NB I-es körkép: megújuló Újpest, nagyra törő Kispest

Sorozatunk következő epizódjában két tradicionális fővárosi klub előkészületeit vettük szemügyre. Szép célok, nagy remények és két félig-meddig új edzővel vágnak neki a szezonnak a szóba kerülő pesti gárdák.

Megvédi a kupacímét a Honvéd? Vagy épp az Újpest lesz az új favorit? Egy kattintás után, már fogadhatsz is rá az Unibet oldalán.


ÚJPEST

A IV. kerületben a sikertelenségi szériába beletört Nebojsa Vignjevic bicskája. A szerb edző szokatlanul sokáig ült a lila-fehérek kispadján: 2013 októberében lett vezetőedző, kétszer (2014-ben és 2018-ban) Magyar Kupát nyert a csapattal, míg 2018-ban bronzérmes lett. Az 52 éves szakember 258 tétmérkőzésen kormányozta a Megyeri útiak hajóját a honi futball hol csendes, hol háborgó tengerén. Vignjevicet honfitársa, egykori segítője, Predrag Rogan (a 2017/2018-as szezonban volt az Újpest másodedzője) váltotta, aki az FK Napredak Krusevac együttesétől érkezett. Az edzőcsere olyannyira beváltotta a hozzáfűzött reményeket, hogy a csapat megtáltosodott, és a 6. helyre tört előre.

S ha már Napredak Krusevac: Rogan előző együttesétől szerződtették Miroszlav Bjelost, a szintén szerb utánpótlás-válogatott Petar Gigicset a belgrádi Partizantól, a koszovói Lirim Kastratit a Bolognától (aki az AS Románál nevelkedett), az elefántcsontparti Junior Tallót a francia Chambly csapatától, Zalaegerszegről Nikola Mitrovicsot és Stieber Zoltánt, illetve Budaörsről Stieber Andrást. Három északmacedón játékost szemeltek ki: Matej Cvetanovszki, Filip Najdovszki (Vardar) és Sztefan Jevtovszki (Rabotnicski), azonban az ő ügyükben még nem döntöttek.
Az viszont bizonyos, hogy távozott Balázs Benjámin (MTK), Jonathan Heris (EupenBelgium), Litauszki Róbert (Vasas), Zsótér Donát (Bp. Honvéd), Novothny Soma és Antonio Perosevic.

Merőben más lesz az Újpest, mint tavasszal volt, hiszen a játékos kerete is lényegesen megváltozott. Predrag Rogan immár nem a tüzet oltja, hanem egy új építmény alapjait rakja le. Aligha a szimpla bennmaradás kivívása a cél Roderick Duchatelet tulajdonos csapatánál.
A címervita legfrissebb fejezete: 2020–2021-es idényben a tradicionális UTE-címer egybeolvad a három éve bevezetett új emblémával.

A DVTK elleni felkészülés meccs előtti pillanatok (Kép: ujpestfc.hu)

HONVÉD

A IV. kerületből irány a XIX. kerület, mégpedig a Hungária körút érintésével. Ugyanis a stadionépítés miatt a Bp. Honvéd ősszel is az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezi a hazai mérkőzéseit. A kispestieknél a kupagyőzelem sem volt elég arra Pisont Istvánnak, hogy megváltsa a beszállókártyáját az új idényre (azért asszisztensedző maradt a klubnál). Az áprilisban kinevezett sportigazgató, Urbányi István Bódog Tamást nyerte meg vezetőedzőnek.
A Kisvárdáról érkezett szakember a szurkolói ankéton kijelentette: „Szenvedélyes, nézhető futballt szeretnénk játszani. Arra törekszünk, hogy aki kijön a mérkőzéseinkre, azzal az élménnyel térjen haza, hogy a következőn is ott szeretne lenni. Ezzel a csapattal eredményesek lehetünk”.

Bódog Tamás már osztja a taktikai utasításokat a felkészülési mérkőzésen (Kép: honvédfc.hu)

A Magyar Kupa-győztesnek búcsút intett Tonci Kukoc, Levkovich Robi és Macdonald Niba.  Érkezők oldalán viszont komoly nevek sorolhatóak fel, mert visszatért az Egyesült Államokból, a Sporting Kansas City-ből Baráth Botond, Tamás Krisztiánt a MOL Fehérvártól igazolták le (Zalaegerszegen játszott tavasszal), Zsótér Donát az Újpesttől jött el/tért vissza, Nagy Sándor utóbb Debrecenben védett, míg a mali Boubacar Traoré előzőleg a tunéziai Bizertin játékosa volt.
Úgy látszik, több csapatnál is kardinális kérdés a címer, a Kisvárda és az Újpest mellett a Bp. Honvéd is újított. A pajzs formájú címert 1991-től már használta a Honvéd. Ennek egy újragondolt változatára cserélik le az előző logót. Az egyesület vezetői elébe mentek egy esetleges felhördülésnek, és a címerváltás előtt egyeztettek a Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület vezetőivel, a szurkolói csoportok képviselőivel, törzsszurkolókkal.

Augusztus 16-án, 19 órától a Pancho Arénában két EL-selejtezőben érdekelt együttes csap össze a nyitányon: a Bp. Honvéd új edzővel, nagyra törő tervekkel igyekszik borsot törni a Puskás Akadémia orra alá. Pikáns csatának ígérkezik a bajnoki bronzérmes és a kupagyőztes párharca.

Írj hozzászólást