Még hosszú az út, de jó irányba halad – Nuno Mendes

Az átigazolási piac utolsó napján a Paris Saint-Germain megszerezte a portugál bajnok Sporting CP egyik fényesen csillogó gyémántját. Még sokat kell dolgozni azon a drágakövön, hogy valóban a legfényesebb legyen, de Nuno Mendes a tulajdonságai alapján a jövő egyik szupersztárja lehet. Hogy hol tart most a 19 éves portugál válogatott játékos, azt az alábbiakban kivesézzük.

Nuno Mendes

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Nuno Alexandre Tavares Mendes 2002. június 18-án született egy Sintra nevű kis faluban, Lisszabontól északra. A főváros Despertar FC nevű klubjában kezdett el futballozni, ami közel volt az otthonához. A szegényes körülmények közt élő fiatal egyik legkülönlegesebb gyerekkori története vezetett el addig, hogy a sorsa a megfelelő irányba terelődjön. Egy őszi estén edzésről tartott hazafelé, amikor azt vette észre, hogy valaki követi. A kerülőt tevő kisgyermek ijedtében az utcájukba érve már rohant hazáig, ahol csak a nagymamája várta, és attól félt, hogy el akarják rabolni. Pár perccel később egy férfi kopogott be hozzájuk, aki nem volt más, mint a Sporting CP megfigyelője, aki szerette volna átcsábítani a város egyik nagycsapatához. Két nappal később Nuno megérkezett az edzőközpontba és már haza sem akart menni. A meseszerű történet aztán még szebbé változott, mikor az akadémiát végigjárva 2020. június 12-én bemutatkozott a felnőtt csapatban is.

 

JÁTÉKSTÍLUS

Mendes eredetileg szélső védőként szerepelt a lisszaboniak utánpótlásában, de Rúben Amorim rendszerében végül a szárnyvédő posztján akadt helye. Ez egy cseppet sem okozott gondot a támadó szellemű fiatalnak, sőt mintha erre a posztra született volna. A koronavírus utáni kényszerszünetről visszatérve már szinte mindenki tényként kezelte a klubnál, hogy Marcos Acuna távozni fog. Ebből adódóan az edző is nagyobb szerepet szánt az akadémiáról felhozott játékosnak, aki ezt meg is hálálta remek teljesítményével.

A bajnoki címmel zárult 2020-21-es szezon során már ő volt az alapember a bal oldalon. A vonal melletti területeket remekül játszotta be, nagy szerepe volt abban, hogy csapata támadójátéka hatékonyan működött a széleken. Hosszú labdákkal és nagy bedobásokkal is hatékony tudott lenni, meg persze ő maga is rendre felért a szélen a támadásokkal. Intelligens játékos, aki fogékony a tanulásra, amit a kezdeti időszakban mutatott taktikai éretlenségéből való tudatos fejlődése is bizonyít.

 

Nuno Mendes hőtérkép

 

ERŐSSÉGEK

A sort mindenképp a játékintelligenciával kell kezdeni esetében. A rutintalanságból eredő hibái megvoltak/megvannak, de jól átlátja a körülötte történő dolgokat, köszönhetően a tanulékonyságának. Amorim és az edzői stáb sokat foglalkozott vele, a járvány miatti megszakítás során főleg taktikai értelemben kapott oktatást az egyéni edzések mellé, hogy készen álljon az élvonalra. Az előző rövidke nyári szünet alatt pedig rengeteg munkát tett bele a játékhelyzetek azonnali feldolgozásába a hírek szerint. Ebből is adódik, hogy az előző idényben már látható volt, hogy miközben kéri a labdát, már szkenneli a környezetét, s ugyanez történik labdacipelés közben is.

A hosszú labdáival nagyon szívesen próbálja a társakat a védelem mögé juttatni. A szélen elkért játékszerrel többnyire a megindulást választja, amiből egy csel vagy egy passz utáni sprint következik, hogy megjátszható legyen, de amikor rászánja magát az indításra, akkor jó érzékkel teszi azt. A remek térlátásából adódóan többnyire olyan területre tudja bepasszolni, vagy beívelni a labdát, ahol a társnak elég jó esélye van, hogy megszerezze azt.

 

 

A szélesség biztosítása egy megkövetelt feladat Amorim elképzeléseiben. Az üres lelátós mérkőzések során többször fel lehetett figyelni arra, hogy a kispadról instruálják a fiatal Mendest, akinek eleinte még akadt ezzel gondja. Gyakran megindult befelé a támadások során már a semleges harmadban, ami végül rossz döntésnek bizonyult. A rutinnal együtt a fegyelmezettség is megérkezett esetében, ez pedig számos esetben is kifizetődő volt. Sok oldalváltásból eredő keresztlabda célpontja lett, ami után megiramodhatott az ellenfél kapuja felé. A fokozatos fejlődés egyik legjobb példája nála, hogy egyre több és pontosabb kulcspasszt tudott kiosztani, ami főleg a tavaszra kezdett érdemben megjelenni. A négyvédős szerkezetek ellen állandó veszélyt tudott teremteni az előtte játszó kreatív társsal, mert egyre jobb ütembe jöttek a kiugratásai, amiből máris helyzet adódott.

 

 

A párharcok terén igencsak biztató számokat produkált eddigi meccsei alkalmával, legyen szó akár védekező, akár támadó oldalról, 60% felett teljesít mindkettőben. A cselek terén még van hova fejlődnie, de a szerelések és a közbeavatkozások rendben vannak, viszont ennek egy fő oka van, az pedig a sebessége. Ez egy olyan fegyver, ami még a hibáinak az eltüntetésére is alkalmas, mert ligaszinten is az elitbe tartozott Portugáliában. Ebben leginkább Alphonso Davies-hez lehetne hasonlítani, aki ugyanúgy sok esetben helyezkedik rosszul, mint Mendes, de amint észleli a bajt, a sprintje még mindig megoldást tud kínálni. Legyen szó támadásról, hogy fel kell érni a társ kisegítése miatt, vagy a hosszú oldalon a kapu elé érkezésről, a tempója meg van hozzá, hogy rövid idő alatt ott legyen, ahol lennie kell. Ugyanez igaz védekező szempontból is. Az tény, hogy olykor nem tudja, milyen pozíciót kellene felvennie, de mégsem kerül bajba, mert egyetlen sprintet kivágva máris esélyt teremt a szerelésre vagy a blokkolásra. A leglátványosabbak a lefülelt átadásai, főleg keresztlabdák esetében, amikor egyszer csak megjelenik és már ő roboghat az ellenfél kapuja felé.

 

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

GYENGESÉGEK

Az előző bekezdés már ízelítőt adott és a videó is mutatja, hogy bizony a helyezkedés – főleg labda nélkül – egyértelműen Bruno Mendes gyenge pontja. A kezdeti időszakban ez nagyon látványos volt, de ilyen téren is érződik a fejlődés és a stáb kemény munkája, ami főleg a már említett edzői koordinálást jelenti. Még manapság is sokszor húzódik be túlzottan, elfeledkezve arról, hogy váltania kellene a szélső védőre, s arról is, hogy ezt jeleznie kell(ene) a társ felé. Még úgy sem lehetett az átlagosnál jobb védőnek nevezni, hogy szárnyvédőként kevesebb feladat hárult rá. Persze a túlmisztifikálás az ő esetében is sok embernél megtörtént, de ugyanez a helyzet a már említett kanadaival, Davies-szel is, akinek szintén nem kezelik helyén a védekezésbeli hibáit.

Magasra tolt védekezés esetén azt lehet megfigyelni a játékán, hogy az a fajta szkennelés, ami támadás során jellemzi, az teljesen elveszik nála. Vagy az emberét figyeli, vagy a labdást, ami rendszeres problémaforrás, mert be lehet játszani mögé a labdákat. Ebből is adódik, hogy eltolódik, főleg mikor a labdást figyeli és elkezd közelíteni az irányába, miközben ezzel megnyit olyan „réseket”, amit ki tud használni az ellenfél.

 

 

Talán felróható a fiatal korának, de valamit mindenképp érdemes lenne kezdenie a flegmaságával. Ezt egyrészt már a cselezésénél is megjegyezhetjük, mert olykor túlzottan is bátor és elhiszi, hogy képes bárkit egy az egyben megverni. Ez a saját térfelén kimondottan kockázatos, mert labdavesztés a vége. Ez a hányavetiség méginkább kijön a labdakezeléseknél, ami bosszantó tud lenni ezen a szinten. Amikor megpróbálja a latinos virtust megmutatni, hogy a videómegosztó oldalakon is szerepelhessen. Ha bejön, akkor oké, mert tényleg látványos, de ha nem, akkor annak a csapat látja kárát. Nyomás alatt ez végképp igaz rá, mert ha érzékeli a letámadást, akkor még inkább meg szokott remegni a lába.

 

 

ÖSSZEGZÉS

Az kétségtelen, hogy hatalmas tehetség, aki már most is tud egy igen magas szintet hozni. Támadásban egyértelműen hasznos, a támadásépítésben pedig kulcsszereplő tud lenni, ám védekezésben még sokat kell fejlődnie. Ez főleg abban az esetben okozhat gondot, ha Párizsban nem váltanak három belső védős szerkezetre, mert szélsővédőként több feladat hárulna rá. A plafonja igen magasan van, de még néhány lépcsőfokot meg kell másszon ahhoz, hogy ezt elérje, de a munkamorálja alapján semmi sem lehetetlen.

 

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligája 2021-2022-es kiírását?

5,00 – Paris SG

5,25 – Manchester City

9,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást