Nem lenne értelme feláldozni egy újabb legendát – vélemény

Az FC Barcelona története legrosszabb BL-rajtját produkálta, mindemellett a bajnokságban is igencsak szenvednek a katalánok. A szurkolók Ronald Koeman leváltását követelik, a lapok pedig egyre biztosabbra veszik, hogy Xavi Hernández lehet a holland utódja. Ő lehet a következő az egykori legendás játékosok közül, akit a kispad oltárán feláldoznak, mert tőle is a lehetetlent várnák el.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Amikor 2019-ben Xaxi Hernández visszavonult már nyílt titok volt, hogy edzői karrierjét tervezgeti. Az FC Barcelona saját nevelésű játékosa csak az utolsó éveire hagyta el a katalán egyesületet, és akkor sem volt szándékában más európai csapatban szerepelni, így Katar felé vette az irányt. Négy szezonon át volt az al-Sadd SC légiósa, majd Jesualdo Ferreira helyét vette át a kispadon.

Talán nem túlzás úgy fogalmazni, hogy idehaza senki nem követi olyan szinten a Stars League küzdelmeit, hogy valóban értékelhető vélemény adjon az ottani körülményekről, csapatokról. Azt tudjuk, hogy Xavi egy olyan együttest vett át portugál elődjétől, amely sorozatban hozta a dobogós helyezéseket, s egy bajnoki címmel búcsúztatta Ferreirát. Talán nem nagyzás, ha kijelentjük, hogy még nullkilométeres edzőként is jogos elvárás volt vele szemben, hogy odaérjen az érmes pozíciókba. A keret adott volt ehhez, a korábbi világ- és Európa-bajnok pedig ennek megfelelően első szezonjának végén a harmadik helyig vezette csapatát. Ez egészítette ki a Qatari Stars Cup elhódítása, valamint egy klubvilágbajnokságon elért hatodik hely. Az egészen impozáns idényt egy még ennél is sikeresebb követte, hiszen a 2020–21-es kiírásban az al-Sadd bajnokságot nyert és a kupaelsőségét is megvédte. Xavi röpke két év alatt a csúcsra ért a Közel-Keleten: a 22 fordulós Stars League-ben csapata csak háromszor veszített pontokat, veretlen maradt. Az eufóriát csak fokozta az a videó – illetve annak több verziója –, melyen a katalán tréner együttese olyan tetszetős játékkal rukkol elő, mint az FC Barcelona a legszebb napjaiban – vele a soraiban.

 

 

Ekkor indult az a mozgalom, miszerint Xavinak minél hamarabb le kell ülnie az FC Barcelona kispadjára. A szurkolók imádták játékosként és most a többség arra vár, hogy megmentőként, egyfajta megváltóként jöjjön és tegye rendbe a csapatot, húzza ki abból a fertőből, amelyben egyre mélyebbre süllyed. Ez az álom megvalósulhat, mert Xavi az elmúlt években rendszerint azt válaszolta az újságíróknak, hogy egyszer szeretne majd volt csapata edzője lenni. Viszont térjünk vissza a realitás talajára és nézzük meg, miért is lenne ez erősen megkérdőjelezhető döntés jelen pillanatban.

Kezdjük ott, hogy bár nem szeretném lenézni a katari élvonalban szereplő ellenfeleket, de az már a videón is látszik, hogy a védekezés az szervezetlen, a sebesség pedig olyan, mint az európai foci a 2000-es évek elején. Ha kicsit hitelesebb képet akarunk kapni arról, hogy milyen csapat is az al-Sadd és mire is elegendő ez a játék, amibe beleszerettek oly sokan a szurkolók közül, akkor pillantsunk rá az AFC Champions League-re. A nemzetközi porondon a katariak már nem tudtak olyan produktummal előrukkolni, mint a hazai pontvadászatban. A 2020-as kiírásban a csoportkör hat meccsén kilenc pontot gyűjtöttek, ami ugyan továbbjutást ért, de aztán a döntőig menetelő Persepolis FC az első párharcban kiejtette őket. A 2021-es idényben pedig tíz pont jött össze a csoportban, ami végül kevésnek bizonyult, hogy a csapat a legjobb 16 között folytathassa. Amikor már ázsiai szinten nívósabb ellenfelek jöttek szembe, akkor az oly látványos és attraktívnak tűnő támadójáték mit sem ért. Márpedig ez alapvetően befolyásolja a reális képalkotást.

 

Xavi edzésen
Könnyen lehet, hogy Xavi még játékosként is megállná a helyét a katari ligában (Forrás: Getty Images)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A jelenlegi, romokban lévő FC Barcelona az elvárásokhoz mérten éppen olyan szárnyaszegettnek tűnik, mint az al-Sadd a nemzetközi porondon. Komoly kétségek merülnek fel, hogy a megannyi fiatal, akikbe olykor joggal, máskor pedig érthetetlen módon látnak bele a szurkolók oly sokat, mire is alkalmasak valójában. Az a játékstílushoz, amit tiki-taka néven ismerünk és amire hajaz az a videón látható passzolgatás, megkívánja a minőségi alapanyagot. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a LaLiga-csapatok többsége nem ad olyan területeket az ellenfelének, mint ami a videón jutott az al-Saddnak, ha a Barcelonával játszanak. A katalán játékosállomány megítélése szerint jelenleg a spanyol élvonal harmadik-negyedik legerősebb kerete, mindenképpen gyengébb a két fővárosi riválisától. Ha részletesebben is vizsgálnánk ezt, akkor pedig nagy valószínűséggel arra a következtetésre jutnánk, hogy a jelenlegi kerettel nem lenne megvalósítható ez a fajta játékstílus, arról nem is beszélve, hogy a modern európai foci is elment már mellette, a sebesség tekintetében mindenképp.

A másik nagyon fontos szegmense az összképnek, amit a szurkolók elfelejtenek, hogy bár a katalán gárda nem néz ki túl jól jelen pillanatban, volt ennél rosszabb helyzetben is, na nem anyagilag, mert ott súlyosabb a probléma, mint valaha. Az egyesület történetének legsikeresebb időszakát élte az elmúlt 15 évben, és ez nagyon eltorzította az összképet a szurkolókban. Ha felcsapjuk a történelemkönyveket, akkor még a legelvakultabb fanatikusoknak is arra kell ráeszmélniük, hogy a klub inkább csak a második számú európai kupasorozatban volt sikeres az ezredforduló előtt. Odahaza kétségkívül valódi riválisa volt a Real Madridnak, de ezt nem tudta megmutatni a nemzetközi porondon, csupán egy-egy kifutott szezonban. Johan Cruyff irányította „Dream Team” volt ez egyetlen kivételes eset, amikor a legrangosabb trófeát el tudták hódítani, miközben a legnagyobb ellenlábas a legtöbb sikerrel büszkélkedhetett már akkor is a BEK-be, illetve a BL-ben.

 

Xavi Barcelona
Az elmúlt húsz év helyezései (Forrás: transfermarkt.de)

 

Ennek a másik része pedig az említett hazai színtéren mutatott eredményesség. Az elmúlt 20 évben egyetlen alkalommal, a 2002–2003-as idényben nem végzett a legjobb négy között az FC Barcelona – Radomir Antics irányítása alatt –, azt megelőzően egészen 1988-ig kell visszamenni, hogy a Luis Aragonés-féle csapatot a hatodik helyen találjuk. A szerb edző távozása óta még csak a dobogóról sem szorultak le a katalánok, pedig olykor úgy tűnt, hogy a mostanihoz hasonlóan pocsék a játékosállomány és az edző sem alkalmas. Itt jutunk el Ronald Koemanhoz, akiről egyszerre mondhatjuk el, hogy láthatóan nem tud mit kezdeni a helyzettel, így pedig nem alkalmas a munkára, ahogy azt is, hogy a körülmények áldozata, akit nagy becsben kellene tartani a múltja miatt, valamint azért is, hogy egyáltalán elvállalta a süllyedő hajó kapitányi szerepét. A holland tréner épp olyan biztos, hogy tudta mit vállal be, mint ahogy az is, hogy felkészülten éri a mostanra kialakult közutálat. Az előző idényben is látszódott, hogy az ő elképzelései épp oly elmaradottak a modern fociban, mint az a tiki-taka, amit a szurkolók várnak, hogy visszatérjen Xavival.

A legtöbben fel sem dolgozzák, hogy két évtizeddel ezelőtt mennyi klub jutott csődbe ennél sokkal kisebb mértékű adósság miatt, s hogy a Barcelona csak azért nem jutott erre a sorsra, mert a hitelezők hisznek abban, hogy ki tudják őket fizetni. A spanyol labdarúgás sötét időszaka következne be, ha el kellene engedni a gránátvörös-kékek kezét és hagyni őket, hogy feleméssze őket a financiális öngyilkosság, amit Josep Maria Bartomeu elnöksége alatt összehoztak. Akármennyire nem akar az egyszeri szurkoló ilyen mélységig belelátni a klub mindennapjaiba, enélkül csak felesleges szócséplés arról beszélni, hogy egy edző kinevezésével majd minden megváltozik.

Az kétségtelen, hogy Koeman megbukott, de már ő is egy feláldozott klublegenda, akinek azért lett oda a dicsősége, mert nem tud olyat adni, ami jelenleg nem is lehetséges. A szurkolók azt várják, hogy látványos és eredményes focit nyújtson a csapatuk, csak azt képtelenek elfogadni, hogy erre már aligha képes ez a keret a Bajnokok Ligájában, vagy a hazai élvonal legjobbjai ellen. Arról azonban elfeledkeznek, hogy a jelenlegi helyzetben a holland tréner menesztése újabb 12 millió eurós kiadást jelentene, ami tovább fokozná a financiális gondokat. Xavi kinevezése – ugyancsak kiadás, hogy kivásárolják a szerződéséből, illetve fizetést kapjon, amivel számolni nem számolnak sokan – nem jelentene gyógyírt a klub sebeire, viszont nagy valószínűséggel az edzői karrierje megtörését jelentené. Ezzel a jelenlegi játékosállománnyal nem tudná megvalósítani azt, amit várnak tőle a rajongók, akkor pedig ő sem lenne több mint egy bukott bálvány, aki nem tudta a lehetetlent megvalósítani.

 

Melyik együttes nyeri meg a LaLiga 2021/2022-es kiírását?

1,85 – Real Madrid

3,25 – Atletico Madrid

10,00 – FC Barcelona

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Spanyolország/LaLiga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a LaLiga piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást