Múltidéző szemle: A rebrovi Ferencváros pozíciós játéka (Militár Iván elemzése)

Peter Stögert, a Szerhij Rebrov utáni időszak első vezetőedzőjét, a Debrecen elleni idegenbeli vereség után leváltotta a Ferencváros vezetősége. Utódjáról eddig sok konkrétumot nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy nem távozik nyomtalanul az osztrák vezetőedző. Távozása a múltbéli ferencvárosi döntések kereszttüzében értelmezhető igazán.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Stöger egyszemélyben testesítette meg a szurkolók csalódottságát Rebrov távozását követően. Senki sem szerette volna, hogy az ukrán elhagyja a budapesti zöld-fehéreket, mégis új edzőt kellett találnia Hajnal Tamás sportigazgatónak 2021 nyarán. Annak idején, még mielőtt Bajnokok Ligája-csoportkörös lett volna a Ferencváros, egy mélyebb elemzésben vizsgáltam meg a rebrovi időszak játékelképzelésének részleteit. Most, a Rebrovot követő időszak nehézségeit látva, újra aktuális az a cikkem, A Ferencváros játékstílusa Rebrovval – A pozíciós játék koncepciója.

Az egyik első elemzői projektem, még a saját blogkezdeményezésemen, Rebrov Ferencvárosa volt.

2020 nyarán azért tartottam fontosnak írni a Fradiról, mert az a játékelképzelés és futballstílus kezdte egyre nyilvánvalóbban jellemezni a zöld-fehér együttest, amelyre Magyarországon még nem láttam példát.

Rebrov Ferencvárosa ugyanis a pozíciós játék alapelveit kezdte beépíteni játékába, a magyar első osztályban komoly sikerekkel.

Most, hogy Stöger és vele együtt az örökké alkalmazkodó, defenzív futballnak ítéltetett játékelképzelés is távozott (legalábbis egyelőre) az Üllői útról, érdemes felidézni, hogy milyen stílusú Ferencváros lenne alkalmas a magyar bajnokság leigázására, amely a játékelképzelések filozófiai szintjén újra példamutató lehetne a magyar labdarúgás számára.

Rebrov szerepvállalása ugyanis túlmutatott önmagán. Azt bizonyította be a magyar labdarúgásnak, hogy igenis lehet a labdabirtoklás jelentette dominancián keresztül mérkőzéseket nyerni, magas labdabirtoklási mutatók mellett jól védekezni, és a labdaközpontú játékhoz való hozzáállással stílust teremteni, ráadásul mindezt sikeressé is tenni nemzetközi szinten.

Ne felejtsük el: Rebrov csapata mert az Európa-ligában és Bajnokok Ligájában is labdát kihozni, akár a Camp Nouban is. És az is igaz, hogy volt, amikor ezt az elképzelését kicsit visszább vette, és a kontrázó futball adta biztonsági berendezkedésével próbált, főleg idegenben eredményeket elérni, de tette mindezt egyedül a nemzetközi szintéren, jóval magasabban jegyzett ellenfelek ellen.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Stöger ezzel szemben az utolsó hónapjában már odáig jutott, hogy már a magyar bajnokságban is feladta a labdával való játékot, akár egy Mezőkövesd szintű csapat ellen is. Csodálkozunk, hogy a magyar élvonal egyik legképzettebb játékosa, Ryan Mmaee frusztrált? Tegyük fel a kérdést: ha ez a keret Rebrov számára rendelkezésre állna, vajon milyen futballt látnánk? És még valami:

Ha már mindenki ukrán és orosz vezetőedzőt látna szívesen a Fradi kispadjára, nem lenne jobb ötlet inkább kibékülni Rebrovval?

Amig várunk a kérdések megválaszolására, a másfél évvel ezelőtti cikkemet ajánlom újbóli elolvasásra!

Kedvcsinálónak álljon itt egy idézet: „Ez a vezérgondolat: a pozíciós játék értelmezésének kiindulópontja a labda pontos helye és az a köré berendezkedő csapattársak és ellenfelek által elfoglalt területek rendszere. Tehát, még egyszer. Négy dolgot kell figyelembe venni: a futball szabályrendszerét (vonalak, les, stb.), a labda pontos helyét, a csapattársak által elfoglalt területeket, illetve az ellenfél által elfoglalt területeket. Mindezeket együtt, csapatszinten kell értékelni annak érdekében, hogy a saját kapunk előtti területekről egészen az ellenfél kapuja elé együtt tudjunk érkezni.

Ha egy csapat képes ezeket a folyamatokat megfelelően kivitelezni, akkor a játékosok által felvett pozícióik által, a természetesen kitüremkedő előnyök miatt képesek a labdát a saját kapujuktól az ellenfél kapujáig terelni, ott helyzeteket kialakítva.

Ez az ideális pozíciós játék elképzelése.”


 

Kiemelt fotók: Béres Márton / Népszava (Peter Stöger) és Fradi.hu (Szerhij Rebrov)

 

Ki lesz a Ferencváros következő edzője?

1,25 – Stanislav Cherchesov

3,50 – Viktor Skrypnyk

5,00 – Dárdai Pál

6,50 – Eusebio di Francesco

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Speciális/Vezetőedzők útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást