Ők képviselhetik majd Ázsiát Katarban (B csoport)

Szeptember elején Ázsiában is kezdetét veszi a vb-selejtező utolsó szakasza, ahonnan négy válogatott jut ki biztosan a 2022 telén kezdődő, katari világbajnokságra. A hatfős csoportok harmadik helyezettjei egymással játszanak play-off mérkőzést, ennek győztese pedig az interkontinentális pótselejtezőn vívhatja ki a részvételt az első arab világban megrendezett világbajnokságra. Az A csoportot korábban már kitárgyaltuk, ezúttal a másik hatos kerül terítékre, ahol öldöklő harc lehet majd a vb-helyekért.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Ők képviselhetik majd Ázsiát Katarban (A csoport)


Omán

Az augusztus eleje óta Szerbiában edzőtáborozó omániak meglepően simán jutottak tovább másodikként csoportjukból Katar mögött, még úgy is, hogy sem Banglades, sem Afganisztán, sem pedig India nem képvisel komoly játékerőt. A tavaly januárban kinevezett Branko Ivankovic által irányított csapatnak kevés esélye van komolyabb eredményt elérni, arra azonban lehet számítani, hogy pontokat csípnek el a riválisaiktól.

A szinte kizárólag otthon szereplő játékosok alkotta keretben egyetlen légióst találunk, a 25 éves szélső, Jameel al-Yahmadi személyében, aki a katari másodosztályban szereplő al-Markhiyában játszik. Mellette még érdemes megemlíteni a csapatkapitány, Abdul Aziz al-Muqbalit, aki 32 éves kora ellenére kihagyhatatlannak tűnik a válogatottból. A rutinos csatár 79 mérkőzésen 29 gólt szerzett és bár ez elsőre nem tűnik túl acélosnak, érdemes észben tartani, hogy Omán nem tartozik az ázsiai futball legjobbjai közé. Al-Muqbali társa minden bizonnyal a 27 éves Khalid al-Hajri lesz, aki az idei évben rendezett mérkőzéseken már négy gólnál tart, a Dhofar Club játékosa az Indonézia elleni felkészülési meccsen és Banglades ellen is duplázott.

Fortuna elkerülte Ivankovicékat a sorsoláskor, hiszen számukra az A csoport valamivel könnyebbnek tűnhet, de szeptember 2-án Japán, 7-én pedig Szaúd-Arábia ellen lépnek pályára, a két nagyágyú ellen meglepetés lenne bármiféle pontgyűjtés, a rossz rajt pedig akár meg is pecsételheti Omán sorsát a továbbiakban.

 

Vietnám

A délkelet-ázsiai ország először jutott el a selejtező harmadik fordulójáig. Annak ellenére, hogy a FIFA- és az AFC-ranglisták alapján a leggyengébb válogatottnak számít a csoportban, ez nem tükrözi Vietnám jelenlegi erejét. Ománhoz hasonlóan csoportmásodikként jutott tovább az Egyesült Arab Emírségek mögött, de megelőzve Malajziát. Külön figyelemre méltó egyébként, hogy 8 összecsapáson csak öt gólt kapott, a legkevesebbet a csoportjában, sőt, mindössze az utolsó fordulóban kapott ki, a csoportelső Emírségektől, a Thaiföld elleni két döntetlen miatt viszont csak a második lehetett.

A vietnámiak egyik fő fegyvere tehát a védekezés, ennek mozgatórugója pedig a tavalyi bajnok Viettel védője, Ngoc Hai Que. A válogatott 28 éves csapatkapitánya remekül irányítja a védelmet, amivel könnyű dolga van: rajta kívül a 20 éves Nguyen Than Binh, Nguyen Trong Hoang és Truong Van Thiet is a Vietteltől érkezik a válogatottba. A védelem sikeressége nem csak a címvédő hátvédjeinek összeszokottságának köszönhető, hiszen többek között a Hanoi FC-t hárman, a Hoang Anh FC-t pedig ketten is képviselik.

A keretben egyetlen légióst találunk, a 27 éves Dang Van Lam személyében, aki nagy reményekkel igazolt januárban Japánba, a Cerezo Oszaka kapujába, de két kupamérkőzés kivételével a kispadra sem sűrűn ülhetett eddig le. A 62 éves dél-korai szövetségi kapitány, Park Hang Seo dolgát nehezíti, hogy Vietnámban a koronavírus-járvány miatt május óta nem játszottak bajnoki mérkőzést, sőt, a napokban a helyi szövetség és a csapatok egyhangú támogatottsága mellett úgy döntött, hogy nem is folytatják már idén az élvonal és a másodosztály küzdelmeit. Ennek ellenére, a már Szaúd-Arábiában tartózkodó válogatott úgy készül, hogy szeptember 7-én hazai környezetben fogadja majd Ausztráliát. Nem csak a járvánnyal és a meccshiánnyal kell megküzdenie Vietnámnak, hanem a sérülésekkel is, hiszen Minh Vuong Than, a korábban a holland Heerenveennél is próbálkozó 22 éves Doan Van Hau sem lesz bevethető az első két fordulóban.

