Negyvenen túl is aktív Maxi Rodríguez, a rosariói ikon

Az elmúlt időszakban bemutattunk már néhány olyan veterán dél-amerikai játékost, aki akár a negyedik x-en túl sem hagyta még abba a pályafutását. Közülük bizonyára Maxi Rodríguez az, aki egykoron a legmagasabb szinten játszott, jelenleg pedig nevelőcsapatát erősíti unokatestvérei társaságában. Európai légiós évei alatt az Atlético Madrid és a Liverpool csapatában is szerepelt, utóbbihoz egy kisebb hazugsággal került.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Maximiliano Rubén Rodríguez 1981. január 2-án született Rosarióban, amely Argentína harmadik legnagyobb városa Buenos Aires és Córdoba után. A fővárostól északnyugati irányban nagyjából 300 kilométerre fekvő település az elmúlt másfél évszázad során fejlődött modern várossá. Természetesen itt is központi szerepet tölt be a labdarúgás, Rosariót tartják az egyik legnagyobb vidéki fellegvárnak, hiszen a két helyi nagy csapat számtalan későbbi meghatározó játékost adott már a világfutballnak és a nemzeti válogatottnak. A Rosario Central és a Newell’s Old Boys közti városi rangadó az egyik legnépszerűbb párharc Argentínában, a fővárosi rangadókon kívül kétségkívül a legnagyobb derbi az országban. A város lakóit két részre lehet sorolni az alapján, hogy ki melyik csapatnak szurkol. Jóval kisebb a szórás, mint Buenos Airesben, ahol legalább 30 profi klub van.

Maxi a két helyi nagy csapat közül a Newell’s Old Boys szolgálatába állt, a felnőttek közt először 1999 és 2002 között 57 mérkőzésen viselte a piros-fekete színeket. Ezen évek alatt 20 gólt szerzett, melyből 15-öt az utolsó idényében szorgoskodott össze. Kiváló teljesítményével megalapozta európai átigazolását, 2002-ben az RCD Espanyol szerződtette őt. A legfőképpen a bennmaradásért küzdő barcelonai csapatban azonnal alapember lett, csak a legritkább esetben hagyott ki mérkőzést, hatalmas munkabírásával és fáradhatatlan stílusával gyorsan közönségkedvenc lett. Rodríguez az első évében hét, a másodikban négy gólt szerzett az utolsó bennmaradó helyeken végző együttesben. Aztán viszont a 2004–2005-ös kiírásban sokkal jobban ment a csapatnak és Maxi is szárnyalt, hiszen a bajnokságban az előkelő ötödik helyen végző Espanyolban meg sem állt 15 találatig. A három év alatt mindegyik szezonban 37 bajnoki fellépést vállalt, vagyis csak évente egy-egy meccset hagyott ki. Innentől kezdve lehetetlen volt a megtartása a katalánok számára.

 

Madridi ikon, liverpooli évek

2005 nyarán az Atlético Madrid mintegy ötmillió euró ellenében vásárolta meg. Az akkoriban középcsapatnak számító „matracosok” soraiban is jól mutatkozott be, hiszen az első idényében tíz bajnoki találatot szorgoskodott össze, mindent egybevetve pedig 11 alkalommal volt eredményes. Később csatlakozott hozzájuk honfitársa, Sergio Agüero és az uruguayi Diego Forlán, akikkel félelmetes dél-amerikai triót alkottak.

 

 

A második idényében balszerencséje volt, mert egy súlyos térdsérülés következtében csupán tíz összecsapáson léphetett pályára, ezeken viszont hat gólt szerzett. A 2007–2008-as szezonban – Fernando Torres Liverpoolba távozása után – megkapta a csapatkapitányi karszalagot, és 35 találkozón jegyzett nyolc találattal egészen a negyedik helyig segítette csapatát. Ezt a teljesítményt egy évvel később megismételték a madridiak, Maxi akkor is jeleskedett, hat gól fűződött a nevéhez. Egy Marbella elleni Spanyol Kupa-mérkőzésen mesternégyest szerzett, de összességében nem kimondottan góllövő volt, leginkább szélsőt vagy a csatárok mögött szerepet kapó irányítót játszott, így a helyzetteremtés, a labda megtartása és adott esetben a védekezés támogatása szerepelt a legfőbb feladatai között. Ebben az időszakban saját bevallása szerint új otthonra talált Madridban, a csapat és a helyiek nagy szeretete övezte.

Ennek ellenére 2010 januárjában, 29 évesen elérkezettnek látta az időt arra, hogy magasabb szintre lépjen és távozzon az addig csak az élmezőnyt üldöző Atléticótól – pedig, ha megvárta volna Diego Simeonét, ki tudja milyen sikereket élhetett volna meg. Maxi Rodríguez régi álmát váltotta be azzal, hogy átigazolt a Liverpoolhoz és kipróbálhatta magát a Premier League-ben. Utólag bevallotta, hogy ehhez egy kisebb hazugságra is szüksége volt, mivel csak olyan játékosokat szerződtettek, akik beszéltek angolul, ő pedig Rafa Benítez kérdésére habozás nélkül rávágta, hogy beszéli a nyelvet. A leleplezés még ennél is viccesebb volt:

 

„Megőrültem az angol futballért, és nem akartam, hogy emiatt kútba essen az üzlet. A bemutató sajtótájékoztatómra ketten mentünk, Rafa és én. Elmondta, hogy mi lesz, először ő beszél, aztán majd én. Akkor odahúztam magamhoz, és mondtam neki: „Rafa, figyelj, egyáltalán nem beszélek angolul”, tényleg csak annyit tudtam mondani, hogy „hello”. Erre elvörösödött a feje, igencsak mérges lett, de utána jót nevettünk az eseten, és természetesen megígértem, hogy megtanulom a nyelvet.”

 

Maxi Angliában nem volt olyan húzóember, mint az Atléticóban, de Liverpoolban is megkedveltette magát fáradhatatlan stílusával, megalkuvást nem tűrő harcmodorával. A két és fél idénye közül egy szezon kifejezetten jól sikerült, amikor alapember volt az Anfielden. Az első idénye tavaszi felében 17 bajnokin egy gólt szerzett, majd a 2010–2011-es évadot tíz PL-találattal zárta, beleértve a Birmingham City elleni hazai, és a Fulham elleni idegenbeli mesterhármasát. Nagy bánatára a sérülések sem kerülték el, az utolsónak bizonyuló, 2011–2012-es kiírásban csupán 12 bajnoki fellépést tudott vállalni. Legutolsó góljait 2012. április 10-én szerezte a Liverpool színeiben a Blackburn Rovers elleni 3-2-es vereség alkalmával. Összességében 73 alkalommal húzhatta magára a „vörösök” szerelését, 17 alkalommal volt eredményes.

 

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

Otthon, édes otthon

2012 nyarán visszatért a Newell’s Old Boyshoz, melyet a 2013-as Torneo Final nevű hazai sorozatban bajnoki címhez segített, egy évvel később pedig a bajnokság gólkirálya lett. 2013-ban az év játékosának választották Argentínában. Elmondása szerint a távol töltött évtized alatt romlott az argentin bajnokság színvonala. Maxi igazi veterán harcosként szolgálta szeretett klubját, 2012-től egészen 2017-ig állt újonnan a NOB alkalmazásában, második korszakában 159 mérkőzésen 56 találat fűződött a nevéhez. Ekkor azonban beadta a derekát és tovább állt a patinás uruguayi Penarolhoz, mellyel két bajnoki címet és egy uruguayi Szuperkupát ünnepelhetett, miközben sérüléseiből kifolyólag mindössze 18 fellépést vállalt, ezeken viszont nyolc gólt is termelt.

Sokakat meglepett, amikor 37 esztendősen a visszavonulás helyett újból visszatért a „leprások” soraiba. (A Newell’s gúnyos beceneve az 1920-as évekből ered, amikor eredetileg a Rosario Centralt hívták meg egy jótékonysági meccsre egy leprásokat kezelő klinika javára, azonban az utolsó pillanatban lemondták a részvételt és a NOB ugrott be helyettük. Így aztán a Newell’s ezt a nevet kapta, míg a Central a „gazemberek” becenév tulajdonosa lett.)

Rodríguez azóta is futballozik, most is a Newell’s futballistája és csapatkapitánya. Nevelőegyesületében együtt focizhat unokaöccseivel, a jelenleg 25 éves Alexis és Denis Rodríguezzel, akik történetesen ikrek. A családias környezetben a veterán Maxi sokadszor is újjászületett: a 2020-as kiírásban hat gólt vállalt, az idei év első sorozatában – Copa de la Liga Profesional – pedig 13 meccs alatt kétszer volt eredményes két előkészítés mellett. Idén januárban 40. születésnapja alkalmával lelátót neveztek el róla a Newell’s otthonában, az Estadio Marcelo Bielsában.

 

Bődületes bombagól a válogatottban

Maxi Rodríguez bár 2003 és 2014 között 57 fellépése alkalmával 16 találatot szerzett az argentin válogatottban, vele kapcsolatban bizonyára mindenkinek egy gól ugrik be. A 2006-os németországi világbajnokságon a Mexikó elleni nyolcaddöntő hosszabbításában Juan Pablo Sorín keresztlabdáját elegánsan mellre vette, majd iszonyatos erővel bombázta a hosszú felső sarokba.

 

 

Ugyanezen a vb-n duplázott a Szerbia és Montenegró elleni 6-0-s győzelem során. Első válogatottbeli gólját 2005-ben a magyar nemzeti csapat ellen szerezte Lionel Messi emlékezetes debütálása alkalmával. Maxi tagja volt a 2001-ben junior-világbajnokságot nyert válogatottnak, hét mérkőzés alatt négy gólt lőtt a tornán. A felnőttek közt három világbajnokságon vett részt, 2014-ben ott volt az ezüstérmes válogatottban.

Jövőre már a 41. születésnapját fogja ünnepelni, így bizonyára előbb-utóbb neki is be kell látnia, hogy nem játszhat a végtelenségig, de sokak reményei szerint akár majd szeretett klubjában edzőként még sokáig láthatjuk majd.


Képek forrása: Getty Images 


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtango

 

 

Melyik csapat nyeri a Premier League 2021-2022-es szezonját?

2,25 – Manchester City

3,75 – Chelsea

6,00 – Liverpool

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier League/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást