Mit tanulhatunk Bielsától? – III. rész – Támadásból védekezésbe való átmenet

Sorozatunkban a futballvilág egyik legnagyobb hatású edzőjét és gondolkodóját vesszük górcső alá, valamint igyekszünk megfejteni, mi is az ő titka, mi Marcelo Bielsa és a Leeds United esszenciája? A 2020/21-es szezon során arra törekszünk majd, hogy egy havonta frissülő cikksorozat keretein belül megvizsgáljuk és értelmezzük az argentin géniusz csapatának stílusát. Feltárjuk, milyen komplex együttműködések jellemzőek, vagy milyen szervező alapelveket ismerhetünk fel a játékszituációk során. Minden Premier League-mérkőzésüket követően egy tematikus elemzést készítünk, amelyet összesítve közlünk illusztrációkkal és magyarázatokkal havonta. (Jelen cikkből a legutóbbi két Leeds-meccs hiányzik, azok majd a következő havi írásban kerülnek megtárgyalásra.)A sorozat korábbi cikkei:

Mit tanulhatunk Bielsától? – Elemzés

Mit tanulhatunk Bielsától? – Játékosprofilok

 

„Az első dolog, amire gondolok: ’hol van az emberem?’ – ha nem vagyok a közelében, akkor teljesen rossz pozícióban vagyok. Kövesd az embered, akkor jó helyen leszel. Mindig ez jár a fejemben.” Kalvin Philips

 

Cikksorozatunk harmadik részében Bielsa csapatainak a támadásból védekezésbe való átmenet (továbbiakban védekező átmenet) során alkalmazott alapelveivel fogunk foglalkozni. Természetesen ekkor nem csak a labdavesztés pillanatára gondolunk, hanem az azt követő másodpercek is kulcsfontosságúak, illetve nem csak a labdavesztés helyéhez legközelebbi játékos reakciója a döntő, hanem az egész csapaté. Az alapelvek elemzésekor az egyik legfontosabb információ, hogy a pálya mely részén történt a labdavesztés, mivel a csapat máshogyan viselkedik, ha a labdát a saját térfelén veszíti el, vagy ha az ellenfél tizenhatosánál.

Öt mérkőzésen keresztül vizsgáltuk, hogy Bielsa csapata milyen visszatérő alapelvek mentén szervezi a védekező átmenet pillanatait, a Chelsea elleni találkozó elemzésekor általános irányelveket kerestünk, amelyeket a későbbi mérkőzéseken mélyebben tudtunk vizsgálni. A West Ham ellen a saját térfélen történő labdavesztésekre fókuszáltunk, a Newcastle ellen játszott mérkőzésen a pálya középső harmadát figyeltük kiemelten, a Manchester United ellen a támadó harmadban történő átmeneteket vettük górcső alá, végül a Burnley elleni mérkőzésen a pálya szélső területeire koncentráltunk.

 

 1. 12. 05., Chelsea – Leeds: Támadásból védekezésbe való átmenet – Általános alapelvek

A saját térfélen, illetve a védekező zónában történő labdavesztés esetén nem a labda azonnali visszaszerzése a legfontosabb, hanem a megfelelő védekező pozíciókba történő rendeződés.

A pálya középső harmadában történő labdavesztés esetén az ellenfél területének csökkentése az elsődleges feladat, ekkor a labdavesztést követő azonnali hatékony mentális váltás a kulcsmomentum.

A támadó harmadban történő labdavesztés nem jár azonnali veszéllyel, így a labda azonnali visszaszerzése a cél, lehetőleg az ellenfél kapujára veszélyt teremtve.

A széleken az oldalvonal segítségével hatékonyan lehet visszaszerezni a labdát, illetve csökkenteni az ellenfél kontrollált labdabirtoklásának esélyét.

 

 1. 12.11., Leeds – West Ham: Védekező átmenet a csapat saját térfelén

Ha ezen a területen labdát veszít a csapat az ellenfélnek nagyobb esélye van a gólszerzésre. Ekkor nem a labda azonnali visszaszerzése az legfőbb prioritás, hanem a csapat megfelelő rendeződése, illetve a megfelelő pozíciók azonnali felvétele a büntetőterületen belül, ezzel minimalizálva a gólszerzés esélyét.

A megfelelő támadóstruktúra miatt a csapat képes gyorsan váltani támadásból védekezésbe, mivel a játékosok jó pozíciókat foglalnak el és ezáltal megfelelőek a távolságok a csapatrészek és az egyes játékosok között is. Ha túl nagy szabad területeket enged a csapat, az ellenfél kontralehetőséghez jut, ekkor a támadás késleltetése a prioritás.

Ha a csapat jó védekezőpozíciókat vett fel, vagy az ellenfél létszámhátrányos támadást vezet, a passzopciók minimalizálására kell törekedni, illetve a terület szűkítésére a labdás játékos körül. Minden mozgás az átmenet során a lezárandó ember irányából történik, ezáltal hibára kényszerítve a labdabirtoklót. Kompaktság és koncentráció a kulcs ezekben a pillanatokban.

A büntetőterület közelében történő labdavesztés esetén a kulcs a jó védekezőhelyezkedés. A legközelebbi játékos feladata a támadás késleltetése egészen addig, amíg a csapattársak képesek elfoglalni a védekezőpozíciójukat, valamint védekezésben az egyik fő alapelv – a 16-oson belül mindig +1 védekező játékos legyen – teljesüljön.

 

 1. 12. 16., Leeds – Newcastle: Védekező átmenet a szervező harmadban

A pálya középső harmadában történő labdavesztés esetén az ellenfél területének csökkentése az elsődleges feladat (mentális váltás a támadó alapelvek és a védekező alapelvek között).

A labda messzebb van a kaputól így a csapat több kockázatot tud vállalni az átmenetek során. Ekkor ismételten az ellenfél játékosától való távolság szabja meg az átmenetet.

Támadó alapelvek – a pálya szélességének s mélységének használata – és a védekező alapelvek – szűkebb a csapat, kisebbek a távolságok – közötti váltás során a labda áll az átmenet fókuszában. A labdás játékost nyomás alá kell helyezni, megakadályozva a mélységi passzokat és a kontratámadás lehetőségét.

Amikor labdát szerez az ellenfél a középső harmadban, a legfontosabb szervezőelv a mélységi játék megakadályozása – passzok, labdavezetések. Az azonnali visszatámadás és a területszűkítés a csapategyüttes mozgásával történik.

Ekkor az ellenfél krízisbe kerül – próbálja meg a mélységi játékot, ahol magasabb a labdavesztés kockázata, vagy játssza hátra a labdát – a Leeds hibára tudja kényszeríteni a labdabirtokló játékost, vagy egy veszélytelenebb területre terelni a játékot.

A mentális váltásnak egyszerre kell megtörténnie minden játékosnál, mivel a lassú reakció vagy rossz a döntéshozatal területet/időt ad az ellenfélnek arra, hogy kimentse a labdát vagy egy oldalváltással átjátssza a védelmet.

 

 1. 12. 20., Manchester United – Leeds: Védekező átmenet a támadó harmadban

Az ellenfél büntetőterületének közelében való labdavesztés nem jár azonnali veszéllyel, így a labda lehető leggyorsabban történő visszaszerzése a cél, lehetőleg az ellenfél kapujához legközelebb. Az átmenet gyakran létszámhátrányban történik.

Ha azonban a visszatámadásnak nincsenek meg a feltételei, minden játékosnak vissza kell rendeződnie a megfelelő pozíciókba, majd onnan kell indítani a letámadást.

Ha a támadáskor a csapat előnyösebb helyzetben volt – létszámelőny, pozíciós előny – sikeresebb lehet a visszatámadás a kapuhoz való közelség miatt – jobb minőségű helyzeteket tudnak kialakítani az átmenet után.

 

 1. 12. 27., Leeds – Burnley: Védekező átmenet a széleken

A széleken az oldalvonal segítségével hatékonyan lehet visszaszerezni a labdát, illetve csökkenteni az ellenfél kontrollált labdabirtoklásának esélyét.

Az oldalvonal mint a „legjobb védő” önmagában korlátozza az ellenfél játékosának mozgásterét, így a csapat magasabb kockázatot tud vállalni az átmenet során.

Ekkor három passzlehetősége marad a labdabirtoklónak, előre, a tengely irányába, illetve hátra, mindhárom esetben a labda minél gyorsabb visszaszerzése a cél.

Ha az előre irányuló passzopciót le tudja zárni a csapat, a pálya tengelyének irányába történő passz megszerzése jó lehetőséget kínál a kontratámadásra, vagy ha hátrafelé irányuló passz következne, a csapat tovább tud presszingelni és még nagyobb nyomás alá tudja helyezni az ellenfelet.

 

Konklúzió

Megismertük, hogy milyen alapelvek mentén szervezi Marcelo Bielsa csapatai játékát a védekező átmenetek során. A pálya területét felosztottuk több részre, hogy mélyebben meg tudjuk vizsgálni ezeket a szervezőelveket és megismerjük, hogy adott szituációban milyen reakciókat láthatunk mind egyéni, mind csapatszinten a Leeds együttesétől.


 1. rész

  Mit tanulhatunk Bielsától? – 1. rész – Elemzés

 2. rész

  Mit tanulhatunk Bielsától? – II. rész – Játékosprofilok

Írj hozzászólást