Mbappé marad, a kérdőjelek sokasodnak

Kylian Mbappé fejlődésében egy apró repedés érezhető, játéka tavaly már igencsak görcsössé vált a francia bajnokságban, a most meghiúsult átigazolása pedig tovább mélyítheti a problémákat. Főként úgy, hogy klubja számára is rengeteg nehezen megválaszolható kérdést felvetnek a nyáron végbement változások.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Eleve azt se nagyon tudjuk, hogyan lehetséges kigazdálkodni a megszerzett sztárok fizetési igényét jelentős eladás nélkül, hogyan találhatja meg Mauricio Pocchettino az egyensúlyt csapatában a mezőnymunkát kevésbé bevállaló támadók garmadája mellett vagy hogy hogyan férhet meg ennyi dudás egy keretben sértődésmentesen. A legfontosabb azonban talán mégis az, hogy képes lesz-e, akar-e egyáltalán az utóbbi években olykor már látványosan blazírt Mbappé madridi vágyai negligálása után újra motivációt találni a Ligue 1-ben, hiszen ez az egyesület hosszú távú jövőképét is jelentősen befolyásolhatja.

 

A párizsi imázs letéteményese

A Paris Saint-Germainnek nem csak Kylian Mbappé a legfontosabb játékosa, mert 22 évesen már az elmúlt három szezon gólkirálya, generációja legnagyobb tehetsége és szinte bizonyosan többszörös jövőbeli aranylabdás, hanem amiatt a szerep miatt is, amit a klub hírnevének és megítélésének alakításában képes lenne betölteni.

Lionel Messi érkezéséhez fogható médiafelhajtást ugyan talán soha egyetlen labdarúgóklub sem volt képes gerjeszteni, ő azonban nyilvánvalóan már pályafutása legvégén jár. Jelenleg Neymar is háromszor annyi Instagram-követővel rendelkezik még, mint Mbappé, de a brazil támadó megítélése a világ jelentős részén (mégpedig a legtehetősebb részén) igencsak visszás a kulturális különbségek miatt. A hűvösebb éghajlat kimértebb viszonyaihoz szokott és korunkban egyre kevésbé befogadó társadalmak szurkolói nehezen értik és fogadják el a ráció helyett a szenvedélyeken alapuló viselkedését, így a fenegyerek szerep alighanem már sajátja marad karrierje hátralévő néhány évében is. Ez persze így is tökéletesen alkalmas arra, hogy a marketingérték felstrófolásához szükséges figyelmet az egyesületre irányítsa akár a játékos imádata, akár megvetése táplálja, viszont a klub vele való jelentősebb azonosulása hátrányokkal is jár.

Mbappé ugyanakkor több szempontból is alkalmas lenne arra, hogy ikonikus alakja legyen akár hosszú távon is a Paris Saint-Germainnek.

Már taglalt kivételes tehetsége mellett ugyanis francia is, márpedig ez nem csak az országon belül jelent a közönségnek kitüntetett szerepet, hanem a globális publikum számára is jól csillogó romantikus aranyszálnak tetszik a hazai játékosokra való építkezés. Ráadásul Mbappé a főváros egy külterületén látta meg a napvilágot és a híres clairefontaine-i akadémiáig ott is cseperedett fel, így kulturális háttere miatt is könnyen azonosulhat vele a szurkolók széles rétege, miközben jól eladható kapcsokkal köthető Párizs első számú egyesületéhez és rá lehetne szabni annak egész brandjét akár hosszú évekig.

Csakhogy mindehhez a játékos oldaláról is meg kellene lennie a szándéknak, az utóbbi időben viszont egyáltalán nem azt érezhettük Mbappén, hogy különösebben motivált lenne a francia liga és a párizsi zászlóshajó arcává válni.

(fotó: behance.net)


 

A Ligue 1-csömör

Múlt héten sok helyen elővették Mbappé egy júniusban, az Esquise nevű spanyol lapnak adott nyilatkozatát, melyből leginkább az alábbi mondat került kiemelésre:

 

„A francia nem a világ legjobb bajnoksága, de mindig éreztem a felelősséget, hogy emblematikus játékosként segítsem a liga növekedését.”

 

No persze az idézetek gyakran megálltak az első tagmondatnál és még ha a kontextus tompítja is az élét, Mbappé attitűdjén számos jelből olvasható, hogy valóban problémát jelent motivációjában a bajnokság színvonala, míg a Ligue 1-t megmentő missziója inkább udvarias, de üres lózungnak tűnik. A miliővel szembeni elfojtott frusztráltság kitörésének értelmezhető a legutóbbi bajnokin elkövetett csúnya gesztusa is, amikor szándékosan koccintotta meg térdével egy cipőfűzőjét kötő Stade Reims-játékos fejét.

