Nacionalista elvek Vörös Csillaga – Slavia Praha

A modernkori futball egyik üde színfoltja, a cseh labdarúgás újjászülető zászlóshajója, amelynek javarészt hazai játékosokra épülő klubmodelljét a kelet-európai országok és csapatok számára is követendő példaként lehet emlegetni.


(X) Hívd meg a barátaidat az Unibethez, és nyerj 75.000 Ft bónuszt!


 

TÖRTÉNELEM

Hosszas mesedélutánt lehetne tartani arról, hogy az 1892-es megalapítás óta mennyi mindenen ment keresztül a cseh, illetve csehszlovák futball második legeredményesebb klubcsapata, amely sokak első gondolatával ellentétben, nem a kommunista ráhatások miatt viseli a vörös csillagot. Amikor a prágai orvostudományi kar tagjai alapították meg az akkor sportklubként funkcionáló SK ACOS Praha-t (Sportovní klub Akademický cyklistický odbor Slavia Praha), akkor kezdetben az Irodalmi és Retorikai Szövetség melléktevékenységeként jelent meg a sport, melyben főszerepet kapott a kerékpár.

 

Slavia alapítók
Az alapítók még inkább bicikliztek (már itt is jelen van a vörös csillag).

 

Az ezt követő több mint 110 éve alatt az egyesület megélt sikerekben elképesztően gazdag évtizedeket is, valamint a kommunista elnyomás alatt a poklot is megjárták. Bár időszakosan voltak felvirágzások, az újkori történelmük kezdetét 2015 jelentette. Ekkor megérkeztek a kínai befektetők, akik tőkeinjekciójával a klub új alapokra építhette fel az elképzeléseit.

 

ELŐZMÉNYEK

A klub a 2007-es évben kezdte el építeni a Sinobo Stadiont (más néven Eden Aréna vagy Synot Tip Aréna), amely akkor sokak számára az szimbolizálta, hogy az anyagi háttér adott, amit bajnoki címek és Bajnokok Ligája-szereplés formájában a sikerek is elkezdtek követni. Az idillinek tűnő napok viszont rövidesen lezárultak, mert 2009-ben már a csapaton belüli problémáktól zengett a vršovicei városnegyed, amit egy évvel később már a finanszírozási gondok is tovább bonyolítottak. A 2010/11-es szezon végén mindössze egyetlen ponttal kerülték el a kiesést, és miközben az eredmények látványosan elkerülték az együttest, a pénzügyi kiadásokat ahhoz igazították, hogy minden évben európai kupaszereplésből befolyó összeggel majd fedezik azokat. Ekkor arról lehetett olvasni, hogy több száz millió cseh koronás tartozása van a klubnak.

 

Slavia modern stadion építés
Építés alatt a Sinobo Stadion

 

2011 elején három hónapig a játékosok fizetést sem kaptak, a klubot pedig a kizárás veszélye is fenyegette. A helyzet egy májusi tulajdonosváltást idézett elő, ami időleges megoldást jelentett, de a pályán elért sikerek hiányában 2013-ban már ismét új gazdáját kereste a klub. Egy ideig hallani lehetett orosz befektetők érdeklődéséről, ami aztán elhalt, majd végül 2015 elején már arról szóló elnökségi gyűlést tartottak a klubnál, hogy a szezon végén csődöt jelentenek, mint végső megoldás. Május elején viszont felcsillant a remény, mert egy nagyon komoly vevőjelölt kopogtatott be az ajtón.

 

AZ ÚJ KORSZAK

2015 szeptemberében beköszöntött a megváltás, mikor a CEFC China Energy Company és a cseh tulajdonban lévő Fly Sport Investments megvásárolta a klubot és megalapozta a ma már kézzelfogható jövőképet. A kínaiak közel 60%-ban, a hazai cégcsoport kicsivel kevesebb, mint 40%-os tulajdonjoggal rendelkezett ekkor, a fennmaradó kevesebb, mint 1% pedig helybeli kisrészvényeseké maradt. 2016 közepére, a kínaiak már 81%-re növelték a saját részüket, míg év végére teljes hatalomátvétel történt. Pár hónappal később pedig már a stadion is az ő tulajdonukba került, de továbbra is a cseh Jiří Šimáně látja el az elnöki feladatokat, aki az FSI cégcsoport érdekképviselője is egyben (a képen balra).

 

Slavia modern tulajdonosok
Beköszöntött az új világ a kínai tulajdonos révén.

 

Az „építkezés” a téli szünetben, azaz 2016 januárjában indult be, amikor nyolc játékost is igazoltak. Egyikük sem volt idősebb 25 évnél, és mára már közülük öt is légiósként játszik, szép hasznot hozva az együttesnek. Viszont ne szaladjunk ennyire előre, mert azon a tavaszon a csapat egy impozáns meneteléssel feltornászta magát az ötödik helyre. A következő nyáron újabb bevásárlás következett, ám annak ellenére, hogy hatan is érkeztek, itt már megfontoltabban üzletelve négy játékost is ingyen szereztek meg cseh szinten kiemelkedő fizetéssel elcsábítva a riválisok elől. A 2016-os bajnoki címük egyszerre volt hatalmas dicsőség és egy rossz irány kezdete is. Ugyanis ekkor indult be a „PR-alapú” átigazolási stratégia, olyan veterán játékosok megszerzésével (Halil Altintop, Ruslan Rotan vagy épp Danny, előbbi kettő fél-, utóbbi egy szezont maradt), akikkel a Bajnokok Ligája-szereplés és a hazai fronton is jobban el lehet adni a klubot. Megpróbáltak egy olyan úton haladni, amiről már nagyon sok orosz példa is megmutatta, hogy nem jövedelmező és könnyen bukás lehet a vége.

 

A SIKERKOVÁCSOK MEGÉRKEZÉSE

Mikor ez csúfos szereplést hozott magával, akkor jött a változás időszaka. Az új koncepciót a nacionalista elvek ihlették, olyan szisztematikus építkezésbe kezdtek, aminek az alapjait cseh játékosokra szerettek volna felhúzni, viszont a saját romokban lévő utánpótlásbázisukra nem tudtak támaszkodni. Így a sokak által nem épp szimpatikusnak vélt közép-európai viszonylatban nagyobb mértékű költekezésnek nevezhető periódus vette kezdetet.

Ezekhez a komolyabb kiadásokhoz nagyobb elvárások is párosultak, amik teljesítéséhez pedig szükség volt némi vezetőségen belüli változásra. 2017 decemberében a sportigazgatói szerepet Jan Nezmar vette át, aki biztosítékot jelentett arra, hogy a kispadra Jindřich Trpišovský fog leülni. Ketten alkották a Slovan Liberec sikerpárosát, aminek köszönhetően a „kék-fehérek” az európai kupaszereplést érő helyeket ostromolták az utóbbi években.

Nezar jó kapcsolatai révén a két klub között kooperáció született, ami alapján a Slavia tehetségek fiataljait, és a látszólag kevés lehetőségre számítható játékosaikat kölcsönadják Liberecbe, míg a Slovan legjobbjait első szándékból a „vörös csillagosok” igazolhatják le.

Ezen együttműködés keretein belül már hét játékos is átkerült a Slavia keretébe, míg ellenkező irányba már tizenkét kölcsönszerződést is fel lehet jegyezni a két klub között.

Tripišovský májusban már egy kupagyőzelmet ünnepelhetett, majd jöhetett az a szezon, amire már többen emlékezhetnek. A bajnoki cím mellé összehoztak egy nem akármilyen Európa Liga-menetelést, ahol csupán a későbbi győztes Chelsea tudta legyőzni őket a legjobb nyolc között. Az előző idényből pedig ki ne tudná felidézni, hogy a „halálcsoport” tagjaként Barcelonában és Milánóban is pontot raboltak, és sokak szívébe belopták magukat az őszinte futballjukkal és a lelkes hozzáállásukkal.

A klubfilozófiát jól tükrözi, hogy az októberi cseh válogatott keretbe nyolc játékost adtak, de a két West Ham United játékos, Vladimír Coufal és Tomáš Souček; Antonín Barák (Hellas Verona), valamint a Szpartak Moszkvában légióskodó Alex Král is a vöröscsillagos mezben mutatott teljesítménye alapján kapta meg az első behívóját.

Amellett, hogy évek óta megvetették a lábukat az európai kupaporondon, az anyagi hátterüket egyre inkább tudják biztosítani játékoseladásból is, mert a topbajnokságokból is bátran vásárolnak tőlük:

 

  • Antonín Barák (2017, Udinese, 3 millió)
  • Jiří Pavlenka (2017, Werder Bremen, 3 millió)
  • Tomáš Souček (2019, West Ham, kölcsönbe 4,5 millió)
  • Tomáš Souček (2020, West Ham, végleg 16,2 millió)
  • Jaromír Zmrhal (2019, Brescia, 3,75 millió)
  • Vladimír Coufal (2020, West Ham, 6 millió)

 

Rajtuk kívül pedig a fentebb említett Alex Král is tizenkét millióval gazdagította a kasszát, amikor az orosz fővárosba igazolt.

 

UTÁNPÓTLÁS

Az idei szezonra – hosszú évek után először – olyat is megélt a csapat, hogy a saját akadémiájáról érkeztek játékosok az első kerethez. Bár mindhárom játékos azonnal kölcsönbe került, de az utánpótlásba fektetett pénz úgy tűnik kezdi meghozni gyümölcsét. Amikor kinevezték Nezmart, ő elindította az új országos hálózat kiépítését, átszervezését, hogy az ifjú tehetségeket már a lehető legfiatalabban a fővárosba csábítsák, megelőzve azt, hogy a jövőben ne csak összevásárolva adják ők a válogatott gerincét, hanem már az utánpótláscsapataik is sikeresek lehessenek.


Kiemelt kép: slavia.cz

Írj hozzászólást