Nézőpontok kérdése: Donnarumma és a PSG esete – vélemény

Két hónap sem telt el az idei szezonból, de már van olyan nyári transzfer, amelynek fejleményei nem úgy alakulnak, ahogy azt sokan várták. Az olasz válogatottal Eb-győzelmet ünneplő és a torna legjobbjának választott Gianluigi Donnarumma nem annyi lehetőséget kap Párizsban, mint amire vágyott. Több se kellett az itáliai lapoknak, már is röpködnek a pletykák, hogy a PSG friss szerzeménye rövid úton Torinóba kerülhet, ahol épp a kapusposzton szeretnék az elsődleges változást látni.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Mint minden történetnek, ennek is több oldala van, amit egy magára valamit is adó véleményt formálni akaró ember megvizsgál alaposan, minden perspektívából. Az AC Milan szurkolói nagyon negatívan vélekednek korábbi játékosukról; a francia klubnál a versenyhelyzet ellenére egyelőre Keylor Navas az első számú jelölt Mauricio Pochettinónál; a PSG ellenszurkolói csak nevetnek, hogy mit sem ér a nagy bevásárlás; a Juventus szimpatizánsai pedig már titkon reménykednek, hogy valóban lecserélheti szeretett csapatuk Wojciech Szczesnyt Gianluigi Donnarummára. Menjünk végig a teljes történeten és lássuk, hogy kinek miért is van vagy nincs igaza, mert nem szabad csak egy nézőpontból megítélni az esetet.

 

AC MILAN – MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA

A történet kiindulópontja a Rossoneri, ahol is a 22 éves kapus sztárrá nőtte ki magát az elmúlt években. A klub saját nevelésű játékosaként a szurkolók imádták és benne látták a következő legendát, aki akár karrierje végéig is a milánóiaknál marad és alappillére lesz a jövőben újra magasba emelkedő csapatnak. Azt nem állíthatjuk, hogy erre ne lett volna meg minden esély egy ideig. Azonban a futballvilág egyik „rákfenéje”, akit a szurkolók még az áruló játékosnál is kevesebbre tartanak, az ügynök. Jelen esetben Mino Raiola, aki szinte önmagában garanciát jelentett arra, hogy nehéz lesz megállapodni a hosszabbítást illetően. Az újabban igencsak racionális elveken gondolkodó AC Milan vezetősége, élén Paolo Maldinivel pedig köszönte szépen és lemondott a játékosról. A Donnarumma által kért fizetés nem az a szint volt, amit egy építkezésben lévő klub bevállalhat, így nem lett megállapodás.

A legnagyobb hiányérzete azért lehet a klubnak, mert a fiatal hálóőr piaci értéke elég magas, így ha eladták volna egy szezonnal korábban, akkor komoly bevételre tehettek volna szert. Viszont ennek ellenére, Mike Maignan leigazolása egyelőre főnyereménynek tűnik. A francia kapus egyik legjobbja volt a bajnoki címet szerző Lille OSC-nek – a 21 kapott gól nélküli mérkőzés a legtöbb volt a topligákban –, s mindent egybevetve vételárral és fizetéssel együtt sem került annyiba a milánóiaknak, mint amennyit az aláírási bónusszal együtt fizettek volna az olasz válogatott kapusnak.

 

 

Gianluigi Donnarumma - Maignan
Mike Maignan pár mérkőzés alatt a szurkolók kedvence lett Milánóban és azonnal feledtette Donnarummát (Forrás: Getty Images)

 

PARIS SAINT-GERMAIN – EGY KIHAGYHATATLAN LEHETŐSÉG 

Amióta Nasser al-Khelaifi megjelent a sportág térképén a párizsi klub világszerte a szurkolók egyik fő célpontja lett. Tagadhatatlan, hogy a kiapadhatatlannak tűnő katari gazdasági háttér olyan szinten borította fel azt a bizonyos asztalt, mint anno Roman Abramovics, vagy a kettő közt Mansour bin Zayed al-Nahyan színre lépése. A fociszerető többség nem tudja elfogadni azt, hogy a párizsiak hirtelen meghatározóak lettek a nemzetközi porondon, ahogy azt sem, hogy az átigazolási piacon úgy vásárolnak be, ahogy csak tudnak – sokak szerint az FFP korlátozásai nélkül, de ebbe most ne menjünk bele.

A nyáron egyfajta „Dream Team kialakítása zajlott, melynek egyik első lépése volt Donnarumma megszerzése. A PSG kapusposzton nem volt olyan helyzetben, hogy szükség legyen erre a lépésre. Kissé luxusnak tűnt, de egyben egy kihagyhatatlan lehetőségnek is. Nyilvánvaló, hogy a párizsi együttes megengedhette magának, hogy odaadjon évi tízmilliót az olasz válogatottnak, ahogy azt is, hogy kifizesse az aláírási bónusz, s Mino Raiola jutalékát is. Átigazolási díj nélkül megszerezhető volt egy a nemzetközi elithez tartozó hálóőr, aki még csak 22 éves, tehát jó eséllyel a következő évtized egyik meghatározó játékosa lehet. Butaság lett volna kihagyni még akkor is, ha a decemberben már 35 éves Keylor Navas teljesítményére semmilyen panasz nem lehetett.

A Costa Rica-i szintén ott van a szűk elitben, de bármennyire is jó, a jövő már nem az övé. Ha ezen a vonalon mozgunk, akkor azt kell nézzük, hogy az olasz vetélytársa 2026-ig írt alá, tehát ő a hosszú távú terv Párizsban. Ebbe belefér egy szezonnyi verseny, akár úgy is, hogy Donnarumma kevesebbet véd ez idő alatt és inkább csak akklimatizálódik. Ha elégedetlenkedik az új szerzemény, akkor már januárban eladhatják és bizony bárki is akarna lecsapni rá, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Még a durcás, rossz kedvében lévő kapus is 50 millió euró alatt aligha kelne el, amire rájön a bére, és a többi kiadás, ami ezzel jár.

 

A 2020–2021-es szezon statisztikái alapján aligha nevezhető Navas rosszabbnak, még ha a Serie A-t magasabbra is taksáljuk, mint a Ligue 1-t (Forrás: OptaJean)

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

DONNARUMMA – ÁLDOZAT LENNE?

Sok perspektívából nézhetjük az ő helyzetét, ami többnyire előítéletes, de nem hiszem, hogy az lenne a helyes. Ő és az ügynöke beárazta magát egy polcra, amit a teljesítménye alátámasztott. A világ legjobbjai közt tarthattuk számon az előző szezon után, ami alapján úgy érezték, hogy nagyon komoly fizetés jár neki. Mikor Milánóban eldőlt, hogy nem fognak tízmillió euró vagy afeletti bért adni éves szinten, akkor egy olyan csapathoz igyekezett szerződni, amelynél egyrészt megkapja az általa kért pénzt, másrészt az Eb-sikert követően klubszinten is állandóan trófeákért harcolhat. A Rossoneri jelenében nem beszélhetünk reálisan arról, hogy a BL-ben esélyes lenne, és a Serie A-ban sem számít favoritnak.

Adódott az esély a PSG-vel, ahol a pénz kis túlzással nem számít. A két éve BL-döntős együttes még akkor is esélyesként kezelendő, ha közellenségnek számít a labdarúgást szeretők körében. Hazai berkekben a legtöbb trófeát bezsebelik minden szezonban, így aligha nevezhető ez rossz döntésnek. Persze a futballromantikus gondolkodás azt vallja, hogy kevesebb pénz több megbecsülés, de a modern világ mozgatórugója a pénz lett, csak sokan még nem akarják elfogadni ezt.

 Az első hírek arról szóltak, hogy a Navas távozhat, majd jött, hogy a Costa Rica-ival versenyhelyzetet szeretnének kialakítani a klubnál. A veterán hálóőr maradt a francia fővárosban, s Pochettinónál jelenleg ő a kezdő. Donnarumma csak két alkalommal kapta meg a lehetőséget, ebből az egyik ráadásul némileg kényszerű is volt. A válogatott szünetről Navas csak pénteken tért vissza, így másnap a Clermont Foot ellen nem volt célszerű őt pályára küldeni, így debütálhatott az olasz.

Jelenleg 7-2 a meccsek száma Navas javára, ami a negatív hangokat azonnal életre is hívta, hogy máris távozni szeretne. Ne legyünk meglepődve, hogy ezeknek forrása Olaszország, ahol az újságírók egyrészt mi mással tudnák eladni az írásaikat, másrészt nehezen fogadják el, hogy az Európa-bajnok kapus a padot koptatja. Azt csak keveset tudják, hogy mi hangzott el valójában a tárgyalások során, mint ígéret. Azt sem tudhatjuk, hogy mi az igazság, mert az érintettek nem szólalnak meg a témában. Találgatni lehet, de januárig még sok idő van, így butaság lenne már szeptember végén megmondót játszani, miközben semmit sem tudunk.

 

Gianluigi Donnarumma
Párizsban a kispados létnek is van némi előnye, hiszen mindig van mellette egy sztár. (Forrás: Getty Images)

 

JUVENTUS – FELESLEGES REMÉNYKEDÉS

Az a pocsék szezonkezdet után nem lehet meglepetés senkinek sem, hogy épp az olasz rekordbajnokkal hozták szóba Donnarummát. Már a nyár folyamán is téma volt, hogy Wojciech Szczesny nem megfelelő a posztra, mert a lengyel csak jobb napjain tud jó kapus lenni, de elit sosem volt. Erre rátett, hogy már most jónéhány pont szárad a lelkén, márpedig a negatív csúcsokat döntő rajt során ez nem fér bele. A kapocs már a múltban is adott volt, mert a pletykalapok annak idején is hetente lehozták, hogy csak Torinóban köthet ki a válogatott hálóőre.

Jelenleg abból kiindulva, hogy milyen szörnyű anyagi helyzetben van a Juventus, aligha reális arról beszélni, hogy leigazolnak egy olyan kapust, akiért komoly árat kell fizetni. Ebben még az sincs segítségükre, hogy lekerült a vállukról a Cristiano Ronaldo jelentette anyagi probléma. Még mindig nagyon komoly tartozásaik vannak, a nyár egyetlen igazolása is csak az olasz berkekben megszokott nagyon szétdarabolt részletfizetés alapján jöhetett létre, márpedig Párizsban miért akarnának „száz év alatt” keresni egy eladáson?

 

Melyik együttes nyeri meg az UEFA Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

5,00 – Manchester City

8,00 – Paris Saint-Germain

8,00 – FC Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást