Mit tanulhatunk Bielsától? – V. rész – Újabb játékosprofilok

Sorozatunkban a futballvilág egyik legnagyobb hatású edzőjét és gondolkodóját vesszük górcső alá, valamint igyekszünk megfejteni, mi is az ő titka, mi Marcelo Bielsa és a Leeds United esszenciája? A 2020–21-es szezon során arra törekszünk majd, hogy egy havonta frissülő cikksorozat keretein belül megvizsgáljuk és értelmezzük az argentin géniusz csapatának stílusát. Feltárjuk, milyen komplex együttműködések jellemzőek, vagy milyen szervező alapelveket ismerhetünk fel a játékszituációk során.

Bielsa filozófiája

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Minden Premier League mérkőzésüket követően egy tematikus elemzést készítünk, amelyet összesítve közlünk illusztrációkkal és magyarázatokkal.

I. rész: Mit tanulhatunk Bielsától? – Elemzés

II. rész: Mit tanulhatunk Bielsától? – Játékosprofilok

III. rész: Mit tanulhatunk Bielsától? – Támadásból védekezésbe való átmenet

IV. rész: Mit tanulhatunk Bielsától? – A támadó fázis

 

„Nem én juttattam fel a Leedset a Premier League-be. A Leeds miatt lehetek menedzser a Premier League-ben.” – Marcelo Bielsa

 

2021. február 3.: Leeds – Everton – Ezgjan Alioski

 

Együttműködések a szélen

A modern szélsővédők feladatköreit a szélsőtámadókkal való együttműködéseken keresztül tudjuk megérteni. A széleken kialakuló egy az egy elleni játékhelyzetek száma lecsökkent, miután a csapatszintű védekezés sokkal szervezettebbé vált az elmúlt évtizedben, így a csapatoknak új megoldásokat kellett találni a széleken való bontásokra. Ez a szélsővédő támadójátékba való bevonását eredményezte, valamint azt, hogy az ezen a poszton szereplő játékosok sokkal komplexebb feladatköröket kaptak.

 


Az egyik leggyakoribb ilyen elem a széleken való bontás során, amikor a szélső védő a szélső támadó mögött fut el, ezáltal döntési helyzetbe hozva az ellenfél védőjét. Ha ugyanis ő tartja a pozícióját, akkor lesz egy szabad ember egy veszélyesebb területen, ha elmegy a felfutó védővel, akkor pedig a labdáson nem lesz nyomás – lesz ideje és területe, hogy jó döntést hozzon.

A szélsővédők csapataik támadójátékának kulcsszereplői lettek, így rengeteg olyan tulajdonsággal kell rendelkezniük, amellyel hatással tudnak lenni a csapat teljesítményére. Dinamikus labdavezetések, különböző fajtájú beadások tökéletes technikai kivitelezése, egy az egyes vagy kettő az egyes szituációk sikeres lejátszása, ha ezek szerepelnek az adott játékos eszköztárában, valódi veszélyt tud jelenteni az ellenfél csapatára. A megfelelő dinamikával és ütemben végrehajtott mozgások és helycserék szükségesek ahhoz, hogy a védelmet fel lehessen törni.

 

Átlókban való gondolkodás

A mélységi és szélességi zónák túl sablonossá, túl merevvé teszik a csapat taktikáját, Bielsa együttesei éppen ezért használják ki az átlókban való gondolkodás adta lehetőségeket.

 


Természetesen a védekezés és a támadás egyensúlya is kiemelt szerepet kap ekkor. Ha a szélsővédő magasabb pozíciót vesz fel, akkor a túloldali társa (Luke Ayling leggyakrabban) inkább konzervatívabban helyezkedik, így biztosítva, hogy a veszélyesebb területek kontroll alatt vannak a labdavesztés után is.

 

2021. február 8.: Leeds – Crystal Palace – Jack Harrison

Korunk szélsőtámadói már sokkal komplexebb elvárásoknak kell, hogy megfeleljenek, nem specializálódhatnak csak a beadásokra és az asszisztokra. Labdavezetéseikkel és mélységi indulásaikkal fenyegetniük kell a védelmi vonalakat, valamint a csapatjátékban is egyre több szerepet kapnak, illetve egyre többször mozognak a tengely irányába.

 


Harrison játékában is fellelhetőek ezek a feladatkörök és funkciók, rengeteg labdavezetéssel próbálkozik a támadóharmadban, de a támadások befejezésében is aktív. Fegyelmezett játékával és megfelelő döntéseket hozva labdával és labda nélkül egyaránt, nem csak a vonalak között mozogva futballozik. Területeket nyit, vagy éppen a megnyíló területeket támadja, ami kifejezetten megnehezíti a védelem dolgát.

 


 

2021. február 14.: Arsenal – Leeds – Stuart Dallas

A box-to-box középpályások a csapat motorjai, rengeteg helyzetet alakítanak ki, de ugyanakkor a védekezésben is rendkívül fontos szerepet kapnak, olyan játékosok, akik a játék minden elemében képesek jól teljesíteni, Stuart Dallas jó példa erre a „komplex középpályás” pozícióra. Az északír játékos már több mérkőzésen is bizonyított a szezonban, fontos kiemelni, hogy jobb és bal oldali védőként is bevethető.

 


 

Területmenedzsment

Nagyszerűen veszi észre és használja ki a megnyíló területeket, amelyeket a támadók vagy a szélsővédők alakítanak ki, többek között a korábban részletezett mögékerülésekkel. Ezzel kontroll alatt tudja a csapat tartani az ellenfél védelmét, illetve lehetőséget ad a mélységi beindulásokra. Szabad mozgásával a szükséges létszámfölények kialakításában is részt vesz, illetve a labdabirtoklás biztosításáért is felel.

 


 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

2021. február 19.: Wolverhampton Wanderers – Leeds – Liam Cooper

 

A modern libero

A labdabirtoklás során az egyik legfontosabb alapelv a területek megfelelő elosztása, majd a megfelelő mozgások segítségével újabb területek nyílhatnak, amelyek kihasználásával tud a csapat az ellenfél kapuja elé érkezni. Ekkor válik lényegessé, hogy a csapat olyan védőkkel rendelkezzen, akik képesek a labdavezetésekkel áttörni a védelmi vonalakat. Már nem elég, hogy pontos mélységi labdákkal keressék társaikat, hanem dinamikus játékba lépésekre is szükség van, hogy hatástalanítsák az ellenfél letámadását.

 


 

Védő, akinek középpályás funkciója van

Cooper rendelkezik mindazokkal az attribútumokkal, amelyekkel akár a középpályán is szerepelhetne, játékintelligenciája és technikai képességei segítségével meg tudja oldani a kialakuló játékhelyzeteket, illetve döntő szerepe van a labdabirtoklások során is. A Bielsa által favorizált híres 3-3-1-3-as játékrendszer egyik alapja az, hogy a csapat rendelkezzen három olyan középsővédővel, akik – csakúgy, mint Cooper – modern liberóként funkcionálnak. Ez nagyon komoly problémákat tud okozni az ellenfeleknek. Már láthattuk korábban Bielsa csapatainál, hogy mennyire lényeges szerepe van ezeknek a játékosoknak, például Javi Martínez a védelem tagjaként játszott irányítót az Athletic Bilbaónál.

 


 

2021. február 23.: Leeds–Southampton – Illan Meslier

 

A sepregető kapus

Korunk futballjában a kapusok szerepe jelentősen átalakult, illetve átértékelődött. Már nem elég, ha jók a reflexeik és agilisak, hiszen a kapusok a mérkőzés első percétől az utolsóig bármikor bekapcsolódhatnak a játékba azáltal, hogy a labdakihozatalok, valamint a labdabirtoklás során kulcsszerepük lett. Ehhez nagyon magas szintű játékolvasási és -értési képességekre van szükségük, illetve minőségi kommunikációt kell folytatniuk társaikkal.

 


 

Többé már nem kívülállók

Egyértelmű, hogy a kapusok már valóban a csapat teljes értékű tagjaivá váltak, így már nem kívülállók, mint korábban. A csapatnak szüksége van mind a tizenegy játékosra a labdabirtoklás során, így a kapusoknak technikailag legalább olyan képzettnek kell lenniük, mint a mezőnyjátékosoknak.

 


A magas védelmi vonal miatt Meslier-nek fizikailag is a topon kell lennie, hiszen gyakran „sepregetnie” kell a védők mögé belőtt labdákat. Sebessége, játékintelligenciája és a labdával való technikai képzettsége miatt az egész védelem magabiztosabban és bátrabban játszhat. Jelenléte, helyezkedése, reflexei – valamint a labdabirtoklásban betöltött szerepe, potenciálisan a Premier League legjobb kapusai közé emelheti.

 

Konklúzió

Sorozatunk ötödik részében visszatértünk egy korábban már tárgyalt témához: milyen játékosprofilokból épül fel a Leeds United, és milyen feladatköröket kell ellátniuk, ahhoz hogy a pályán viszontláthassuk a Marcelo Bielsa által megálmodott stílust. Megvizsgáltuk, milyen komplex funkciói vannak az adott játékosoknak és e funkciókból hogyan épül fel a csapat játéka, illetve milyen együttműködések jellemzőek a csapaton belül.

Írj hozzászólást