Egy lépéssel tovább – kínai harcmód a „spirituális ópium” ellen

A kínai kormány hosszú évek óta próbálja enyhíteni, kezelni az ország fiatalkorúit veszélyeztető videójáték-függőséget. A legutóbbi intézkedéssel drasztikusan igyekeznek elejét venni a 18 éven aluliak játékszenvedélyének. Harc a „spirituális ópium” ellen.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A videójáték-függőség súlyos társadalmi probléma Kínában. Következményeiből pedig olykor „ízelítőt” is kapunk:

 

„Kómába esett, később pedig meghalt az a kínai férfi, aki egy Peking külvárosában lévő internet kávézóban három napon át folyamatosan videójátékozott” – ez egy, az MTI által 2011 februárjában kiadott hír.

 

A sajnálatos helyzet az, hogy tucatszám lehet találni ilyen vagy ehhez hasonló hírt, amely arra mutat rá, hogy a szenvedély, a videójáték és az internet háromszögének milyen rémisztő mélysége is van. A probléma kezelésére való törekvés majd két évtizedre nyúlik vissza. (Már 2005-ben megnyílt Kínában egy klinika, ahol kizárólag internet- és pc-játék függőket kezelnek.) A világ legnagyobb piacán azonban nem könnyű az egyensúlyi, egy egészségesebb állapotot létrehozni. Azért a helyi kormány rendületlenül és egyre szigorúbb eszközöket bevetve próbálkozik.

Az elmúlt évek során tiltólistára került a szerencsejátékokra épülő (Mahjong, póker), a Kína történelmével foglalkozó, illetve a holttesteket és vért tartalmazó játékok.

 


 

De 2019-ben törvényileg szabályozták, hogy a kiskorúak mikor és mennyi időt tölthetnek videójátékkal.

(Az akkori rendelet hétköznap napi másfél, hétvégén napi három óra játékot engedélyezett, és este 10 és reggel 8 között tiltva volt a játék.) A játékokon belüli költekezésre pedig kortól függően 27 és 57 dollár közötti összeget határoztak meg. Majd a 2021 nyarától érvényben lépett szabályozás kimondta: az online videónézésnél lennie kell egy számlálónak (ezt a szolgáltatás üzemeltetőjének kell beépítenie a szoftverbe), amely figyel és jelez, ha az adott időkeret lejárt.

A kínai Nemzeti Sajtó és Publikációs Igazgatóság által hozott, legfrissebb szabályozás még tovább szigorít. A szeptember 1-jétől életbe lépő korlátozások kimondják: a 18 évnél fiatalabbak hétfő és csütörtök között egyáltalán nem, míg pénteken, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon naponta csak maximum egy órát játszhatnak. A gyártóknak pedig biztosítaniuk kell a valódi név alapján történő azonosítást. Ugyan akad kiskapu, hiszen gyerekek adott esetben használhatják szüleik adatait, épp emiatt a szervezet kéri a szülőket és az iskolákat, hogy figyeljenek a gyerekekre.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Csökkenni fog a játékosok száma?

Az eddigi legszigorúbb szabályozás meghozatalát a Nemzeti Sajtó és Publikációs Igazgatóság a fizikailag és mentálisan is sérülő gyerekek bővülő táborával, illetve a szülők felől érkező aggodalmakkal indokolta. Az állami média által közölt – egyebek között a Reuters által is szemlézett – adatokból kiderül: a kínai kiskorúak 62,5 százaléka rendszeresen játszik online játékkal, míg 13,2 százalékuk hétköznaponként több mint két órát játszik valamilyen mobileszközön.

Fontos jelezni, a probléma nemcsak Kínát gyötri. Több ázsiai ország (Koreai Köztársaság, Tajvan, Japán) is próbál megoldást találni a helyzetre. Arra a helyzetre, aminek komolyság jelzi, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018-ban, „tudományos bizonyítékok alapján” felvette a mentális zavarok listájára a videójáték-függőséget. Mint Shekhar Saxena, a WHO mentális egészségekkel foglalkozó igazgatója elmondta, szükség és igény van a kezelésre. „Több mint 110 millió kiskorú fiatalkorú videójátékozik Kínában napjainkban, azt várjuk, hogy az új szabályozások következtében csökkenni fog a játékosok száma” – fogalmazott a CNBC-nek Daniel Ahmnad, a videójáték-iparra szakosodott kutatócég, a Niko Partners elemzője. 

 

Menekülés a virtuális valóságba

Hogyan jut el valaki oda, hogy annyit játsszon egyhuzamban, hogy a végén holtan esik össze? A függőség viselkedési addikció, amelynél a depresszió, a rettegés, az idegesség tünetei figyelhetők meg. A Kínában 2005-ben megnyitott (és fentebb már említett) klinika vezetője, dr. Tao Ran akkor elárulta,

a 14-24 év közötti fiatalok azért kerültek a klinikára, mert az iskola helyett egész nap videójátékoztak, vagy internetes csevegőszobákban ütötték el idejüket.

A fiatalok jellemzően introvertáltak, a személyes kontaktus megteremtésénél problémáik vannak, nehezen találják a helyüket a közösségekben, illetve alvászavarral is küzdenek. A játékok világába menekülés okai mögött szeretethiány, az életben történt veszteség (párkapcsolati problémák, munkahely elvesztése) is megfigyelhető. Ami pedig az egyik oldalon nem elérhető, az a másik oldalon, a virtuális valóságban a jutalmazás, az elismerés révén megjelenik.

 


 

Bajban a játékipar?

Az egyik oldalon tehát ott van a kínai kormány igyekezete a súlyos következménnyel járó videójáték-függőség kezelésére. Míg a másikon a gazdasági szegmens: nevezetesen, hogy a helyi kormány erőteljesebb nyomást helyezzen a technológiai cégekre. Adódik a tehát a kérdés: mi lesz a videójáték iparral?

Az bizonyos, hogy fokozott és gyakori ellenőrzésekre számíthatnak az érintett vállalatok (Tencent, NetEase), ahogy az is, hogy a tervezet bejelentésekor a NetEase részvényei 3,4 százalékot, míg a Tencenté 1,6-ot estek vissza. Ugyanakkor több elemző is arról ír, hogy komoly visszaesést nem fog jelenteni a kínai kormány döntése. A Tencentnél például a 16 év alatti játékosok a bruttó játékbevételük mindössze 2,6 százalékát teszik ki – írja a CNN

A közvetlen minimálisabb hatás mellett azonban a hosszú távú kérdések az érdekesek. Mert a kevesebb játékos, kevesebb bevételt eredményezhet, egyúttal azonban egészségesebb irányba indulhat el a videójáték-függő kínai közeg.

 

Melyik csapat nyeri a League Of Legends World Championshipet?

1,70 – LPL

2,40 – LCK

9,00 – LEC

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Esport/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj esportra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást