Mire mehet Bielsa a címvédő ellen?

Pikáns mérkőzést láthatunk a Premier League új szezonjának rögtön az első fordulójában: a Premier League tavalyi bajnoka a másodosztály tavalyi első helyezettjét fogadja. Bielsa pedig Klopp ellen vívhatja élete első PL-csatáját. De mi várható a mérkőzésen? Beharangozó.


Meglepheti Bielsa a címvédőt? Fogadj rá még ma!


A tavalyi PL-kiírást története során első alkalommal, ámde hatalmas fölénnyel megnyerő Liverpool a másodosztály bajnokát, a friss feljutó Leeds United csapatát fogadja hazai pályán. A tavalyi, történelmi jelentőségű bajnoki szezont szintén egy újonc ellen kezdte meg Jürgen Klopp együttese: akkor egy hazai, tükörsima 4-1-el lépték le a feljutó, majd az idény végére csontsimán kieső Norwich City-t.


A mostani helyzet kissé bonyolultabb, hiszen a Leeds kispadján a modern futball egyik legnagyobb hatású edzője Marcelo Bielsa ül.


Bár a 65 éves argentin edző legnagyibb eredménye eddig egy 2004-es olimpiai aranyérem volt az argentin válogatottal, többek között Guardiola és Simeone is elismerően beszélt munkásságáról. Szakértelme pedig Leedsben a második szezonja végére érett be: vezetésével a szeb napokat is megélt klub 16 év után jutott vissza a szigetország legjobbjai közé.

A Liverpool szokásos 4-3-3-as felállásában természetesen Alisson lesz a kapus. A védelemben lehetséges, hogy a tavaly végig kitűnően teljesítő Trent Alexander-Arnold helyett a walesi Neco Williams kap lehetőséget Gomez, Van Dijk és Robertson mellett. Alexander-Arnold sérülés miatt kihagyta a Liverpool ausztriai edzőtáborát, ám az angol válogatott legutóbbi mérkőzését majdnem végig a pályán töltötte. Jordan Henderson a kihagyott szezonzárás után felépült térdsérüléséből, ám még nem tudni, milyen állapotban van. Fabinho és Wijnaldum mellett így a nyomástűrőbb Naby Keita kezdhet a középpályán. Elöl pedig szokás szerint összeállhat a Salah–Firmino–Mané csatártrió.

Bielsáról tudjuk, hogy mindig az ellenfélhez igazítja formációját, így a Liverpool által preferált 4-3-3 ellen az Őő esetében a 4-2-3-1 tűnik a legvalószínűbbnek. A kapuban a madridi nevelésű Kiko Casilla áll majd, a védelem közepén Cooper társa a Brightonba távozó Ben Davies mellett a Freiburgból érkezett Robert Koch kaphat majd helyet. A hátsó négyesz pedig a két, támadó szellemű szélsőhátvéd, Luke Ayling és Stuart Dallas egészíti ki. A középpályán duplaszűrős rendszer esetén a lengyel Mateusz Klich helyett Kalvin Phillips kerülhet a kezdőcsapatba. A vonalak között Pablo Hernandez mellett a jobb oldalon a Wolvestól véglegesen megszerzett Hélder Costa, a bal oldalon pedig a Citytől ismét kölcsönvett Jack Harrison kaphat lehetőséget. Elöl pedig egy szem középcsatárként nagy valószínűséggel a 26 milliós, klubrekordot jelentő összegért Valenciából igazolt Rodrigo Moreno kaphat lehetőséget. Kérdéses egyébként, hogy ő mennyire illik bele Bielsa rendszerébe, lévén, Valenciában egy mélyebben védekező csapat tagja volt. A tavalyi elsőszámú középcsatár, Patrick Bamford letámadásban és összjátékban is valamivel jobban használható nála, ám nagyon pazarlóan bánik a helyzeteivel: a másodosztály tavalyi szezonjában 24.34-es xG-re mindössze 16 gólt rúgott. Rodrigo valenciai statisztikája tavaly 7.4 xG-re 4 gól volt.

Ami a mérkőzés lehetséges forgatókönyvét illeti, Bielsa szokásához híven nemigen fog alkalmazkodni még a bajnoki címvédőhöz sem: ameddig csapata fizikailag bírja, támadást és letámadást fog vezényelni. A Liverpool labdakihozatalait természetesen a csapatainál megszokott alapelvekkel próbálja majd megzavarni: a Liverpool két belső védőjére egy, egy középcsatárára pedig két belső védő jut, a középpályán pedig az összes pirosmezes közvetlen ellenfelet kap majd, a Leeds felállása tehát minden bizonnyal 4-2-3-1 lesz. A Leeds erős emberfogásra épülő letámadása ellen Alisson lábbal való játékára, és a szélsőhátvédek indításaira is nagy szükség lehet. Szintén lényeges lehet Firmino „hamis kilences” játéka, illetve az, hogy sikerüljön közvetlenül megjátszani a két, egy az egyben erős szélsőt, Salah-t és Manét. Mivel a Leeds első vonalában általában csak néhány játékos presszingel aktívan, míg a többiek embert fognak, a Liverpoolnak mindenképpen be kell vetnie a tavalyi szezonban látott elképesztő sebességét.

A legnagyobb kérdés, mennyire lesz képes a Leeds megvalósítani a Bielsa által favorizált, magas sebességre és erős széljátékra épülő támadójátékot. A Liverpool letámadása nyilvánvalóan egészen más szinten képvisel mint amit a vendégek az elmúlt évek másodosztályú összecsapásain megszokhattak. Ráadásul a Liverpool védekezésének első vonalában Salah és Mané általában éppen a szélsőhátvédeket zárja, így Casilla valószínűleg sok átlós fordítást kell majd hogy megejtsen kapuskirúgás gyanánt. Klich és Phillips középen kellene hogy felvegye a versenyt egy fizikailag kifejezetten erős középpályás hármassal. Ha azonban szélső kombinációkkal sikerül átjátszani a Liverpool letámadásának első vonalát, akkor a sok rotációval, mögé-és alákerülésekkel tarkított, dinamikus támadásokban még lehet potenciál. Remélhetőleg arra is választ kaphatunk, ki lehet középcsatárként a legmegfelelőbb opció Bielsa rendszerébe.


Összességében tehát semmiképpen nem egy klasszikus címvédő-feljutó meccsnek nézünk elébe.


A Liverpoolnak semmiképp sem lesz könnyű dolga Bielsa egyedi filozófiájával szemben, annak ugyanakkor megvannak a korlátai, elsősorban fizikailag. Hosszútávon is érdekes kérdés, mire mehet egy Bielsa-csapat a világ egyik legerősebb topbajnokságában – emlékezzünk vissza az általa irányított Bilbaóra vagy Marseille-re, ezek a csapatok ígéretes kezdet után végül fizikailag pukkadtak ki, hiszen nem bírták el azt a végtelen intenzitást, amit Bielsa elvár a szezon teljes egészében. Érdekesebb mérkőzés talán nem is kell a Premier League legelső hétvégéjére, a két támadó szellemű csapatban aligha kell majd csalódnunk.

Írj hozzászólást