NB I-es körkép: stadionavató az atomvárosban, új edző Zalában

Nemrég ért véget az előző kiírás, és hamarosan kezdődik a labdarúgó élvonal 2020/2021-es idénye. Az NB II-es feljutók és a Dunától keletre lévő csapatok után két, a folyótól nyugatra lévő együttest (Paks, Zalaegerszeg) vettünk górcső alá.


Mire jutnak a nyugati csapatok az idei NB1-ben? Kattints és fogadj.


 

PAKS

A legmagyarabb csapat, a Paks augusztus 15-én fél öttől stadionavatón fogadja az Újpestet. Mindkét együttes feledi az utóbbi bajnokságot, hiszen a kiesés réme riogatta őket a hajrában. A tolnaiaknál az alapkoncepció nem változott, továbbra is a hazai piacot részesítik előnyben. A bennmaradásban komoly érdemeket szerző Osztermájer Gábort megerősítették a vezetőedzői posztján, és a legértékesebb játékosuk, Böde Dánielt is megtartották.
Elengedték Bartha Lászlót (Pécs), Báló Tamást (Dunaújváros), Bor Dávidot (Csíkszereda), Kecskés Tamást (Siófok), Könyves Norbertet (ZTE) és Poór Patrikot (Debrecen).

Az építkezés utolsó ütemében a főlelátó is elnyerte végső és egyedi alakját, így a létesítmény a lila-fehérek elleni nyitányra elkészül. Akár pályára léphetnek a keret új tagjai: Ádám Martin (Kaposvár), Bognár István (MTK), Forgács Dávid (Nyíregyháza), Hegedüs Lajos (Puskás Akadémia), Lorentz Márton (Siófok), Nagy Richárd (Kaposvár), Szabó Bálint (MOL Fehérvár).
A 15. élvonalbeli idényére készülő együttesnél nem sűrűn váltanak edzőt, Osztermájer Gábor a hetedik tréner a sorban. Az állandóságot Haraszti Zsolt képviseli, aki 20 esztendeje a Paks ügyvezetője. Mondhatni: atombiztos a pozíciója.

Jól sikerült a felkészülés (Kép: paksifc.hu)

 

ZTE

A Zalaegerszeg tavaszi menetelésével kétséget sem hagyott afelől, hogy helye van az elitben. Stabil a háttér, Végh Gábor tulajdonos és Sallói István klubigazgató személye garancia a tudatos építkezésre. Mindketten elhessegették a kacsát: Dzsudzsák Balázs nem lesz a ZTE játékosa.

Érkezett viszont Dragóner Filip (Mezőkövesd), Gyurján Márton (Haladás), Könyves Norbert (Paks), Kun Bertalan (Győr), Szabó Bence (Debrecen), Bojan Szankovics (Irtis PavlodarKazahsztán), Tajti Mátyás (Zaglebie Lubin – Lengyelország), Alekszandar Tanaszin (ProleterSzerbia), Vass Patrik (MTK), Zimonyi Dávid (Lipót) és Szánthó Regő (Ferencváros).
A csapatnyi játékosra azért is volt szükség, mert hasonlóképpen sokan mentek, mint amennyien jöttek: Bobál Gergely (Nacional – Portugália), Eduvie Ikoba (Trencín – Szlovákia), Kocsis Gergő (TS Podbeskidzie Bielsko-Biala – Lengyelország), Kovács Zoltán (Budafok), Eric McWoods (Balzan Málta), Nikola Mitrovics (Újpest), Radó András (Vasas), Stieber Zoltán (Újpest), Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár), Bőle Lukács (Ferencváros), Matija Katanec (Mezőkövesd), Fanosz Katelarisz (Omonia Nicosia – Ciprus), Tamás Krisztián (Bp. Honvéd).

Épp a Debrecenből érkezett Szabó Bencét mutatják be (Kép: ztefc.hu)

Az új trénernek, Boér Gábornak tehát teljesen más kerettel kell dolgoznia, mint amilyennel Márton Gábor magasra tette a lécet. Noha messzemenő következtetéseket nem lehet levonni egy edzőmeccsből, de Cipruson 1–0-ra legyőzték Lang Ádám együttesét, a korábbi Vidi-edző, Henning Berg által irányított Omonia Nicosiát, amely a helyi bajnokság legutóbbi kiírásának első helyezettjeként részt vehet a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A zalaiak ott folytatják, ahol abbahagyták: az előző idény záró meccsén a MOL Fehérvárt fogadták, augusztus 15-én fél héttől úgyszintén a Fejér megyeieket látják vendégül. Csak éppen Márton Gábor már nem a hazaiak technikai zónájában tartózkodik, hanem a másik oldalon. Garantált, hogy nagy tapsot kap a köszöntésnél. Kérdés, hogy a két Gábor (Boér/Márton) közül ki lesz mosolygósabb negyed kilenc körül…

Írj hozzászólást