NB III: a lezárt, a biztosnak tűnő és a kérdőjeles csoport

Három fordulóval a vége előtt az NB III három csoportjából kettőben még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa. Keleten a Tiszakécske behúzta a hétközi mérkőzésén a bajnoki címet és a feljutást, míg a Nyugati csoportban a III. Kerület közel jár már a sikerhez. Jelenleg úgy tűnik, hogy csak a Középcsoport véghajrája tartogat izgalmakat számunkra. Mi történt mindeddig? Mit várhatunk a következőkben?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A bajnokság eddigi eseményei dióhéjban

Keleti csoport: Már az idény kezdetekor is a másodosztályból kiesett Tiszakécskei LC feljutását várták a legtöbben, s a csapat nem is cáfolt rá erre a várakozásra. A sorozatot négy győzelemmel indította, és nem hagyott kétséget afelől, hogy a bajnoki cím első számú várományosa. Az első porszem a gépezetben az ötödik fordulóban csúszott be, amikor a legkomolyabb kihívó Jászberényi FC elleni bajnokit elveszítették a tiszakécskeiek. A jászberényiek szintén remekül kezdték a bajnokságot, és végig szorosan tapadtak a listavezetőre az ősz során. Mögöttük tízpontos lemaradásban az Eger SE és az NB III-as újonc BVSC-Zugló következett.

A tavaszt a jászberényi együttes gyenge formában kezdte, ami a Tiszakécske előnyének tíz pontra növekedéséhez vezetett, s a BVSC személyében egy új kihívó jelent meg a bajnokságban. A Hrepka Ádámot is szerepeltető fővárosi csapat nyolc győzelemmel nyitott hosszú hajrát, és üldözőbe vette a listavezetőt.

Ezt a tempót azonban nem tudta tartósítani, s a Tiszakécske formája bár visszaesett az idei évre, annyira azonban nem, hogy reálisan veszélybe kerülhessen a pozíciója.

 

Fotó: tiszakecskefoci.hu

Nyugati csoport: A bajnokság indulásakor az volt a legfőbb kérdés, vajon az előző szezon versenyfutása a III. Kerületi TVE és az Érdi VSE között folytatódik-e? Az előző idényben a sorozat megszakításakor az érdiek álltak az első helyen, de csak egy ponttal gyűjtöttek többet, mint az óbudaiak.

A kérdésre gyorsan megkaptuk a választ. Az első tíz fordulóban mindkét együttes kiválóan szerepelt, az első hat találkozó során még csak gólt sem kaptak, és magabiztos előnnyel vezették a ligát. A tizedik fordulót követően azonban az érdi együttes összezuhant, ráadásul többen is megfertőződtek koronavírussal, így a bajnoki remények elszálltak. A Czvitkovics Pétert, Bori Gábort, Remili Mohamedet és Rajczi Pétert soraiban tudó óbudaiak új kihívója a Mosonmagyaróvár lett (itt Debreczeni András a legismertebb név a játékoskeretben), akik hol kisebb, hol nagyobb távolságból követték a listavezetőt.

Ez a versenyfutás azóta is tart, 35 fordulót követően tíz pont előnnyel vezet – igaz a mosonmagyaróváriak eggyel kevesebb mérkőzést játszottak – a Kemenes Szabolcs edzette fővárosi alakulat.

 

Fotó: G&Zs Photo Sport

 

Középcsoport: A csoport érdekessége, hogy az elmúlt idény során két csapata – a PMFC és a Szentlőrinc – is feljutott a másodosztályba, mindkettő bennmaradt, sőt a pécsiek sokáig az élvonalba történő feljutásért is harcban voltak. A harmadosztályban maradt az erősebb klubok közül az Iváncsa KSE és a korábban a másodosztályban szerepelt Monor, de ide sorolták be az Ferencvárosi TC, valamint az Újpest FC tartalékcsapatát is.

A bajnoki rajtot legjobban az Iváncsa kapta el, öt találkozót követően vezette a táblázatot – igaz a hibátlan mérleghez kellett a Honvéd második csapata ellen egy játékos jogosulatlan szereplése miatt odaítélt három pont is –, második az FTC második együttese, harmadik az FC Dabas volt. Az iváncsaiak lendülete nyolc fordulóig tartott, majd egy négy mérkőzést számláló nyeretlenségi szériába futottak bele. A korábban gyengébben kezdő Kecskeméti TE ebben az időszakban felzárkózott, majd a téli szünetig egy tekintélyesebb előnyt épített ki a Dabas előtt, míg az Iváncsa nyolcpontos hátrányban csak a negyedik helyen szerénykedett.

A tavaszi folytatás kezdetben nem hozott eget rengető változást, ám a 27. fordulót követően a kecskeméti csapat botladozni kezdett, amit a hibátlanul szereplő Iváncsa kihasznált. A 33. fordulót követően a KTE kispadján Gombos Zsoltot Szabó Tibor váltotta.

Az új edzővel a Kecskeméti TE a második helyről felugrott az elsőre a 35. forduló után, ami köszönhető annak is, hogy az Iváncsa FC Dabassal vívott rangadója döntetlennel zárult, míg Dunaújvárosban vereséget szenvedtek. A két együttes között szoros verseny várható, de még a dabasiak se mondtak le az első hely megszerzéséről.

 

Fotó: KTE facebook

A hajrá

Keleten a feljutásért vívott harc eldőlt a hét közben. A legjobb támadósorral és védelemmel rendelkező Tiszakécskei LC a mezőkövesdi tartalék ellen érvényesítette a papírformát, így egy év távollét után visszatérnek a másodosztályba. Hétvégén a második helyért hajtó BVSC-Zugló érkezik rangadót vívni a Tisza partjára, majd két középmezőnyhöz tartozó csapattal (Sényő, Putnok) zárják a 2020-2021-es idényt.

A tavaly feljutott zuglóiak sorsolása a hátralévő fordulókra nehezebbnek ígérkezik. A tiszakécskei szereplés mellett még Tiszafüredre is el kell utazniuk a záró körben, míg otthon fogadják a dobogóért hajtó Balassagyarmatot. Ezeken a mérkőzéseken szerzett pontokkal kellene megőrizniük jelenlegi, ezüstérmes pozíciójukat.

A Jászberény célja a hajrára nem lehet más, mint a második hely megszerzése, de legrosszabb esetben is a harmadik megtartása. Ennek a tervnek a buktatója az Eger SE elleni rangadó, illetve a listavezetőnél már említett tartalékegyütteseknél visszajátszó élvonalbeli játékosok szereplése lehet. A debreceni második csapat Igor Bogdanovics vezetésével a bennmaradásért küzd, míg a Diósgyőr II. játékosai már az esetleges jövő évi másodosztályú keretbe kerülésért szállhatnak harcba.

A Nyugati csoportban a versenyfutás még nem zárult le teljesen. Meglepetés lenne, ha a III. Kerületi TVE tíz pontos előny birtokában lemaradna a feljutásról. Ha a Mosonmagyaróvár megnyeri elmaradt mérkőzését a THSE-Szabadkikötő ellen, a különbség még mindig hét pont lenne. Ezt pedig az elmúlt két idényben remekül szereplő óbudaiak ellen nehéz lesz ledolgozni. Kulcsfontosságú lehetett volna a két csapat hétközi összecsapása. Győzelem esetén a Mosonmagyaróvár nyílttá tette volna a küzdelmet, a III. Kerület sikerénél viszont eldőlt volna a bajnokság és így a feljutás sorsa. Az üldözők azonban még az egy félidős emberelőnyt sem tudták kihasználni, így minimális esélyük maradt a bajnoki cím elérésére.

A harmadosztály legjobb védelmével rendelkező III. Kerület sorsolása árnyalatnyival kedvezőbbnek tűnik. A rangadó után jön a MOL Fehérvár tartalék, akiknek már nem fontos a találkozó, ráadásul az első keret játékosai jó eséllyel nem fognak visszajátszani, majd a Nagykanizsa és a Bicske következik. Egyik sem lesz könnyű összecsapás – főleg a jelenleg negyedik zalaiak elleni nem –, de nem is annyira szoros, mint a mostani üldözőé.

A Mosonmagyaróvár Tatabányára, ezt követően Veszprémbe látogat. A kettő között a sereghajtó Nagyatád elleni csörte nem ígérkezik nagy feladványnak, azonban a másik két mérkőzés igen. A Tatabánya élcsapat ebben az osztályban (igaz a ZTE II. ellen a visszajátszók miatt hét közben vereséget szenvedtek), ráadásul jó formában is vannak, míg a VLS Veszprém ellen az utolsó fordulóban akár a második hely is veszélybe kerülhet.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

Középcsoport: Itt még három együttes is megszerezheti az első helyet, a feljutásért viszont csak két csapat küzdhet. Különösen pikánssá teszi a bajnoki hajrát, hogy az Iváncsa nem kért az MLSZ-től licenszet a második vonalra, így az esetleges végső siker sem jelent majd a klubnál osztályváltást. Mindhárom klub szinte pontosan ugyanannyi gólt kapott a bajnokság során, a támadójátékot tekintve viszont a kecskemétiek kiemelkednek. A listavezető és a harmadik dabasiak között mindössze hét pont a differencia, ami izgalmas befutót ígér a szurkolók számára.

Az Iváncsa a sorsolás szeszélye okán a záró fordulóban a Kecskeméttel csap össze. Előtte azonban a kiesés elől menekülő dunaújvárosiakkal szemben kellene begyűjteni a három pontot, majd a már kiesett Szegedi VSE ellen kell érvényesíteni a papírformát. A záró forduló rangadója előtt a középmezőnybe tartozó Rákosmente FC lesz az utolsó teljesítendő akadály.

A KTE hasonló ellenfelekkel néz szembe. A kecskemétiek is megmérkőznek a Rákosmentével, de játszanak még a bennmaradásért küzdő Taksonnyal és a középmezőny elejéhez tartozó Kozármislennyel is. Ha ezeken a találkozókon nem hibáznak és az Iváncsa sem, akkor zárásként egy igazi döntőt láthatunk. Mindenesetre, ha bajnokok akarnak lenni, akkor ezeken a találkozókon már nem hullajthatnak pontokat.

Az Iváncsa a sorsolás szeszélye okán a záró fordulóban a Kecskeméttel csap össze. Előtte azonban a már kiesett Szegedi VSE ellen kell érvényesítenie a papírformát. A záró forduló rangadója előtt a középmezőnybe tartozó Rákosmente elleni meccs lesz az utolsó teljesítendő akadály.

A Kecskeméti TE hasonló ellenfelekkel néz szembe. A kecskemétiek is megmérkőznek a Rákosmentével, de játszanak még a középmezőny elejéhez tartozó Kozármislennyel is. Ha ezeken a találkozókon nem hibáznak és az Iváncsa sem, akkor zárásként egy igazi döntőt láthatunk.

Az FC Dabas sorsa már nem csak a saját kezében van. A Budapest Honvéd II. elleni döntetlennel nagyrészt bebiztosították a harmadik pozíciójukat, s most akár koncentrálhatnak a bajnoki címért folyó harcra is. Mostantól kezdve már csak a tabella hátsó részében található, a kiesés ellen küzdő csapatok következnek. Ha ezeket a mérkőzéseket képesek lesznek behúzni – és az első két együttes a hátralévő mérkőzéseiken botlanának – akkor az utolsó forduló rangadójának a dabasiak is lehetnek még a győztesei.

 

Összegzés

Keleten a legfőbb kérdés már eldőlt, az élen álló csapatok már csak a dobogó alsó két fokáért szállnak harcba. A Nyugati csoportban a bajnoki cím és ezzel a feljutás tisztázottnak látszik, még annak ellenére is, hogy az óbudaiak nem tudták véglegesen lezárni a párharcot. A Középcsoportban viszont nyitott még a végső győztes kiléte, és

az is előfordulhat, hogy nem a tabella élén záró csapat, hanem a három harmadosztályú liga legjobb második helyezettje juthat fel a másodosztályba. Ez a lehetőség pedig nemcsak csoporton belül, hanem azok között is kiélezheti a versenyt.


Kiemelt fotó: Eger SE

Írj hozzászólást