Farkasüvöltés a Championshipben – Morgan Gibbs-White

A nyáron ismét a másodosztályba került kölcsönbe Morgan Gibbs-White, hogy minél több játékidőt kapva fejlődhessen, viszont a jó teljesítménye okán már arról hallani, hogy esetleg januárban visszatérhet Wolverhamptonba. A fiatal tehetségből kinövő, majd a fejlődésében kissé megrekedő középpályás az ősszel Sheffield Unitedban ismét magára talált. De vajon tényleg készen áll a Premier League-re?

Gibbs-White

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

Morgan Anthony Gibbs-White 2000. január 27-én született Stafford városában, Birminghamtől mintegy 25 mérföldre északra. Nyolcévesen csatlakozott a közelben működő Wolverhampton Wanderers akadémiához, melynek ranglétráját igen nagy lépésekben mászta meg. A 2017-es indiai U17-es világbajnokságon aranyérmet nyert, s a döntőben góllal vette ki a részét a sikerből. Klubszinten ő lett a „farkasok” legfiatalabb pályára lépője a Premier League, az FA-kupa és a Ligakupa sorozatában is, ami minden elmond arról, hogy mekkora becsben tartották őt a klubnál. A bemutatkozás azonban csak egy dolog, a fejlődés szempontjából a rendszeres játéklehetőség pedig egy másik és ebben bizony nem volt meg a megfelelő mennyiség számára. Az 2018-19-es szezonban sokszor kapott lehetőséget, de többnyire nem sok időt, majd a helyzet egyre rosszabbra fordult és az előző idényben már a kölcsönadást tartotta a klub és a játékos is a legjobb döntésnek. Az élet azonban nem volt kegyes hozzá és a másodosztályban vitézkedő Swansea City együttesénél töltött időszaka igen rövidre sikerült, mert eltörte a lábfejét.

Idén nyáron Nuno Espirito Santo távozása és Bruno Lage érkezése új esélyt jelentett számára és bizony a felkészülési mérkőzések során bizonyított is. Augusztus végén aztán két bajnokin is pályára lépett, valamint a Ligakupa második körében kezdett és gólt is szerzett, ez alapján úgy tűnt, el jöhet az ideje annak, hogy valóban nagy szerepet kapjon. Azonban ez végül nem így alakult, sőt egy újabb kölcsönadást hoztak tető alá, ezúttal a Sheffield Uniteddal. A szurkolók abszolút nem értették a döntést, de a klub úgy döntött, hogy jobb lesz a még mindig nagyon fiatal Gibbs-White számára egy több játéklehetőséggel kecsegtető másodosztályú szereplés, minthogy újfent alig kapjon esélyt az élvonalban, főleg az új szerzemények árnyékában.

 

 

Sheffieldben Szlavisa Jokanovics 4-2-3-1-es hadrendjében a csatár mögötti trióban kapott helyet, ahol kihozhatta a benne rejlő támadópotenciált, viszont védekezésben neki kell fellépni a támadó mellé, hogy kialakuljon a 4-4-2-es formáció. A semleges harmadban kezdődő presszingben is van feladata, valamint az esetlegesen megiramodó belső védők – főleg háromvédős rendszerben játszó ellenfeleknél –, vagy épp a mélységbe visszalépő „hatosok” semlegesítése is rá vár. Már így is elég összetett a feladatköre, de ez még közel sem minden, hiszen még emellett is van néhány adalék, amit az avatatlan szem olykor észre sem vesz. A mögötte játszó „dupla hatos” egyike, ha túlzottan előre húzódott, akkor neki kell észlelnie a veszélyt és a rest defence értelmében visszazárni, hogy az esetleges kontrákat meg tudja akadályozni.

A szerb szakemberrel nem alakult jól a csapat, így november végén a kispadra az a Paul Heckingbottom ült le, aki az előző idényben már beugrott tizenegy meccsre, s eddig a tartalékokat edzette. Az angol edzővel eddig nagyon jól alakul a sheffieldi játék. Ő egy háromvédős szerkezetet alkalmaz, amiben Gibbs-White feladatköre is átalakult. A 3-4-2-1-es hadrendben a „dupla tízes” jobb oldali posztján szerepel, és ugyan kicsi a minta, de az már most érződik, hogy ez sokkal inkább rá van szabva. A kevesebb védekezésbeli feladat és a nagyobb szabadság az eddigi legjobb meccsét is elhozta, mikor a Cardiff City ellen egy gólt lőtt és két asszisztot is kiosztott, amivel a forduló legjobbja lett.

 

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Ha pedig eljutottunk erre a pontra, akkor elemezhetjük is őt támadásban. Mert bizony ezzel hívta fel magára a figyelmet, hiszen Matt Jackson, aki a Wolves kölcsönjátékosainak produktumát rendszeresen figyelemmel követi, nem győzi dicséri őt a munkaadójának. Gibbs-White nem igazán gyors játékos, bár a kezdő sebességére aligha lehet panasz és ezt előszeretettel ki is használja a megiramodásokra, hogy kellő előnyt szerezzen a védőkkel szemben. Többnyire a technikai repertoárjára, a remek térlátására és a találékonyságára, a játékintelligenciájára támaszkodik, és ezek segítségével ő a „pengék” egyik olyan játékosa, aki megszabja a támadások ritmusát és hatékonyságát. Jól lép be az üres területekre, igyekszik minden pillanatban megjátszható lenni, ezáltal minden csapattárs számára egy opciót jelent, és ez nagyon pozitív hatással tud lenni az egész együttesre.

A statisztikai mutatók alátámasztják mindezt, valóban ő a támadójáték egyik kulcsfigurája. A társak nagyon sokszor keresik őt a labdával, mert tudják, hogy nála jó helyen van, ő pedig szereti is, ha birtokolhatja a játékszert. A 3,02 progresszív átadása, 2,67 támadóharmadba juttatott passza, az 1,33 büntetőterületen belülre betett pontos átadása és a 2,41 kulcspassza jól leírja, hogy mennyire fontos láncszem a támadásépítésben. Nem ő tehet arról, hogy a bajnokik során összehozott 7,43 xA-hoz képest csak négy asszisztig jutott eddig. Ráadásul emellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy 5,38 progresszív labdacipelése is van, melynek szerves része a kilencven percre kivetített 2,12 támadóharmadba való bejutása labdával együtt, márpedig ez a másik fő erénye a passzjáték mellett, hogy a megindulásaival magára húzza az ellenfelek figyelmét és utána képes helyzetet kialakítani. Hatékony az egy az egy elleni párharcokban, sokszor és jól cselez, ez pedig megalapozza számára, hogy valóban a csapat egyik meghatározó játékosa legyen.

A fejlesztésre szoruló képességeinek egyike sarkalatos pontja a lövés, mert ugyan a meccsenkénti 2,6 kísérlete nem rossz mutató, azonban a kaput találó 0,83-as érték már sejteti, hogy Gibbs-White nem épp a magas minőségű próbálkozásairól híres. A 40 lövéséből tizenhármat is a büntetőterületen kívülről indított, azonban ezek közül csak kettő találta el a kaput és egy lett gól, ami elég pocsék mutató, még akkor is, ha ő legalább elvállalja a távoli kísérleteket a csapattársak többségével szemben. Az önbizalom nem hiánycikk az esetében, de ez a játék ezen szegmensében elég megalapozatlan, mert abszolút nem hatékony még úgy sem, hogy már öt gólt jegyzett a szezonban és ez megfelel az 5,23 xG-jének. Azonban nyilvánvaló, hogy sokat kell dolgoznia azon, hogy jobb legyen a helyzetkiválasztása és a döntéshozatala, mert ha a kísérletei fele nem talál kaput, akkor nehéz őt komolyan venni, ha csak nem hagyják nagyon szabadon.

 

Gibbs-White lövés

 

A Wolverhampton figyelemmel kíséri a fejlődését és úgy tűnik, elégedettek a „farkasok” a Gibbs-White teljesítményével. A The Athletic információi alapján a szerződésében van egy januári visszahívási lehetőség, és a bennfentesek szerint a nevelőegyesülete jó eséllyel fontolóra veszi, hogy ezzel éljen is. Ezt nagyban meghatározza majd, hogy lesznek-e sérültek illetve Pedro Neto esetleges távozása is befolyásolhatja Gibbs-White sorsát. Az biztos, hogy neki most arra van szüksége, hogy hétről hétre játékban legyen és ezt sokkal biztosabban kapja meg Sheffieldben, mint kapná meg az élvonalban.

 

Melyik együttes nyeri a Championship 2021/22-es kiírását?

1,67 – Fulham

5,00 – AFC Bournemouth

7,00 – West Bromwich Albion

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/The Championship/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Képek forrása: Getty Images

Írj hozzászólást