Renato Sanches megdolgozott a második esélyért

A még mindig csak 23 éves Renato Sanches egy nagyon mély gödörből kecmereg kifelé az elmúlt évek során. Azután, hogy Európa-bajnok lett már többen is eltemették a karrierjét, de a nemrég befejeződött szezon végén bajnok lett Franciaországban, most pedig készülhet a címvédésre Portugáliával a részben hazai rendezésű Eb-n.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A Lisszabontól tíz kilométerre lévő Amadorában született, ami a főváros egyik legrosszabb hírű nyomornegyede. Az környékbeli Águias da Musgueira nevű ifjúsági csapatban kezdte meg elsajátítani a futball alapjait. A mindössze nyolcéves tehetség egy edzésen negyedóra alatt meggyőzte az SL Benfica játékosmegfigyelőjét, hogy benne megvan az a potenciál, amit keres. Azt is tudni lehet a szerződtetéséről, hogy 750 eurót és 25 labdát adott érte a világszerte ismert sztárklub, amellyel kapcsolatban a legnagyobb félelme az volt az ifjú Renatónak, hogy mindennap át kellett utazzon a Tejo folyó túlpartjára az edzőközpontba.

 

„Csatárként és a jobb szélen kezdte. Nem volt taktikai tudatossága” – mondja az őt felfedező Luis Nascimento. „Nem tudta, hogyan kell csapatstruktúrában gondolkodni és játszani – volt ő és a labda. Csak 14 éves korában kezdtük el a középpályán játszatni, mert ekkorra jutott el addig a taktikai utasítások megértésében, hogy megváltozott a gondolkodása, és nem csak a kapu és a pálya széle létezett számára. “

 

 

BEROBBANÁS A KÖZTUDATBA

Sanches még be sem töltötte a 17. életévét amikor közölték vele, hogy a klub másodosztályú B csapatában számítanak rá a 2014–15-ös szezonban, ahol is az idény elején már elérte, hogy többször is a felnőtt kerettel tréningezhetett és kupameccsen már a padon is ült. A második szezonját is a tartalékcsapattal kezdte meg a felnőttek közt, de október végén már az élvonalban is bemutatkozhatott. Ennek is köszönhetően 2015 novemberében kapott egy új szerződést a klubtól, amiben egy 45 milliós kivásárlási záradék szerepelt.

A szezon hátralévő részében már csak egyszer szerepelt a tartalékoknál, viszont időközben kiharcolta helyét az első csapat kezdőjében. Rui Vitória vezetőedző egy box-to-box szerepet szánt neki Ljubomir Fejsa mellett a 4-4-2-es hadrendben. Energiát, szívósságot és dinamizmust biztosított ez a páros a „sasok” középpályájának közepén, amely elképesztő dominanciát mutatott. A labdaszerzések és a stabilitást jelentették együtt, ami egy bajnoki címet, egy ligakupa-sikert és egy olyan BL-szereplést ért, amely során a negyeddöntőben a Bayern München ejtette ki őket. 

 

A 2016-os Golden Boy díjat is hazavihette, a csapattárs, Kingsley Coman és a Manchester United támadója, Marcus Rashford előtt (Forrás: maisfutebol.pt)

 

TÚL KORAI VÁLTÁS ÉS EB-GYŐZELEM

Még véget sem ért az idény, mikor május közepén a bajor együttes bejelentette, hogy 35 millió euróért szerződtetik Sanchest, valamint további 45 millió egyéb bónusz is került az egyezségbe. Még az Európa-bajnokság előtt biztosra akartak menni, hogy ők szerezzék meg a portugál együttes legfényesebbnek tűnő ifjú csillagát, akiről ekkor már szinte biztosan tudni lehetett, hogy kerettag lesz, miután március végén már debütált a válogatottban.

A fiatal középpályás Izland ellen csereként szállt be, Ausztria ellen nem is lépett pályára, Magyarország ellen pedig a második félidőre kapott lehetőséget. A horvátok ellen is még csereként jutott szóhoz, de az ottani teljesítménye után már kirobbanthatatlan volt a kezdőből. A Lisszabonban megszokott szerepköréhez képest Fernando Santos egy kissé előrébb, oldalra tolódva szerepeltette. A gyerekkori emlékek feltörtek benne, hogy mennyire szeretett a szélen játszani, a lengyelek ellen gólt is szerzett egy jobboldalról befelé törés utáni lövésből.

 

 

A pályán kívüli cselekedetei a szenzációs siker után többször is címlapra vitték, miközben a Bundesliga rekordbajnokának negyedik legdrágább igazolásaként hatalmas teher szakadt a 19. születésnapja előtt álló Sanchesre, akinek Thiago Alcantara, Xabi Alonso, Arturo Vidal és Javi Martínez lettek a posztriválisai. Az első szezonban több negatív esetet is lehetett olvasni vele kapcsolatban, kezdve az edzés kihagyásától, az átmulatott éjszakán át egészen addig a kikerült videóig, amiben a pénzével igyekszik felvágni. Többször is bocsánatot kellett kérnie a viselkedéséért, viszont a pályán nem tudta feledtetni azt, ami azon kívül történt vele, mert alig kapott esélyt és azzal sem tudott élni. Bár bajnoknak mondhatta magát, mindenki tudta a bajoroknál, hogy mennie kell kölcsönbe, mert az aktuális állapot senkinek sem jó.

A megannyi kérő közül a Swansea City lett a befutó, ahol Paul Clement volt az edző – Carlo Ancelotti korábbi segítője –, aki azzal a szándékkal kezdte a vele való munkát, hogy visszafordítja a kisiklóban lévő karrierjét. A „hattyúk” 8,5 milliót fizettek érte, ami egy kölcsönszerződés esetében nagyon komoly érték, de a hit megingathatatlannak tűnt, egészen az első mérkőzésig. Sanches mérföldekkel lógott ki a Premier League tempójából, rosszul passzolt és sokszor adta el a labdát. A legszomorúbb pillanat a Chelsea elleni mérkőzésen jött el, amikor is a társak helyett sikerült a hirdetőtáblán lévő piros részhez passzolnia.

 

 

A csalódást keltő bemutatkozást előbb kisebb combproblémák követték, majd a szezon második felében már harcképtelenné vált, mert nem pihente ki kellőképpen a fájdalmait és rásérült. Az újabb katasztrofális idényt követően visszatért Münchenbe, ahol abban bizakodhatott, hogy Niko Kovac kinevezésével új esély adódik számára. A horvát szakember megkérte a csapat többi tagját, hogy teljes támogatásukat mutassák ki Sanches felé, akinek megadta az esélyt is az ősz folyamán, de a portugál nem tudott élni vele. Az egyik meccs utáni interjúban egyértelművé is tette, hogy el akarja hagyni a klubot a több játéklehetőség reményében. A következő heti első edzést ki is hagyta és hazament Portugáliába néhány napra, aminek eredményeként 10 ezer eurós pénzbírságot kapott. A szezon végig maradt ugyan, de a bizalom teljesen elfogyott és mindenki tudta, hogy mennie kell.

 


(X) Ingyenes Eb-tippjáték! Kattints ide, tippeld meg a 2021-es Európa-bajnokság összes csoportmeccsének eredményét, és ha nem találsz el egyet sem, 35 millió forintot nyerhetsz!


 

PORTUGÁLNAK LENNI SZERENCSE

Annak ellenére, hogy mennyire látványos bukás volt az övé, kérőkben nem volt hiány, akik szívesen látták volna, de a számára leginkább szimpatikus projekt a Lille OSC által felvázolt volt, amiről két embernek sikerült könnyedén meggyőznie. Egyrészt Luis Campos sportigazgatóval többször is személyesen beszélgettek arról, hogy a Les Dogues egy olyan együttes, ahol újra fel tudja építeni magát és megkapja azt az esélyt, ami jár neki és ami jót tesz a karrierjének. Másrészt José Fonte a 2016-os Eb-győzelem során is nagyon jó benyomást tett rá, mint szellemi vezér, és honfitársával is többször beszélt arról, hogy milyen hely is az az északfrancia város.

Az, hogy két honfitárs ennyire jókat és számára kecsegtetőt tudott mondani, csak az első lépés volt, ugyanis az egyesületnek is ki kellett csengetnie érte 20 millió eurót, ami rekord a klub történetében. Christophe Galtier látta benne a fantáziát és több poszton is kipróbálta. Először „hatosként” szerepelt, de itt nem tudott kiteljesedni, majd egy néhányhetes kényszerpihenő is várt rá, ami után a 4-2-3-1-es hadrend jobb oldalán kapott esélyt. Miután a Nicolas Pépé által hagyott ürességet Tim Weah kiesése után nem igazán tudták másképp pótolni, mert Yusuf Yazici is sokat bajlódott kisebb-nagyobb sérüléssel. Az új szerepkör nagyon gyorsan meghozta a remélt hatást és a portugál elkezdett régi önmagára emlékeztetően játszani, amivel decemberben és januárban egyaránt elnyerte a Lille-nél a hónap legjobb játékosának járó díjat.

 

Renato Sanches 2019/20
Nem voltak kiugró statisztikai mutatói, de a csapat hasznos tagja volt és sokat tett azért, hogy végül a negyedik helyen álljanak a megszakításkor (Forrás: WhoScored.com)

 

A 2020–21-es idényt már 4-4-2-ben kezdte meg a Lille, amelyben Renato Sanches ismét visszakerült középre, viszont a box-to-box szerepkörben szánt neki helyet Galtier Benjamin André mellett, azt remélve, hogy itt még többet ki tud belőle hozni, mint amit az előző szezonban sikerült. Jól is indult minden, de novemberben újabb sérülést szenvedett, amelynek következtében egy hónapot ki kellett hagynia. Ezalatt Boubakary Soumaré remeklése megingatta a csapaton belüli helyzetét, de még így is komolyan számolnak vele, mert a sűrű szezon során a meccsek felén kezdő volt.

 

Az új szerep nagyon jól kihozza az erősségeit, mert többet cipelheti a labdát, cselezhet és közbe az olykor igencsak látványos passzait is megvillanthatja. A játékstílusát jól visszaadja a 6,81 progresszív passz, a 7,23 támadóharmadba juttatott átadás, az 1,97 kulcspassz, a 0,84 GCA, valamint az 1,64 labdaszerzés, a 2,42 lefülelt passz és az 1,35 sikeres szerelés. Továbbra sem ugranak le a statisztikai lapról a mutatói, de a sokoldalúságát és benne rejlő potenciált jól mutatják.

 

Annak ellenére, hogy hat év alatt negyedszer lett bajnok, most érezheti leginkább azt, hogy ez volt a legnagyobb sikere, mert bár a Benficánál is komoly szerepe volt, a portugál bajnokságban a két nagy egyikénél kevésbé nagy szó nyerni, mint tíz év után a Lille-lel. Hogy mit hoz számára a jövő azt még nem tudni, mert egyelőre csak az biztos, hogy új edzővel vág neki a csapat a következő idénynek és Soumaré sem lesz már ott. Sanches egyelőre készül az Európa-bajnokságra, ahol akár még el is adhatja magát egy magasabb polcon lévő klubnak, mert úgy tűnik, hogy megdolgozott azért, hogy megkapja a második esélyt egy topcsapatban.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást