Manuel Neuer tényleg újra a régi

Habár az UEFA Kingsley Comant választotta a Bajnokok Ligája döntő legjobb játékosának, Manuel Neuert elévülhetetlen érdemek illetik meg a vasárnap esti produkciójáért (tavaly is inkább Alisson kapus érdemelte volna meg inkább a díjat, mint Virgil Van Dijk). 


Akár a Német válogatott mérkőzéseire is tudsz fogadni az Unibet oldalán!


Neuer kálváriája 2017 tavaszán kezdődött, amikor a Real Madrid elleni BL-elődöntő visszavágón eltörött a lábfeje. Visszatérésére augusztusban került sor, azonban a lába továbbra is zavarta a német kapust, egy hónap múlva pedig már ismét maródi volt, egészen januárig, ugyanis ismét eltörött a lábfeje. Neuer az egész szezonban csupán négy mérkőzésen játszott.

A következő szezonban már 38, majd idén 51 meccset játszott, tehát legalább a teste nem hagyta cserben, azonban a teljesítménye folyamatosan romlott. A klub elkezdte az utódját keresni, és Alexander Nübelt le is igazolták szabadügynökként a Schalke 04-től, aki az utóbbi két szezonban jobban védett, mint Neuer. Ennek ellenére Neuer 2023-ig hosszabbított szerződést, és Nübel jövője már úgy kétséges, hogy még egy müncheni edzésen sem vett részt.


Amint látszik, Neuer nagyon gyengén védte a kaput eltaláló lövéseket. Nübelnek még van hova fejlődnie, de a korkülönbség miatt Nübelnek áll a zászló (Söprögetés/90 percenként; Ívelések, beadások hány %-át hárították; Lövés utáni várható gólok összessége (hány gólt kapnak egy átlagos kapushoz képest a csapatuk által engedett kaput talált lövésekből)).


 

Neuer idénre feljavult, 2,5 góltól mentette meg a csapatát, ez pozitív tendenciára vall, míg Nübel elég nehéz helyzetben volt, mert az igazolás bejelentése után David Wagner a kispadra száműzte, elvéve tőle a csapatkapitányi karszalagot is.


Látszik, hogy az elmúlt két szezon alapján Alisson a világ legjobb kapusa. Neuer mutatói javultak idén a tavalyi szezonhoz képest, de meg kell várnunk, hogy tartós marad-e ez az állapot.


 

A német válogatottban is régóta kérdés, hogy ter Stegen kiérdemelte-e a lehetőséget arra, hogy átvegye Neuer helyét a kezdőcsapatban. Ekkor még Uli Hoeness, a Bayern München korábbi elnöke úgy nyilatkozott, hogy ha Neuer a padra szorulna, nem engedné el a játékosait a német válogatottba, ami természetesen szabálytalannak minősülne a FIFA szabályai szerint…

Neuer idén összesen 4 góltól mentette meg a csapatát, meccsenként 0,09-nyi góltól, míg ter Stegen csak 0,7 góltól mentette meg a csapatát, 90 percenként 0,02-nyitól, azonban 2018-19-ben Neuer 4,1 góllal kapott többet, mint kellett volna, ter Stegen pedig 4,5 góltól mentette meg a csapatát, vagyis teljesen jogosan követelte a helyét a válogatott kapujába a Barcelona kapusa egy évvel ezelőtt.

Amit kapusoknál nagyon nehéz megjósolni, az az, hogy hogyan reagálnak több hónapos sérülésekre, és mennyire megjósolható, hogy visszanyerik a régi formájukat, mekkora részben nyerik azt vissza, esetleg soha többé nem lesznek már a korábbi szintjükön.

David de Gea is szerepel a táblázatban, akit bár elkerültek a sérülések, 29 éves kora ellenére két éve gyengén teljesít, és a jövője kétséges a Manchester Unitednél, ugyanis a Sheffield Unitedben kölcsönben védő Dean Henderson jobban teljesít nála azóta, és nem lehet tudni, hogy képes-e ismét a Premier League elitjébe kerülni.


Hogyan dominált Neuer Lisszabonban?

Ehhez Jack Harrison, kapusok edzésével foglalkozó szakember véleményét használjuk fel.


Alaba öngóljánál védhetett volna, de túlságosan agresszívan támadta a labdát. Ha kivárja, hogy a labda elérje a kezét, fölé tudta volna ütni, bár Harrison nem tartja ezt kapushibának, védhetőnek viszont igen.


Toko Ekambi helyzete. A laikus csak azt mondja, „belerúgta a kapusba”, de ennél mindig sokkal többről van szó. A teste nincsen túlságosan mélyen, ezért nehéz átemelni, lábait széttárja, ezért nehéz mellette elgurítani a labdát, és szinte spárgában van a talajhoz közel, így a lábai között sem lehet elrúgni a labdát, a távolság pedig nagyon kicsi, így a csatárnak kevés ideje maradt jó döntést hozni.


Parádés két védés másodperceken belül az év meccsén, 0-0-nál. Először jó technikával hárítja Neymar lövését, majd a földről felpattanva testét széttárja, és megakadályozza, hogy Di María üres kapus ziccerbe kerüljön!


Mbappé helyzete nem sokkal a félidő előtt. Ez sem tűnik nagy védésnek sokak számára, pedig az. Mbappé 9 méterről üresen lőhet kapura, azonban Neuer nyugodt marad, nem lendítette túlságosan hátra a karjait (komoly probléma sok kapusnál!!!), ezzel nem csökkenti a reakcióidejét, nem próbálja kitalálni, hogy Mbappé merre fog lőni, mert ha eldől az egyik oldalra, Mbappénak könnyű dolga van. Nem is rohant előre bepánikolva. Tudta, hogy Mbappénak egyből lőnie kell, és látszik, hogy hátra felé dől a csatár, így pedig nehéz erős és pontos lövést leadni. Neuer jól tette, hogy bízott a reakciójában.


Ezen kívül Marquiñhos helyzetét is védte a második félidőben, amely nagyban hasonlított Toko Ekambi lövésének védésére. Egy átlagos kapus 0,7 gólt kapott volna a PSG kaput eltaláló lövéseiből, ami elég közel van az egyhez, ami pedig egy BL-döntőt eldönthet, ahogyan azt láttuk a túl oldalon.

A Karl-Heinz Rummeniggét váltó Oliver Kahn komoly döntés elé néz a következő években, hiszen legendás kapusként kell majd döntenie utódjáról, és annak az esetleges utódjáról.

Fontos, hogy nem szabad néhány mérkőzésből messzemenő következtetéseket levonni, de az idei BL-döntő Manuel Neuer teljesítményéről, és padlóról való felállásáról marad emlékezetes.

Írj hozzászólást