Német–magyar futballszótár kezdőknek

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire kreatív a német nyelv, pedig ez jól látható a futballszaknyelvben. Vannak olyan taktikai kifejezéseik, amiket mi, magyarok csak több szóval tudnánk körülírni, de ezen felül is van pár olyan szavuk, amire első hallásra felkapjuk a fejünket. Megemlítek még ebben a rögtönzött szótárban olyan hétköznapi kifejezéseket is, amikre ugyan nekünk is van szavunk, de a német nyelvben nem találnánk meg ezek megfelelőit tükörfordításban és valamilyen elvontabb kifejezéssel élnek. Összességében ez egy kis bevezetés a német futball szaknyelvébe.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A leírások nagyrészt a méltán elismert Spielverlagerung nevű taktikai oldal terminológiáján alapulnak, de mára már a legtöbb fórumon alkalmazzák őket.

Taktikai kifejezések

Halbverteidiger: támadó középhátvéd (szabad fordításban: félvédő). Egy háromvédős rendszerben felálló csapatban így nevezik a hátsó sorból a két szélső játékost. Tulajdonképpen átmenetet képeznek egy szélsőhátvéd és egy középhátvéd között. Támadásban gyakran segítenek be, amit általában megtehetnek, hiszen még így is marad mögöttük két biztosító ember, de védekezésben is jóval bátrabban lekövethetik az ellenfél visszamozgó támadóját, mint a négyvédős rendszerben. Például az RB Leipzignél Marcel Halstenberg tölti be idén remekül ezt a posztot, biztosítva az összeköttetést a bal szélen előszeretettel felfutó Angelinóval, illetve védekezésben is fedezi a spanyolt.

 

német - magyar 1


Restverteidigung: támadásbiztosítás. Azok a játékosok, akik a csapatból hátul maradnak egy támadás folyamán. Hátul biztosítanak az ellenfél támadóival szemben és megpróbálják megakadályozni, hogy egy esetleges labdaszerzésből gyorsan a kapuig tudjon jutni az ellenfél. Nagy és felelősségteljes szerep hárul rájuk, amikor a közvetlen letámadást kijátssza az ellenfél. Ilyenkor hátrálhatnak az ellenfél támadóival vagy elég kockázatos módon lesre állítással kísérletezhetnek, ami könnyen csak tovább tetézheti a bajt. Magasan, például a félpályánál meghúzott Restverteidigung esetén lépnek előtérbe a Manuel Neuer-típusú kapusok, akik kifutásaikkal akár egy komplett térfél levédekezéséért felelősek.

 


Az idei szezonban a Borussia Dortmund többször is megszenvedett már a labdavesztéseket követő gyors kontrákkal, a Hoffenheim elleni mérkőzésen is többször került így bajba. Itt is egy dortmundi labdavesztés után indult a kontra. Látható, hogy a két védőnek Mats Hummelsnek (15) és Manuel Akanjinak (16) milyen nagy területet kell levédenie, ráadásul létszámegyenlőségben vannak a Hoffenheim két támadójával. Diadie Samassékou (18) megjásza Ihlas Bebout (9), aki lekészíti a labdát a mélységből az üres területbe befutó Christoph Baumgartnernek (14). Az osztrák zavartalanul indíthatta az időközben beinduló támadót, aki Hummelset lendületből átfűzve egy az egyben mehetett Marwin Hitz (35) kapujára.

Rückwärtspressing: Letámadás a „vak oldalról” (hátbatámadás). Az a védekező játékos még nincs teljesen kivéve a játékból, akin már átjutott a támadócsapat. Hátulról még simán meglepheti a labdát birtokló ellenfelet és visszaszerezheti a játékszert. Ha úgy tetszik, ez a „legalattomosabb” letámadási módszer, hiszen a labdát birtokló játékos sokszor egyáltalán nem számít a mögötte rárontó ellenfélre, ráadásul miközben arra figyel, hová passzolhatná tovább a labdát, teljesen a látószögén kívül esik. Ilyenkor szükséges a csapattársak figyelmeztetése, akik szükség esetén hangos kiáltással jelezhetik labdát birtokló társuknak, hogy valaki a háta mögül éppen megtámadja.

Telefonnummer: Taktikai felállás (telefonszám). Egy csapatmérkőzés előtt felírt formációja, ami az összecsapás alatt folyamatosan változik. Taktikai berkekben, például sokszor alkalmazzák a kifejezést Josep Guardiola aktuális csapatainál. Például a Manchester City mérkőzései előtt általában felírt 4-3-3-as formáció tipikusan egy ilyen „telefonszámként” értelmezhető, hiszen a valódi felállás a mérkőzésen belül igazából folyamatosan változik, de ha Németországban maradunk Julian Nagelsmann Lipcséje is abszolút ebbe a körbe tartozik.

Torwartkette: Támadásépítés a kapus összjátékba való bevonásával (kapuslánc). Ma már egyre elterjedtebb kép, hogy a kapus a középhátvédekkel teljesen egy vonalban szervezi hátulról a játékot. A mai futballvilágban már alapfeltétel, hogy a kapusnak is aktívan részt kell vennie az összjátékban és nem elég, ha csak a gólvonalon hoz stabil teljesítményt. 2016-ban, amikor Guardiola a Manchester Cityhez érkezett Joe Hart is azért vesztette el addig megingathatatlan kezdő szerepét, mert a katalán edző nem volt megelégedve a labdaügyességével.

 

német - magyar 3


A kapus bevonásával az összjátékba könnyen lehet létszámfölényes helyzetet kialakítani a pálya több pontján is. A kapus előre lépésével a hatos poszton lévő játékosnak sem kell visszamozognia labdákért, így a középpályán biztosíthatja a létszámfölényt. Abban viszont természetesen van kockázat, ha ez a bizonyos kapuslánc nem a kapu előterében jön létre, így ennek ilyen módon történő alkalmazását még csak elvétve fedezhettük fel, például 2018 tavaszán, amikor a Hamburger SV Christian Titz vezetésével és Julian Pollersbeck kapussal kísérletezett ezzel. Egyelőre leginkább a mély kapuslánc (tiefe Torwartkette) a jellemző, ami közvetlenül a kapu előterében jön létre, a kapus pedig segíti a magas letámadás elleni labdakihozatalokat. Ebben jeleskedik például a Hoffenheim hálóőre Oliver Baumann.

Zwischenlinienraum: Vonalak közötti terület. Ezt a területet kell lehetőleg minél kissebre vennie egy csapatnak védekezésben. Ezt nevezzük vertikális kompaktságnak, amikor egy csapat sorai minél inkább együtt mozognak.

 

német-magyar 4


Ha például a védő- és a középpályásvonal közé bemozgó ellenfél labdát tud kapni hátulról az nem jó a védekező csapatnak, mivel ez azt jelenti, hogy egy passzal több embert is sikerült átjátszani, az ellenfél támadói pedig lendületből vezethetik a labdát a védelemre.

Hétköznapi kifejezések

Doppelpass: Kényszerítő. Amikor két játékos egyérintővel játszik össze. Egy játékos miközben lepasszolja társának a labdát nagy lendülettel beindul, majd mikor visszakapja a játékszert jó esetben sikerül leráznia az ellenfelét. Szabad fordításban „duplapassz”. Ilyen néven fut Németország egyik leghíresebb labdarúgással foglalkozó talkshow-ja, amelyik minden vasárnap jelentkezik a német Sport 1-en. A műsorba hétről-hétre a német futball egy-egy prominens személyisége van meghívva, akik újságírókkal, sportriporterekkel, egykori játékosokkal, klubvezetőkkel beszélik át a német labdarúgás heti történéseit.

Englische Woche: Olyan hét, amikor egy adott csapatnak nem csak hétvégén, hanem hétközben is mérkőzése van (nemzetközi vagy hazai kupa, hétközi bajnoki forduló). A sűrű menetrend hagyományosan leginkább Angliában jellemző. Gondoljunk itt csak a decemberi–januári hajtásra, de az angol másodosztály, a Championship is híres a rendkívül megterhelő menetrendjéről az egy szezonban megrendezett 46 fordulóval, a feljutásért folyó rájátszás pedig még ehhez adódik hozzá. Erre jön még rá, hogy a szigetországban – szemben a legtöbb európai topligával – a bajnokságon kívül nem csak a honi kupasorozatban érdekeltek a csapatok, hanem még a ligakupában is. A németeknél egy ilyen megterhelő hét jóval ritkábban fordul elő, mivel ott nincs ligakupa, ráadásul a Bundesliga is csak 34 fordulóból áll szemben a 38 fordulós Premier League-gel. Természetesen a vírus miatti rendkívül megterhelő menetrendben most még gyakoribbá váltak a hétközi fordulók. A német sportnyelvben a jégkorongban és a kézilabdában is átvették a kifejezést.

Hinrunde: A Bundesliga „őszi” idénye, azaz az első 17 fordulója. Korábban nagy presztízse volt az őszi bajnoki címnek Németországban, hiszen döntő többségében az a csapat nyerte a bajnokságot, amelyik féltávnál az élen állt. Az utóbbi két idény ennek ellentmondott, hiszen 2019-ben a Bayern a Dortmund elleni tetemes hátrányát dolgozta le, míg tavaly a Leipzignek nem volt végül semmi esélye a Hans-Dieter Flick által irányított, megállíthatatlan bajor henger ellen.

Plastikverein: Tradíció nélküli egyesület (műanyagegyesület). A német futballvilágban a szurkolók nagyon komolyan veszik a hagyományokat és a tradíciókat. Ennek állított nem éppen jó példát a tavaly március eleji tüntetéshullám a stadionokban, amikor a hoffenheimi mecénás, Dietmar Hopp ellen fejezték ki nemtetszésüket eléggé durva módokon a Bayern szurkolói, akiket aztán az Union Berlin és a Dortmund ultrái is követtek. A botrány ugyan gyorsan lecsendesedett a pandémia miatt, de kétségkívül felhívta a figyelmet a német futball „puskaporos hordójára”. Hopp, mint az egyik világszerte ismert német számítástechnikai cég vezetője az 1980-as évek óta támogatja vagyonával a TSG Hoffenheimet, ahol egykoron amatőr szinten ő maga is futballozott. A klubot végül a legalsó osztályokból 2008-ra a Bundesligába juttatta, ahol gyorsan stabilizálták helyüket. Hasonló történet a Leipzigé is, ahol a Red Bull pénze alapozott meg egy ma már nemzetközi szinten is meghatározó csapatot. Mindkét klub kreatívan kijátszotta az 50+1-es szabályt, így ezeket a klubokat egy szűk kör, illetve egy adott gazdasági társaság irányítja, szemben a tradicionális egyesületekkel, ahol a klubtagsággal rendelkező szurkolók is jelentős befolyást kapnak az alapvető gazdasági döntésekbe.

 

Kevés megosztóbb személyiség van a német futballban Dietmar Hoppnál.

Rückrunde: A Bundesliga tavaszi idénye.

Traditionsverein: tradícionális egyesületek. Azok a csapatok, amelyek már akár 100 éves múltra is visszatekinthetnek, évtizedek óta meghatározó szerepet töltenek be egy adott régió, illetve az ország sportéletében, a szurkolóik pedig olyannyira a szívükön viselik a csapat sorsát, hogy klubtagság birtokában az éves gyűléseken jelentősen is beleszólhatnak a klub anyagi kiadásaiba, költségvetésébe. Az 50+1-es szabály lényege az, hogy az anyaegyesület kezében maradjon a döntés a szavazást igénylő döntések meghozatalánál. A különböző befektetői társaságok együttesen is csak maximum 49 százalékban rendelkezhetnek a klub tulajdonrészével. Ez a rendszer a mai futballvilágban egyedülálló, de már egyre inkább recseg-ropog.

Tunnel: kötény (az általános nyelvben alagutat jelent). Ezt mondják a német kommentátorok, ha például a csatár a kapus lábai között talál a kapuba.

 

1 thought on “Német–magyar futballszótár kezdőknek

Írj hozzászólást