NB III: Két biztosnak látszó, egy kérdőjeles esélyes

December 5-én véget értek a labdarúgó NB III idei küzdelmei. A Keleti és a Közép csoportban már kiderült, hogy melyik klub az első számú esélyese a feljutásnak, Nyugaton azonban kiélezett versenyre számíthatunk a tavasz folyamán. De mit várhattunk a nyáron, és mi volt az, ami meglepetést szolgáltatott? Lássuk most részleteiben, mi történt az ősszel?

Forrás: Kazincbarcika facebook oldal / Kozármisleny facebook oldal / BVSC honlap


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Keleti csoport

A bajnokság kezdetekor keletre két másodosztályból kieső csapat is került, egyértelműen a visszajutás céljával. Mivel a BVSC a Nyugati csoportban indult, a Jászberény pedig elvesztette leggólerősebb támadóját, így előzetesen arra lehetett számítani, hogy a Kazincbarcika és a Debreceni EAC lesz a bajnoki cím két legfőbb várományosa.

 

Forrás: adatbank.mlsz.hu


A szezont a borsodi és a debreceni egyetemi klub is jól kezdte, ám váratlan kihívójuk akadt. Az előző kiírásban a Nyugati csoport 17. helyén mindössze tíz győzelemmel záró BKV Előre egy 12 sikeresen megvívott mérkőzésből álló sorozattal indított, így a bajnokság legnagyobb meglepetését szolgáltatta. Ifj. Albert Flórián vezetése alatt a gárda megtáltosodott, Busai Attila pedig tőle régen látott gólerős játékot mutatott az ősz során. A 13. fordulóban azonban a Kazincbarcika megszakította a BKV Előre menetelését, és először ideiglenesen, majd tartósan átvette a vezetést a tabellán.

Október közepe a közlekedésieken kívül a DEAC-nak sem sikerült. Az egyetemisták elbukták a rangadót hazai környezetben a Kazincbarcika ellen, majd egy kis keleti presztízsmeccsen kikaptak a Békéscsaba második csapatától is. Az utolsó öt fordulóban újra a jobb formájukat hozták a debreceniek, de ez mindössze arra volt elég, hogy a telet a harmadik helyen töltsék, s hogy megtartsák a listavezető borsodiakkal szembeni nyolc pontos hátrányukat.

Az előző idényben még másodosztályú Kazincbarcikánál a vezetők a feljutást tűzték ki célul, ennek megfelelően pedig jelentősen átalakult a játékoskeret és a szakmai stáb is. A vezetőedző Varga Attila lett, míg a védelembe érkezett az egyaránt élvonalbeli tapasztalattal bíró Ur László és Dvorschák Gábor. Az NB II-ben egy gólerős támadó is hiányzott. Ezt a problémát a Ceglédtől megszerzett Laczkó Milánnal, valamint a két visszatérővel, Ádám Ferenccel és Süttő Attilával sikerült orvosolni. Az erősítés olyannyira jól sikerült, hogy a Kazincbarcika nemcsak a bajnokságban, de a Magyar Kupában is remekül szerepel. Kiejtette az akkor még jó formában lévő Szolnokot, majd hazai pályán a DVTK ellen is nyerni tudott. Meglepetés lenne, ha nem jutna azonnal vissza a másodosztályba.

A Keleti csoportban a Kisvárda, a Békéscsaba, a DVSC az Újpest és a DVTK második számú csapata is szerepel. Közülük az előző szezonhoz hasonlóan a Kisvárda teljesít a legjobban – igaz a Hidasnémeti elleni 2-4-gyel nem fognak dicsekedni, de a többiek is fel tudnak mutatni emlékezetes találkozókat. A csabaiak a már említett DEAC elleni siker mellett a listavezető Kazincbarcikától sem kaptak ki, míg az újpestiek a BKV Előre elleni 7-0-val döbbentették meg a bajnokság követőit.

Jász-Nagykun-Szolnok megye bajnoka, a Törökszentmiklós tipikus példája annak, amikor a klub vezetése és a játékosok nem egy irányba húznak. Az egyesület NB III-at akart, a labdarúgók többsége azonban nem, ennek pedig nyári kapkodás és új csapat építése lett a következménye. A megmaradt kilenc játékos mellé 17 új labdarúgó érkezett, de változott a vezetőedző személye is. Már önmagában ez is jelentősen megnehezítette volna a bennmaradás kiharcolását, de a szerencse a bajnoki sorsolásnál sem kacsintott a klubra. Az első nyolc forduló után úgy állt pont nélkül a Törökszentmiklós a tabella alján, hogy minden ellenfele felsőházi csapat volt. De Fortunának ez sem volt elég. A Tiszaújváros ellen kétgólos előnyről kaptak ki, a Füzesgyarmat ellen sem volt elég ennyi a győzelemhez, a DVTK II a 92. percben büntetőből egalizált, a Tiszafüred a ráadás harmadik percében egyenlített, a DVSC II pedig a 85. és a 93. percekben szerzett találatokkal fordított. A tavasz ennél már csak jobb lehet.

 

Közép csoport

A három csoport közül itt volt legnehezebb meghatározni, mely csapatok küzdhetnek a bajnoki címért. Az Iváncsa gyengébb szereplése a tavalyi szezon után várható volt, a Kecskemét végül feljutott, a másodosztályból pedig nem került ide olyan együttes, amelynek célja a visszajutás lett volna. Előzetesen a Dabas és a Keleti csoportból átkerült Balassagyarmat tűnt a bajnoki címre leginkább esélyesnek.

 

Forrás: adatbank.mlsz.hu

A bajnokság rajtját legjobban a Dunaújváros kapta el, de szorosan követte őt az újonc Makó és a 2018–2019-es idényben még másodosztályú Monor. Szeptember végére a hármas versenyfutás megmaradt, de az összeomló Monor helyét átvette a veretlen Kozármisleny. Az október alapvető változást hozott az első helyért folyó harcban. Az Aczél Zoltán által irányított Kozármisleny a Makó elleni döntetlent követően zsinórban öt alkalommal győzött, ezt a tempót pedig már nem tudták tartani riválisai. Az őszi hajrában a Dunaújváros némileg lerázta magáról az újonc makóiakat, akiknek a szereplése még így is elismerésre méltó.

A Kozármisleny az előző kiírásban 15 vereséggel a hatodik helyen zárta a bajnokságot. Ilyen előzmények után nem sokan fogadtak volna arra, hogy a klub az idén a feljutásért fog harcba szállni. Aczél kinevezésével azonban nagyot húztak a vezetők. A gárda veretlen maradt az ősszel, és hét pont előnnyel vezet a szintén remek félidényt záró dunaújvárosiak előtt. A baranyaiak védekezése kiváló, a 20 mérkőzésen kapott nyolc találat önmagáért beszél. Érdekesség, hogy ezt a remek teljesítményt két kapussal sikerült összehozni. Lékai Soma 12, Somogyi Máté nyolc alkalommal állt a háló előtt. A támadások befejezése Hampuk Ádám és Kirchner Krisztián feladata a pályán. Előbbi 14, utóbbi 11 esetben talált az ellenfél kapujába.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

A Közép csoportban szerepel a Budapest Honvéd, az MTK, a Ferencváros és a Paks második együttese is. Bár az előző szezonhoz képest eredményességben elmaradnak – akkor a Honvéd és a Ferencváros a dobogóért is versenyben volt –, mégis érdemes rájuk figyelni. Mind a négy klub a fiatalok felépítésére helyezi a hangsúlyt, így az utánpótlás-válogatottból több játékost is láthattunk a pályákon. Az MTK esetében külön ki kell emelni azt is, hogy az UEFA Youth League-ben szereplő U19-es bajnokcsapat nem egy tagja az NB III-as együttesnek is alapembere.

Az újonc Makó az egész ősz során remekül szerepelt. A megyei bajnokcsapatot sikerült megerősíteni és felépíteni a harmadosztályra, talán tanulva a környék korábbi NB III-as együtteseinek – Szegedi VSE, Hódmezővásárhelyi FC – esetéből. A makóiaknak leginkább a védekezésük a dicsérhető: a 13 kapott gólnál az egész harmadosztályú mezőnyben csak három csapat védekezett jobban. Az előrelépéshez, vagy a jelenlegi szint megtartásához azonban elengedhetetlenül szükséges, hogy gólerős támadókkal is rendelkezzenek.

 

NB III Nyugati csoport

A Nyugati csoport bajnoki címéért előzetesen többcsapatos versenyfutás volt várható. A tavalyi ezüstérmes Mosonmagyaróvár, a bajnoki harmadik Veszprém és a Keleti csoportban második helyen záró BVSC mindenképpen az esélyesek közé tartozott, de titkon számolhattunk a két évvel ezelőtti bajnok Érddel is, amely az előző kiírást is remekül indította, esetleg a Nagykanizsával.

 

Forrás: adatbank.mlsz.hu

Ahogy várni lehetett a három bajnokaspiráns élesen indította az idényt, és kisebb döccenőket kivéve ez a tempó megmaradt az ősz végéig is. Az Érd nagyjából a hetedik fordulóig bírta az iramot, a Nagykanizsa addig sem. Az újoncok közül ki kell emelni az ETO Akadémiát, a csapat képes volt megugrani az osztályváltást, sőt az élgárdák közé lépett elő. Az erőviszonyok kiegyenlítettségét jól szemlélteti, hogy az első és a harmadik pozíció között mindössze három pont a különbség, valamint az is, hogy még az utolsó őszi fordulóban is változott a listavezető kiléte. Izgalmas és fordulatos tavasz elé nézünk tehát.

A BVSC-Zugló Buzsáky Ákos személyében új vezetőedzővel vágott neki a szezonnak. Egyértelmű célként határozták meg a feljutást, és ennek megfelelően erősítették meg a csapatukat is a nyáron. Érkezett a harmadosztályú bajnok III. Kerületi TVE együttesétől Kokenszky Norbert, aki 20 mérkőzésen 25 alkalommal talált az ellenfelek kapujába. Mellette az ismertebb nevek közül a korábban az NB I-ben is játszó Frőhlich Roland Szentlőrincről, Szalánszki Gergő Vácról igazolt a BVSC-be. Kokenszky teljesítménye kiemelést érdemel, ámde egyben figyelmeztetés is a klubvezetés számára. A házi góllövő listán a második helyhez négy találat is elegendő, ez pedig erős függőséget jelez elsőszámú támadójuk játékától. A télen erre a problémára mindenképpen megoldást kell találniuk.

A beosztásnál Nyugatra került az ETO Akadémia, a Gyirmót II, a Puskás Akadémia II, a MOL Fehérvár II és a ZTE második együttese. Közülük egyértelműen az ETO emelkedik ki, kellemes meglepetést okozva a szurkolóknak. A többiek felemásan szerepelnek, játéklehetőséget biztosítanak a fiatalok mellett az első csapatból kiszorulók számára is (Elek Ákos – MOL Fehérvár, Babati Benjámin – ZTE).

Az előző szezonhoz hasonlóan a Mosonmagyaróvár ezúttal is kiválóan szerepel, a védekezés és a támadás is abszolút rendben van. Átlagosan mindössze 0,65 gólt kap a csapat, miközben majdnem hármat szerez. Ezt a fajta komplexitást Debreczeni András képviseli a legjobban. Az egykori U20-as világbajnoki bronzérmes hátvéd nemcsak a saját, hanem az ellenfél kapuja előtt is kiváló: 14 szerzett találatával a házi góllövő lista második helyén található, így egymaga többet szerzett, mint amennyit a csapata az ősszel kapott. Mellette Boros Gábor és Szalka Dominik a fő gólfelelősök, de rajtuk kívül is többen feliratkoztak a góllövők közé. Az óváriak esetében mindenesetre „egészségesebb” a találatok eloszlása, mint Zuglóban.

 

Melyik együttes búcsúzik az élvonaltól az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,40 – Gyirmót FC

2,10 – MTK Budapest

2,25 – Újpest FC

3,00 – DVSC

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást