Novemberi Ligue 1-legek – 2020/21

Novemberben csak három fordulót rendeztek a Ligue 1-ben, de nem maradtunk meglepetések nélkül ezeken sem, ráadásul az élboly is váratlanul szoros lett, hiszen öt gárda is két ponton belül tolong, akiket az elmaradott meccsek pótlása után akár még meg is előzhet egy hatodik, nevezetesen a Marseille. Folytatjuk hát mi is sorozatunkat és számba vesszük ezúttal is a hónap 10 legérdekesebb játékosát, köztük egy kőkemény kobakú csillagot, egy megváltást hozó támadót, egy magára találó kapust, de egy 26 milliós csalódást, valamint egy ébresztőt fújó tüzért is.

Legutóbbi értékelésünkből visszaidézhetjük, hogy a legbiztatóbb csalódásnak vélt Monaco alaposan beváltotta a mutatott játék alapján belé fektetett reményeket, a Nice pedig várakozásunknak megfelelően nagyon megszenvedte a „CommanDantéja” kiesését és a teljesen megroggyant védelem hibáival még az eddig nyeretlen Dijontól is vereséget szenvedett hazai pályán.


A hónap legkeményebb fejű csillaga: Andy Delort

Dicsértük már korábban Andy Delort összeszokott párosát Gaetan Laborde-dal, most azonban egyenesen a hónap legjobbjának is az algériai válogatott támadót éreztük, hiszen a Montpellier mindhárom megnyert meccsén tevékenyen hozzájárult a sikerhez. A Bordeaux otthonában például a kék-narancs játékosok tudtak idén első csapatként a hálóba találni, Delort pedig egy igazán elegáns gurítással tette ezt meg, majd a Strasbourg ellen valósággal gálázott, hiszen két gólt fejelt (különösen az első volt életerős), majd fejjel adott még egy gólpasszt is (természetesen Laborde-nak).

Nem különösebben kiemelkedő magassága (182 cm) ellenére is életveszélyes fejjátéka már édesanyja révén választott hazájában, Algériában is elhíresült, hiszen a „sivatagi rókák” között is egy bivalyerős fejessel érte el első tétmeccsen szerzett gólját november közepén a Zimbabwe elleni Afrika-kupa selejtezőn, így rögtön meg is kapta a „Bouzelouf”, vagyis Kosfej becenevet (arrafelé ez egy ételt is takar), erre pedig aztán nagy örömmel utalt azóta többször is saját közösségi oldalán.

A hónap utolsó meccsén újra csak a 29 éves korára a tavalyi ANK-győzelem mellett egy mexikói bajnoki címmel is büszkélkedő főhősünk készítette elő a győztes találatot a Lorient ellen, a hónapban pedig 12 kulcspasszt osztott ki, aminél többet senki a Ligue 1-ben. Összesen 11 idei meccsén már 10 találatban vállalt fontos szerepet (6 gól, 4 assziszt), csapata pedig ezzel továbbra is tapad az élbolyra a tabellán annak ellenére, hogy a keret értékét csak a 11. helyre becsüli a Transfermarkt.


A hónap legvártabb edzőguruja: Niko Kovac

Ha már legutóbb a rossz eredmények ellenére is a „legbiztatóbb csalódásnak” neveztük a Monaco vezetőedzőjét, most nem kerülhetjük meg leszögezni, hogy novemberben jócskán igazolta csapatával a bizalmat. A Nice magabiztos legyőzése után ugyanis a Paris Saint Germain elleni meccset is megfordították a hercegségbeliek két gólos hátrányból, mégpedig teljesen megérdemelten.

Már az első játékrészben is dominálták voltaképpen a játékot, de a támadóharmadban a koronavírussal karanténba kerülő Ben Yedder hiányában bizonytalanok voltak, és két ifjonc, Fofana és Diop itt eladott labdáit gyors kontrákkal gólra (illetve tizenegyesre) váltották a párizsiak (egy további találatot a VAR érvénytelenített). A támadások impotenciáját aztán egy átszervezéssel igyekezett a szünetben orvosolni Kovac, és a védők szorongatásában elvesző ékek egyikének helyére beküldte Fabregast, aki aztán képes volt megtalálni a kulcspozíciókat a vonalak között (51 labdaérintéssel a második félidőben) és a rendkívül fiatal középpályának könnyebben megjátszható összekötő opciót nyújtott. A befejezések végül a jó érzékkel pályán hagyott és feljebb tolva jobban érvényesülő Volland nevéhez fűződtek, illetve a győzelmet jelentő büntető kiharcolása is, amit a csereként beállt spanyol érvényesíthetett.

A Nimes ellen már ez a kezdőtaktika hozott egy újabb könnyed győzelmet Kovacéknak, és még ha a nívósabb ellenfelek miatt a Monaco PPDA-mutatója novemberben kicsit enyhült is (8.13), még mindig a második legintenzívebb letámadást mutatja a ligában, miközben a védelem a három meccsen alig 5 pontos passzt engedélyezett az ellenfeleknek a kapujuk előtti 20 méteres zónában (deep completion). A zsinórban begyűjtött negyedik győzelem pedig azt is eredményezte, hogy a monte carlóiak szintén felzárkóztak a tabella tetején tömörülő gárdák közé.


A hónap legkivirágzóbb kapusa: Anthony Lopes 

Sem a Lyonnak, sem a kapusának nem kezdődött jól a szezon, fokozatosan nyújtott azonban egyre jobb teljesítményt a franciaországi születése ellenére a portugál válogatotthoz csatlakozó portás. Szeptemberben még több gólt kapott, mint az a post-shot xG-je alapján várható lett volna (4/3.1), októberben már javított ezen valamennyit (5/5.8), novemberben pedig már a liga legjobb kapusaként alaposan felülmúlta ezt a statisztikai értéket (1/2.6).

A Saint-Étienne elleni derbyn ugyan túlbuzgóságában egy ügyetlen mozdulattal a saját hálójába ütött egy keményen középre lőtt labdát, ezután viszont több bravúros védéssel is hozzájárult a fordításhoz, majd a válogatott szünetben ugyan nem került be a franciák elleni kezdőbe (amit 1-0-ra elvesztették a luzitánok), Lyonba visszatérve azonban teljesen kivirult.

Az Angers elleni meccset például 8 védéssel hozta le kapott gól nélkül, mégpedig úgy, hogy parádéi közül kettő is bekerült a forduló legnagyobb hárításai közé, sőt az első félidőben bemutatott dupla mentése a hónap legemlékezetesebbjei között is helyet kapott. A továbbra is halovány Reims ellen már magabiztosabb volt a csapata és „csak” két bravúros hárítás kellett Lopesnek a clean sheethez (az egyik egy nagyon fontos robinzonád még 0-0-nál), így összességében immár 92 alkalommal őrizte meg nevelőegyesülete hálójának érintetlenségét a Ligue 1-ben az elmúlt nyolc év során.


A hónap legsokoldalúbb védekezője: Aurélien Tchouaméni

Tavaly már elkezdte bontogatni a szárnyait a Bordeaux-ban az ifjú középpályás, a 20. születésnapja után két nappal pedig nem kevesebb, mint 18 millió eurót fizetett érte a Monaco. A COVID-járvány miatt aztán tavasszal nem bizonyíthatott új állomáshelyén, ősszel viszont már minden mérkőzésen a kezdőben számít rá Niko Kovac, csak egyetlen találkozót kellett eltiltás miatt kihagynia. A szezon elején ugyanis még elég sok lap becsúszott a játékába, a Strasbourg elleni kiállítása óta viszont még sárgát sem kapott az elmúlt két hónapban.

A novemberben megnyert három bajnokin például már csak háromszor szabálytalankodott, így 14 szerelési kísérletéből 12 is sikeresnek bizonyult (86%), de közben 6 megelőzéssel is jelentkezett, így pedig a 18 labdaszerzése a második legtöbb volt a bajnokságban (35 ball recovery mellett). Különösen a Paris Saint-Germain ellen volt elemében, ahol 9-szer is elvette a játékszert az ellenfelektől, de nem csak védekezésben, hanem a dominánsabb játékszakaszokban is rendkívül hasznos fogaskerék a csapatában.

A hónap során fejpárbajai kétharmadából és cselkísérletei 80%-ából is jól jött ki, 24 progresszív passza pedig szintén a második legjobb mutató az egész mezőnyben. Hogy mennyire fontos láncszem a támadások építkező szakaszában is, azt jól jelzi, hogy a játékosok által legalább egy passzal, de nem befejezőként támogatott akcióik veszélyességét mérő xG-build up statisztikája 5.15, mely a legmagasabb a csapatában, de a ligában is az előkelő hetedik helyre rangsorolja. Ha az egyébként nem túl vészes mennyiségű labdavesztései számát is tovább tudja csökkenteni, akkor könnyen a világklasszis francia védekező középpályások nyomába léphet.


A hónap legmegváltóbb támadója: Yusuf Yazici

Hiába jutott tavaly a BL-elődöntőbe két francia csapat is, összességében egészen pocsékul szerepeltek az ország képviselői a nemzetközi kupasorozatokban (a PSG-t nem számítva 3-8-12-es mérleg a csoportkörben), idén pedig fennáll a veszély, hogy még ennél is gyengébb teljesítménnyel zárják a szezont. A Lille az egyetlen gárda, mely nagyrészt Yazici milánói mesterhármasának köszönhetőn őrzi még valamelyest a Ligue 1 renoméját, így aztán nem csak csapata, hanem a teljes liga tekintélyét sikerült ezzel a produkcióval megváltania. 

A 23 éves török légiós a bajnokságban is egyre fontosabb játékosa lesz a Galtier-gárdának, hiszen a tavalyi egyetlen találatával szemben idén már 9-nél jár, ennél többet pedig nevelőegyesületében, a Trabzonsporban is csak egyetlen szezonban ért el (három éve 10-et). Novemberben például a Brest ellen is kiosztott egy önzetlen gólpasszt honfitársának, Burak Yilmaznak, majd a Lorient ellen 2 találata mellé jutott még egy assziszt is. Mivel közben a válogatottat is megjárta (ahol csak epizódszerepet kapott az oroszok és a mieink elleni Nemzetek Ligája meccseken), az utolsó novemberi bajnokin már kis pihenőt kapott, de november során a góljai mellett 11 kulcspasszal így is 1.5 xA-nyi helyzetet alakított ki a társainak, ami a második legveszélyesebb produkció volt a ligában alig 169 perc játékidővel, mindezt ráadásul úgy, hogy a pontrúgásokat csak ritkán végezheti el.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a védők közötti szűk területre feltolt pozíciójában is összesen csak négyszer tudták leszerelni az ellenfelek, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a játéka már-már a régi, klasszikus 10-eseket idézi valóságos nosztalgiabonbonként az ezt szinte ellehetetlenítő mai futballban.


A hónap legdrágább csalódása: Jérémy Doku

A remek rajt után alaposan megakadt a Rennes lendülete, melyben alighanem közrejátszik a minden korábbinál komolyabb kettős terhelés is a papírforma BL-vereségekkel. Közben viszont Julien Stéphan tanítványai hazai porondon is képtelenek voltak meccset nyerni novemberben, holott a PSG ellen is sokkal szorosabb volt a találkozó a végeredménynél (1.03-0.86 xG), a Bordeaux és a Strasbourg ellen pedig hiába dőlt fel szinte a pálya, egyetlen pontot tudtak csak kicsikarni a két meccsből.

Az xG-mutató alapján elvárható 4.8 gól ellenére mindössze egyszer találtak a hálóba a bretonok a 3 bajnokin, ebben pedig lassan megkerülhetetlen lesz a rekordigazolásként 26 millió euróért szerződtetett Jérémy Doku felelőssége is. Bár a befejezésekért nem feltétlen ő kérhető számon, hiszen meglehetősen a szélre vonva kap szerepet, és most is 0.3 xG-nyi veszélyességű lövőhelyzetet jelentett csak az 5 lövési kísérlete, az viszont már fájdalmasabb, hogy ezek közül el sem találta végül a kaput egyetlen egyszer sem.

Sebességét kihasználva az 5/6-os cselezési hatékonysága sem lenne még rossz statisztika, de az ellenfelek átjátszása révén mindössze 3 kulcspasszával alig 0.2 xA-nyi veszélyességű lehetőséget alakított ki 201 perc alatt, és ez már komolyabb alapot ad a kritikákra még akkor is, ha 18 évesen nem szabad túl nagy súlyt helyezni a vállára. Az viszont tény, hogy miközben az Anderlechtnél még a szezon legelején 2 gól és 4 gólpassz is dicsérte teljesítményét, Franciaországban még csalódást keltően üres a lőlapja az érte kifizetett nagy összeg ellenére, így kíváncsian várhatjuk, egy első gól megtöri-e majd nála a jeget és sikerül-e bizonyítania majd tehetségét.


A hónap legönzetlenebb felfedezettje: Romain Faivre

November talán legkellemesebb meglepetése a mindhárom meccsét megnyerő Brest volt a Ligue 1-ben, így végre teljes joggal beszélhetünk a csapat idei felfedezettjéről is. A korábban maximum a Monaco második csapatával a negyedosztályban vitézkedő Romain Faivre-t már 22 évesen hozták nyáron alig 400 ezer euró ellenében a bretonok az élvonalba, ahol eddig jócskán beváltja a hozzá fűzött reményeket. Három gólja mellett a liga legtöbb lövőhelyzetét ugyanis eddig ő alakította ki a társai számára, szám szerint 58-at, és a sikeres cselek számában (41) is csak Neymar vetekszik vele, de az ifjoncnak még a brazil sztárnál is jobb a hatékonysága (59 cselkísérlet, 70%).

Az elmúlt hónap során a csapatával elvették a Lille veretlenségét, majd egy félidő alatt négy gólt rámoltak be a Saint-Étienne-nek, ami először fordult elő a Bresttel az élvonalban, így jelenleg egyetlen csapat sem szerzett náluk több találatot az első félidőkben (15), végül pedig még a Metz 8 meccses rekordveretlenségi sorozatát is megtörték egy újabb sikerrel. Az utóbbi két találkozón Faivre is kiosztott egy-egy asszisztot, miközben 8 sikeres cselével zavarta össze az ellenfelek védelmét és kiharcolt 5 szabálytalanságot is.

Ráadásul a védekezésből is derekasan kivette a nemrég a francia utánpótlás válogatottban is bemutatkozó tehetség a részét. November során a 14 sikeres letámadásban való részvétele és a 7 megelőző labdaszerzése alapján nem sokan olvasták jobban nála az ellenfelek játékát, de összesen 11 direkt labdaszerzése is figyelemre méltó produkció egy támadótól. Már csak azt a kérdést tehetjük fel, hogy eddig hogyan tűnhetett el a Monaco tartalékcsapatában, ahonnan a Brest éles szemű megfigyelői végül szerencsésen kiszúrták.


A hónap leghaveribb párosa: Franck Honorat és Irvin Cardona

Nem csak Faivre-t hozta el azonban breton kiscsapat a Monaco szövevényes utánpótlásképzésének egyik félreeső sikátorából, hanem a közben Belgiumot is megjárt Irvin Cardonát (23) is, akiért tavaly 1.5 millió eurót fizettek a hercegségbelieknek. Amikor nyáron a Saint-Étienne-nél alaposan elhanyagolt Franck Honorat (24) is csatlakozott a gárdához 5 millió ellenében, a két támadó a hírek szerint gyorsan összebarátkozott a pályán kívül is. Ennek láthattuk aztán jeleit a Brest már taglalt novemberi menetelése során is.

A korábbi kung-fu góljáért már sorozatunkban is méltatott Cardona mindhárom meccsen gólt szerzett, kettőt Honorat gólpasszából, egyszer pedig ő találta meg jó haverját a messzi túl szélen egy olyan csodás találatot eredményező lövőhelyzetben, mely a hónap legszebb góljai közé is bekerült.

Honorat egyébként adott még egy gólpasszt a Lille ellen is, a máltai felmenőkkel rendelkező Cardona pedig még egy-egy gólt és asszisztot is jegyzett, összesen négy találatát alig 0.6 xG-nyi veszélyességű helyzetből érte el (bár egyik Metz elleni gólját egyes portálok öngólnak veszik). Így aztán a bajnokság harmadánál már a bresti duó mindkét tagja csak egy góllal van elmaradva eddigi legtermékenyebb szezonjától, ha pedig ilyen jól működik a továbbiakban is az összhang közöttük, aligha kétséges, hogy felül is múlják azt, csapatuk pedig távol tarthatja magát idén is a kiesőzónától.


A hónap legszorgosabb vesztese: Laurent Abergel

A Rennes és a Brest már szóba kerültek posztunkban, de érdemes kitérni egy további breton kiscsapatra, az újoncként egészen borzalmas hónapot maga mögött tudó Lorient-ra is. Az elmúlt három meccsen ugyanis úgy szenvedtek egyaránt vereséget a narancs-feketék, hogy közben még gólt sem tudtak rúgni. Ez azonban legkevésbé a középpályán robotoló Laurent Abergel hibája, aki elképesztő mezőnymunkát végzett ezeken a találkozókon is.

Az egykori Marseille-nevelés korábban egyetlen egyszer lépett pályára a Ligue 1-ben, majd az Ajacción és a Nancyn keresztül vezetett az útja Bretagne-ba, ahol tavaly már kulcsszerepet játszott a Lorient feljutásában. Idén aztán az élvonalban vezeti a szerelések és a letámadások ranglistáját egyaránt, de még a megelőzések tekintetében is ott van az élbolyban.

Novemberben is az ő 13 sikeres szerelése és 12 megelőző labdaszerzése volt a legtöbb, amit bárki produkált a Ligue 1-ben, az ellenfelekre irányuló 120 nyomásgyakorlását pedig meg sem közelítette senki (93-mal volt Otávio a második). Mindehhez persze hozzájárul az is, hogy a Lorient alig 42%-ban birtokolta a labdát a találkozóin, így egyébként Abergel az előrefelé irányuló játékban már kevésbé lehetett hatékony, de a támadóharmadba juttatott 14 sikeres átadás is a legtöbb volt a csapatában. Így talán nem csoda, hogy a legutóbbi meccsen már ő viselhette a csapatkapitányi karszalagot is az eltiltott Morel helyett és alighanem kulcsszerep vár rá a bennmaradásért vívott harcban a továbbiakban is.


A hónap legébresztőbb csodagólja: Morgan Sanson

A tavalyi ezüstérmes Marseille sem kezdte túl jól a szezont, de november elején nem mindennapi kétes bravúrt hajtott végre a csapat. A Strasbourg otthonában ugyanis egyetlen lövési kísérlettel sikerült meccset nyernie a gárdának, amire 14 éve nem volt példa a Ligue 1-ben. Az a találat azonban nem akármilyen csodagól volt, hiszen a találkozó 72. percében Payet a földön fekve emelt középre a tétovázó védők közül, majd Benedetto lefejelt labdáját Morgan Sanson elemi erővel vágta kapásból a léc alá.

Idén ez a második gólja volt a 26 esztendős középpályásnak, és Sanson bombájának robaja komoly ébresztő erővel hatott a csapatra, hiszen azóta lényegesen jobb játékkal legyőzték a Nantes-ot is, majd még a BL-ben is megszakították már-már közröhej tárgyává váló 13-as vereségi sorozatukat. A koronavírus miatt kettővel kevesebb meccset játszott eddig Villas-Boas legénysége, mint a tabella élbolyának többi tagja, ha pedig azokat megnyerné majd az OM, egyenesen az első helyre ugorhatna.

Írj hozzászólást