Most szép lenni focistának, mert Rigában verbuválnak

Átverekedte magát csapatával az izlandi bronzérmesen, oda-vissza elverte a magyar bajnoki második helyezettet, megszorongatta a belga ötödiket az Konferencia-ligában – Viktors Morozs, az egykori lett válogatott középpályás edzőként rendkívül tudatos, modern, támadásra fókuszáló csapatokat formál. Ismerkedjünk meg az FK Rigas Futbola Skola szakvezetőjével, egy valódi labdarúgóakadémia vezéregyéniségével!

Forrás: fkrfs.lv


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Irigylésre méltó mostanság a lett főváros, Riga sportélete, hiszen május végén, június elején ott rendezték a 2021-es jégkorong-világbajnokságot, a városnak pedig két remek futballcsapata is van a Skonto Riga romjaira épült Riga FC, illetve a Rigas FS képében, melyek az utóbbi időben rendre komoly ellenfélként lépnek fel a nemzetközi porondon esélyesebb, magasabban jegyzett csapatok ellen is, a hazai színtéren pedig izgalmas csatákat vívnak egymással.

A párharcban jelenleg a Rigas FS áll jobban, melynek sportigazgatója egy igazi helyi legenda, a 104 válogatottsága során 29 gólt elért Maris Verpakovskis, Lettország futballtörténetének valaha volt legeredményesebb csatára. Nevére és góljaira a magyar szurkolók jól emlékezhetnek, 2003-ban az Eb-selejtezők folyamán háromszor is bevette kapunkat, majd eredményes volt a 2004-ben Portugáliában rendezett kontinenstornán is. Míg Verpakovskis a csapat körüli ügyekben dirigál, a konkrét szakmai munkát egykori válogatott csapattársa, Viktors Morozs végzi, a fiatal edző eredményei már most komoly felkészültségről és tehetségről árulkodnak – nem lepődnénk meg, ha néhány éven belül nagyobb, külföldi együttesnél dolgozna.

Morozst játékoskorában intelligens, kreatív, előre focizó középpályásnak ismertük meg, nem csoda, hogy edzőként is támadó csapatok trenírozásához van szokva. Meccsterveit igen tudatosan építi fel az aktuális ellenfél alapos feltérképezését követően, annak erősségeit és gyengeségeit figyelembe véve: ha kell, a taktikai súlypontokon módosít, vagy bátran változtat a kezdőcsapaton (bizony, a győztesen is!), ha egy-egy poszton az adott helyzet más típusú játékos(ok) bevetését kívánja. Mérkőzések közben a vakmerőség határait feszegetve finomít, változtat csapatán, maximálisan kihasználva lehetőségeit – Morozs számára tipikusan jól jött a cserék ideiglenesen megnövelt száma, hiszen ezek növelik kombinációs lehetőségeit. No, de ne szaladjunk ennyire előre…

 

Tisztességes pályafutás, kelet-európai lezárással

Viktors Morozs 1980. július 30-án született Vangaziban (magyarul Mezőfalvának fordíthatnánk), ahol a szovjet érában helyi szinten remek futballegyesület működött az 1950-es években épült cementgyár égisze alatt. A Betons Vangazit aztán a Szovjetunió és a gyár összeomlása 1991-ben maga alá temette, Morozs tehát a sportág alapjait már a Valmierában tanulta meg, onnan igazolta le a tehetséges középpályást 1999-ben a lett futball akkori kirakatcsapata, a Skonto Riga.

Az egykori helyi sztárklubbal ötszörös bajnoknak és háromszoros kupagyőztesnek mondhatja magát, a nemzeti csapatban 2002-ben, nem sokkal 22. születésnapja előtt debütált. A Verpakovskis kapcsán fentebb emlegetett 2004-es Európa-bajnokságon nem fért be Lettország játékoskeretébe, posztján az akkoriban a Fulham FC-nél a Premier League-ben légióskodott Andrejs Stolcers volt az első számú választás a válogatottban. Magyarország ellen Morozs egy alkalommal futballozott, azon a 2007 februárjában Cipruson játszott barátságos találkozón Priskin Tamás duplájával nyert 2-0-ra a magyar csapat.

A középpályás abban az évben kiesett a pikszisből, jó időre elfelejtették a válogatottnál, és hazájában sem volt maradása: 2008-ban az aktuális bolgár bajnok CSZKA Szófia szerződtette. Két, a játékos és a klub számára is viszonylag gyengébben sikerült idény után – a vörös csillagos katonacsapat mindkétszer ezüstérmes lett – Morozs a ciprusi második vonalban lelt menedékre, onnan tért haza a Spartaks Jurmalába, majd egy rövid fehéroroszországi kitérő után 2014-ben első sikerei helyszínére, a Skonto Rigába. Lássunk csodát, ahogy újra felhúzta a Skonto-mezt, a válogatott behívó is megérkezett hét év szünet után, utolsó, 24. meccsét címeres mezben a Törökország elleni Eb-selejtezőn játszotta.

 

Morozs 2010-ben Londonban John Pantsillel küzdött a pályán az Európa-liga csoportkörében a Fulham–CSZKA Szófia meccsen, melyet az angolok Gera Zoltán találatával nyertek meg 1-0-ra (forrás: Zimbio)

 

Akkoriban már jócskán gyűltek a viharfellegek a független Lettország megalakulásakor felemelkedett első nagy, domináns egyesület felett, melynek vége nem lehetett más, mint a 15-szörös bajnok csődje. A hűséges Morozs maradt a Skontónál és reménykedett az újjászületésben, ám 2016 végére minden összeomlott, az egyesület megszűnt, ő pedig a visszavonulás mellett döntött, hogy aztán 2017 januárjában rögtön átvegye a másodosztályú rigai RTU irányítását.

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást! 


 

Gyors edzői sikerek

A pályán is szervező, irányító szerepet betöltött Morozs számára nem lehetett kérdés, mit fog kezdeni magával pályafutása végén, azonnal nekilátott az edzői szakma kitanulásának. A jelenleg UEFA A licencet birtokló tréner az RTU-t 2017 tavaszán mindössze kilenc bajnoki meccsen irányította, mérlege öt győzelem volt négy vereség mellett. A csapatától látott kompromisszummentes támadójáték meggyőzte a szintén másodosztályú BFC Daugavpils vezetőit, hogy ő lehet a számukra ideális edző céljaik eléréséhez – júliusban szerződtették Morozst, aki új csapata élén első győzelmét épp az RTU felett aratta, 7-1-gyel mosta le a pályáról „régi” brancsát…

 

Az ifjú tréner első élvonalbeli szezonja végén a Daugavpils képviseletében nyilatkozott (forrás: Sportacentrs)

 

Nos, jól érezték, kire érdemes bízni az élvonalba jutásra pályázó gárdát, a Daugavpils 2018-ban megnyerte a másodosztály küzdelmeit, nem is akárhogy! A csapat 22 meccséből 19-et megnyert, plusz 106-os gólkülönbséget produkált, támadói három alkalommal szereztek tíz gólnál is többet jobb sorsra érdemes (fél)amatőr ellenfeleikkel szemben. 2019-ben jöhetett tehát az élvonal, Morozs pedig, ha harmatos teljesítménnyel is, de a nyolcadik helyen végezve bent tartotta csapatát, hiszen csak az utolsó, kilencedik együttes jutott a kiesés sorsára. Ezzel kiviláglott edzői gyenge pontja, hiszen amikor egy gyengébb képességű csapattal az lett volna a dolga, hogy együttesét beállítsa védekezni, és egy-egy pontszerzésre koncentráljon az erősebb ellenfelekkel szemben, a Daugavpilsszel csődöt mondott. Eközben azonban látszott, hogy Morozs ideális trénere lehet – nem csak a lett Virsligában – egy saját bajnokságát uraló, stabilan az élmezőnyben szereplő csapatnak. Daugavpilsben ugyanakkor fiatal, helyi utánpótlás-válogatottak sorát nevelte – részben Rigából kölcsönözve –, kezei alatt edződött többek között a nigériai csatár Chinonso Offor Nnamdi is, aki most, 21 esztendősen már a Major League Soccerben légióskodik a Chicago Fire színeiben (az afrikai gólvágó 40 lett mérkőzésén 16 gólt ért el).

Hősünk 2019 decemberében váltott ismét klubot, az FK Rigas Futbola Skola hívta soraiba, hogy másodedzőként a litván szakvezető, Valdas Dambrauskas munkáját segítse. 2020 február végére viszont már a Rigas FS vezetőedzői posztján találta magát, Dambrauskas megüresedett helyén, miután (ex)főnökét a horvát élvonalbeli HNK Gorica szerződtette. A feladat adott volt: a 2019-es bajnokságot a csapat a második helyen zárta a fölényes győzelmet aratott Riga FC mögött, a két fővárosi gárda után pedig a színvonalat, szakmai minőséget tekintve jókora szakadék tátongott. A 2020-as idény végül a helyezéseket tekintve ugyanígy zárult, a verseny azonban jóval szorosabb lett! A többnyire 4-2-3-1-es felállást alkalmazó Morozsszal a padon sokkal támadóbb felfogásban játszott a 2020-as gárda, jóval több győzelemmel és góllal – 27 meccsükből 12-szer rúgtak legalább hármat aktuális ellenfelüknek.

 

A tréner felfogását azonban talán nem is a nagyarányú győzelmek jellemzik leginkább, hanem a ritka vereségek egyike tavaly júliusból: az FK Ventspils elleni bajnokin a teljes második félidőt kettős emberhátrányban futballozva játszották le, mégis a félidei 0-3-ról 2-3-re hozták fel a meccset! Nincs elveszett mérkőzés, Morozs csapata az utolsó pillanatig hajt minden külső körülménytől függetlenül.

 

Lehetőségek Rigán innen és túl

Az egy évtizede működő Rigas Futbola Skola egy valódi fociakadémia, melynek felnőtt csapata 2016 óta szerepel stabilan az élvonalban. Az első, 1996-1997-es születésű sorványból a védő Raivis Jurkovskis és Vladislavs Sorokins, illetve a középpályás Aleksejs Grjaznovs is felnőtt válogatott lett, valamint innen szerződött 2018-ban a svájci élvonalba a lett nemzeti csapat jelenlegi első számú csatára, Roberts Uldrikis. A válogatott alapembere, a középpályás Janis Ikaunieks a Rigas FS-nél bekkelte ki a 2020-as évet két légióskodás között, most pedig így tesz a 32-szeres válogatott csatár Deniss Rakels, aki lengyel, angol és ciprusi légióskodását követően tért haza, valószínűleg csak ideiglenesen (a támadót láthattuk játszani a magyar válogatott ellen 2017-ben Budapesten vb-selejtezőn).

 

Az elszánt Morozs új szerzeményét, a válogatott csatár Rakelst instruálja: támadni, támadni, támadni! (forrás: Sportazinas)

 

A két rivális klub révén a világjárvány által alaposan átrajzolt futballtérképen Riga váratlanul népszerű célpont lett a világ minden tájáról érkező idegenlégiósok számára, ugyanakkor Morozs egyesületénél komolyan veszik a nevükben szereplő Futbola Skola kifejezést, és nagy hangsúlyt helyeznek a tehetségek folyamatos, magas színvonalú nevelésére. Manapság az ifjú jobbszélső Renars Varslavans játékba lendülése van soron, aki még 20. születésnapja előtt, júniusban debütált a válogatottban Németország ellen, ugyanakkor a lettek sokat várnak a reményteljes középhátvéd Niks Sliedétől is. A 17 esztendős korára kétméteresre nőtt, U19-es válogatott bekket Morozs már tavaly ősszel bedobta a mély vízbe, mint ahogy irányítása alatt debütált a felnőttek között 2020-ban a 18 éves utánpótlás-válogatott kapus Sergejs Vilkovs is.

Láthatjuk, bár még alig merült bele az edzői hivatásba, a 41 éves trénernek már most két klub és több tucat játékos hálás alibizést, kompromisszumot nem ismerő, kemény, bátor, következetes, no meg persze eredményes munkájáért. Holott a sokra hivatott Viktors Morozs számára könnyen lehet, hogy ezek az évek csupán egy fényes sikerekkel teli edzői pályafutás első apró lépéseit jelentik.

 

 

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

4,25 – Paris Saint-Germain

4,50 – Manchester City

7,50 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást