Megkérdőjeleztük a helyüket, majd elrabolták a szívünket

Amikor az UEFA kitalálta a barátságos mérkőzések helyére a Nemzetek Ligáját, akkor már tudni lehetett, hogy ez egy tervezet arra, hogy újabb együtteseket juttassanak ki az időközben 24 csapatosra bővített Európa-bajnokságra. Észak-Macedónia ennek köszönhetően juthatott ki a kontinensviadalra, és előzetesen sokan úgy vélték, hogy semmi keresnivalója ott, de a csoportkör után a kiesés ellenére is nagyon sokan megkedvelték a csapatot, mert futballromantikus jelensége volt a tornának.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Nem szeretnék történelemórát tartani, de fontos megjegyezni, hogy az ország 1994-ben lett csak UEFA-tag, vagyis ez idáig összesen hétszer próbálkozhatott meg kijutni kontinenstornára. Ez idő alatt a 2008-as Eb selejtezői során szerepelt a legjobban, akkortájt a világranglistán is története legelőkelőbb helyezését érte el az 54. hellyel.

A sikertörténet kezdetét 2015-re datálhatjuk, mikor is Igor Algelovszkit kinevezték szövetségi kapitánynak, aki a Rabotnicski kispadját hagyta ott hazája irányításáért. A 21 év alatt 13 edzőt elfogyasztó macedón válogatott vezetése nem ígérkezett könnyű feladatnak az akkor 39 éves szakembernek, de ő szembenézett a kihívással és belátva, hogy a keretnek vannak gyengeségei, igyekezett azokat elfedni és az erősségeket kiaknázni.  

Eleinte még megtartotta a négyvédős rendszert, de be kellett látnia, hogy nincs elég tartás a csapatában ahhoz, hogy ezzel eredményt érjen el, mert a nála jobb és a hozzá hasonló erőt képviselő együttesek is a sztárjaikra építkeznek. Az ő keretében csak Goran Pandev volt kiemelkedő egyéniség, de egy olyan együttesben, amely keveset birtokolja a labdát egy támadó nem fog tudni minden meccsen villanni.

Már az első Nemzetek Ligája során elkezdett kísérletezni a háromvédős szerkezettel, de ott a válogatott még képes voltak enélkül is dominálni a D Ligában, amit meg is nyert egyetlen vereséget elszenvedve öt győzelem mellett. Ezt követően az Eb-selejtezők során már alkalmazkodóbb volt és a csoport két esélyese, Lengyelország és Ausztria ellen egyértelműen a védekezésre helyezte a hangsúlyt Angelovszki, viszont a többiek ellen megpróbáltak fölénybe kerülni és ez a fajta felfogás sikert aratott. Noha csak harmadikok lettek a csoportban, ami nem jelentett semmilyen valós sikert, történetük legjobb selejtezős eredményét érték el.

 


 

A kontinenstornára való kijutáshoz azonban a Nemzetek Ligája által kialakított pótselejtezőn keresztül vezetett az út, ahol előbb legyőzték Koszovót, majd a fináléban Tbilisziben is nyerni tudtak Georgia ellen. Már ezen a két összecsapáson is a nagyon stabil védekezésre építettek, ami kiválóan működött is, hiszen csak Florent Hadergjonaj vette be a kapujukat, ami Sztole Dimitrievszki hibája volt inkább.

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

BUKAREST IS MACEDÓN VÁROS

Az Európa-bajnokság csoportbeosztásakor számukra elég jól alakultak a dolgok – elég csak a magyar helyzetre gondolni –, mert bár messze lefelé lógtak ki a C csoport hármasa mögött, nem tűnt annyira lehetetlennek, hogy meglepetést okozzanak. Ebben segítségükre volt az a tény is, hogy nekik csak egyszer kellett utazni és kialakíthatták Románia fővárosában a főhadiszállásukat, hiszen az első két meccsükre Bukarestben került sor. A szurkolók hasonlóképpen ellepték a várost, amelyet a meccsnapokon szinte saját otthonukként kezeltek, mert ünneplés ment a találkozók előtt és után is. 

 

 

A kerethirdetés során két rutinos név nem volt benne a 26 fős utazókeretben, akik közül Ilija Nesztorovszki sérülés, Agim Ibraimi viszont ismeretlen okokból maradt ki. Utóbbi esetében csak arra lehet gondolni, hogy a hazai bajnokságból mindössze három játékos került be, pedig a támadó középpályás 32 évesen is remek idényt futott és hasznára lehetett volna a válogatottnak.

Ausztria ellen a jól bevált 3-5-2-es hadrendet választotta Angelovszki, amely során gyakorlatilag öt védővel játszanak mélyen behúzódva a saját harmadukba. A „sógorok” gólja után nem láthattunk semmilyen ijedtséget a macedón arcokon, akik teljességgel tisztában voltak azzal, hogy jó eséllyel nem ők fogják szerezni az első gólt. Azonban a némileg támadóbb hozzáállás megteremtette a lehetőséget, hogy hibára késztessék az osztrák védelmet, amely meg is ajándékozta Pandevet élete egyik legkönnyebb góljával, amivel történelmi hőstettet hajtott végre a válogatottsági és gólrekorder. A növekvő nyomást végül nem bírták el és a 77. percben Ausztria ismét előnybe került, erre reagálva jöttek a szerkezetbeli változtatások a cserékkel, aminek a vége egy támadó felfogás és egy harmadik kapott gól lett.

 

Bal oldalon a kezdésnél lévő 3-5-2, ami a meccs végére az eredménykényszer és a cserék okán 4-3-3-ra módosult (jobbra)

 

A második körben Ukrajna ellen egyetlen személyi változást eszközölt Angelovszki, Alekszandar Trajkovszki kikerült a csatársorból és bekerült Sztefan Szpirovszki a hatos posztra. Ezzel némileg biztosabb középpályát szeretett volna kialakítani, mert Elif Elmasz tolódott fel Pandev mellé, a Napoli játékosa pedig sokkal többet járt vissza védekezni. Így nagyobb hangsúlyt tudtak fektetni a labdabirtoklásra, mert az volt az előzetes terv, hogy nem szorulnak majd be annyira a kapujuk elé, és a labda kergetésében sem fáradnak el annyira, mint az első találkozón.

Az elképzelés egy része össze is jött, mert sokkal nagyobb mértékben volt náluk a labda (Ausztria ellen 36%, Ukrajna ellen 48%), de ez egyben a vesztük is lett, mert Andrij Sevcsenko együttese előtt megnyíltak a területek, a fizikális, de mégis gyors ukránok pedig ezt ki is használták. A gólt azonban egy pontrúgás után kapták, majd nem sokkal később a kissé agresszívebben presszingelni igyekvő gondolkodásmód is visszaütött, mert három passzból átmentek rajtuk, aminek a végén már 2-0 volt az állás.

Ezúttal már a félidőben jött a változtatás, hiszen nem volt mit vesztenie a macedónoknak. Sokkal támadóbb szellemben rohamoztak, előbb egy 4-2-3-1-es hadrendben a széleken igyekeztek fölénybe kerülni és onnan helyzetet kialakítani, majd az utolsó percekre már két csatárral játszottak, de közben nem akartak teljesen kinyílni, így egy biztonságosabb 4-4-2-re módosult a felállás.

 

Bal oldalon ismét a 3-5-2-es hadrend látszik, ami a mérkőzés végére, egy duplaszűrős 4-4-2 lett (jobbra)

 

A harmadik és egyben utolsó mérkőzésükre elutaztak Amszterdamba, már biztos kiesőként. Hollandia ellen egy négyvédős rendszert állított fel Angelovszki, amely előtt több kreatív játékos is szerepelt, ami a már tét nélkül játszó Oranje ellen egy igazán élvezetes játékot hozó mérkőzéssel szórakoztatta a narancsmezes szurkolótábort.

Noha az végeredmény (0-3) sokkal simább holland győzelmet mutat, valójában Pandevék mindent kiadtak magukból, mert egy őszinte nyílt játékot játszva, helyzeteket is tudtak kialakítani a tartalékos ellenfél ellen, de a gól nem akart összejönni nekik. Eljutottak 13 lövésig, két ziccerig, de mindössze egyetlen kaput eltaláló lövést jegyezhettünk fel náluk, ez pedig azt jelentette, hogy a harmadik meccsükön már nem sikerült betalálni. Viszont az ország és annak futballja ez a mérkőzés után már nem lesz ugyanolyan, mint volt.

 

GORAN PANDEV

Valószínűleg érzelmi szempontból magyar szemmel nézve Fiola Attila gólja toronymagasan vezeti a listát, de még Christian Eriksen esete is meg fogja előzni azt a levonulást, amikor Goran Pandev utolsó pillanatait töltötte a pályán a nemzeti együttes mezében. A 37 éves támadó az ország hőse volt már akkor is, mikor 2010-ben Bajnokok Ligáját nyert az Inter színeiben, majd a Georgia elleni szerzett góljával ő lett „minden macedónok királya”, amikor kirúgta hazáját története első Európa-bajnokságára. Megadatott karrierjében sok szép pillanat, de az Eb-k első macedón gólja is az ő nevéhez fűződik, ami újabb felejthetetlen emlék lett az ő és az egész ország életében. Nem sokszor láthatunk olyat egy nemzetközi tornán, hogy egy játékos lecserélésekor sorfalat álljanak neki, de Pandev számára ez is megadatott és a harmadik forduló egyik legérzelmesebb pillanatát ő adta meg a nézőknek.

 

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást