Nehéz élni a második eséllyel – Viktor Fischer portréja

Egykoron úgy gondolták, hogy Viktor Fischer lehet a dán labdarúgás új csillaga, de a megannyi sérülése derékba törte pályafutását. Az egyre mélyebbre kerülő játékos hazájában építette újjá magát, idén nyáron pedig ismét belevágott a légióséletbe, hátha visszaverekedheti magát a nemzeti csapatba is.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Viktor Gorridsen Fischer 1994. június 9-én látta meg a napvilágot Dánia második legnagyobb városában, Aarhusban. Nagyapja, Poul Pedersen miatt  biztosra vehetjük, hogy vérében van a labdarúgás, ugyanis Pedersen volt az első dán, aki elérte az 50 mérkőzést a nemzeti csapatban még az 1960-as években. A kis Viktor gyerekkorától kezdve a foci szerelmeset, ötévesen már a város egyik utánpótláscsapatában kergette a labdát. Az IF Lyseng kötelékében öt évet töltött, jyllandi (Dánia egyik országrésze a Németországgal határos félsziget) bajnoki címet is nyert a generációjában, majd tíz esztendősen az Aarhus GF akadémiájára került.

 

ÚTON A CSÚCS FELÉ

Még csak 14 éves volt, mikor bemutatkozhatott az U16-os dán válogatottban, s máig övé a legtöbb mérkőzés ebben a korosztályban. Hatalmas tehetségként került át az ország egyik legnevesebbnek tartott utánpótlásbázisára, Herningbe. Az FC Midtjylland balhéba is keveredett miatta, mert a Dán Labdarúgó-szövetség (DBU) szabályai szerint a klubok nem tárgyalhatnak játékosokkal átigazolásukról 15 éves koruk előtt, Fischer pedig pár nappal a születésnapja után kötelezte el magát a „farkasokhoz”, ami több mint gyanús volt a szövetség számára. Vizsgálat végül nem volt, ő meg már első évében a legjobb akadémistának járó díjat bezsebelte.

Fischer két évet töltött itt, majd lecsapott rá az AFC Ajax. 2011. áprilisában 12 millió eurós összeget fizetett érte az amszterdami klub, amellyel ő lett a harmadik dán a klubnál, Christian Eriksen és Nicolai Boilesen mellett. Első hollandiai évében a NextGen Series (a jelenlegi UEFA Youth League) döntőjéig jutott a csapattal, ahol csak az Inter tudott felülkerekedni rajtuk tizenegyesekkel. A sorozat társgólkirálya lett hét találattal, s az álomcsapatban is helyet kapott. Ahogyan az a utánpótlására mindig is kiemelt módon építő klubnál megszokott, még éppen csak elmúlt 18 éves, mikor a PSV Eindhoven elleni Szuperkupa-mérkőzésen bemutatkozhatott a felnőtteknél. A 2012–2013-as idény második felére alapembere lett Frank de Boer együttesének. Pályára lépett a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmei során is, összesen 36 mérkőzése volt a szezonban, melyeken 12 gólig és hét asszisztig jutott. A következő kiírásban is stabil teljesítménnyel rukkolt elő, s több pletyka szólt már arról, hogy akár távozhat is. Ezekkel ellentétben a nyáron aláírt egy hosszabbítást, elkötelezve magát a klub mellett, mert tudta, hogy 20 évesen a legjobb helyen van a fejlődése érdekében. 

 

Viktor Fischer Ajax

 

ROSSZ DÖNTÉSEK SOROZATA

A remekbe szabott holland kaland 2014. február 24-én fordult át szörnyűvé, mikor az AZ Alkmaar elleni mérkőzésen combizomszakadást szenvedett. Az esetet követően a svédországi Göteborgban operálta meg egy specialista, de így is biztos volt, hogy a naptári esztendőben már nem fog pályára lépni. A rehabilitációja nem volt zökkenőmentes, egészen 2015 márciusáig kellett várnia a visszatérésre. Először a második csapatban a De Graafschap ellen lépett ismét pályára, itt összesen nyolc találkozó jutott neki a szezonban. A legfájóbb pillanat azonban ezt követően jött el, amikor a nyáron arra a felismerésre jutott, hogy az élet nélküle is ment tovább Amszterdamban. Jöttek az új fiatal tehetségek, akik átvették a helyét, ő pedig a padra szorult. Noha a 39 mérkőzés jól mutatott a neve mellett, de többször állt be csereként mint ahányszor kezdett, ez pedig arra sarkallta, hogy távozzon.

Az angliai álom, hogy a Premier League-ben szerepelhessen őt is elérte, így a frissen feljutó, Aitor Karanka irányította Middlesbrough FC-vel írt alá négy évre. Az akklimatizáció csak az egyik gond volt számára, de a spanyol mesterrel sem találta a közös hangot, ahogy az sem feküdt neki igazán, hogy a kiesés ellen harcoló gárdánál többnyire a védekezés jutott neki is. Ha mindez nem lett volna elég teher, decemberben jött egy térdsérülés, ami az elsietett visszatérés miatt kiújult a tavasz elején. Mindössze 16 meccsen lépett pályára a szezon során, de egy félidőnyi játékidőt sem átlagolt. A ’Boro ahogy jött, úgy ment is az élvonalból, Fischer pedig élt a szerződésében lévő záradékkal és távozni kívánt.

Túl nagy kereslet nem volt iránta, de az 1. FSV Mainz ajánlata és Sandro Schwarz támadó szellemű felfogása meggyőzőnek bizonyult. A pozitív hozzáállás és a reményteli megnyilvánulások nem tartottak sokáig. A dán szélső nem igazán szerepelt úgy, ahogy várták, illetve ahogy ő várta volna magától. Mindössze tíz bajnoki, melyek közül csak háromszor kezdett. Ez már a januári időszakban arra sarkallta, hogy hazameneküljön.

 

Viktor Fischer Mainz

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

REMÉNYTELI HAZATÉRÉS

Már 2018 januárját írtuk, mikor az FC Copenhagen lecsapott a lehetőségre és hazavitte az egykori nagyreményű fiatalt. Fischer elmúlt 23 és olyan évek álltak mögötte, amik nagyon rossz hatással voltak rá lelkileg. Az önbizalma alaposan megcsappant, a magába vetett hite pedig csaknem elveszett. Több mint egy hónap állt rendelkezésre, hogy hazájában, a család mellett összeszedje magát fejben. Az ismerős környezet jó hatással volt rá, így a február közepén folytatódó Superligaen küzdelmei során azt a formát kezdte el mutatni, ami az amszterdami sérülése előtt jellemezte. A Randers FC ellen góllal és gólpasszal debütált új csapatában, majd annyira belelendült, hogy a válogatottba is újfent meghívták.

A 2018-as oroszországi világbajnokságon ugyan csak egy meccsen lépett pályára csereként, de úgy tűnt ismét a régi lehet. Visszatérve a klubjába a Hónap játékosa díjat is megkapta, valamint egyik fő letéteményese volt, hogy az FC Copenhagen bejutott az Európa-liga csoportkörébe. A gondok azonban nem kerülték el ezúttal sem. Októberben ismét egy komoly sérülést szenvedett el, ezúttal a bokája nem bírta a terhelést. A tavasz végén ugyan visszatért és együtt ünnepelhette a bajnoki címet a társakkal, de egyre jobban érződött, hogy már nem a régi.

A 2019–20-as és a 2020–21-es szezonban egy sokkalta megfontoltabb, kevesebb kockázatot vállaló játékos volt Fischer, akinek láthatóan kopott a sebessége is, de még mindig meghatározó tudott lenni a fővárosiaknál.  Stale Solbakken újdonsült 4-4-2-es hadrendjében a szélen történő támadásépítésekben a technikai képességeire kezdtek alapozni, valamint a tükörszélsőből sokkal inkább lett egy befelé játszó szélső középpályás, aki sok beadással segíti a két csatárt.

 

Viktor Fischer Copenhagen

 

Az átalakuló játékstílusával már nem volt az a gólvágó, aki korábban, de a csapat fazonszabásza annál inkább. A járványhelyzetből való visszatérést követően a felsőház küzdelmeiből azonban egy ágyéksérülés miatt maradt ki, míg a legutóbbi szezon zárószakaszában kisebb bokasérülések hátráltatták. Összességében így sem lehetett panasz a koppenhágai időszakára, mert 120 mérkőzésen 29 találat és 44 gólpassz került a neve mellé.

 

EGY ÚJ KALAND

Mindezek ellenére kisebb meglepetésként ért mindenkit, mikor a nyáron a nagy átalakuláson keresztülmenő Royal Antwerpen FC szerződtette. A belga élvonalban szereplő együttes frissen kinevezett dán edzője, Brian Priske pontosan tudta, hogy kit kap meg honfitársa személyében, hiszen jó ideig keserítette az életét a rivális csapatban. Fischer lassan vette fel a fonalat és csak most kezdett el igazán belelendülni a játékba. A hétvégén csereként beállva két mesteri gólpasszal járult hozzá a Royale Union Saint-Gilloise legyőzéséhez, megmutatva, hogy igen is számolni kell vele, mint jó igazolással. Az Európa-ligában is érdekelt gárdában komoly szerep vár rá a folytatásban, ha az Antwerpen valóban szeretné letaszítani az FC Bruges-t a belga trónról. Már csak egy kis szerencsére lesz szüksége, hogy elkerüljék a sérülések, mert úgy tűnik csak a teste gátolja meg attól, hogy magasabb szintre lépjen, de hátha most jött el az ő ideje.

Fischer még csak 27 múlt a nyáron, tehát a legjobb korban van és bár jelenleg elég nehéz dolga lesz, ha be akarja verekedni magát Kasper Hjulmand nemzeti együttesébe, de a remény él. A képességei alapján ott a helye, csak maradjon egészséges és akkor meg is tudja ezt mutatni. Azok alapján, hogy képes volt a több mint egyéves kihagyás után, és a rosszul elsült igazolásokat követően is visszatérni, az sem lenne meglepetés, ha a címeres mezben futhatna ki a pályára a közeljövőben.

 

Nagy bevásárlás a Schelde folyó partján

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

5,50 – Manchester City

5,50 – Paris SG

6,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást