Marco Roséval ered a Bayern nyomába a Dortmund

Augusztus 13-án kezdődik a Bundesliga, így érdemes pillantást vetni a csapatok nyári felkészülésére, átigazolásaira. Minden jó, ha a vége jó! Mondhatták a Borussia Dortmund szimpatizánsai az előző szezon végén, hiszen hatalmas hajrával sikerült odaérni a dobogóra, a Német Kupát pedig megnyerték. Sokáig csalódást jelentett az idény, a Bayern München hamar lőtávolon kívülre került, ami Lucien Favre állásába került, de eleinte az ideiglenesen kinevezett Edin Terziccsel sem javult a helyzet, sőt a Bajnokok Ligája-indulás is beláthatatlan távolságba került. A beugró edzővel viszont a szezon végére feltámadt az együttes, ezzel kivívva sokak elismerését, de mégsem vele folytatják a sárga-feketék.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Marco Rose viharos körülmények között – a Borussia Mönchengladbach szurkolóinak nem kis bosszúságára – lett kinevezve februárban Hans-Joachim Watzkéék részéről. Ekkor még úgy nézett ki, hogy a Borussia Dortmund hosszú idő után lemaradhat a BL-ről, ami anyagilag óriási gondokat okozhatott volna a klubnak. Áprilisban és májusban viszont Terzic produkált egy olyan hajrát a csapattal, ami után sokan őt látták volna szívesen végleges edzőként. A horvát technikai igazgatóként folytatja tevékenységét a klubnál, pedig állítólag több Bundesliga-klub is megkereste vezetőedzői ajánlatokkal.

Ezzel ellentétben Rose eléggé gyatrán zárta második, egyben utolsó mönchengladbachi szezonját. A dortmundi bejelentés után a Die Fohlen (Csikók) hatalmas mélyrepülésbe kezdtek, az európai kupaindulást is elbukták, a német tréner reputációja pedig komoly csorbát szenvedett. Ezt kell majd kiküszöbölnie a Signal Iduna Parkban és bizonyítania, hogy miért tartották az egyik legtehetségesebb edzőnek sikeres salzburgi időszaka és gladbachi első éve után.

Nem kisebb dolgot várnak tőle, minthogy az évek óta tartó sikertelen próbálkozás után végre megszakítsa a Bayern egyeduralmát, de a kupagyőzelem is komoly elvárásokat támaszt Rose felé.

 

Ki lesz a Bundesliga gólkirálya?

1,80 – Robert Lewandowski

5,00 – Erling Halaand

10,00 – André Silva

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Németország/Végső fogadások/A gólkirályi cím nyertese útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj NFL piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

A keret alakulása

Eddig eléggé hektikusan alakult az átigazolási időszak. Jadon Sancho távozása a Manchester Unitedhez, már tavaly nyáron is valószínűnek tűnt, végül 85 millió euróért váltott az angol szélső. Ezt a veszteséget Donyell Malen leigazolásával próbálták pótolni, aki a PSV Eindhoventől érkezett. A holland szélső viszont egyedül aligha fogja betölteni a Sancho által hagyott űrt, Rose feladata lesz, hogy rendszerszinten oldja meg ezt a problémát. Ami viszont eddig a nyár legnagyobb eredménye, az Erling Haaland megtartása. A norvég gólvágót Angliából és Spanyolországból is keresték, de végül maradt Dortmundban, alighanem ebben komoly szerepet játszhatott a BL-szereplés kiharcolása is. Ami szintén jól jöhetett a sárga-feketéknek, hogy Marco Reus nem vállalta az Eb-szereplést, hogy egy nehéz szezon után nyugodtan készülhessen a következő megmérettetésekre. A csapatkapitány teljesítménye a szezon végére csapatával együtt feljavult és Rosénál is vezérszerepet tölthet be. Malennel és Haalanddal karöltve ők lehetnek a Dortmund támadójátékának meghatározó triója, mögöttük olyan játékosokkal, mint a belga válogatottban jó Eb-t produkáló Thorgan Hazard vagy az előző szezon végén az ifik közül berobbanó Ansgar Knauff.

Ahol még szükség lehet az erősítésre az a kapusposzt. Roman Bürki és Marwin Hitz egyáltalán nem nyújtottak stabil teljesítményt a gólvonalon, ami sokszor megnehezítette a csapat dolgát. Emiatt az egyik legfőbb nyári feladat egy megbízható hálóőr leigazolása volt. A választás végül a VfB Stuttgarttal jó időszakot mutató Gregor Kobelre esett, aki két posztriválisához hasonlóan szintén svájci nemzetiségű. Valószínűleg vele kezdik majd a szezont, és az az elvárás felé, hogy hátulról stabilitást adjon az előző szezon nagy részében elég ingatag dortmundi védelemnek. Annak a védelemnek, amelyik újabb vezéralakját vesztette el Lukasz Piszczek személyében. A lengyel 11 év után köszönt el a klubtól.

Emellett a felkészülés alatt sok sérülés is sújtotta a hátvédsort. Az Európa-bajnokság miatt később visszatérők közül Raphael Guerreiro, Mats Hummels és Emre Can sem bevethető jelenleg, ráadásul Manuel Akanji felkészülése sem volt zökkenőmentes. Az SV Wehen Wiesbaden elleni kupamérkőzés előtt pedig csak erre jött rá Thomas Meunier pozitív koronavírustesztje – Julian Brandttal egyetemben – ami miatt majdnem elhalasztásra került a mérkőzés. Miután egyszerűen elfogytak a védők a felkészülési találkozók nagy részén az ifjúságiak közül felhozott Lennard Maloney és Antonios Papadopoulos játszottak a védelem tengelyében. A védelem további megerősítése feltétlenül szükséges lenne, a klub legfőbb jelöltjei állítólag az RB Leipzig bal oldali védője Marcel Halstenberg és a magyarok nagy örömére az utóbbi időben a Fenerbahcében jó teljesítményt nyújtó, töretlenül fejlődő Szalai Attila.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Rose elképzelései

Rose a Red Bull iskola egyik elit képviselője, ennek megfelelően az elképzeléseiben a magas letámadás és a labdavesztés utáni azonnali visszatámadás kulcsszerepet játszanak.

A dortmundiak ezt már megtapasztalhatták a 2017–2018-as Európa-liga nyolcaddöntőjében, amikor számukra a végállomást Rose Salzburgja jelentette, amely akkor egészen a sorozat elődöntőjéig menetelt. Az edző jellemzően egy területorientált letámadást követel meg játékosaitól, amelyet a labdavesztések után rögtön meg kell indítani. A labdát birtokló ellenfél számára minden passzopciót le kell zárni, ez a legfőbb célkitűzés. Az intenzív letámadás az oldalvonalnál szokott elindulni, ahol csapatának létszámfölényben kell helyezkednie. A csatárok dolga, hogy a futásirányaikkal az ellenfél kapusának és védőinek ne adjanak más opciót, mint a labda oldalvonal felé való kipasszolását.

 


A Bologna elleni felkészülési mérkőzés után Rose dicsérte csapata hatékony visszatámadásait. Az olaszok nem igazán voltak képesek rendezett labdakihozatalokra és sokszor kellemetlen hibák csúsztak a passzjátékukba. A fenti ábrán is ez látható. Egy labdavesztés után a Bologna védőjéhez Adamo Soumaoróhoz (5) került a labda, akit Haaland (9) azonnal az oldalvonal felé kényszerített. Látható, hogy a dortmundiak minden lehetséges passzopciót blokkoltak, a nyomás pedig végül addig fokozódott az oldalvonalnál, hogy a védő zavarában egyszerűen a lelátóra rúgta a labdát.

Rose azzal is komoly elismerést vívott ki magának, hogy a játékelképzelését nem csak a klasszikus Red Bullos-elemekre építi, hanem labdabirtokláskor a pozíciós játék jellemzői is felfedezhetők csapatainál. Az edző kedvelt formációja a középpályás rombusz, amit Salzburgban és Mönchengladbachban is előszeretettel alkalmazott.

Ez lehetővé teszi a középső területek dominálását, így a labdát birtokló játékosnak több, átlós opciója is van a labda megjátszására.

Ezeket rendszerint nehezebb levédekezni, mint az egyszerű vertikális és oldalra irányuló passzokat. Ez a rombusz rendszerint a labdás oldal felé szokott mozdulni és ott próbálja biztosítani a létszámfölényt, segítve a támadásépítések elindításában kulcsszerepet játszó szélső védőket.

 


A Bologna ellen Rose egy 4-4-2-es rombusz alapfelállásban játszatta csapatát. Középen jól kirajzolódott a formáció, miközben a csapat szélességét a két felfutó szélső hátvéd Nico Schulz (14) és Felix Passlack (30) biztosították.

Támadásban komoly fegyverei lehetnek még a Dortmundnak a harmadik emberes kombinációk a félterületekben – elsősorban a balszélen. Ezekben komoly potenciál van elnézve többek között Giovanni Reyna és a Wiesbaden elleni kupamérkőzésen bemutatkozó Malen tempóváltásait, de Reus is előszeretettel mozog ki részt venni az áttörésekben. A gyors kényszerítők képesek lendíteni a labdajáratásokon.

Itt elsősorban Reus és Haaland a felkészülési meccseken jól működő játékkapcsolata emelendő ki.

A tízes posztról induló Reus mélységből támadja a visszamozgó norvég csatár által biztosított üres területeket. További előnye még ezeknek a szélső áttörési kísérleteknek, hogy labdavesztés esetén a csapat kompaktan tud visszatámadni, mivel a játékosok – összjátékra készen – egymáshoz közel helyezkednek.

 


Az Athletic Bilbao elleni svájci felkészülési találkozót ugyan elveszítette a Dortmund, mégis biztató elemek voltak felfedezhetők a játékban. Itt is a szélső hátvédtől, Schulztól (14) indult az építkezés, aki középen megjátszotta az üresen álló Brandtot (19). A mellette álló Haaland (9) eközben visszább lépett, így kivonva a védekezésből a bilbaóiak középhátvédjét Unai Núnezt (3). A védő mögött Reus (11) futott be, aki Brandt első szándékból indított. A középre adást az ellenfél védői épphogy csak tisztázni tudták.

Amire még a harmadosztályú Wiesbaden elleni kupanyitányon fény derült az az, hogy hátul felkínálni a területet a Haaland vezette támadósornak kvázi egyenlő az öngyilkossággal. A meglepően bátran játszó kiscsapat középpályája és védelme messze volt egymástól, a két csapatrész között (Zwischenlinienraum) pedig Reus és Reyna tündökölhetett a hátulról feljátszott labdákkal. A magára maradó védelem pedig már képtelen volt mit kezdeni Haaland induló tempójával, aki egy mesterhármassal bizonyította, hogy máris remek formában van.

 

A lehetséges kezdőcsapat

A legnagyobb kérdések a védelemben adottak a fentebb már említett sérüléshullám miatt. Kobel helye számít a legbiztosabbnak a kapuban, előtte pedig továbbra is az Akanji–Hummels belső védőpáros szerepelhet, amint utóbbi is harcra kész állapotban lesz, de a szintén kisebb sérülésekkel bajlódó Can is bevethető a védelem tengelyében. Raphael Guerreiro valószínűleg továbbra is kulcsszereplő lesz a bal oldalon, mint kreatív szélsőhátvéd, de az Eb után eléggé lassan lendül formába. Helyette azt a Schulzot játszatta Rose, aki biztos távozónak tűnt a nyár elején. A jobb oldalon Meunier eléggé bizonytalan teljesítményt nyújtott az előző idényben, viszont Piszczek távozása után az a Passlack lehet az alternatívája, aki csak elvétve kapott eddig lehetőséget.

A középpályán elég jó erőkből áll a Borussia, kiegészülve a félév után Achilles-ínszakadásából jó formában visszatérő Axel Witsellel. A belga a tavasszal meggyőző teljesítményt nyújtó Mahmoud Dahouddal helyezkedhet a védelem előtt. Valószínűleg előbbi fog segíteni a labdakihozatalokban, míg Dahoud mélységből rohamozhatja az ellenfél kapuját. Mellettük Jude Bellingham pályázhat még a csapatba kerülésre. Jó kérdés, hogy a csalódást keltő idényt teljesítő és a német válogatott Eb-keretéből is kimaradó Brandt magára talál-e Rose irányításával. A középpályás rombuszba talán jobban beleilleszthető, ahol az egyik nyolcasként az edző kötetlenebb feladatkörrel ruházhatja fel. A már említett Reus–Reyna duó Haaland mögött veheti fel a labdákat és szolgálhatják ki a norvégot, míg Malen valószínűleg Haaland mellett kaphat szerepet a valószínűsíthető 4-4-2-es rombuszfelállásban. A holland a balszélre szokott kimozogni, ahol adott esetben a mögüle építkező Guerreiro szolgálhatja ki.

 


 

Összegzés

A nehezen induló felkészülés után egyre jobb formába kezd kerülni a Dortmund. Ezt bizonyította a Bologna elleni felkészülési mérkőzés és a Wiesbaden elleni kupaösszecsapás is. A Rose által favorizált stíluselemek jól megfigyelhetők voltak a csapat játékában, mint például a letámadás és a szélről befelé felépített akciók, amikben jellemzően a bal oldalon jeleskedtek sárga-feketék.

Rosétól azt várhatják a dortmundi szimpatizánsok, hogy visszahozza azt az identitást a csapathoz, amit még Jürgen Klopp adott neki.

Az intenzív, gyors átmeneteken épülő játék hozzátartozik Rose alapelképzeléseihez, ami Peter Bosz 2017-es távozása után elveszett. Peter Stöger, majd utána Favre egy egészen más felfogást képviseltek, ami összességében nem volt a dortmundi szurkolók ínyére.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Mi várható Nagelsmann Bayern Münchenjétől?

Írj hozzászólást