Az ifjú támadó azon ritka topjátékosok közé tartozik, akiknek nincs ügynökük, hanem a családjával egyeztetve dönt a karrierjét érintő kérdésekről. Édesapjával az élen eddig aprólékos odafigyeléssel egyengették Mbappé pályafutását, gondosan ügyelve fokozatos egyéni fejlődésére. Így aztán amikor a Chelsea vagy a Real Madrid már utánpótláskorában igyekezett magához csábítani a tehetséget, még nemet mondtak a lehetőségekre, hogy a tinédzser nyugodtan befejezhesse a tanulmányait és ne kerüljün idejekorán, érzékeny korban a kulturális sokk veszélyét magában hordozó idegen környezetbe. Tették mindezt annak ellenére is, hogy Mbappé köztudottan nagy rajongója kölyökkora óta a Real Madridnak.

Ehelyett az eredményes tehetséggondozásáról híres Monaco lett a Clairefontaine-t követő állomás, de alighanem már akkor is tudták, hogy ha rendben veszik a lépcsőfokokat, egyszer eljön az ideje akár a madridi szerződésnek is. Egyre több jel utal arra, hogy Mbappé szerint ez az idő most jött volna el, a francia ligát már nem érzi kihívásnak, klubja ragaszkodása pedig inkább keserű nyűg számára, mint édes megbecsülés.

(fotó: mirror.co.uk)


 

A demotiváltság jelei

Valójában már a tavalyi évben is érezhető volt Mbappé teljesítményén egyfajta fásultság, több területen is látványosan visszaestek a statisztikái a bajnokságban. Hiába gyűjtötte be például zsinórban harmadszorra is a gólkirályi címet, a 90 percenkénti góltermése évek óta csökken, a tavalyi 0,79-nél csak első párizsi évében volt alacsonyabb. Még az idei, meglehetősen kicsi mintán is alulmúlta ezt egyelőre, még ha az utolsó két bajnokin lőtt három gól reményt is adhatna a formába lendülésre, ezt viszont a Real Madridba való igazolás fiaskója újra megtörheti.

Mindeközben a Mbappé helyzeteinek veszélyességét mérő xG-mutatók is visszaestek, a lövéseinek csökkenő várható gól-értéke pedig azt is mutatja, hogy egyre rosszabb pozíciókból is próbálkozásokra szánja magát, ezt pedig nem csak a felelősségvállalás jeleként értelmezhetjük, hanem azt is érezhetjük belőle, hogy az egocentrikusság is egyre inkább jellemzi a játékát.

Különösen akkor érhető tetten ez az egocentrikusság, ha Mbappé előkészítéseit is górcső alá vesszük. A tavalyi szezonban ugyanis a korábbi 2,26 helyett már csak meccsenként 1,33 lövést készített elő a társaknak a kulcspasszaival, ezek veszélyessége pedig még jelentősebben visszaesett, alig 0,17 várható asszisztra (xA). A passzai mellett ugyanez a tendencia figyelhető meg a helyzetet előkészítő egyéb megmozdulásaiban is (SCA – Shot Creating Action) és egyébként a tizenhatoson belülre juttatott labdák mennyiségében is.

Ami pedig leginkább arra enged kövtekeztetni, hogy ez a hazai ligában felmerülő csömör következménye lehet, az az, hogy mindeközben a Bajnokok Ligájában a nehezebb ellenfelekkel szemben, csapata kevésbé domináns játéka mellett is jobb mutatókat produkált. A meccsenkénti xA-ja például tavaly a BL-ben 0,35 volt, ami csaknem a duplája a bajnokságban regisztált értéknek.

 


 

Talán még látványosabb a bajnokik és a nemzetközi kupameccsek közötti különbség a cselezések területén. Egészen példátlan robbanékonysága és gyorsasága révén Mbappé alkalmanként hihetetlen fölénnyel dominálja le a hazai bajnokikon vele szembekerülő védőket (akármennyire fizikális ligának is tekinthető a francia), egyre sűrűbben válik ugyanakkor felelőtlenné ezen a téren. Játékának újabb öncélú elemeként az egy-egyezései száma tavaly kiugróan magas, 7,16 volt, melyeknek azonban kevesebb, mint a fele, alig 46,5%-a járt sikerrel, ez pedig a topligákban mélyen a legpocsékabb mutató (a legalább 150 kísérletbe belevágó játékosok közül). Összehasonlításként megemlíthetjük, hogy Neymar hatékonysága például 58,4% volt, Messié pedig 65,1% tavaly.

Ezzel párhuzamosan természetesen Mbappé labdavesztéseinek a száma is minden korábbi rekordját megdöntötte, a hazai ligában érezhető dekoncentráltság viszont megintcsak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a bajnoki statisztikákat összevetjük a BL-mutatókkal. Az elitligában ugyanis már valamivel jobban alárendelte magát a csapatjátéknak és visszafogottabb mennyiségben vállalkozott tavaly cselekre (6,1-re meccsenként), azoknak pedig részben legalábbis bizonyosan a nagyobb összeszedettségnek köszönhetően lényegesen jobb aránya, 55,7%-a volt sikeres.

 


(X) Használd a fogadásépítőt és köss kombinált fogadást egy adott mérkőzésen belül több piacra az Unibeten! Gondolod, hogy gólzápor lesz a meccsen? Esetleg a hazai csapat sarokba szorítja a vendégeket és sok szögletre számítasz? Vagy a bíró bőkezűen fogja osztogatni a lapokat a mérkőzésen? Add hozzá fogadószelvényedhez az összes ilyen opciót vagy akár még többet, hogy a legjobb kötésben fogadhass, hatalmas kifizetési lehetőségekkel.


 

Mbappé csapatához és annak ligában betöltött szerepéhez való hozzáállását talán az is jól mutatja, mennyire hajlandó kiemelt támadó létére részt venni a védekezésben. Márpedig ezen a területen is jól megfigyelhető egy fokozatos degradáció az előző szezonig, amikoris átlagban alig 6,93 letámadásban vett részt meccsenként a párizsi gárda 129,3 presszingjéből. Ennél magasabbról bizony egyetlen támadó sem tett a ligában csapata mezőnymunkájára, hiszen például Neymar is csaknem kétszer annyi alkalommal vett részt az ellenfelek megzavarásában (13,4-szer meccsenként), de még a jóval szerényebb testmérettel rendelkező és talán még nagyobb sztárstátuszt élvező Messi is belement 8,66 letámadásba a Barcelona bajnokijain.

Az eddigiek alapján már aligha meglepő, hogy Mbappé védekezésbeli flegmasága jóval kevésbé jelentkezik a Bajnokok Ligájában. Az elődöntőig való menetelés során végigjátszott tíz meccsén ugyanis átlagban jóval több, 9,5 letámadásból vette ki a részét.

 


 

Hogyan tovább?

Nem véletlenül érezhetjük tehát úgy, hogy Mbappé megcsömörlött a francia bajnokságban, elvágyódik egy magasabban jegyzett ligába és talán fejlődése érdekében is levegőváltozásra lenne szüksége. A párizsi klub ebben az átigazolási időszakban azonban éppen erőt demonstrált, amiben egyfajta arcvesztés lenne hazai ikonjának elengedése. Ezért aztán 180 millió eurós ajánlatot sem voltak hajlandóak elfogadni  érte (egyes források szerint 200 millióst sem) a Real Madridtól annak ellenére sem, hogy a támadó posztokon igen jól áll a keret, Mbappé szerződése pedig jövő nyáron lejár és egyelőre nem látszik hajlani a hosszabbításra.

Így most azért is furcsa helyzetbe kerültek a felek, mert a játékos ugyan állítólag ígéretet tett a sportigazgatónak, Leonardónak, hogy nem távozik ingyen az egyesülettől, ugyanakkor feltehetően szívesen meglépte volna ezen a nyáron már a váltást, ha pedig ennek meghiúsulását árulásnak veszi, akár már januárban előszerződést köthet egy másik egyesülettel.

Főleg annak fényében, hogy a klub első ajánlata csalódást jelenthetett Mbappének és családjának. Öt évre ugyanis évi 25 millió eurót ajánlott neki az egyesület, ami egy 22 éves játékos számára ugyan jelentős összeg, a Messinek fizetett 41 milliótól vagy a Neymarnak utalt 37 milliótól messze elmarad. Ezzel szemben a Real Madrid ajánlata nem csupán a 30 millió eurós gázsi miatt lehetett vonzóbb, hanem azért is, mert a királyiaknál most egyértelműen Mbappé lett volna az első számú sztár az Eb-n megkedvelt válogatott társa, Karim Benzema mellett.

A transzferidőszak utolsó napjainak médiafigyelmét letaroló huzavona után aztán egy sokkal jelentősebb szerződéstervezettel is előállt a Paris Saint-Germain, mely a hírek szerint mindössze két évre kötné le ifjú csillagát és 45 millió euró körüli összeget hozna neki évente, vagyis minden idők legmagasabb labdarúgó-fizetését.

A viszony azonban a bennfentesek szerint már elmérgesedett és nem biztos, hogy könnyen aláfirkantja a nevét Mbappé a szerződéstervezetre. Párizsban ugyanis még évekig meg kell osztania a rivaldafényt, ebből pedig alapos ízelítőt adott neki a Stade Reims elleni bajnoki, ahol hiába szerezte maga a meccs mindkét találatát, a show-t inkább Messi alig félórás játéka vitte el, az internet népe pedig nem feledkezett meg kihangsúlyozni egy apró szituációt, ahol a labdát középen kérő argentin megjátszása helyett belelőtte a labdát a védőkbe.

A Florentino Pérez szuperligás felsülése után kissé átmenetinek tűnő időszakot megélő Real Madridnál ugyan biztosan szívesen várnak Mbappéra, addig is azonban fontos kérdés lesz, sikerül-e az elkövetkező egy-két évben motivációt találnia a Ligue 1-ben, még ha a BL-ben a látványos erősítések ellenére is nagyon könnyen várhat újabb bukás a balanszot vesztő csapatra. Mindeközben a Paris Saint-Germain is időt nyerne magának arra, hogy maradásra bírja egy lehetséges jövőjének legnagyobb csillagát.

 

(fotó: si.com)


KI LESZ A FRANCIA ÉLVONAL GÓLKIRÁLYA?

2,00 – Kylian Mbappé

 2,30– Lionel Messi

12,00 – Neymar

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Franciaország/Ligue 1/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj Ligue 1 piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást