MTK Budapest – Miovszki és a többiek

Kevés szomorúbb dolog történt a magyar futballban 2021-ben, mint az MTK Budapest mélyrepülése. Gyenge igazolások, négy meccselő edző, pocsék eredmények, és ami főleg szokatlan, teljesen kilátástalan játék jellemezte a csapat életét. Ha önmagához, valamint a lehetőségeihez mérjük egy-egy klub teljesítményét, arra a következtetésre kell jutnunk, hogy az MTK a leggyengébb magyar csapat volt ezen az őszön.

Giovanni Costantino kinevezését, majd menesztését nem csak ő nem értette (fotó: nso.hu)


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A nyáron bombaként robbant a hír, miszerint a klubot az OTP Bank Ligába vezető, majd az első élvonalbeli idényében azt a hetedik helyre kormányzó Michael Boris vezetőedzőtől elköszöntek az MTK-nál, és helyére a Marco Rossi segítőjeként megismert Giovanni Costantinót ültetik a csapat kispadjára.

A vezetői tapasztalattal igencsak kismértékben rendelkező fiatal olasz edző nem csak a szövetségi kapitányt, de a futballszerető közvéleményt is alaposan meglepte. A klub éppen eladta legjobbját, Schön Szabolcsot Dallasba (a hírek szerint 1,2 millió euró értékben), valamint távozott a csapattól az a Varga Roland is, akit épp Boris épített fel az előző tavasz folyamán úgy, hogy még a válogatottba is visszakerült hosszú idő után. Ezek után érkezett tehát Costantino és seregnyi új játékos. A Diósgyőrből szerződtetett, korábbi román válogatott Gheorghe Grozav jó vételnek tűnt, miként a Parmából hazacsábított Kosznovszky Márk is. Elhozták Kisvárdáról az előző idényben feltűnt fiatal szélsőt, Kovácsréti Márkot, valamint az MTK-hoz szerződött a hajdanán a Manchester Unitedben is megfordult angol középpályás James Weir. Ylber Ramadani személyében egy albán válogatott játékos is befutott, míg augusztus utolsó napján kölcsönvették Paksról ifj. Haraszti Zsoltot.

Ami ebből a felsorolásból feltűnő, hogy a védelem megerősítésén nem fáradoztak különösebben a vezetők, és ennek az ősszel meglett a böjtje.

Az újjáformálódó kék-fehérek a nyári felkészülés során hat meccsen mindössze egy vereséget szenvedtek, azt is a Horvátországban jobb csapatnak számító Rijeka ellen (3-4) , ellenben legyőzték az orosz élvonalbeli Dinamo Moszkvát (2-0).

Ezek után kezdték tehát a bajnokságot a Costantino-tanítványok, méghozzá az újonc Gyirmót vendégeként 1-1-et játszva. Ami leginkább szokatlan volt a mérkőzésen az az, hogy az új vezetőedző mindössze két magyar játékosnak szavazott bizalmat a kezdőcsapatban, ami az elmúlt évek, évtizedek után szinte sokkoló volt. Az első hazai bajnokin 1-0-ra nyertek a Honvéd ellen Grozav góljával, majd miután kikaptak a Kisvárdától, nyerni tudtak Újpesten, így négy mérkőzés alatt szerzett hét pontjával a csapat a jobban rajtolók közé sorolhatta magát. Ezután Székesfehérváron kikapott az együttes (1-2) méghozzá úgy, hogy a hajrára még előnnyel fordult, és Pakson majdnem felállt 0-3-ról (2-3). A játék sokkal kevésbé volt kezdeményező, mint amihez szoktunk az MTK-tól az elmúlt években, de volt egyfajta tartása és egy látható rendszere az együttesnek, ami ha látvánnyal nem is, elfogadható eredményekkel azért párosult. A szeptembert a Mezőkövesd 1-0-s legyőzésével zárta az együttes egy nehezen felejthető, kabaréba illő találattal, majd a válogatott szünet előtt 2-0-ra kikapott Zalaegerszegen, pedig Grozav 0-1-nél büntetőt végezhetett el. A mérkőzést követően Costantinót egy nyúlfarknyi közlemény kíséretében menesztette a vezetőség, de ekkor még nem sejtették, hogy az ősz ezzel fordul át rémálommá.

