Mentőöv vagy PR-fogás Besic Fradiba való igazolása?

A szurkolók a klubtörténet legjobb légiósának választották a 2012 és 2014 között egyszer már a Ferencvárost erősítő Muhamed Besicet, aki Championship- és Premier League-tapasztalattal tért vissza korábbi csapatához. Annak ellenére, hogy hamar az Everton szurkolók kedvence lett, nem mondhatjuk, hogy kiteljesedett Angliában, a hét ott töltött év alatt alig több, mint 100 mérkőzésen lépett pályára. Megnézzük, hogy a kétségkívül tehetséges, de minden bizonnyal egyelőre formán kívüli Besic hol jelenthet majd erősítést Peter Stöger együttesében.

Fotó: Ferencváros twitter


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A német utánpótlásban nevelkedett és a Hamburg színeiben a Bundesligában is bemutatkozott bosnyák futballistát egy hónappal a 20. születésnapja előtt, 2012 nyarán szerződtette a Ferencváros. Ricardo Moniz bízott benne, hamar bérelt helye lett a kezdőben. Kezdetben középső védőként számított rá Moniz, mert az eredeti posztján, védekező középpályásként nem volt hely Vladan Csukics és Józsi György mellett. Aztán a holland egyre többször tolta fel őt egy sorral feljebb Csukics helyére, végül a magyarországi karrierje vége felé, már Thomas Doll irányítása alatt, a védelem jobb oldalán is futballozott.

Az NB I-ben nyújtott teljesítményének köszönhetően a bosnyák válogatottban is biztos kezdőnek számított, olyannyira, hogy 2014-ben Bosznia-Hercegovina mindhárom világbajnoki csoportmeccsét végig játszotta.

A brazil vb-t követően nagyjából 5 millió euróért vásárolta ki szerződéséből az Everton, ahol hasonlóan indult a pályafutása, mint két évvel korábban a Fradiban. Hamar felvette a Premier League ritmusát és néhány „ismerkedős” találkozó után Roberto Martínez egyből bedobta a mély vízbe: az ősi rivális Liverpool elleni 1-1-es rangadón a középpálya közepén kezdett és játszott 80 percet, majd a Manchester United ellen elszenvedett 2-1-es vereségnél már végig a pályán volt.

 


Annak ellenére, hogy Magyarországon láthatóan jó teljesítményt nyújtott a hátsó alakzatban, az Evertonnál Martínez mégis az eredeti posztján, védekező középpályásként számított rá. Nem is volt más választása, ugyanis a csapatkapitány, Phil Jagielka, vagy a jelenleg a Manchester City-t erősítő John Stones mellett esélye sem volt bekerülni a védelembe. A fiatal játékos azonban nem illetődött meg régi-új szerepkörében és első szezonjában 23 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, ráadásul ezeken a találkozókon rendszerint végig a pályán volt.

Formahanyatlása 2015 tavaszán kezdődött, márciustól kezdve elvétve kapott lehetőséget edzőjétől, a pár perces pályára lépések alkalmával pedig nem volt lehetősége bizonyítani.

Második Angliában töltött idénye sérüléssel indult, ami hamar megpecsételte az ekkor kicsapongó életet élő Besic sorsát, és egy rövid időszakot leszámítva egyre kevesebb lehetőséget kapott Roberto Martíneztől. A 2015-16-os szezonban 17 meccsen lépett pályára összesen a 24 éves bosnyák válogatott – összehasonlításképpen, ebben az időben szintén a posztján játszó 35 éves csapattársa, Gareth Barry 39 mérkőzésen kapott lehetőséget, mindegyiken kezdőként.

Ennek ellenére öt és fél éves szerződéshosszabbítást írt alá az Evertonnal, azonban 2016 nyarán súlyos térdsérülést szenvedett egy felkészülési mérkőzésen, ami után előbb a másodosztályú Middlesbrough-nak, majd a Sheffield Unitednek adták kölcsön. A Championshipben egy jól sikerült fél szezont követően meghosszabbította kölcsönszerződését a Middlesbrough, ugyanakkor csak úgy, mint Liverpoolban, második évében szépen lassan kijátszotta magát a csapatból, később pedig a Sheffield Unitednél már csak epizódszerepek jutottak neki a Premier League-ben. Az előző szezont az Evertonnál padozta végig, egy mérkőzést sem játszott klubjában az évadban.

