Ők formálták az ausztrál labdarúgást – I. rész: A horvátok és a szerbek

Az elmúlt évtizedekben nagyon sok hatás érte az ausztrál labdarúgást, a jelenleg másodosztálynak számító National Premier Leagues-ben több, történelmileg meghatározó klub szerepel, amelynek komoly szerepe volt a múltbéli első osztály, a National Soccer League históriájában. Ezek a csapatok sosem titkolták, mi több büszkén hirdették eredeti származásukat.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A horvátok

Az egyik legnagyobb létszámú szereplői a mai ausztrál labdarúgásnak kétségkívül a horvát származásúak, akik már a 19. század közepén megérkeztek Ausztráliába, a nagy aranyláz idején. Noha akkor még a labdarúgás sem igazán létezett, ezek a horvátok vagy visszatértek az anyaországba, azaz a Habsburg Birodalomba vagy sikeresen asszimilálódtak az évek során. A 20. században szintén hatalmas tömeg érkezett a szigetországba, ők az első, majd a második világháború miatt kerestek biztonságosabb új hazát maguknak.

Ebben az időben alapították az egyik legnagyobb szurkolótáborral rendelkező Sydney Unitedet. Az 1958-ban létrejött klub eredetileg Sydney Croatia néven vált ismerté, 1993-ban azonban a szabályoknak megfelelően kénytelen volt nevet változtatni és megszabadulni a Croatia szótól, ahogy tette ezt minden, valamilyen náció nevét viselő labdarúgóklub, szerte Ausztráliában.

A klub olyan játékosokat nevelt ki az ausztrál futball számára, mint Mile Jedinak, az 1860 Münchenben több mint 100 mérkőzésen pályára lépő Nedeljko Zelic, az ausztrál női válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Macarthur FC jelenlegi vezetőedzője, Ante Milicic vagy éppen Tony Popovic. Mindegyik játékosban közös pont a horvát származás, a remek utánpótlásképzést működtető Sydney Unitedben pedig a mai napig találni horvát származású játékosokat, az erős nemzeti öntudatnak köszönhetően pedig a horvát származású szurkolók körében igen népszerű klubról van szó.

De nem csak az új-dél-walesi egyesület az egyetlen, ahol erős a horvát befolyás, a Victoria állambeli Melbourne Knigths, St. Albans Saints vagy éppen a Dandenong City is több, különböző bajnoki címmel is büszkélkedhet és hirdetik horvát származásukat. Mi több, ha valaki ránéz a St. Albans címerére és a horvát óriásklub, a Dinamo Zagreb jut róla eszébe, az nem a véletlen műve.

 

A Melbourne Knights stadionjában az egyik lelátórész a csapat korábbi játékosának, Mark Vidukának a nevét viseli (Fotó: austadiums.com)

Az ausztrál válogatottban lassan összeszámolni is nehéz, hány horvát származású játékos képviselte új hazáját nemzetközi mérkőzésen, mindenesetre közéjük tartozik Mark Bosnich, Oliver Bozanic, Ante Covic, Tomi Juric, Matthew Spiranovic, Dario Vidosic, Mark Viduka és a sort még napestig lehetne folytatni.

Nem csak a Socceroost képviselte horvát származású játékos, de néha fordítva is előfordult mindez. A legnagyobb név közülük a 105-szörös horvát válogatott, Josip Simunic. A canberrai születésű játékos a Melbourne Knightsban és a szintén erős horvát gyökerekkel rendelkező Carlton SC-ben futballozott Ausztráliában a felnőttek között, hogy aztán pár évvel később Németországban és a horvát válogatottban tegye le a névjegyét.

 

A szerbek

Valamivel kevesebben vannak ugyan, de még így is jelentős kisebbség szerte Ausztráliában a szerb, amely a horvátokhoz hasonló időben és okok miatt került a szigetországba. Sikerességben ugyan elmaradnak a nagy rivális horvátoktól, ennek köszönhetően kevesebb szerb hátterű csapat maradt fent az évek alatt, szerencsére azonban közéjük tartozik az egyik legnépszerűbb és legnagyobb múltra visszatekintő klub, a Bonnyrigg White Eagles.

A jelenleg az új-dél-walesi állami bajnokság másodosztályában szereplő szerb csapatot 1968-ban alapították, az évek során olyan futballisták viselték a csapat címerét, mint a Crvena Zvezda jelenlegi védője, Milos Degenek vagy a belga Genk kapusa, Dany Vukovic. Ahogy a horvátoknál, úgy a szerbeknél is találni olyan játékost, akik az eredeti hazájukat képviselték inkább Ausztrália helyett, ilyen például a belgrádi Zvezdát 13 évig szolgáló, a jugoszláv U19-es válogatottal 1979-ben Európa-bajnokságot nyerő Miodrag „Misha” Radovic vagy a csapat korábbi vezetőedzője, Aleksandar Jankovic. Rajtuk kívül szerb-ausztrál még Eli Babalj, Milan Blagoljevic, Bobby Despotovski, Luke és Milan Ivanovic vagy, az egyébként boszniai szerb származású, Vedrana Popovic is.

A szerb–horvát ellentét nem csak a Balkánon volt és van jelen, hanem Ausztráliában is.

Ennek ékes példája a jugoszláv háború időszakában az ausztrál futballpályákon kicsúcsosodó erőszakhullám is, aminek következtében előbb a szövetség megtiltotta a csapatok nevében bármiféle származásra utaló megnevezést, majd végül a NSL megszüntetésével létrejöhetett a franchise rendszerben működő, származás semleges A-League. Sokan hiányolják az 1990-es évek hangulatát a stadionokból (ők főleg azon csapatok szurkolói, akik kimaradtak az A-League-ből), a 2005-ös Sydney United–Bonyrigg White Eagles véres összecsapásának köszönhetően azonban nagyon kényes téma ezen csapatok egy bajnokságban való szerepeltetése.

Történt ugyanis, hogy a 2005 márciusában lejátszott rangadón 22 év után találkozott egymással a két csapat, a nagyjából 50 szerb és horvát szurkoló pedig már a meccs előtt egymásnak esett. A több tucat sérült mellett még aznap öt letartóztatás is történt, a két fél az eset kapcsán végig egymásra mutogatott és egyikük sem vállalta a felelősséget a kiemelt kockázatú mérkőzésen történtek után.

Az elmúlt 15 évben ugyan békés hangulatban zajlottak le a szerb és a horvát csapatok rangadói, a küszöbön álló, új másodosztály miatt hamarosan újabb izgalmas derbiknek lehetünk majd szemtanúi.

Írj hozzászólást