 

Miovszki kabaréba illő gólja a Mezőkövesd ellen


Elővették az együttest hosszú évtizedek óta szolgáló Ciki bácsit, azaz Teodoru Vasziliszt, aki már nem először irányíthatta megbízott edzőként szeretett klubját, de ő sem tudott javítani a csapat versenyképességén, mi több, egészen tragikus sorozatba kerültek. Igaz, az ősz közepén az MTK-t is elérte a koronavírus, több hiányzót is eredményezve, ám ez maximum a tisztánlátás miatt érdekes, a kilátástalan játékra nem kielégítő magyarázat. Teodoru irányításával öt mérkőzésen két pontot szerzett az MTK, az egyiket a Groupama Arénában a Ferencváros vendégeként, de az ő megbízása idején kapott méretes zakót a csapat a Gyirmót és a Honvéd ellen is. (Sokat elmond, hogy még ezen az öt meccsen sem mindig ő dirigált, mert a hivatalos kommunikáció szerint megbetegedett és az Üllői úton például a nyáron visszavonult Pintér Ádám meccselt.)

Ekkortájt már Márton Gábor is az MTK edzője volt, ám ő is koronavírusos lett, így a munkáját csak napokkal később kezdhette meg korábban játékosként is szolgált klubjánál. A debütálása nem emiatt sikerült azonban dicstelenre: a 14. fordulóban a Kisvárda 5-0-ra páholta el a fővárosiakat, azonnal sok hiányosságra rámutatva az új vezetőedző előtt. Három hazai meccsel zárta az őszt az MTK, de ezek közül csak az Újpest elleni mérkőzést tudták győztesen venni (2-1), azt is jelentős játékvezetői tévedéseknek köszönhetően, a MOL Fehérvár nehezen (0-2), a Paks bántóan könnyen (1-4) vitte el a három pontot a Hungária körútról.

 

Nem csak a játékosok, a szurkolók is sokszor foghatták a fejüket mostanában (fotó: m4sport.hu)

Ami jól működött ősszel

Talán a legvérmesebb MTK-szurkolók is vakarnák a fejüket, ha valamit ki kell emelniük csapatuk idei teljesítményét látva. Az ősz első felében a csapat egységesnek tűnt, szervezettnek, és pontosan annyit nyújtott, amennyit az ember egy tipikus középcsapattól vár.

Costantino a hetedik helyen adta át az MTK-t, tíz pontot gyűjtve, ami kétszer annyi, mint amennyit a távozása után össze tudott szedni, hasonló meccsszám mellett az együttes.

Nagy kár, hogy már erre az egyébként nem kiemelkedően jó időszakra is romantikus nosztalgiával kell visszagondolniuk a szurkolóknak. Ha valami biztatót kellene mégis mondanunk, talán Vancsa Zalán feltűnését említenénk. A 17 éves szélső idén debütált a felnőttek között, van már győztes gólja (igen, ez most nagy dolog az MTK-nál) és a neki megadatott tíz mérkőzésen egyértelműen a jobbak közé tartozott.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

Amin javítani kell tavasszal

Támadás, védekezés, pontrúgások, csapatszellem, erőnlét, kommunikáció… felsorolni is fájdalmasan hosszú lenne a sort. Az MTK nagy változások előtt áll, mert ami elromolhatott ebben a csapatban idén, az el is romlott. A 17 mérkőzésen szerzett 13 gól kiváltképp tragikus, hét alkalommal nem is tudtak a kapuba találni a kék-fehérek. A 31 kapott gól is szükségtelenül sok, igaz, a védelemnek egyáltalán nincs vezére, az annak szánt portugál Tiago Ferreira például volt, hogy egyazon meccsen vétett öngólt és kapott piros lapot, ki is esett a pikszisből, új csapatot kereshet magának.

A játékosok a szezon elején még csapatként funkcionáltak, ám az utolsó néhány mérkőzésen már inkább tűntek olyan fiataloknak, akik valamiért pont egy időben és egy helyszínen vágytak egy kicsit mozogni a friss levegőn.

A vezetőség nagyon rosszul kommunikál a szurkolókkal, volt is egy megmozdulás az Újpest elleni mérkőzést megelőzően, Polyák Balázs sportigazgató, pedig nehezen értelmezhető, konkrétumokat ügyesen kerülő válaszokat ad fontos kérdésekre, mint ahogyan azt tette legutóbb a Ziccer podcastben.

 


Az ősz legjobbja

Még a legnagyobb ellenségei sem tudnák elvitatni Bojan Miovszki érdemeit abban, hogy az MTK-nak még van reménye a bennmaradásra.

A 22 éves északmacedón támadó hét gólt vállalt az ősszel, ami több mint a csapat összes góljának fele.

Másfél éve láthatjuk őt a magyar élvonalban, de soha nem volt még ennyire hitelt érdemlő az az érzés, mely szerint jobb csapatot, de legalábbis jobb játékostársakat érdemel.

 

Bojan Miovszki az MTK szinte kizárólagos örömforrása volt az őszi szezonban (fotó: infostart.hu)

Összegzés

Az MTK ősze csalódást keltő, kiábrándító és összességében méltatlan a klub történelméhez. A korábban játékosnevelésben és a fiatalok értékesítésében is élen járó klub mintha egy kicsit eltévedt volna a saját útján. Ugyan most is vannak fiatal magyar játékosok, akiket próbál húzóemberré nevelni a klub (Nagy Zsombor, Mezei Szabolcs, Kosznovszky, Vancsa), de sok az olyan idegenlégiós is, akire nehéz felnézniük.

Amíg tavaly a keretben volt egy rutinos Kanta József, Pintér Ádám vagy épp Varga Roland, most nincs megfelelő tapasztalattal bíró magyar húzóember, aki az öltözőben is vezér.

A montenegrói válogatott kapus Milan Mijatovics speciel pont ilyen, vagy ilyen lehetne, de Márton irányítása alatt Somodi Bence lépett elő első számú kapussá, aki azonban habitusánál fogva, hiába rutinos, nem biztos, hogy képes vezérré válni.

Talán emiatt – valamint a kínos gólképtelenségre tekintettel – volt szükség a 31 éves Futács Márkó szerződtetésére, aki viszont amióta Splitből távozott (2018-ban) keresi sportformáját. Róla sokat elárul, hogy többhónapnyi „munkanélküliség” után Ljubljanában is csak öt meccset játszott idén ősszel, máris távozott. Az is igaz azonban, hogy ha sikerül formába lendülnie a téli alapozás során, Miovszkival olyan párost alkothatnak, mint évekkel ezelőtt Zalaegerszegen a Bobál–Radó duó, akikből Márton rettegett csatárkettőst faragott.

A kapuskérdést már feszegettük, kérdőjeles, hogy a tavasszal ki áll a gólvonalon, a védelem alapos megerősítésre vár, ennek érdekében lépett is a vezetőség: már tudjuk, hogy a szlovák bajnokságból érkezik Andrej Kadlec és Branislav Sluka személyében két szélsővédő, ám középről még mindig hiányzik egy (de inkább két) kőkemény, rutinos bekk. A középpálya rendben lehetne, nevek tekintetében legalábbis biztosan, de az ősz azért megmutatta, hogy oda is elfér az erősítés. Ahol persze érkezők vannak, ott vannak távozók is, Szrdjan Dimitrov, Tiago Ferreira és Haraszti távozása már biztos, nem lenne meglepő, ha követnék őket még néhányan, mint ahogy az sem, ha szóba kerülne a pályafutásában kissé elakadó MTK-nevelésű, a napokban szabaddá váló Bese Barnabás, valamint a kevés játéklehetőség miatt az Egyesült Arab Emírségekből elvágyódó Varga Roland visszatérése.

A tavasz folyamán a játék minden, de tényleg minden elemében látványos javulásra van szükség, ha a klub élvonalbeli szeretne maradni, ám érdemes figyelnünk a sorsolást, ugyanis az utolsó három mérkőzéséből egy a Puskás Akadémia vendégeként, valamint a Ferencváros ellen odahaza esedékes, így nyilván cél, hogy addigra valahogyan stabilan a vonal fölé küzdjék magukat.

A helyzet pocsék, de nem reménytelen, Márton pedig Zalaegerszegen már csinált csodát. Csoda most nem kell, de munka igen, kőkemény tavasz vár a csapatra és egyáltalán nincs garancia a sikerre.

 

Melyik csapat lesz a 2021–2022-es NB I kiesője?

1,40 – Gyirmót FC Győr

2,00 – MTK

2,10 – Újpest FC

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NB I/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást