben rajongásig szeretik a csapatot a szurkolók. Bárdos István szerezte és a Reflex együttes előadta az indulót: „Hétvége, forduló csak a meccsre gondolok, Fújhat szél eshet hó, én mindig itt vagyok! Zúg a szép volt fiúk, ha gólokat lövünk, Piros-fehér a címerünk!” A főpróbát olyan helyen tartották a Paks ellen, ami szimbolikus is: az acélvárosiak Üllőn kovácsolódtak egységesebbé.

Felkészülési mérkőzés az tartalékcsapat ellen (Kép: dvtk.eu)

MEZŐKÖVESD ZSÓRY

A Mezőkövesdnek örök emlék az előző kiírás, hiszen soha nem szerepeltek ilyen jól korábban a matyóföldiek. Ám van hiányérzetük: kikaptak a Magyar Kupa-döntőben, a bajnokságban pedig éppen csak lemaradtak a dobogós pozícióról. Így ugrott az Európa-liga selejtező is.

Kuttor Attila vezetőedző munkájával maximálisan elégedettek.
A tréner nem számíthat a grúz Budu Zivzivadzéra (MOL Fehérvár), Pekár Lászlóra (Vasas), Takács Tamásra (Szeged) és Dragóner Filipre (Zalaegerszeg).
Érkezett három légiós, az orosz balszélső, Szerder Szerderov (Inter Zapresic – Horvátország) és a grúz balhátvéd, Luka Lakveheliani (Szaburtalo Tbiliszi – Grúzia), a bosnyák középpályás, Dino Besirovics (Hajduk Split). Honfitársaink közül a védelem tengelyébe Jagodics Márk (Haladás), a középpályára Berecz Zsombor (MOL Fehérvár), valamint a fiatalítás érdekében a tinédzser balhátvéd, Kotula Máté (Szolnok) és a 20 esztendős balszélső, Bencze Márk (Siófok). Komoly erősítés, hogy a jövőben is náluk folytatja a csupa szív irányító, Cseri Tamás.

Kuttor Attila épp edzést tart  (Kép: mezokovesdzsory.hu)

Mindhárom Dunától keletre lévő klub mögött, mellett politikus és/vagy üzletember áll (Kisvárda: dr. Seszták Miklós, Diósgyőr: Leisztinger Tamás, Mezőkövesd: Tállai András), akik hosszútávra terveznek az elitben. A vezetőedzők (Supka Attila, Feczkó Tamás, Kuttor Attila) személye garancia arra, hogy nem elégednek meg a langyos vízzel. A keleti pezsgésre szüksége van a honi elitnek!

Írj hozzászólást