Ők formálták az ausztrál labdarúgást – II. rész: Az olaszok és a görögök

Az elmúlt évtizedekben nagyon sok hatás érte az ausztrál labdarúgást, a jelenleg másodosztálynak számító National Premier Leagues-ben több, történelmileg meghatározó klub szerepel, amelynek komoly szerepe volt a múltbéli első osztály, a National Soccer League históriájában. Ezek a csapatok sosem titkolták, mi több büszkén hirdették eredeti származásukat.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


Az olaszok

A hatodik legnépesebb népcsoport Ausztráliában az olaszoké, akik a horvátokhoz hasonlóan, már az 1800-as évek végén szerencsét próbáltak Európán kívül. A két világháborút követően újabb embertömeg érkezett, főként a Nápolytól délre fekvő területekről és Szicília szigetéről. Azonban a horvátokkal ellentétben nem a 20. század közepén alapították meg első labdarúgóklubjukat, hanem a századfordulón, 1900-ban hívták életre Newcastle egyik külvárosában a Charlestown City Blues csapatát, amely a Hamilton Azzurrival való 2009-es összeolvadásáig a legrégebbi futballklub volt Ausztráliában.

A labdarúgást, különösen az olasz futballt kedvelőknek nem okoz meglepetést, hogy mind a csapatok névválasztásában, mind a színekben erős hasonlóságot lehet felfedezni néhány Serie A-s és ausztrál klub között. Erős hatással volt ezekre a csapatokra az olasz Internazionale, az AC Milan, a Napoli vagy éppen a torinói Juventus, de még a Triestina is!

 

Ausztrália 1
Az Adelaide Cityt a rekordbajnok Juventus inspirálta (Forrás: adelaidecityfc.com.au)

Nem túlzás azt állítani, hogy az olasz hátterű klubok az egyik legsikeresebbek az országban, összesen kilenc bajnoki címet nyertek, hét nemzeti kupa mellett, a Juventust példaképének tekintő Adelaide City pedig OFC Bajnokok Ligáját is nyert még 1987-ben, egyetlen olasz-ausztrál csapatként.

A National Premier Leagues állami bajnokságainak meghatározó klubjai mind olaszok, a korábbi években az ausztrál labdarúgásban olyan csapatok tették le a névjegyüket a fentebb említett klubon kívül, mint a APIA Leichardt Tigers, a Marconi Stallions Sydneyből, Adelaide városából az Adelaide Blue Eagles, Campbelltown City vagy a MetroStars. Tasmániában a Hobert Zebras és a Launceston mögött állnak olaszok, nyugaton, Perth-ben pedig ott a Balcatta FC, a Bayswater City és az új másodosztály indulási jogáért küzdő Perth SC.

A sorozat első részében említett horvátokkal és szerbekkel ellentétben az olaszok az elmúlt évek során visszatértek Olaszországba, így közülük viszonylag kevesebb játékos jutott el ausztrál válogatottságig. Ilyen volt például Marc Bresciano vagy Vincenzo Grella, akiknek nevei a mai napig jól csengenek Olaszországban, de érdemes megemlíteni még a Vidmar testvéreket, Tonyt és Aureliót, Massimo Luongot és Frank Farinat is.

A maiak közül Jacob Italiano, ha akarná sem tudná letagadni eredeti származását, ahogy az A-League meghatározó játékosai sem, James Troisi, Sebastian Pasquali, Paul Izzo, Adam Federici, Ben Garuccio vagy éppen a Central Coast Mariners kapusa, Mark Birighitti sem. A vezetők között is szép számmal találunk olasz származásúakat, a Melbourne Victory első embere, Anthony di Pietro, aki élharcosa az országban tapasztalható futballhuliganizmus visszaszorításában, és akinek köszönhetően sikerült bővíteni pár éve az A-League mezőnyét. A Perth Glory vezérigazgató–tulajdonosa, Tony Pignata is olasz-ausztrál, ahogy a Sydney-vel játékosként és edzőként is bajnoki címet nyerő, korábbi válogatott, Steve Corica is.

A görögök

A görögök a többi nemzetiséggel ellentétben csak Victoria államban, azon belül is főleg Melbourne-ben tették le a névjegyüket. A többi kisebbséghez hasonlóan számtalan csapat görög hátterű, azonban körükben egyik sem olyan népszerű, mint a szebb napokat is megélt South Melbourne.

Az 1959-ben, három klub fúziójából létrejövő csapat Ausztrália egyik legsikeresebb egyesülete a maga – minden versenyt beszámítva – 14 bajnoki címével, sőt, az évszázad óceániai csapatának is megválasztották a kétezres évek elején.

A South Melbourne ádáz csatát vív az A-League és a labdarúgó szövetség illetéseivel az első osztályba kerülésért, eddig azonban mind a három próbálkozásuk kudarcba fulladt. Nem csoda hát, hogy szurkolóik egyre nagyobb ellenszenvet éreznek az első osztály iránt, ahova a jelenlegi szabályok szerint egyre kevesebb esélyük van bekerülni. Ezen változtathat majd, a tervek szerint pár év múlva létrejövő új, szintén franchise rendszerben működő profi másodosztály, hogy aztán később összeolvadjon az A-League-gel egy kieséses-feljutásos rendszerben.

 

Az egyik legtöbb szurkolója a másodosztályban a South Melbourne-nek van (Forrás: southmelbournefc.blogspot.com)

A keretben jelenleg is több görög származású játékos szerepel, de a klubban olyan jól csengő nevű futballisták is megfordultak, mint az ausztrál válogatott korábbi szövetségi kapitánya, jelenleg a Yokohama F. Marinos vezetőedzője, Ange Postecoglou, kollégája, Kevin Muscat vagy éppen a Nagoya Grampus kapusa, Mitch Langerak. Igen erős magyar kötődése is van a South Melbourne-nek, több éven át sikerrel irányította a csapatot Puskás Ferenc és a nemrég elhunyt Árok Ferenc is, akikre a mai napig rendkívül büszkék a szurkolók. Pár hete a magyar sajtót is bejárt a „Száguldó Őrnagy” borzalmas állapotban lévő melbourne-i szobra, amire a South Melbourne szurkolói hívták fel az illetékesek figyelmét, és amiért évek óta lobbiznak, hogy elkerüljön jelenlegi helyéről oda, ahol a mainál jóval nagyobb figyelmet kaphatna.

De nem csak a South Melbourne az egyetlen görögként számontartott klub, az ausztrál labdarúgás meghatározó csapata az új-dél-walesi Sydney Olympic és Wollongong Olympic, a queenslandi Olympic FC, a dél-ausztrál Adelaide Olympic, a nyugat-ausztrál Floreat Athena FC és a Victoria állambeli Port Melbourne, Bentleigh Greens, Heidelberg United, Oakleigh Cannons is.

Több, remek képességű görög-ausztrál játékos közül válogathat vagy válogathatott a Socceroos mindenkori szövetségi kapitánya, többek között Jason Davidson, Dean Bouzanis, Jim Patikas, aki első ausztrálként szerepelt a Bajnokok Ligájában, Terry Antonis, Apostolos Giannou, Dimi Petratos és testvérei, Chris Ikonomidis vagy a már említett Postecoglou. Valószínűleg kevesen tudják, de szintén görög-ausztrál a melbourne-i születésű, de görög válogatott Avraam Papadopulosz is.

A horvátokhoz és a szerbekhez hasonlóan a fent említett két nemzet tagjai is a múltjukhoz méltó jövőt érdemelnének az ausztrál labdarúgás vérkeringésében, a már említett profi másodosztály minden bizonnyal csapataikon is sokat fog segíteni és újra meghatározó szereplői lehetnek Ausztráliának.


A cikksorozat részei:

Ők formálták az ausztrál labdarúgást – II. rész: Az olaszok és a görögök

Ők formálták az ausztrál labdarúgást – I. rész: A horvátok és a szerbek

 

Írj hozzászólást