Hivatalos tétmeccset 2020 szeptemberében játszott legutóbb, a bosnyák válogatott színeiben Lengyelország ellen.

 

Fotó: AFP

Ami a jelenlegi Ferencvárost illeti, a Bayer Leverkusen elleni csütörtöki Európa-liga mérkőzésen azt láthattuk, hogy sem mennyiségben, sem minőségben nincs elég embere Peter Stögernek. Ebből a szempontból remek igazolás lehet az azóta megkomolyodó és hithű muszlim életet élő Besic megszerzése, ahhoz azonban, hogy valóban hasznos tagja legyen az idén is a bajnoki címre vágyó Ferencvárosnak, előreláthatólag nagyon hosszú út áll a két fél előtt. Mire visszanyeri a korábbi formáját, lehet, hogy már a tavaszi fordulókat játsszák az NB I-ben, Stögernek viszont most kellene egy megbízható, sokoldalú játékos, hiszen eléggé foghíjasra szűkült a keret.

Az is kérdés, az osztrák szakember hol számít a még mindig csak 29 éves Besicre. A védelem közepén, ahol Besic korábban is játszott a Fradiban, egyelőre nagy a konkurencia Miha Blazic, Samy Mmaee, Botka Endre és a sérüléséből visszatérő, egyre többet játszó honfitárs, Adnan Kovacevic személyében, a jobb szélen pedig Henry Wingo és Botka is bevethető.

Ezeken a posztokon kevés esélye lenne a most igazolt Besicnek, ugyanakkor érdekes lehet számára és Stöger számára is a védelem bal oldala, ami a Fradi egyik gyenge pontja. Itt egyedül a szintén bosnyák Eldar Civic maradt rutinos játékosként, illetve további két opciója van erre a posztra a szakmai stábnak, az eddig nem sok lehetőséget kapó, a Dinamo Zagrebtől kölcsönvett horvát Marijan Cabraja és a fiatal magyar tehetség, Csontos Dominik.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

Ami valószínűbb, hogy Besic a középpályán fog főleg játszani. Sigér Dávid súlyos sérülésével és Igor Haratin távozásával kevés lett a megfelelő futballista a középpályán. Vécsei Bálint egyre jobban játszik a zöld-fehéreknél, köszönhető ez főleg annak, hogy egy sorral feljebb kap lehetőséget és akár ott is maradhat, ha Besic átveszi a szerepét. Ha pedig így lesz, annak Aissa Laidouni lehet a szenvedő alanya. A másik nagy kérdés a két új szerzemény, Stjepan Loncar és Kristoffer Zachariassen sorsa lehet. Amíg Loncar eddig nem tudta megvetni a lábát a Ferencváros kezdőjében, addig a korábbi norvég gólgyáros igen, pedig teljesítménye korántsem annyira meggyőző, mint azt tervezték a szerződés aláírásakor.

Minden fradistát jó érzéssel tölthet el, hogy az elmúlt időszakban két közönségkedvenc légiós is visszatért a kilencedik kerületbe (Somália és Besic), azonban elgondolkodtató, hogy a bosnyák esetében miért kellett szeptember közepéig várni a szerződés aláírásával. Korábban lehetett hallani Steven Gerrard és a Rangers érdeklődéséről, ahogy idén nyáron az angol másodosztályban szereplő Reading is puhatolódzott Besicnél (sőt, sokan szinte már készpénznek vették az átigazolását) a bosnyák középpályás viszont mégis inkább a Ferencvárosban folytatja pályafutását.

Azt talán sose tudjuk már meg, hogy a Fradiban jobban jár-e anyagilag, mint az angol Championshipben, és lehet, hogy a zöld-fehérek által felvázolt jövőkép jobban tetszett Besicnek, aki Budapestről könnyebben kerülhet vissza a bosnyák válogatottba, mint Angliából.

 

Fotó: Action Images

Peter Stöger mellett az egyik legfontosabb helyről már megkapta a támogatást: a lelátóról. Besic-nek tehát „egyszerű” dolga van, visszanyerni régi formáját, ehhez pedig jelenleg minden adott a Népligetben.

 

Ki lesz az NB1 bajnoka a 2021-22-es szezonban?

1,25 – Ferencváros

7,50 – MOL Fehérvár 

15,00 – Puskás Akadémia

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NB I./Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar bajnokságra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást