„Mintha az utolsó pillanatfelvételeket látná az ember” – interjú a Futballkutatóval

A Futballkutató, azaz Orosz Zsolt több mint 150 helyen járt már Magyarországon. Élvezi, ha egy-egy meccs napján él a falu, miközben ezt az élményt egyre kevesebb helyen lehet megtapasztalni. Ugyan kinyílt a világ, mégis a bezárkózás lett a jellemző, az emberek a virtuális világban találják meg a közösségi terüket. Interjú a falusi fociról, őszinteségről, s arról, hogy régen minden jobb volt.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– A 2021-2022-es szezont a Vizslás-patak völgyében megbújó palóc településen, Vizsláson kezdted. A mérkőzés közben készült kép (alább) a megyei futball esszenciája – eggyé válik a játék és a természet. Mit jelent számodra ez a felvétel?

– Több mindent is, de leginkább azt, hogy a falu él. Olyan kellemes élmény volt ez, amit manapság egyre kevesebb helyen lehet megtapasztalni. Sok olyan helyen jártam, ahol a mérkőzés napján üresek voltak az utcák. Vizsláson azonban pezsgett az élet, az emberek nyüzsögtek, készültek a meccsre. A szomszédos házakból lócával a kezükben érkeztek, és kiültek a pálya mellé. Közösségi élmény volt ez a település lakóinak. Jó volt látni, hogy egymással kapcsolatot teremtettek, szurkoltak, jól érezték magukat. A templom szintén fontos „elem”. Mert egy falu életében a templom, a kocsma, a focipálya közösségi térként funkcionál. Ha ezek eltünedeznek – bezárják a kocsmát, megszűnik a focicsapat –, akkor ez a településre nézve, hosszú távon negatív hatással van. Ha ezek a terek élnek, a közösség is él.

 


 

– Ha azt mondom: a futballpálya mint közösségi tér, mi jut először eszedbe?

– Egy gyerekkori emlékkép. Az, hogy elsősorban nem a játék miatt jártak az emberek meccsre. A lényeg sokkal inkább az volt, hogy találkozzanak az ismerőseikkel, rokonaikkal. Hogy megnézzék, hogyan játszik a családtagjuk. Az emberek egyszerűen együtt voltak. Ezért is számít közösségi térnek.

 

– Miskolcon születtél, de pár napos korodtól kezdve egy kis borsodi településen, Monokon nőttél fel. Sokáig játszottál a helyi focicsapatban. Gyerekként és játékosként átélted, most pedig futballkutatóként látod azt, ahogyan változik a megyei futball közege.

– Ezt a változást leginkább azon lehet észrevenni, hogy hányan vannak a pályák környékén. Gyerekkoromban Monokon a pálya két oldala tele volt emberekkel, rangos eseménynek számított kéthetente, hazai pályán megnézni az együttest. A változás negatív irányú. Manapság alig jár valaki a csapat meccsére, nincsenek meg azok a kötődések, amik miatt régebben az emberek kimentek a meccsekre. Miközben kinyílt a világ, a bezárkózás lett a jellemző, az emberek a virtuális világban találják meg a közösségi terüket.

 

Azt látom, hogy az emberek az utóbbi tíz-tizenöt évben elkényelmesedtek.

 

Ha valaki manapság focimeccset akar nézni, nagyon széles kínálatból választhat. Ráadásul a mérkőzéseket a legjobb minőségben nézheti. Ezek után nem feltétlen vágyik arra, hogy falusi meccset nézzen. Mert ugye a színvonalat tekintve elég nagy különbség.

 

– És egyre kevesebb a helyi kötődésű játékos is.
Korábban a fiúk az édesapjukat követve szintén a helyi csapatban játszottak. Élt e tekintetben egyfajta hagyomány. Ez felborult. A játékosok manapság oda mennek futballozni, ahol pénzt kapnak. És bizonyos szempontból beszűkült a világ, „közelebb” kerültek egymáshoz a települések. Régebben fél nap kellett, hogy eljuss egy ötven kilométerre lévő faluba. Most, amikor már mindenkinek van autója, az út fél óra alatt megjárható.

 

Mert az őszinte futball a színfalak mögött játszódik!” – írod. Mitől őszinte a foci, s létezik-e még egyáltalán?

– Azt gondolom őszintének, amikor az adott játékos – játsszon a legalacsonyabb vagy a legmagasabb szinten – minden tudását beleadva, a pályára szívét-lelkét kitéve futballozik. Nem azon gondolkodik, hogy tud a másiknak keresztbe tenni. Megpróbálja a legjobbját nyújtani, mindegy, hogy ez a teljesítmény milyen színvonalú.

Az elmúlt években több NB I-es meccsen is voltam, de úgy éreztem, mintha át lennék verve, hogy a játékosok nem akarnak játszani. Csak arra apellálnak, hogy valahogy elrontsák, megöljék az ellenfél játékát. Nem támadnak, nem tesznek meg mindent a gólért. Ez kiölte a maradék lelkesedésemet az NB I-ből.

 

– A megyei foci őszintébb?

– Főleg a legalsó szinten. Ahol már valamiféle profizmus megjelenik (műanyag bóják, műfüves pályák, modern mezek), ott már számomra kezd veszíteni értékéből az őszinte foci. A legalsó szinteken – a megyei harmad- és negyedosztályban – ez még megvan.

 

– Ha a pályán történő eseményeket, magát a játékot nézzük, milyen változásokat tapasztalsz?

– Mivel csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei futballt ismerem jobban, így csak innen tudom megközelíteni a kérdést. A helyi csapatot nézve úgy látom, a tíz-tizenöt évvel ezelőtti időszakhoz képest, amikor még játszottam, csökkent a színvonal. Ez abból is adódik, hogy kevesebb a csapat, hígul a mezőny. A megyei másodosztályban olyan klubok vannak, amik korábban a megyei harmadosztályban szerepeltek. Értelemszerűen ez a színvonal rovására megy.

 

Régebben látszódott valamiféle szervezettség, most azt látom, össze-vissza futkároznak a játékosok. Ha összejön valami, összejön, ha nem, akkor nem.

 

– Több mint 150 helyszínen jártál már az országban. Nem egyedi eset, hogy van olyan klub, amelynek meccséről nemrég beszámoltál, és már nem létezik. Milyen okok vannak a mögött, hogy eltűnnek csapatok a palettáról?

Manapság amiatt szűnnek meg csapatok, mert nem sikerül összeszedni az embereket. Akik tudnának játszani, inkább otthon maradnak, mással foglalkoznak. Ez országos jelenség.

 

Ami Borsod megyét illeti: az elvándorlás, az elöregedés komoly hatással van a csapatokra. A megye népessége az elmúlt húsz évben 80 ezer fővel csökkent. Van olyan falu, ahol húsz év alatt a lakosság fele eltűnt.

 

Az apróbb településeket tekintve ez a legmeghatározóbb tényező.

Az aktuális példám pedig Epöl. A több mint 600 fős, Komárom-Esztergom megyei településen előző év szeptemberében jártam. A mostani szezonra megszűnt a nagypályás csapat. Amikor utánakérdeztem, kiderült, a háttérben elsősorban a létszámhiány áll, de anyagi okok is közrejátszottak. Ehelyett egy kispályás bajnokságba neveztek be, mert a csapatnál maradt, öregebb játékosok számára ez a legjobb megoldás. Pedig korábban – bár kisebb megszakításokkal, de – évtizedekig működött a csapat. 

 


 

– Sok korlátot támasztottál már. A mérkőzések közben pedig hallhattad, ahogy előkerülnek a foci mellett a hétköznapok problémái.

– Amiatt is szeretek meccsekre járni, mert szeretem mások beszélgetéseit hallgatni. Ezekben a hétköznapi beszélgetésekben jellemzően visszatérő elem, hogy régen minden jobb volt. Hogy „bezzeg a mi időnkben” még tudtak focizni, még élt a falu, és, hogy milyen jó közösségi események voltak. Most meg nincs semmi. Kezdem megérteni ezt a szemléletet. Tényleg lehet ezt éreznie az idősebbeknek.

 

–Ez a múltba révedés, vágyakozás az oldal hozzászólásai között is megjelenik. Ott van a vágy az újrakezdésre.

– Igen, ez nagyon sokszor előfordul. Főleg akkor, amikor olyan településekről teszek fel egy kisebb összefoglalót, képeket, ahol már nincs csapat. Többször előfordul, hogy hozzászólásban érkeznek régi csapatképek. Vagy furcsa módon a helyiek a kommenteknél beszélik meg, milyen jó lenne újraindítani a település letűnt csapatát. Aztán általában lehűtik egymás kedélyeit. De elkapja őket a vágy. Szentimentális jellegű visszaemlékezések ezek.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

– Ahhoz azonban, hogy egy megyei futballcsapat a gyakorlatban is létezzen, működjön, kell egy irányító. Azt is mondatnám, egy emberes melóról van szó.

– A Borsod megyei példákat látva, a helyi csapatot hellyel-közzel ismerve azt mondhatom, ez teljesen igaz. A monoki futball jelenleg tényleg egy emberen múlik. Összeszedi a csapatot, már a hét elején elkezd szervezkedni. Ha nem lenne, futball sem lenne Monokon. Máshol a legapróbb dolgoktól kezdve (például ha el kell menni valakiért) a polgármester intézkedik. Ha ezek az emberek kiesnek, megszűnik minden. Más ugyanis nem vállalja a szervező munkával, anyagi és időbeli ráfordítással járó fáradságos feladatot. Az adott emberen múlik tehát a csapat jövője.

 

Igazából alacsonyabb szinteken manapság máshogy ezt nem is lehet megoldani. Kevesen vannak az olyan jellegű szerveződések, ahol több ember próbálja együttműködve megoldani a futballcsapat működését. Mindenkinek megvan a saját élete, kevesen akarnak időt, energiát és főleg pénzt áldozni egy klubért. Az elhivatott emberek főleg az idősebb korosztályból kerülnek ki.

 

– Egy-egy csapat fennmaradásának a személyes okok mellett van szövetségi oldala is. Vegyük a Hidvégardó esetét: ez év májusában úgy tűnt, hiába nyerte meg a klub a Borsod-Abaúj-Zemplén megye III. osztály északi csoportját, mivel nem tud minimum egy utánpótlás-csapatot kiállítani, nem léphet feljebb.

– Egy ideig tényleg erről volt szó, aztán nyáron a megszűnések és a megye II. létszámának feltöltése miatt több csapat – köztük a Hidvégardó is – úgy lépett szintet, hogy nem kellett utánpótlás-csapatot indítania. Ez meglepett. Nem gondoltam rugalmasnak a megyei szövetséget. Különböző felületeken egy ideje küzdök azért, hogy tegyen valamit a szövetség a csapatok számának csökkenése ellen. Elég nyilvánvaló, hogy valami nem stimmel. De mintha nem vennék komolyan azt, ami történik. Nem akarják látni. Az elmúlt évtizedben már rég lépni kellett volna valamit. Megtehetnénk például, hogy átszervezik a megyei futballpiramist. Jelenleg egy első-, három másod- és két harmadosztály van.

 

Érdemes lenne a megyei II. osztály létszámát lecsökkenteni, a három csoportból kettőt csinálni. Ezzel párhuzamosan bővíteni a megye III. osztály mezőnyét. Javulna a színvonal, továbbá egy megye III-as csapatnak nem kellene annyit utaznia. Tudok olyan harmadosztályú csapatról, amelyik ugyan nevezett a szezon elején, de mikor meglátta, hogy kiderült, mennyit kell utaznia megyén belül, visszalépett.

 

– Hogyan lehetne még segíteni az átszervezés mellett?

– Az önkormányzatokat kellene valamiféle anyagi ösztönzéssel motiválni arra, hogy legyen náluk focicsapat. De megtalálni erre a megoldást nagyon nehéz. Főleg úgy, hogy sok borsodi településen a mindennapi megélhetés sokkal fontosabb annál, mint hogy valaki menjen, és focizzon.

 


 

– A 24.hu-nak adott interjújában Csillag Péter (a Nemzeti Sport munkatársa, a Hátsó füves könyv írója) a falusi foci elmúlásáról beszél. Ezt hogyan látod?

– Úgy fogalmaznék: kihalóban van. Igaz, ez leginkább Borsod és Szabolcs megyei, az ország hátrányosabb vidékeit érintő folyamat, vannak olyan régiói az országnak, ahol pozitívabb a helyzet, vagy éppen tartja a szintet. Az az érzésem, mintha az utolsó pillanatfelvételeket látná az ember, amiket még jó megélni, miközben már ott van az az érzés, hogy lehet, a jövő héten már nem lehet ezt látni. Többször előfordult, hogy az adott csapat, ahol az egyik idényben jártam, a következőben már nem indult el. És ez a folyamat az utóbbi időben felgyorsult. Nemrég Cserehát vidékét, az ország egyik legszegényebb térségét jártam be: hat faluból ötben 2000 és 2017 között megszűnt az összes csapat. Szomorú volt látni az elhagyatott, az idő vasfoga által megrágott pályákat.

 

– Ezt az elmúlást a helyiek is érzékelik?

– A minap Sátoraljaújhelyen, a „Futballutazások Magyarországon” című futballesten a két Hátsó Füves országjáró, Csillag Péter újságíró és Mirkó István fotóriporter társaságában utazásaink élményeit osztottuk meg a vendégekkel a fotóink segítségével. Az est végén odajött egy idős házaspár, és a hölgy elmondta, tetszett nekik a beszélgetés, a fiatal korát élte újra, de mint mondta, szomorú látnia, hogy ez elmúlt. És azt is szomorú volt végigkövetnie, hogy elindultunk egy virágzó világból, majd eljutottunk oda, hogy a focipálya mára gazzal felvert területként áll…

 

Melyik együttes búcsúzik az élvonaltól az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,50 – Gyirmót FC

1,95 – MTK Budapest

2,20 – DVSC

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást