Mit alkottak eddig edzőként a közelmúlt nagynevű hollandjai?

Ahogy oly sok nemzetnél, a hollandoknál is nagy tisztelet, kultusz övezi az egykoron kiemelkedő szintet elérő válogatott játékosokat. Ez az előző évtized második felének sikertelensége okán még inkább igaz, hiszen kis túlzással a múltba kapaszkodhatnak a drukkerek. Nem csak az egyszeri emberekre ragadt rá ez, hanem a futballklubokra is, amelyek nem tudnak, nem akarnak elszakadni az egykori sztároktól, akik egy letűnt kort idéznek számukra. A kétezres évek nagy tornáit megjárt válogatott labdarúgók közül megannyi edzői pályára lépett, ám a sikeresség épp oly felemásan jellemzi őket, mint amikor az oranje színeiben szerepeltek.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az alábbi gyűjteményben azon „kispadkoptatók” kaptak helyet, akik már felnőtt szinten edzősködnek és új pozícióukban is megpróbálnak magas szintre eljutni. Miután a holland másodosztályban négy U21-es csapat is szerepel, ezeket nem kezeljük teljes mértékben felnőtt együttesnek, így az ott szárnyaikat bontogató szakemberek ezúttal nem kerültek bele a listánkba. Kókadozó tulipánok sorozatunk első része következik.

 

Jaap Stam (49 éves)

Az egykoron kiváló belső védő sikert sikerre halmozott klubszinten, s 66 alkalommal szerepelhetett a nemzeti csapatban is. Részt vett négy nagy tornán, ebből háromszor alapemberként és ezeken a legjobb négyig meg sem állt az oranje.

Stam a visszavonulását követően a szülővárosának közelében lévő PEC Zwolle együttesénél látott el szervezői, menedzseri feladatokat. Később indult el az edzősködés irányába, amihez a klub szívesen asszisztált. Előbb az utánpótlásban kapott esélyt, majd 2012-től Art Langeler stábjának a tagja lett. Ezt követően az Ajaxnál Frank de Boer asszisztenseként dolgozott, majd az amszterdamiak U21-es csapatát is trenírozhatta, ami a másodosztályú bajnokságban való indulással már tapasztalatszerzésnek is jó volt.

Első felnőtt edzői állását a Readingnél kapta meg 2016-ban. Az angol együttesnél kiválóan kezdődött minden, mert remekül ráérzett a kerethez illő stratégiára és az összeállítások, illetve cserék is rendre működtek. Első idénye végén bronzérmesek lettek a Championshipben, de a plaoyffban nem jártak sikerrel. A következő nyár nem tett jót a londoniaknak, a legjobbakat elvitték, a teljesítmény pedig ezzel együttesen látványosan megzuhant a következő idényre. Nyolc fordulóval a vége előtt becsúsztak a kiesőzónába, Stamnak pedig nem volt maradása.

 

 

Fél év pihenő után a PEC Zwolle benne látta a megmentőt. Az téli szünet során osztályozós helyen álló gárda a bennmaradás kiharcolásának céljával nevezte ki, ő pedig megtette, amit megkövetelt a haza. A Blauwvingers simán bennmaradt, Stam pedig a nyáron elfogadta a Feyenoord ajánlatát.

A rotterdamiaknál valamivel másabb elvárások vártak rá, de cserében egy sokkal erősebb kerettel dolgozhatott. A játékosok még csak-csak elfogadták, de a szurkolók már sokkal kevésbé. Ez pedig nagyon rosszul nézett ki, főleg amikor az eredmények sem akartak jönni. 2019 októberének végén Amszterdamban 4-0-ra kaptak ki, ez pedig a búcsút is jelentette számára.

Amerika a lehetőségek országa és így tekintett Stam is a tengerentúli megkeresésre, hogy legyen a Cincinatti FC edzője. A feltörekvőben lévő, de cseppet sem jónak mondható ohióiak az újrakezdés esélyét jelentették a hollandnak, hogy hátha itt fel tudja építeni magát újra és kap majd még egy esélyt Európában később. A terv jó volt, csak épp a keret volt alkalmatlan arra, hogy ez megvalósuljon. A narancsmezesek az elmúlt évek során az MLS leggyengébbjének számítottak, amin Stam sem tudott segíteni. Szeptember végén menesztették, mert az előrelépésnek a jelei nem látszódtak meg a játékon és az eredményeken sem.

 


(X) Teljesítsd a kihívásokat és vágj zsebre extra nyereményeket! Szerezz ingyenes fogadásokat, bónuszokat és ingyen pörgetéseket rendszeresen azzal, hogy teljesíted az Unibet kaszinó, illetve sportfogadás kihívásait!


 

Phillip Cocu (50)

Kereken száz válogatottságnál állt meg a kiváló középpályás, aki a kilencvenes évek közepétől a kétezres évek közepéig meghatározó alakja volt a klubfutballnak is. Három Európa-bajnokságon és két vb-n szerepelhetett narancssárga mezben.

Amint szögre akasztotta a stoplist, már bérelt helye volt a stábban egykori csapatánál, Eindhovenben, illetve a válogatottnál is. Bert van Marwijk és Marco van Basten mellett is dolgozott a nemzeti csapatnál, aztán pedig Fred Ruttentől is tanulhatott ezt-azt a PSV-nél. Mindenféle kapkodás nélkül éveket töltött el asszisztensként, hogy minél több tudással vértezze fel magát, mielőtt belevág az edzősködésbe.

 

 

Először 2012 tavaszán ugrott be az eindhiveni padra, amikor a már említett mentorát, Ruttent menesztették. Ez csak egy 12 meccses időszak volt, ami alatt megnyerte a KNVB kupát és ráérzett a munkakör ízére. A 2012-13-as idényt aztán az U19-es csapat edzőjeként töltötte. Rákészült arra, hogy kinevezzék a felnőtt csapat élére, ahol egy igencsak sikeres időszakot tudott lehozni. Az öt éve alatt (2013-2018) háromszor nyert bajnoki címet a PSV és két Szuperkupát is elhódítottak. Emellett kétszer is elismerték őt az év edzőjének járó díjjal.

Bajnokként távozott új kihívások reményében. Kissé meglepő módon nem volt nagy kereslet a munkájára a piacon, így hát a török Fenerbahce ajánlatát fogadta el. Hogy Isztambul és a Süperlig mennyire nem olyan közeg, mint amihez szokott, azt gyorsan meg kellett tapasztalnia. Indította a negatívumokat egy BL-selejtezős búcsú, majd a bajnokságban is sora jöttek a gyenge eredmények. Ennek köszönhetően novemberre már nem volt állása, mert három őszi győzelemmel nem volt meggyőző a klub vezetősége számára.

Egy kis pihenőt követően 2019 nyarán a Derby County kínált neki egy esélyt. A „kosoknál” eleinte sikerült meghonosítani a holland iskolát, ami hozta is az eredményeket, de ez fokozatosan kezdett kiszámítható lenni és ezzel elvesztette az eredményességét. Az első szezonjában végül a 10. helyen zárt csapata, de a másodikban továbbgyűrűztek a gondok és november elején egyetlen sikerrel a háta mögött menesztették.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Giovanni van Bronckhorst (46)

Ha meghallja az ember a nevét, akkor egy remek balhátvéd ugrik be, aki bátran segítette a támadásokat, de közben a védekezésben is az átlagosnál jobb volt. Három országban nyert bajnoki címet játékosként és a 106 oranjében való fellépése is visszaadja, hogy egy igazán kivételes játékos volt ő, aki csapatkapitányként élte meg az elbukott világbajnoki finálét az utolsó, nemzeti mezben lejátszott meccsén.

Amint 2010-ben bejelentette a visszavonulását, már tudtuk, hogy szeretne edzői pályára lépni. Aztán egy év inkább tanulással és pihenéssel töltött, majd Ronald Koeman stábjában kapott helyet a Feyenoordnál. Időközben átvette egy szezonra az U21-es csapatot, majd visszatért és még Fred Rutten munkáját is segítette. 2015-ben épp az ő helyére ugrott be – ahogy Cocu a PSV-nél –, hogy innentől már ne is akarjon mást, mint szeretett csapatát sikerre vezetni.

 

A rotterdami kaland aligha alakulhatott volna jobban, mert azonnal egy kupagyőzelemmel kezdte a karrierjét. Ő vetett véget az ínséges bajnoki cím nélküli időszaknak, amikor 2017-ben 18 év kihagyás után ismét aranyérmes gárdát faragott a Feyenoordból. Négy szezon után távozott, hatalmas megbecsülés közepette.

Egy év kihagyás után 2020 januárjában vette át a kínai Kuangcsou City irányítását. A koronavírus is igencsak megnehezítette a dolgát, mert a nyárig nem voltak mérkőzések és edzéseket is csak korlátozott körülmények közt tarthatott. Végül decemberben megelégelte az országban lévő helyzetet és felmondott, hogy hazatérhessen a családjához.


Képek forrása: Getty Images

 

Ki nyeri az Eredivisie 2021/2022-es kiírását?

1,25 – AFC Ajax

5,00 – PSV Eindhoven

9,00 – Feyenoord

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Hollandia/Eredivisie/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az Eredivisie piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást