Nem az új Sancho, hanem Donyell Malen

A Borussia Dortmund hosszas huzavona után végül elengedte Jadon Sanchót a Manchester Unitedhez, az érte kapott pénz egy részét pedig el is költötte Donyell Malen megszerzésére. A holland válogatott támadónak kell betöltenie az angol után maradt űrt, de még mindig sokan nem hiszik el, hogy ő nem lesz az új Sancho, hanem önmaga kell, hogy legyen, mert akkor válik majd leginkább a csapat hasznára.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Donyell Malen évek óta meghatározó embere volt a PSV Eindhovennek, ahol 81 Eredivisiemérkőzésen 40 gól és 18 előkészítés került a neve mellé. Roger Schmidt 4-2-2-2-es rendszerében bár elméleti síkon csatárt játszott, valójában a teljes körű szabadság jellemezte a játékát a labdabirtoklások során. Az állandóan mozgásban lévő, magát passzopcióként rendszerint üresen felkínáló Malen egyik legfőbb erőssége, hogy a remek szkennelésének köszönhetően csaknem mindig szabadra tudja játszani magát.

Nagyon sokat lép hátra a vonalak közé, de a pálya szélén is rendszeresen feltűnik. A visszamozgásaival egy olyan dimenziót nyitott meg, amit a robbanékonyságával és a kiváló irányváltásaival tud maximalizálni. Az őt lekövetni próbáló védők rendszerint nem tudják, hogy mi következik, mert a repertoárja elég széles. Az ifjú támadó hihetetlen könnyedséggel tudja a testét irányítani a laza csípőjének hála, így pedig bármikor el tudja adni a testcseleket, ami a lefordulásoknál és az egy az egy elleni szituációkban is kamatoztatható.

 

A bal oldalon Malen kulcspasszai, jobbra pedig Sanchóé

 

A hollandnak a pálya középső területei, főleg a 14-es zóna volt a kedvenc helye, ahonnét a lövései, az asszisztjai és a képen is látható kulcspasszai is jöttek. Ezzel szemben Sancho egy sokkalta letisztultabb szerepkört töltött be a pálya szélein, mintegy klasszikusabb szélső, amit tökéletesen visszaad az is, hogy a két oldalsó zónából jönnek a helyzetet teremtő, vagy azt megelőző átadásai, illetve a boxon belül is ez a tendencia fedezhető fel.

Az angolnak nagyon feküdt Lucien Favre rendszere, főleg a 3-4-3-as hadrenddel, de Edin Terzic irányítása alatt is jól megélt a szélen a 4-2-3-1-ben. Az új edző kinevezése nála is jó eséllyel változásokat idézett volna elő, de Malen számára pedig egyenesen kedvező lehet, hogy a jövőben egy olyan szakemberrel dolgozhat együtt, mint Marco Rose. A korábbi Gladbach-mester Schmidthez hasonlóan szereti a 4-2-2-2-es formációt, de a 4-2-3-1 is feküdhet a hollandnak a tízes poszt szabadságával, vagy akár a 3-4-2-1-es hadrend is jelenthet számára kellő flexibilitást, hogy kihasználják a benne rejlő potenciált.

Azt a mennyiségű helyzetteremtést, kulcspasszt és a Sanchóhoz hasonló játékintelligenciát rendkívül nehéz, csaknem lehetetlen pótolni, de a hollandnak nem is ez lesz a feladata, hiszen ő másban jó, másban kivételes. Nem lehet tőle azt várni, hogy pótolja az angolt, de azt igen, hogy mutassa meg, hogy ki is az a Donyell Malen.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást