NB I: Hullámhegyek és völgyek tarkították a csapatok őszét

Az OTP Bank Liga 2021–2022-es kiírásának feléhez érkezve a mezőny két jól elkülöníthető részre szakadt. Az első négy klub ellépett a többiektől, és várhatóan a tavasszal ezek az együttesek fognak csatázni a dobogóért. A többi csapat között már nem lehet ilyen egyértelmű módon különbséget tenni, de azért itt is megfigyelhető némi tagolódás. A Zalaegerszeg, a Mezőkövesd, a Paks és a Honvéd a középmezőnyt alkotja, míg a DVSC, az Újpest, az MTK és a Gyirmót a kiesés ellenei harcban lesz érdekelt a folytatásban.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 


Ferencvárosi TC

A zöld-fehérek az idényt új vezetőedzővel kezdték, de már nem vele fejezték be.

A nyáron kinevezett osztrák Peter Stöger nem az élvonalban mutatott eredménytelenségbe bukott bele, sokkal inkább a nemzetközi szereplésbe és a túlzott elvárásokba.

A vele lejátszott 15 összecsapáson gyűjtött 32 pont, ha nem is kiemelkedő, de nem rossz mutató. Egy egész bajnoki idényre vetítve 70 pontot (70,4) jelentene, aminél többet a jelenlegi lebonyolítási rendszerben a Ferencvároson kívül egy klub sem szerzett.

Az FTC a Kisvárda elleni hazai vereséggel kezdte a bajnokságot, ezt követően azonban sorozatban elért hat győzelemmel feledtette a botlást. Október közepén két találkozó erejéig nyeretlen maradt, de ezt is ellensúlyozta a következő fordulókban. A debreceni vereséget követően azonban menesztették Stögert, akinek helyét Máté Csaba vette át az utolsó idei mérkőzésre.

A listavezető kerete elég bőnek tűnik, mégis ha alaposabban megvizsgáljuk, találunk hibapontokat. A szélsőhátvéd posztok nem elég mélyek és Ihor Haratyin pótlását sem sikerült érdemben megoldani. Ryan Mmaee és Myrto Uzuni révén a befejezésekkel nincs gond – a hatékonyság azért lehetne jobb – Aissa Laidouni is minőséget képvisel a középpályán, de ha a hiányposztokat nem sikerül megszüntetni, akkor Sztanyiszlav Csercseszovval sem lesznek sikeresebbek a nemzetközi porondon.

 

Ryan Mmaee (Fotó: Árvai Károly)

Kisvárda Master Good

Rég volt ennyire közel egy csapat az FTC-hez a téli szünetben, így már önmagában ezért is dicséret illeti a klubot, azonban most mégsem ezt emelném ki. Korábbi cikkemben már bemutattam, hogy mennyire tudatosan építkeznek a várdaiak, és ez a munka most érik be.

Ki gondolta volna a nyáron, hogy Herdi Prenga ilyen pompásan beleillik majd a védelembe, hogy Jasmin Mesanovic góljai és gólpasszai mellett ilyen alázatosan segíti csapatát, hogy Jasir Asani az őszi szezon végének egyik legjobb játékosa lesz.

És mindezt amellett, hogy idény közben edzőt is váltottak.

A Kisvárda nagyszerűen indította a bajnokságot: első hét összecsapásából hatot megnyert. Az októbert három nyeretlen találkozóval kezdte, de ezen is túllépett a csapat, így novemberben bajnoki rangadón fogadhatta a Ferencvárost. Bár a mérkőzést és a vezetőedzőjét is elvesztette a Kisvárda, de ez sem roppantotta össze. A Joao Janeirót váltó Erős Gáborral talán még látványosabban szerepel a gárda, ezért mindenképpen jó döntésnek tűnik, hogy vele folytatják a tavasszal.

 

Puskás Akadémia FC

Hornyák Zsolt együttese kiváló naptári évet zárt 2021-ben. Tavasszal a két FTC elleni döntetlen közötti tíz találkozón kilenc alkalommal nyert, ezzel pedig megalapozta az ezüstérmét. A felcsútiak az idei kiírásban is jól szerepelnek még annak ellenére is, hogy a szezon elején nagyon keresték Josip Knezevic utódját. Ha nem kellene időnként a Paks ellen is játszaniuk – három vereségükből kettőt a tolnaiak ellen szedtek össze (1-6, 1-4) – akkor még szebb őszt zártak volna.

Nem kezdték rosszul az idényt, de igazán csak októberre álltak csak össze. A szeptemberi Fehérvár elleni és a november közepi paksi mérkőzés között öt találkozót nyertek meg zsinórban, s ekkor a listavezető Ferencvárossal megegyező pontot gyűjtve álltak a második helyen. A hajrá azonban nem volt a legsikeresebb. Sem a Kisvárdát, sem a zöld-fehéreket nem voltak képesek legyőzni, így végül csak a harmadik helyen telelnek.

A PAFC keretéből leginkább egy gólerős támadó hiányzik.

A kapuban Tóth Balázs, majd sérülését követően Markek Tamás kiválóan helyt állt, Spandler Csaba és az új igazolás Patrizio Stronati a védelem szilárdságáért felel, a támadóktól viszont hiányoznak a gólok. A záró fordulókban Marius Corbu találta meg a góllövő cipőjét, de valószínűleg ő kevés lesz egyedül, ha tényleg a bajnoki címért akarnak küzdeni a tavasszal.

 

MOL Fehérvár FC

Nyögvenyelősen indította az új szezont a székesfehérvári csapat. A Konferencia-ligától vett gyors búcsút követően sportigazgatót váltott az egyesület, ám ez a nyári igazolásokon még csak részben látszott. Kenan Kodro és Jevhen Makarenko érkezése mindenesetre abszolút pozitívan hatott a csapatra. A bajnokságban a sérülésekkel és betegségekkel tizedelt gárda csak a negyedik fordulóban győzött először, és október végéig inkább csak döntetleneket játszott. Képtelen volt kapott gól nélkül lehozni egy találkozót, és ha mégis – Puskás Akadémia ellen –, akkor pedig nem talált be. A Paks elleni győzelem azonban megadta a kellő lendületet, az utolsó hét találkozóból ötöt is megnyert a Fehérvár – az MTK ellen először szerezte meg a három pontot idegenben az ősszel –, ezzel pedig felzárkózott az élmezőnyhöz.

A csapat legnagyobb hiányossága, hogy nem szerez elég találatot.

A felcsútiakkal ellentétben azonban itt nem egy gólerős játékos hiányzik, sokkal inkább az, hogy ne csak egy – esetleg két-három – embertől függjön az eredményesség. Kilenc találatával kiemelkedik Kodro, de Ivan Petrjak öt gólja sem rossz mutató. Az előkészítésben Dárdai Palkó és Nego Loic négy gólpasszal vezetik a házi listát.

 

Kenan Kodro (Fotó: Mol Fehérvár)

Zalaegerszegi TE FC

A zalaiak jelenlegi ötödik helye elismerésre méltó, főleg annak tudatában, hogy évről-évre új csapatot kell építeniük. Az előző idényhez képest távozott Szánthó Regő és Futács Márkó, érkezett viszont a Budafokon jól szereplő Skribek Alen.

Waltner Róbert együttese nem kezdett jól, az első hét mérkőzésből csak egyet sikerült megnyerni, viszont kapott 18 gólt, ami több, mint két és feles átlag találkozónként. Minden abba az irányba mutatott, hogy hamarosan edzőváltás lesz a ZTE-nél, ám a klub szerencséjére a válogatott szünetig volt még egy forduló. Az utolsó lehetőségbe belekapaszkodva a Zalaegerszeg legyőzte az MTK-t, megmentve így Waltner állását, s elindítva a gárdát felfelé a tabellán. Ezt a sikert gyorsan követte még kettő, majd egy kisebb megtorpanás után a záró öt körben veretlen maradt a csapat.

Ahhoz, hogy a ZTE a középmezőnyben maradhasson, a télen a védelmet kellene megerősíteni – amellett persze, hogy fontos játékos ne távozzon a keretből.

Demjén Patrik a büntetők kivédésében komoly rutint szerzett az ősszel, de a kirúgásai pontosságán javítania kell. Nikola Szerafimov fél év után bizonyította tehetségét, ráadásul nemcsak a védelemben jeleskedik, négy találatával a csapat második legeredményesebb játékosa. Skribek két góljával és öt előkészítésével hozzájárult a klub eredményességéhez, de még sokat kell fejlődnie, hogy a teljesítménye kiegyensúlyozott legyen. Koszta Márk kilenc találata jelzi a fontosságát, mellette Zimonyi Dávid lehet a megoldás, főleg ha a befejezéseknél higgadtabb tud lenni a tavasszal.

 

Mezőkövesd Zsóry FC

A kövesdiek két szoros győzelemmel indították a bajnokságot, ám a következő hat alkalommal nyeretlenek maradtak. Az eredmények elmaradása feszültségeket szított a klub háza táján, melyet a vezetőedző, Pintér Attila mérkőzések utáni nyilatkozataiból szűrhettünk le. Az általa adott ultimátum – vagy ő, vagy a játékosok – végül a menesztéséhez vezetett. Supka Attila kinevezése megnyugtatta a kedélyeket, a csapat öt találkozón át veretlenek maradt az irányításával. Bár az ősz vége nem sikerült túl jól (a Mezőkövesd utolsó négy összecsapásából hármat elveszített), összességében elégedett lehet a jelenlegi helyzetével.

A Mezőkövesd igazi csapatként szerepelt a 2021-es találkozóin.

Nem volt olyan kiemelkedő egyéniség a pályán, aki az egész félévben magas szinten teljesített volna, ugyanakkor voltak minden sorban kulcsemberek. A védelemben Róbert Pillár és Matija Katanec, a középpályán Cseri Tamás és Cseke Benjámin, elől Marin Jurina volt meghatározó. Ki kell viszont emelnünk az újonnan érkezett Tordai Árpádot. Szappanos Péter távozása miatt a nyáron több kapust is igazolt az egyesület, s közülük többen is bizonyítási lehetőséget kaptak. Tordai ugyan nem az első számú választás volt, de sérüléseknek is köszönhetően megkapta a bizalmat az Újpest ellen, ahol egy mérkőzés végi hárított büntetővel járult hozzá a pontszerzéshez. Azóta élvezi a szakmai stáb bizalmát, melyet remek teljesítményével hálál meg.

 

Tordai Árpád (Fotó: Mezőkövesd Zsóry facebook)

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

Paksi FC

Bognár György csapata az előző szezonban gólerős támadójátékával hívta fel magára a figyelmet, melyet az idei bajnokságra is átmentett. Az eredmények azonban ezúttal nem a vártak szerint alakulnak.

A rúgjunk többet, mint amennyit kapunk elv az első hét fordulóban még úgy ahogy működött, azóta viszont már akadozik a gépezet.

Ha csak az utolsó tíz bajnoki eredményeit vetjük össze (két-két győzelem és döntetlen mellett hat vereség), akkor kieső helyen állna a Paks, csak a vérszegény végjátékot mutató MTK gyengébb ebben az időszakban.

A paksi csapatban többen is kiváló őszt zártak egyéni szempontból. A Magyarországra visszatérő Nagy Gergely jó teljesítményt nyújtott a kapuban – még ha ez a kapott gólok számából nem is következik –, Bognár István a befejezésekben és az előkészítésekben is jeleskedik, de a legkiemelkedőbb szereplést Ádám Martin mutatta be. A támadó 17 bajnokiján 15 gólt ért el, ami bármelyik bajnokságban megsüvegelendő, de ha előre szeretne lépni (külföld, válogatottság), akkor a fizikai paraméterein is javítania kellene.

 

Budapest Honvéd FC

A kispestiek egy gyenge előző idényt feledtető szereplésre vágytak a nyitány előtt, ám ez az ábránd csak egy félideig tartott. A DVSC elleni rajtot nagyszerűen kezdték, egymás után alakították ki a helyzeteket, a vezetést is megszerezték, mégis egy második félidei kiállítást követően összeestek, és súlyos vereséget szenvedtek. A hazai fiaskó a következő két találkozóra is rányomta a bélyegét. Már-már levegőben lógott az edzőváltás, amikor a Paks ellen a negyedik összecsapáson meglepő győzelmet arattak. A siker egy öt mérkőzésből – négy győzelem és csak az FTC elleni vereség – álló fellendülés kezdetét jelentette, a Fehérvár elleni 1-2 viszont újra lejtőre állította a csapatot.

Négy vesztes bajnokit követően újabb fellendülés következett, így a telet a középmezőny tagjaként tölthetik.

A játékosok közül egyértelműen csak Nenad Lukics 12 szerzett góljával dicsérhető. Sérülések és eltiltások miatt a kezdőcsapat többször is változott, de Horváth Ferenc sem találta még meg az ideális tizenegyét. Az előrelépéshez leginkább higgadtságra lenne szükség, de nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. A Honvéd meccseit nézve sokszor az az ember érzése, hogy a labdarúgók és az edző feszültségét a túlzott akarás, a túlmotiváltság okozza.

 

Nenad Lukics (Fotó: Balogh László)

Debreceni VSC

A Loki szurkolói a bajnokság előtt egy sikeres visszatérésben bizakodtak, a realistábbak számára azonban figyelmeztető jel volt a klub másodosztályú szereplése. Jelenleg úgy tűnik, az utóbbiaknak lett igazuk. Az első fordulós Honvéd elleni fordítás sikeres rajtot eredményezett, de itt is lehetett látni, hogy sokat kell még fejlődnie a csapatnak. A győzelmet sokáig nem követte újabb, a tizedik fordulóban a PAFC elleni hazai 0-3 után pedig – talán kicsit túl korán – megköszönték Huszti Szabolcsék munkáját. Két átmeneti találkozót követően (négy pontot gyűjtöttek Jeremiás Gergővel) Joan Carrillót nevezték ki vezetőedzőnek, akivel eddig nem javult érdemben az együttes eredményessége.

