Monzában újra a csúcsra törnek a Milan nagyfőnökei

Az AC Milan kimagaslóan sikeres korszakának egykori irányítói bő két évvel ezelőtt új feladatot találtak, és éppen egy olasz harmadosztályból induló klubot próbálnak meg mielőbb a csúcsra juttatni. Silvio Berlusconi és Adriano Galliani irányításával az AC Monza egy osztályt már feljebb lépett, és az idei szezonban a Serie A-s feljutásért küzd.


(X) Regisztrálj az Unibetre és 20.000 Ft üdvözlőbónuszt kaphatsz ajándékba!


 

 

MILÁNÓI SIKERKOVÁCSOK

Silvio Berlusconi tulajdonosként, Adriano Galliani vezérigazgatóként 1986-tól 2017-ig irányította az AC Milant, amely nagyszerű klubépítési modelljének köszönhetően világszerte több millió rajongó elismerését, szeretetét vívta ki. Nagyon sok klasszis nevelkedett vagy igazolt a Rossonerihez az ő idejükben Marco van Bastentől Paolo Maldinin át Filippo Inzaghi-ig, akik mind egy-egy igazi sikertörténetet jelentettek a klub gazdag históriás könyvében. De természetesen ebben az időszakban szerepelt a klubnál a közelmúltban betegsége miatt részletes portréban bemutatott Gennaro Gattuso is, és még számtalan további korszakos klasszist említhetnénk. A milánói csapat kettejük három évtizedes irányítása alatt öt Bajnokok Ligája-trófeát és nyolc olasz bajnoki címet nyert. Berlusconiék 2017-ben értékesítették a klubot, amely az újjáépítés nehézségei után most már újra bajnokesélyes a Serie A-ban.

ac monza főnökök


 

ÉKSZERDOBOZ A SZOMSZÉDBAN

A két politikus nem bírta sokáig a labdarúgás nélkül, ezért 2018-ban elhatározták, hogy megvásárolják Galliani szülővárosa, Monza harmadosztályban szereplő futballklubját.

A világszerte leginkább a Forma-1-es pályájáról ismert város alig 15 kilométerre fekszik Milánótól. Az 1912-ben alapított piros-fehér egyesület sosem szerepelt az olasz élvonalban, a „Brianzoli” legnagyobb sikere sokáig az volt, hogy 1939-ben harmadosztályú csapatként jutott el a Coppa Italia negyeddöntőjéig. Története során rekordot jelentő, négy alkalommal nyerte meg a harmadosztályú klubok számára rendezett Coppa Italia Serie C-sorozatot. A Monza először 1951-ben jutott fel a Serie B-be, és évtizedeken át stabil résztvevője volt a második vonalnak, majd a 80-as évektől már egyre gyakrabban esett ki és egyre kevesebbszer tért vissza oda. A mostani kiírást megelőzően utoljára a 2000–2001-es idényben szerepelt a másodosztályban.

A Monza az évek során mindig egy tökéletes ugródeszkának számított kiváló utánpótlásnevelése és a milánói sztárklubokhoz közeli földrajzi fekvése révén. A teljesség igénye nélkül olyan későbbi ismert játékosok fordultak meg a nyolcvanas-kilencvenes években a csapatban, mint Daniele Massaro, Pierluigi Casiraghi, Alessandro Costacurta, Maurizio Ganz, Luigi di Biagio vagy éppen Patrice Evra.

 

ÉPÍTKEZÉS MONZÁBAN

Berlusconi és Galliani 2018 októberében vásárolta meg az akkor harmadosztályú klubot, a volt miniszterelnök és a sikeres sportvezető pedig a 2019-es januári átigazolási időszakban máris megkezdték az új csapat kialakítását, és nem kevesebb mint 30 (!) igazolást hajtottak végre.

A tulajdonos a székfoglalójában meghökkentő, mi több vicces dolgokat mondott, amelyek – szerencsére – azóta sem valósultak meg.

„Ez egy fiatal csapat lesz, és csak olasz futballisták fognak szerepelni benne. A játékosok egy fodrászhoz járnak majd, akivel már fel is vettem a kapcsolatot, ingyen le fogja vágni a hajukat. Nem viselhetnek szakállat, nem lehet tetoválásuk, és természetesen tiltva lesz a fülbevaló viselete is. A játékosaim a sportszerűség mintaképei kell, hogy legyenek a pályán. Elnézést kell kérniük az ellenféltől a szabálytalanságot követően, és úriemberként kell viselkedniük a játékvezetővel. Ha pedig autogramot kérnek tőlük, akkor ki kell írniuk a teljes nevüket, nem csak odafirkálni valamit. Valahányszor nyilvánosság előtt mutatkoznak, józannak és divatosan öltözöttnek kell lenniük. Egyszerűen csak valami mást szeretnék ebben a mai, modern labdarúgásban.”

 

Berlusconiék egyfelől élvonalbeli klubok tehetséges fiataljait vették kölcsön, másrészt alacsonyabb osztályokban rutinosnak számító játékosokat szerződtettek.

Vezetőedzőnek azt a Cristian Brocchit nevezték ki, aki futballistaként és edzőként is szolgálta az AC Milant. A nagy átalakulás nem járt azonnali eredménnyel, lévén a Monza akkoriban a Serie C-ben is legfeljebb középcsapatnak számított. A szezon második felében már javult a teljesítménye, végül több komoly skalpot begyűjtve csoportja ötödik helyén végzett, ám a rájátszásban nem tudta kiharcolni a feljutást. Menet közben azért majdnem elhódított egy trófeát, hiszen a Coppa Italia Serie C-ben egészen a döntőig menetelt, ott azonban alulmaradt a Viterbesével szemben.

 

ac monza serie c


A 2019–2020-as harmadosztályú bajnokságnak a Monza már egyértelműen a feljutás reményével vágott neki. A klub olyan játékosokat igazolt, akik jelentős A-s és/vagy B-s tapasztalatokkal voltak felvértezve, így olyan erős volt Brocchi kerete, hogy akár egy osztállyal feljebb is azonnal megállta volna a helyét. Noha az olasz sajtó a milánói kapcsolatra való tekintettel pletykaszinten azt is megszellőztette, hogy akár a korábban már visszavonult Kaká, vagy az akkor még az európai visszatéréssel csak kacérkodó Zlatan Ibrahimovic is csatlakozhat az együtteshez, ők mégsem érkeztek.

Ellenben szerződést kapott a Genoa korábbi kapusa, Eugenio Lamanna, a Cataniával és az Empolival az első osztályban is szereplő Giuseppe Bellusci, a Crotone védője, Mario Sampirisi, és az előtte a Chievo Verona színeiben éveken át a Serie A-ban alapember Nicola Rigoni. A Monza nem okozott csalódást és gyakorlatilag végig vezetve kivívta a feljutást. A koronavírus-járvány miatt a bajnokság idő előtt ért véget, a csapat 27 forduló alatt szerzett 61 pontjának köszönhetően 16 egységgel vezetett a második előtt, így aligha érhette szó a ház elejét, hogy az utolsó 11 kört nem játszották le.

 


 

CÉLKERESZTBEN A SERIE A

Berlusconiék az első pillanattól kezdve hangoztatták, hogy a másodosztályú idénynek a feljutás céljával vágnak neki, és egymás után rögtön két osztályt akarnak feljebb lépni. Ennek megfelelően 2020 nyarán sem maradtak el a nagynevű igazolások: Andrea Barberis, Giulio Donati és Antonino Barilla személyében rutinos, sok csatát megélt játékosok szegődtek a klubhoz. Kölcsönvették az Inter tehetséges kapusát, Michele di Gregoriót, az Atalanta fiatal védőjét, Davide Bettellát, az előző szezonban a másodosztály felfedezettjének számító Davide Frattesit, a Sassuolo ifjú irányítóját, valamint a Juventus harmadosztályú fiókcsapatának gólgyárosát, a portugál Dany Motát. Utóbb kiderült, hogy óriási tehetségre leltek a Corinthians fiatal brazil balbekkje, Carlos Augusto személyében.

A piaczárás megkoronázásaként a világvándor Kevin-Prince Boateng megszerzésével egy nemzetközi szinten is közismert játékost szerződtettek, aki 2010 és 2013 között már játszott a Milanban a nagyfőnökök irányítása alatt. Még nagyobb szenzációt jelentett, amikor decemberben aláírt Mario Balotelli is, aki néhány évvel ezelőtt még nemzetközi sztárnak számított, utána viszont szinte az összes csapatától botrányok kíséretében távozott.

 

Ac Monza balo és boa


A „Brianzoli” bár mérsékelten kezdte az idényt, az első három fordulóban csak döntetlent játszott, első győzelmét pedig az ötödik játéknapon aratta, azóta szépen összekapta magát, sorban szállította a győzelmeket, és a bajnokság feléhez közeledve közvetlenül az első két automatikus feljutó helyezett mögött áll néhány ponttal lemaradva.

A két legnagyobb név közül Boateng már a harmadik mérkőzésén eredményes volt, később egy duplát is vállalt, és első 14 fellépéséről négy találatot számlál. Eközben Balotelli a december végi bemutatkozása alkalmával négy perc alatt megszerezte első gólját a csapatban, majd a második mérkőzése előtt a bemelegítés során megsérült, azóta harcképtelen. Kettejük rendszeres játékára és megbízható teljesítményére nagy szükség lenne a feljutásért folyó küzdelemben.

A Monza a másodosztályban jelenleg olyan csapatokkal versenyez a Serie A-ért, mint az élvonalból két éve kieső Empoli, a tavaly búcsúzó Lecce vagy SPAL, az évek óta a feljutást üldöző Cittadella, valamint egy ugyancsak egykori Milan-legenda, az Alessandro Nesta által irányított Frosinone.

 


Egyelőre nem vehetjük biztosra, hogy a Monza nyáron újra osztályt vált, de az tény, hogy Berlusconiék nem szoktak a levegőbe beszélni céljaik meghatározásakor, és pontosan tudják, hogy mi kell a sikerhez. Ha most még nem sikerülne szintet lépni, jövőre bizonyára még erősebb kerettel vágnának neki a másodosztálynak, hogy teljesítsék céljukat. Ha pedig összejönne a feljutás, ne higgyük azt, hogy a Berlusconi–Galliani kettős megelégedne holmi aranyközépúttal és a biztos bennmaradással, és ne mozgatná meg minden lehetséges kapcsolatát annak érdekében, hogy minél erősebb csapatuk legyen a Serie A-ra. A Milan elleni derbik pedig kétségkívül a szezon legjobban várt meccsei közé tartoznának.

Ugyan Berlusconi már 84 éves, és hűséges szárnysegédje is közelít a nyolcvanhoz, hosszútávú tervük, hogy az olasz élmezőnybe és a nemzetközi futballtérképre vigyék a Monzát.


A szerző a Serie B oldal szerkesztője; amennyiben az olasz labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület facebookos profilja:

https://www.facebook.com/seriebmagyar

Írj hozzászólást