NB I-es körkép: Puskás Akadémia – keményen, mint a svéd acél!

A tizenöt esztendeje alapított Puskás Akadémia története eddigi legnagyobb sikerét érte el a bajnoki bronzzal, amivel a felcsútiak az Európa Liga-selejtezőjére készülhetnek: augusztus 27-én a Hammarby vendégei lesznek.
Fotó: pfla.hu

Mire jutnak a felcsútiak a nemzetközi porondon?


A svéd bronzérmes klubban Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan klasszisa 23,5 százalékos tulajdonrészt vásárolt. Noha a 24 ezres átlagnézőszáma imponáló, a Puskás Akadémia elleni EL-selejtezőt zárt kapuk előtt rendezik meg. Addig még két bajnoki vár Hornyák Zsolt vezetőedző csapatára.


A hat élvonalban eltöltött idény során hét tréner ült a kispadon: Benczés Miklós, Robert Jarni, Szíjjártó István, Pintér Attila, Radoki János és Komjáti András után következett a magyar származású háromszoros szlovák válogatott egykori labdarúgó, Hornyák Zsolt személyében. A cseh Slovan Liberectől érkező szakember nem beszélt a levegőbe, amikor komoly célok elérését tűzte ki célul. A Puskás Akadémia 14 győzelemmel, 12 döntetlennel és 7 vereséggel a Ferencváros és a Mol Fehérvár mögött a harmadik helyen végzett.


A bronzérmes keretéből távozott Hegedüs János (Diósgyőr), Hegedüs Lajos (Paks), Sós Bence, Varga József (Debrecen), Skribek Alen (Budafok), Ján Vlasko (Spartak Trnava), a kölcsönben lévő Gyurcsó Ádám pedig visszatért a Hajduk Splithez.

Alaposan megerősítették az egyébként is izmos keretet, főleg a támadó szekciót: a portugál védő Joao Nunes a görög Panathinaikoszban játszott utóbb, a román csatár Alexandru Baluta a prágai Slaviától jött, a brazil támadó Weslen Júnior (művésznevén Juninho) tavasszal az örmény Ararat Jereván játékosa volt, hozzájuk került kölcsönbe a horvát NK Osijek csatára, Antonio Mance. Visszatért hozzájuk Diósgyőrből Kiss Tamás, akinek a góljával 1-0 legyőzték a szerb Topolyai SC-t, és szintén felkészülési meccsen, a bajnoki főpróbán a horvát NK Osijek ellen is nyertek 3-1-re (Knevezic, Plsek és Baluta találatával).

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezen a héten már a szintén az EL-selejtezőben érdekelt, Bp. Honvéd elleni, augusztus 16-i, hazai nyitányra hangolódnak a Vál-völgyiek. Hat nappal később Kisvárdán játszanak az NB I 2. fordulójában, majd irány Svédország.


„Rögtön az első körben rendkívül jó csapattal fogunk szembenézni, ám mi is erősek vagyunk. Megnéztem ellenfelünk statisztikáit, ők szerezték a legtöbb találatot a tavalyi svéd bajnokságban, ám mivel egy találkozón dől el a továbbjutás, aligha fognak ész nélkül nekünk esni. Véleményem szerint leginkább a koncentráción múlik majd, ki jut a következő körbe” – nyilatkozta Szolnoki Roland csapatkapitány a klub honlapján.

„Az előző idény után csak két hét szünet volt, így nem zökkentünk ki a ritmusból, azóta játszottunk négy edzőmeccset, illetve két tétmérkőzés is lesz már a lábunkban, nem gondolnám, hogy különösebb előnyt jelentene ellenfelünknek, hogy a svéd bajnokság már a felénél tart. Talán az összeszokottságuk jelenthet némi fórt számukra, de mi is tudjuk, miért utazunk: tovább akarunk jutni!”

Fotó: pfla.hu

Írj hozzászólást