Bár a csapat nem szerepel különösebben sikeresen, egyéni szempontból többen is szépen teljesítenek. A kapuban Tomás Kosicky sérüléséig jól védett, Dzsudzsák Balázs hat góljával és hét gólpasszával vezére volt a gárdának, míg Ugrai Roland – főleg az idény elején – összesen kilenc szerzett találatával húzóemberré vált. A probléma leginkább a védelemben keresendő.

Már a nyáron is próbálták ezt a csapatrészt igazolásokkal megerősíteni, de ahogy a 29 kapott találat jelzi, kevés eredménnyel.

 

Újpest FC

A lila-fehérek voltak a nyáron az egyetlenek a három indulóból, akik a Konferencia-ligában mutatott szereplésükkel nem haragították magukra a szurkolóikat. A viszonylagos eredményességnek azonban ára volt.

A fáradt és sérülésekkel sújtott együttes a bajnokságot rosszul kezdte, és egészen a tizedik fordulóig kellett várni az első győzelmére.

Ennek ellenére az edző és a vezetőség nem kapkodott, aminek az ősz végére jött meg az eredménye: az újpestiek utolsó nyolc találkozójuk felét megnyerték, ez ebben az időszakban az élmezőny négy csapata után a legjobb mutató volt az élvonalban.

A játékosok közül egyértelműen kiemelkedett Nikola Mitrovics és Giorgi Beridze szereplése. Előbbi mezőnymunkájával és gólpasszaival, utóbbi helyzetkialakításaival és befejezésével járult hozzá a csapat eddigi teljesítményéhez.

 

Giorgi Beridze (Fotó: Török Attila)

MTK Budapest

A kék-fehérek az előrelépés érdekében a nyáron edzőt váltottak, és a válogatottnál Marco Rossival dolgozó Giovanni Costantinót nevezték ki a szakmai munka irányítására. Az olasz edzővel az MTK nem játszott jól a bajnokság elején, de az eredmények nem voltak tragikusak. A nyolcadik fordulót követően azonban a vezetők az edző menesztése mellett döntöttek. Ekkor a gárda a tabellán a hetedik helyen állt tíz pontjával, három egység hátrányban a harmadik Paks mögött, és négy pont előnnyel a 11. Gyirmót előtt.

Az MTK az azóta lejátszott kilenc találkozón mindössze öt pontot gyűjtött, a legrosszabb mutató a teljes mezőnyben, elmondhatjuk tehát, hogy az edzőváltás nem hozta meg a várt változást.

Az MTK legnagyobb hiányossága, hogy nem szerez elég gólt: 13 eddigi találatából 11-et a Bojan MiovszkiGheorghe Grozav páros termelt, így az ő szerepeltetésük ebből a szempontból kritikus. Fontos lenne, hogy Márton Gábor megtalálja azokat az embereket, akik a fenti támadópáros mellett a kapu előtt is eredményesek tudnak lenni, de mindezt úgy, hogy közben a védelem szilárdságán is jelentősen javítani kellene.

 

Gyirmót FC Győr

Az újonc a várakozásoknak megfelelően nem kezdte jól a bajnokságot. Az első néhány mérkőzés nyeretlensége azonban változtatásra ösztönözte Csertői Aurélt. A csapat 4-4-2-es felállásra váltott, ahol Simon Andrásnak és Varga Barnabásnak egyszerre lett helye a kezdőben, ez pedig meghozta az áttörést. A gyirmótiak az első győzelmüket a nyolcadik fordulóban szerezték meg, amit rögtön követett a második siker is, azóta viszont csak az MTK legyőzése jött össze számukra.

Az utolsó öt összecsapásukon gyűjtött két pont azonban újra a kieső zónába száműzte őket.

A csapat legnagyobb gyengesége, hogy nem szerez elég gólt, és – az MTK-hoz hasonlóan – könnyen meghatározható az is, kik a gárda legveszélyesebb emberei. A befejezés leginkább Varga és Simon feladata, az előkészítésben pedig Nagy Patrik pontrúgásaival jeleskedik. Az egyetlen pozitív meglepetés Szegi Vince játéka, aki jobbhátvédként kiharcolta a szereplés jogát, ráadásul már három gólt is szerzett.

 

Szegi Vince (Fotó: gyirmotfc.hu)

 

Melyik együttes búcsúzik az élvonaltól az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,40 – Gyirmót FC

2,00 – MTK Budapest

2,10 – Újpest FC

3,20 – DVSC

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást