Ők formálták az ausztrál labdarúgást – III. rész: A magyarok

Az elmúlt évtizedekben nagyon sok hatás érte az ausztrál labdarúgást, a jelenleg másodosztálynak számító National Premier Leagues-ben több, történelmileg meghatározó klub szerepel, amelynek komoly szerepe volt a múltbéli első osztály, a National Soccer League históriájában. Ezek a csapatok sosem titkolták, mi több büszkén hirdették eredeti származásukat.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az előző részekben bemutatott európai nemzetiségek (görögök, horvátok, olaszok és szerbek) többnyire a pályán elért eredményekkel befolyásolták és formálták az ausztrál labdarúgást az elmúlt 60 év alatt, honfitársaink, velük ellentétben, főleg a pálya mellől és a lelátóról segítették naggyá tenni szeretett sportjukat. A többi nemzettel ellentétben jelentős magyar hátterű klub kevés alakult a 20. században, és sajnos, egy kivételével valamennyi a megszűnés sorsára jutott.

Az egyik ilyen, meghatározó magyar vonatkozású klub a Melbourne Hungaria SC. Az 1957-ben, az ötvenhatos forradalom elől elmenekült magyarok által alapított klub igen sikeres volt a saját idejében: a Victoria állami bajnokságban és a kupában is az első helyen végzett 1967-ben, 1970-ben a második helyet csíptek el, hat alkalommal pedig a legjobb négy között végzett. A klub kálváriája 1975-ben kezdődött, amikor kiesett az akkori első osztályból, ahova csak tíz évvel később sikerült visszakerülnie. Megkapaszkodni azonban nem tudott a legjobbak között, rögtön a következő évben ismét búcsúzott, majd az 1987-es szezont követően feloszlott a klub.

A melbourne-i csapatnál is nagyobb népszerűségnek örvendett a St. George Budapest, mai nevén a St. George Saints. A klub alapításának körülményei megegyeznek korábbi riválisáéval, sikerekben azonban felülmúlta őt. Háromszor nyerte meg az új-dél-walesi állami bajnokságot, egyszer pedig, 1983-ban az akkori ausztrál elsőosztályt, a National Soccer League-et. A St. George Budapest az NSL-ből 1990-ben esett ki végleg, azóta hol az állami első, hol a másodosztályban szerepel az egyesület, ahogy teszi azt napjainkban is.

A St. George Budapest 1981-es csapata, álló sorban balról a második Dez Marton, jobb szélen az edző Árok Ferenc (Frank Arok), mellette segítője, Frank Lang (Forrás: stgeorgefootball.com.au)

A két klubban számtalan magyar szerepelt az elmúlt fél évszázadban. A legsikeresebbek közé tartozik Attila Abonyi, aki játékosként mind a két klubban megfordult, edzőként pedig a sydney-i St. George csapatát irányította. Huszonegy alkalommal játszott az ausztrál válogatottban, tagja volt az első világbajnokságára kijutó válogatottnak 1974-ben.

Abonyi mellett George Kulcsar képviselte magyar származásúként Ausztráliát, aki az 1990-es években Belgiumban, a Royal Antwerp, Angliában pedig a Bradford City és a Queens Park Rangers csapataiban tette le a névjegyét, de Peter Fuzes, Steve Herczeg és Les Suchanek is Magyarországon született és lett később ausztrál válogatott pár mérkőzés erejéig. Az Adelaide városában felnövő Herczegért például 1964-ben ausztrál rekordnak számító összeget fizetett az Adelaide Juventus, és ő volt az első játékos a szövetségi államból (Dél-Ausztrália), aki meghívót kapott a válogatottba. Rajtuk kívül sok ausztrál futballfanatikus emlékszik még John Galambosra, Mark Jankovicsra, Andrew Koczkára, Dez Martonra vagy Frank Langra, mint a St. George Budapest kiválóságaira.

A pályán kívül, a januárban elhunyt Árok Ferenc (Frank Arok) tett rengeteget az ausztrál futballért. Többször volt az Év edzője Ausztráliában, bajnoki címhez segítette a St. George csapatát és hét évig irányította a válogatottat, az ország történelme során második alkalommal jutottak ki vele az olimpiai játékokra (1988). Árokkal a kispadon egy felkészülési torna keretén belül legyőzték a Diego Maradonával felálló, akkori világbajnok Argentínát is, hazai közönség előtt. A szöuli olimpián továbbjutottak csoportjukból, ahol a későbbi bajnok, Szovjetunió válogatottja állította meg őket. Klubedzőként a Marconi Stallions, a Port Melbourne, a South Melbourne, a Gippsland Falcons, a Sydney Olympic és a Perth Glory csapatát irányította, összesen 429 NSL-mérkőzésen ült a kispadon.

Rajta kívül egyetlen személy van, akit mindennél jobban szeretnek és tisztelnek szerte Ausztráliában, ő pedig nem más, mint az 1945-ben, Pápán született Les Murray, magyar nevén Ürge László. A tévés személyiség 1971-től 2014-ig szerepelt a képernyőkön, életében nem létezett olyan labdarúgással kapcsolatos műsor Ausztráliában, amiben ne szerepelt volna házigazdaként vagy vendégként. Az SBS-en, a mai napig futó, The World Game című műsor rendszeresen megemlékezik róla, amatőr futsalcsapatuk az ő tiszteletére piros-fehér-zöld szerelésben szokott pályára lépni (ahogy egyébként teszi ezt a St. George Saints is, tisztelegve múltjuk előtt). Számtalan könyvet írt a labdarúgás népszerűsítése érdekében, közvetített világbajnokságokról, Bajnokok Ligája-mérkőzésekről, az ausztrál válogatott találkozóiról, készített interjút gyerekkori kedvencével, Puskás Ferenccel és a brazil Pelével is.

Les Murray (Ürge László) a 2015-ös Ázsia-kupával (Forrás: sportingnews.com)

A második világháború után, a holokauszt borzalmait túlélve érkezett Ausztráliába Pongrácz Sándor, aki üzletemberként ért el sikereket új hazájában. Még a St. George Budapest vezetőségének tagjaként részt vett az NSL alapításában, társával, a szintén magyar származású Frank Lowyval, aki akkor a Sydney Hakoah csapatának tagja volt. A ma Szlovákiához tartozó Fülek városában született, zsidó származású Lowy nem csak a korábbi első osztály, a National Soccer League létrejöttében játszott fontos szerepet, de 2005-ben többek között az ő lobbierejének volt köszönhető a ma is működő A-League megalapítása is.

A milliárdos üzletember 2003 és 2015 között volt az Ausztrál Labdarúgó-szövetség elnöke, neki köszönhetően játszanak az ázsiai szövetség égisze alatt az ausztrál csapatok. Lowy aktívan részt vett a 2022-es világbajnokság rendezésére benyújtott ausztrál pályázat elkészítésében is. Személye megosztja a szurkolókat, mivel az FFA elnökeként gyakran hangoztatta az A-League bővítésének szükségességét, az utolsó pillanatban azonban mindig úgy alakult, hogy nem sikerült több franchise-t behozni a legmagasabb osztályba.

Ettől függetlenül sokan egyetértenek abban, hogy ahogy Murray, Arok vagy Abonyi, úgy Lowy is sokat tett az ausztrál labdarúgás felélesztésnek érdekében, mi, magyarok pedig büszkék lehetünk honfitársainkra, akikre a világ túloldalán a mai napig hálás szívvel emlékeznek.


A cikksorozat részei:

Ők formálták az ausztrál labdarúgást – II. rész: Az olaszok és a görögök

Ők formálták az ausztrál labdarúgást – I. rész: A horvátok és a szerbek

Írj hozzászólást