Vietnám tehát nem a legjobb előjelekkel várja az előtte álló mérkőzéseket, ugyanakkor ez lesz az első megmérettetése az országnak a harmadik fordulóban, így a tisztes helytállás mellett nem is lehet elvárni azt, hogy versenyben legyen majd az első három hely valamelyikéért, hiszen az elvárást már júniusban teljesítették Park fiai.

 

Kína

A 2023-as Ázsia-kupa házigazdája 2002 óta először szerepel a harmadik körben, ahova Vietnámhoz hasonlóan csoportja második helyezettjeként érkezett Szíria mögött. Ezenkívül is észre lehet venni több hasonlóságot a két nemzet válogatottja között, hiszen Kína is remek védelemmel rendelkezik, jól mutatja ezt a nyolc mérkőzésen kapott három gól. Ráadásul a kínai bajnokság is szünetel, hivatalosan azért, hogy a válogatott megfelelően készülhessen a selejtezőre, ugyanakkor könnyen lehet, hogy ebben benne van a koronavírus-járvány is, ami miatt már többször is félbe kellett szakítani a bajnoki idényt.

Mindenesetre a meccshiány közel sem biztató Li Tie szövetségi kapitány számára, hiszen a fenti nemzetekhez hasonlóan, ő is szinte csak otthon játszókból válogathat. Kivétel ez alól az Espanyol századosa, Wu Lei. Annak ellenére, hogy Spanyolországban közel sem ontja úgy a gólokat (101 meccsen 14 gól), mint korábban Kínában, a Shanghai Port színeiben (218/120), nem csak klubcsapatában de a válogatottban is nélkülözhetetlen. Mit sem ér azonban egy jó játékos, ha nincsenek hozzá megfelelő játszótársak! A kínai válogatottban Wu Lei szerencséjére több is akad, például a pekingi középpályás, Xizhe Zhang, aki megérdemelten hordhatja a válogatott 10-es mezét. A 30 éves játékos egy bajnoki mérkőzést hagyott ki klubjában, a 13 találkozón pedig négygólt is szerzett. Érdekes, hogy Szíria ellen több honosított futballista is meghívót kapott, sőt mi több, Elkeson Tyias Browning kezdőként szerepelt, az előttünk álló két mérkőzésre egyedül a kirobbanó formában lévő Alan kapott meghívót. A 32 éves brazil támadó 12 meccsen három gólt és öt gólpasszt osztott ki a Guangzhou csapatában.

Kína joggal pályázhat majd a pótselejtezőt érő harmadik helyre, ehhez azonban kis szerencse is kelleni fog, valószínűleg főleg Ausztrália ellen.

 

Wu Lei (Fotó: CFP)

Ausztrália

Tökéletes mérleggel, nyolc győzelemmel és 28-2-es gólkülönbséggel nyerték meg csoportjukat az ausztrálok. Aggodalomra adhat okot a Socceroos számára, hogy nemcsak a 2018-as, oroszországi világbajnokságra érkeztek nagyobb tervekkel, hanem a tokiói olimpiára is. Ehhez képest mind Oroszországban, mind Japánban (de főleg az olimpián) csúnyán leégtek Graham Arnoldék (igaz, a vb-n Bert van Marwijk ült a kispadon, akinek a megbízatása csak a világbajnokságra szólt).

Ráadásul a körülmények sem ideálisak az ausztrálok számára. Hiába akarta ugyanis a válogatott és a helyi szövetség, hogy hazai környezetben léphessen pályára szeptemberben, ezt nem lehetett megoldani, sem az államok egészségügyi minisztériumai, sem rendőrség nem tudta biztonságosan garantálni egy helyi „buborék” létrehozását, megkerülve ezzel azt az állami döntést, miszerint mindenkinek, aki belép Ausztráliába, kötelező kéthetes karanténba kell vonulnia.

Ennek értelmében szeptember 2-án Dohában fogadja majd Kína válogatottját Ausztrália, emiatt több, otthon játszóra sem számíthat valószínűleg. A Németországból nyáron hazatérő Matthew Leckie például a napokban mondta le emiatt a válogatottságot, de Sydney kapusa, Andrew Redmayne vagy a csapat egyik legmókásabb figurája, Rhyan Grant sem készülhetett fel rendesen a hetek óta lezárás alatt lévő Sydney-ben. Mellettük az A-League gólkirálya, Jamie Maclaren is hasonló cipőben jár, ahogy a Melbourne City több játékosa is, Connor Metcalfe vagy Curtis Good. Az ő esetükben nem csak arról lenne szó, hogy lemaradnának klubcsapataikban a felkészülés egy részéről, de ki kellene hagyniuk a szeptember közepére átrakott kupamérkőzésekről is. A szövetségi kapitány nem számíthat a Dynamo Dresden egyre jobb formában szereplő játékosára, Brandon Borrellóra, aki csonttörésből tér vissza és rossz formában van Jackson Irvine is, aki emiatt még be sem mutatkozhatott a St. Pauliban. Nagy kérdés még továbbá az izraeli bajnok, Nikita Rukavytsya játéka is, aki jelenleg csapat nélkül próbálja formában tartani magát.

Látható tehát, hogy az ausztrálok helyzete közel sem megnyugtató, és bár az FA azon dolgozott, hogy 2021-ben lehessen válogatott mérkőzést rendezni Ausztráliában, erre egyre kisebb az esély, főleg, hogy a vietnámi helyzet sem túl rózsás. A selejtező nagy vesztese pedig könnyen az ausztrálok lehetnek, akik vagy ismét pótselejtezőre kényszerülnek majd vagy a legrosszabb esetben oda sem.

 

Szaúd-Arábia

Az arab királyság válogatottja eddig öt alkalommal szerepelt világbajnokságon (1994, 1998, 2002, 2006, 2018). Tizenkét év csönd után a 2018-as oroszországi tornán láthattuk újra a Zöld Sólymokat, akik nem hagytak komoly emléket maguk után, annak ellenére sem, hogy 1994 után győztek ismét vb-mérkőzésen (Egyiptom 2-1).

Juan Antonio Pizzit a 2019-es, csalódást keltő Ázsia-kupa után menesztették, ahol a szaúdiak már a legjobb nyolc között elvéreztek. A helyét az „afrikai nagyágyú”, a francia Hervé Renard örökölte meg, aki eddig remek munkát végez az Arab-félszigeten. A szaúdiak a selejtező második fordulóján magabiztosan, hat győzelemmel és két döntetlennel jutottak tovább. Ráadásul az 52 éves szövetségi kapitány valamire nagyon ráérzett, ugyanis a 2019-es kinevezése óta tétmeccsen még nem szenvedett vereséget Szaúd-Arábia (nyolc meccsen hat győzelem és két döntetlen a mérlege, 20-4-es gólkülönbség).

Ennek a hihetetlen sorozatnak az egyik kulcsfigurája az al-Nassr 28 éves védője, Abdullah Madu. A védelem közepén és a bal oldalán is szerepeltethető játékosnak tavaly, amikor bevethető állapotban volt, bérelt helye volt klubjának védelmében. A tokiói olimpiát is megjárt, 30 éves Salem al-Dawsari a szaúdi órástól, az al-Hilaltól érkezik a válogatottba, ahol a 2020–2021-es idényben 24 találkozón nyolc gólt lőtt. Csapat- és kortársa, Salman al-Faraj utolsó lehetősége lesz karrierjében, hogy jövőre világbajnokságon szerepeljen, hiszen már 32 éves. Az al-Hilal saját nevelésű középpályása főleg védekezésben erős, tavaly azonban sérülés miatt kénytelen volt kihagyni az idény felét, a tokiói olimpiát azonban végigjátszotta.

Szaúd-Arábia a többi rivális országgal ellentétben sikeresebben vette fel a harcot a koronavírus-járvánnyal, így amennyiben szükséges lenne, könnyen be tudna ugrani, mint lehetséges helyszín. Ezt a fajta nyugalmat könnyen az előnyükre fordíthatják Renard-ék, akiknek minden esélyük meg van arra, hogy csoportmásodikként kijussanak Katarba, pont úgy, mint 2018-ban, Oroszországba.

 

Forrás: the-afc.com

Japán

Ázsia jelenlegi legjobb válogatottjának gond nélkül kellene kijutnia a világbajnokságra. A Samurai Blue becenévre hallgató japánok 1998-ban debütáltak francia világbajnokságon, azóta pedig minden egyes tornán ott voltak Morijaszu Hadzsime fiai.

A keret tele van jobbnál jobb játékosokkal, nem túlzás azt állítani, hogy a legerősebb válogatottja jelenleg Japánnak van Ázsiában. Nem mondott le a Strasbourg 38 éves kapusáról, Kavasima Eidzsiről a szövetségi kapitány, de rajta kívül is több, Európában is klasszisnak mondható játékos kapott meghívót. Többek között Josida Maja (Sampdoria), Tomijaszu Takehiro (Bologna), Haragucsi Genki (Union Berlin), Endo Vataru (Stuttgart), Minamino Takumi (Liverpool) és Kubo Takefusza (Mallorca). Külön érdemes kiemelni Furuhasi Kiogot, aki egyesen berobbant a skót Celtic csapatába! A 26 éves csatár idén nyáron, Ange Postecoglou kérésére igazolt Skóciába, ahol minden versenysorozatot számítva nyolc meccs után hét gólnál tart!

 

Furuhasi Kiog (Getty Images)

Japán válogatottjának játékoskeretét és jelenlegi formáját elnézve nincs kitől tartania a B csoportban, nagy a valószínűsége, hogy jövőre Katarban is találkozunk majd a Samurai Blue-val.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

201,00 – Japán

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


 

Írj hozzászólást