Negyven felett is a gólkirályi címre hajt Rubén Castro

A spanyol másodosztály egyik matuzsáleme az FC Cartagena csatára, Rubén Castro. A nyáron már a negyvenet is betöltötte a támadó, aki nem akar lassítani és termeli a gólokat, hogy harmadszor is elhódítsa a Segunda División gólkirályi címét.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Rubén Castro Martín 1981. június 27-én látta meg a napvilágot Las Palmas de Gran Canaria csodaszép városában. A sorsa már a születésekor megpecsételődött, hiszen a család ötödik, egyben legkisebb gyermekeként nem igazán láthatott maga előtt más példát, mint a labdarúgást. Édesapja csak amatőr szinten űzte a sportot, de mindkét bátyja azt a jövőképet látta maga előtt, hogy profivá váljon, így neki is ez lett az álma. Kezdetben az Artesano utánpótláscsapatában játszott, mígnem csatlakozott az UD Las Palmas akadémiájához. Fiatalon sokáig féltették, hogy a nagyszerű technikai képességei ellenére nem viszi majd sokra a csenevész alkata miatt. Végül a sebessége és a kvalitásai utat törtek számára, mert megnőnie később sem sikerült – 168 centi magas.

 

EGYÉNI SIKEREK, CSAPATSZINTŰ KUDARCOK

Fokozatosan lépkedett előre a ranglétrán, de a felnőtt csapatnál csak nagy nehezen adtak neki esélyt. A testi adottságai miatt Szerhije Kresics nem hitt abban, hogy a csapat segítségére tud lenni, azonban a tartalékok közt olyan számban termelte a gólokat, hogy a sérüléshullám sújtotta sárga-kékek egyszer csak rákényszerültek, hogy bevessék, hátha jut valamire. A nagy pillanat 2001 januárjában jött el, a Málaga elleni meccsen bemutatkozott az élvonalban. Sok esélyt nem kapott a szerb mestertől, három meccsen játszhatott – összesen kevesebb, mint fél órát.

A második szezonjában, már Fernando Vázquez irányítása alatt sokkal több esély jutott neki. Noha az ő csillaga felfelé kúszott, a csapat e közben egyre rosszabbul teljesített. Hiába jött tőle öt gól is a cserepadról, köztük kettő a Real Madrid elleni 4-2-es siker során – a második, szépségdíjas találata a videón megtekinthető –, a szigetlakók végül kiestek az élvonalból.

 

 

Rubén Castro előtt megnyílt az út, ő pedig lecsapott a lehetőségre. Az első idényben túlzottan is szélsőt akartak faragni belőle egy kötöttebb szerepben, de így is eljutott kilenc gólig, majd a 2003-04-es szezonban már a kétcsatáros szerkezetben visszavontabban játszott és kiteljesedett. A nagyon meggyengült keret gyakorlatilag rá támaszkodott, amennyire tudott, ő pedig 22 találatig meg sem állt, de ennek ellenére a Las Palmas nem tudta kiharcolni a bennmaradást és a harmadosztályba csúszott vissza. Ennél sokkal többre volt hivatott, így a távozás mellett döntött, a klub pedig nem gördített akadályt az útjába. 

 

GALÍCIÁBAN NEM TALÁLJA A HELYÉT

Az akkortájt legszebb időszakát élő Deportivo de La Coruna csapott le az akkor 23 éves tehetségre, de jól tudták, hogy kevés esélyt kapna, így egyből kölcsön is adták az élvonalba frissen feljutó Albacetéhez. Rutinszerzés szempontjából jó volt ez az egy idény, de sok öröme nem lehetett benne, mert az „óraművesek” tejfog módjára pottyantak ki a LaLigából.

Az Intertotó-kupa döntőjében az Olympique Marseille volt az ellenfél, és egy bizonyos Franck Ribéry ellen vívott nagy csatákat (Forrás: Getty Images)

A 2005-06-os kiírásban Joaquín Caparrós nem akarta kölcsönadni, így bemutatkozhatott a galíciaiaknál. A bajnokságban többnyire csereként számolt vele az edző, de az Intertotó-kupában mind a nyolc mérkőzésen megkapta az esélyt és négy gólt össze is hozott a döntőig jutó gárdában.

Az egyre lejjebb csúszó Depor már nem végzett nemzetközi szereplést jelentő helyen, így nem is volt rá igény. Jöhetett az újabb kölcsön, az újabb rossz helyzet. 2007 nyarán a Racing Santander együtteséhez került, de – részben egy sérülés miatt – nem kapott esélyt, így a télen már új csapatot kerestek neki, amely a szezon végén utolsóként kieső Gimnastic Tarragona lett. Itt húsz meccsen négy góllal segítette a gárdát, de nem tudott ő sem megmentő lenni.

Miután nem akart Galíciában maradni, de a klub nem kapott érte szerintük értékelhető ajánlatot, így ismét ideiglenesen távozott. Ezúttal a másodosztályba került a Levante UD csapatához. Luis García alapemberként vette számításba, Castro pedig 14 góllal hálálta ezt meg. A valenciaiak stabilizálták a helyüket a tabella első felében, de nem voltak elég jók a nagyobb álmokhoz.

A sikeres időszakot követően a Depornál továbbra sem tartottak rá igényt, mellé pedig sokat kértek érte, így maradt a kölcsön, ezúttal a fővárosba. A Rayo Vallecano éppen csak lemaradt a feljutásról, így nagy reményekkel vágott neki a 2009-10-es kiírásnak. A villámléptű csatár élvezte a bizalmat, össze is szorgoskodott 13 találatot, de a „Los Franjirrojos” beleszürkült a mezőnybe, így nem tudott a rájátszás közelébe sem kerülni.

 

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

ZÖLD-FEHÉR ANADALÚZIA

Már 29 éves volt Rubén Castro, amikor megszabadult a béklyótól, amit a Galíciában kötött szerződés jelentett számára. A másodosztályban nagyon jó híre volt, onnan több ajánlat is befutott hozzá, és a legcsábítóbb a Real Betisé volt. A „Verdiblancos” friss kiesőként egyértelműen a feljutást tűzte ki célul, s erre a feladatra Pepe Mel volt az ideális edző az andalúzok szerint.

A támadó felfogással harcba szálló együttes csatársorában Jorge Molina volt a társa, akivel remekül megértették egymást. A Castrónál csaknem egy fejjel magasabb center remekül tudta fizikai erejét kihasználva kiugratni az alacsony, gyors partnerét, aki pedig jól tudott centerezni, amikor úgy adta a helyzet. Castro 27, Molina pedig 18 találattal segítette a csapatot a bajnoki címhez. Ezzel egyidejűleg a Copa del Rey küzdelmei során a legjobb nyolcig jutottak, ahol csak az FC Barcelona tudta megállítani a zöld-fehéreket.

 

Rubén Castro Molina
Molinával igen sikeres párost alkottak a feljutás során, majd a következő évek során végig (Forrás: eldesmarque.com)

 

Az élvonalba jutást követően sem akart lassítani a Betis. A sevillaiak könnyedén abszolválták a bennmaradást, Rubén Castro pedig 16 gólig meg sem állt, amivel harmadik lett a Trofeo Zarra díjátadón (a Marca újság által alapított trófea a spanyol élvonal – és külön a másodosztály – legjobb spanyol góllövőjét illeti). Kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy otthonra lelt a csatár, ami táplálta az önbizalmát. A 2012-13-as kiírásban még tudott javítani a korábbi produktumán és 18 találatot hozott össze, ezzel egyik fő letéteményese volt a „Verdiblancos” hetedik helyének, és újfent harmadik lett a Trofeo Zarra díjért zajló vetélkedésben.

A nemzetközi porondra való kijutás egyszerre volt áldás és átok is Castro számára. Augusztus 29-én a cseh FK Jablonec elleni visszavágón léphetett először pályára az Európa-liga sorozatban, de ezután egy sérülés miatt november végéig nem volt bevethető. Ez nagyban megnehezítette a csapat dolgát is, amely nem bírta a kettős terelést és a gólok hiányában pocsék időszakát élte meg. A visszatérés után lassan lendült formába, de tíz gólt így is összehozott a bajnokságban. Az egyik legemlékezetesebb azonban a Király-kupában jött össze, amikor a 95. találatát jegyezte a Betis színeiben, és ezzel ő lett a klub történetének legeredményesebb játékosa. Ennek ellenére a második számú európai kupasorozatban a városi rivális, Sevilla FC elleni kaotikus párharcban elbuktak, majd a hazai pontvadászatban is a vonal alá kerültek és kiestek.

 

A szurkolók egyik kedvence nem hagyta cserben az andalúz csapatot és követte őket a másodosztályba is. Vele együtt maradt a klubnál Jorge Molina is, akivel elválaszthatatlanoknak tűntek elől. A veterán páros kiemelkedő duó volt a LaLiga2 küzdelmei során, együtt 51 találatot hoztak össze, ebből Rubén Castro 32-t, amivel második alkalommal is gólkirályi címet ért el. A 13 asszisztja már csak egyfajta bónusz volt, de az is nagyon kellett, hogy az élvonalbeli gyengélkedés alatt menesztett Pepe Mel visszatérésével ismét bajnoki címre vezesse a zöld-fehéreket.

 

Rubén Castro Pepe Mel
Két másodosztályú bajnoki címet nyert a Betis Pepe Mel irányításával és Rubén Castro remek teljesítményének köszönhetően (Forrás: udlaspalmas.net)

 

Az újabb élvonalban töltött szezon (2015-2016) volt a legjobb Castro karrierje során, 19 találattal zárt, ám mindez csak a góllövőlista 9. helyére volt elegendő, hiszen a két gigász ekkortájt elképesztően dominálta a ligát. A spanyolok közül csak Aritz Aduriz előzte meg, és el is vitte előle a Trofeo Zarrát.

Castrónak a következő idényben már kevesebb szerep jutott, de így sem lehetett rá panasz, hiszen 13 gólt rúgott összesen. Kétezer-tizenhét nyara aztán a búcsú pillanatát hozta el. Hét csodaszép esztendőt követően érezve a korát és az egyre inkább csökkenő szerepét, a távozás mellett döntött. Kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot az akkor még pénzügyileg nagyon csábító kínai ligából és odébbállt. A kaland nem tartott sokáig, mert a télen már vissza is tért. A Betis igencsak szenvedett a 2017-18-as kiírásban, rengeteg sérültjük is volt. A tavasszal inkább csak egyfajta mentor szerepben volt Castro ott velük, mert Quique Setién megtalálta a megoldást és benntartotta a sevillaiakat. Az utolsó fordulóban a CD Leganés ellen Rúben Castro kezdett, és még a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. A búcsúmeccsét a nyáron rendezték meg épp leendő csapatával szemben, ugyanis a hazatérés mellett döntött.

Amikor 2018-ban távozott a „Verdiblancos” csapatától, akkor 290 meccsen 147 góljával a Betis történetének leggólerősebb támadójaként tette mindezt, s ez azóta is így van.

 

Rubén Castro
2018 nyarán egy barátságos meccs keretein belül a Las Palmas ellen búcsúztatták a legendát a Betis játékosok a teltházas Benito Villamarínban (Forrás: Getty Images)

 

A MÁSODOSZTÁLY VETERÁN GÓLVÁGÓJA

A Betistől való távozást követően visszatért nevelőegyütteséhez, a Kanári-szigetekre. A feljutásról álmodozó UD Las Palmas megközelítőleg sem tudott harcban lenni a legjobb helyekért, de Rubén Castro ennek ellenére rendületlenül termelte a gólokat. Első idényében 15 találatot hozott össze, amit meg tudott ismételni, a 2019-20-as idényben pedig egy komolyabb sérülés is hátráltatta. Ekkor csupán 24 mérkőzésen pályára lépve szorgoskodta össze a tizenöt gólját. Ezek után, 38 évesen a legnagyobb csalódása az volt, hogy a sárga-kékekhez aláíró Pepe Mel nem tervezett vele a kezdőben, így a 2+1 éves szerződésének opciós részéről ő maga mondott le. Ő még ebben a korban is érezte magában az erőt és nem akart a második vonalban padot koptató veterán lenni két ilyen termékeny idény után.

Nagyon nehezen sikerült megtalálnia magának azt a lehetőséget, amiben kellő potenciált látott, de végül a szezon nyitányának hétvégéjén aláírt az újonc FC Cartagena együtteséhez. A murciaiak kilenc év után tértek vissza a másodosztályba és az egyik biztos kiesőként tekintett rájuk a közvélekedés az idény előtt. Azonban Castro ezt nem így gondolta és vállára vette a kiscsapatot, amelynek színeiben 19 góllal hálálta meg azt a bizalmat, amit a vezetőség adott neki a szerződtetésével. Egy pillanatig nem volt kérdés az együttes részéről, hogy ha a folytatás mellett dönt a veterán csatár, akkor ők készek megújítani a kontraktusát. Ez meg is történt, Rubén Castro pedig ebben a szezonban sem lazsál. Túl a negyvenen már hét találatnál jár és vezeti a góllövőlistát 12 forduló elteltével, a „Boquerones” pedig a rájátszási helyekért van harcban, így még akár az is előfordulhat, hogy újra az élvonalban találkozunk a nagyszerű gólgyárossal.


Borítókép: Getty Images

 

Ki lesz a LaLiga 2021/2022-es szezonjának gólkirálya?

1,47 – Karim Benzema

7,50 – Luis Suárez

12,00 – Mikel Oyarzabal

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Spanyolország/LaLiga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a LaLiga piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást