Ők lehetnek az ausztrál futball-liga következő sztárjai, akikre európai karrier várhat

Az ausztrál első osztályú labdarúgó-bajnokság, vagyis az A-League 2020–21-es szezonja – ha furcsa lebonyolítás mellett ugyan – de az elmúlt év végén elrajtolt. Most az első fordulókban nyújtott teljesítmény és a megcsillantott tehetség alapján kiválasztottunk hat olyan tehetséget, akire érdemes figyelni a jövőben.


(X) Regisztrálj az Unibetre és 20.000 Ft üdvözlőbónuszt kaphatsz ajándékba!


 

Ramy Najjarine (Newcastle Jets)

A Melbourne Citytől a Jetshez kölcsönadott Najjarine áprilisban lesz 21 éves. Anyaegyesületénél 2018-ban mutatkozott be az A-League-ben, ahol eddig 27 tétmérkőzésen lépett pályára. Ez a szám azonban eléggé becsapós, többnyire csak negyedórák jutottak neki, csereként beállva, összesen öt alkalommal volt pályán 20 percnél többet.

Nem véletlenül adták kölcsön pont a bajban lévő Newcastle Jetshez a fiatal támadó középpályást, a csapat eddigi összes mérkőzésén kezdőként lépett pályára, ebből hármat végig is játszott, két gólpasszt kiosztva. Najjarine remek testfelépítésű játékos, aki jól cselez, nagyon szereti ha nála van a labda, néha túlságosan is – ebből adódóan sokszor inkább lő, mintsem passzol a jobb pozícióban lévő csapattárshoz.

Biztos helye van az ausztrál utánpótlás-válogatottakban, Graham Arnold szövetségi kapitány valószínűleg magával viszi majd Japánba is az olimpiai tornára, ahol nemzetközi környezetben is megmutathatja magát az európai játékosmegfigyelőknek.

 

A kékmezes Najjarine támadásba lendül (Fotó: theroar.com)


 

Joel King (Sydney FC)

A 20 éves King kisgyermekként is óriási Sydney-szurkoló volt, a klub saját nevelésű játékosaként pedig mindent percet örömmel fogad kedvenc csapata mezében.

Fiatal kora ellenére már kétszeres ausztrál bajnok, noha a 2018–19-es szezonban csupán egy mérkőzésen játszott. Nem úgy, mint a mögöttünk hagyott évben, ahol Michael Zullo sérülése miatt hamar a hátvédsor baloldalán találta magát és élt a vezetőedző, Steve Corica bizalmával. King kirobbanthatatlan tagja lett a kezdő tizenegynek, ahol a védelemben egyik korábbi példaképével, az ausztrál válogatott Rhyan Granttel együtt szerepelhet.


Az elmúlt két évben egyaránt a Sydney FC nyerte meg az A-League-et, a címvédésre jelenleg 3,75-ös oddson fogadhatsz az Unibeten!


Játéka során kerüli a kemény belépőket, így a sárga lapok is elkerülik őt, a védekező feladatait ennek ellenére szinte hibátlanul látja el, feleannyit szabálytalankodik, mint amennyi a ligaátlag. A támadásokban azonban van még hova fejlődnie, ahogy a levegőben is könnyű őt megverni.

Ha azonban az indításai pontosabbak lennének, és gyorsabban tudna visszaérni a helyére egy-egy elvesztett labda után, idővel akár Premier League-játékos is lehet belőle, de a Championshipben biztosan megállná a helyét. Ehhez azonban fejlődnie kell és mivel szemtelenül fiatal, bőven van ideje javítani a hibáit.

 

Joel King a Sydney FC színeiben (Fotó: sydneyfc.com)


 

Mohamed és Al Hassan Toure (Adelaide United)

A Toure testvérek Kinghez hasonlóan tavaly robbantak be az ausztrál labdarúgásba. A guineai fivérek fiatalon kerültek szüleikkel Ausztráliába, és már mindketten szerepeltek az ausztrál utánpótlás-válogatottakban.

Al Hassan 20 éves, csatár, labdával és labda nélküli gyorsaságával tűnik ki a csapatból, könnyedén cikázik a védők között, jól találja meg az üres területeket. Tavaly 16 mérkőzésen lépett pályára az Adelaide United színeiben és négy gólt szerzett, többek között betalált az FFA Cup (az ausztrál országos kupa) döntőjében, a Melbourne City ellen 4-1-re megnyert találkozón is.

Mohamed még nála is fiatalabb, mindössze 16 éves, a bal és a jobb szélen is segíteni tudja a támadásokat, remekül cselez, rendkívül magabiztosan bánik a labdával. Higgadtan és megfontoltan játszik, emellé pedig remek testfelépítésű és erős játékos, akiről már most is lepattannak a védők. Óriási potenciál van mind a két Touréban (főleg a 16 éves Mohamedben) akikből az ausztrál válogatott számára is meghatározó játékosok lehetnek.

 

A Toure fivérek edzés közben (Fotó: mohamed.2re/Instagram)


 

Ben Waine (Wellington Phoenix)

A 19 éves, új-zélandi utánpótlás-válogatott csatárnak nincs könnyű dolga klubcsapatában, fiatal kora ellenére olyan támadókkal kell felvennie a versenyt a csapatba kerülésért, mint Ulises Dávila, David Ball vagy az izraeli válogatott Tomer Hemed.

Ennek ellenére rendszerint megkapja a lehetőséget Ufuk Talay edzőtől, igaz jobbára csereként beállva. Az utánpótlás-válogatottban és a Phoenix tartalékcsapatában, az új-zélandi első osztályban ontja a gólokat, ezt a formáját egyelőre nem tudta átmenteni az A-League-be. Gyors és robbanékony, az önbizalma azonban még nem megfelelő, ezért fordulhat elő, hogy csupán egy gól szerepel a neve mellett, holott már 19 alkalommal kapott lehetőséget a ligában. Az új-zélandi bajnokságban 38 mérkőzésen 15 alkalommal volt eredményes.

Waine-nek rengeteg ideje van, hogy valóban képzett futballista legyen, akár Új-Zélandon, akár Ausztráliában, mindenképpen szép karrier előtt áll.

 

Ben Waine a ’Nix mezében (Fotó: photosport)


 

Aiden O’Neill (Melbourne City)

A 22 éves, Angliában nevelkedett játékos eredeti posztja védekező középpályás, 2016-ban már Premier League-mérkőzésen is pályára lépett a Burnley színeiben, mielőtt a harmadosztályú Oldham Athletichez adták volna kölcsön.

Ausztráliában a City már a harmadik csapata O’Neillnek, a Central Coast Mariners és a Brisbane Roar után úgy néz ki, hogy Melbourne-ben is kezdőként számítanak rá. Sokoldalú játékstílusa remekül passzol a Cityhez, a középpálya minden területén bevethető, főleg a védekezésben és a pálya közepén történő labdatartásban képes kimagasló teljesítményre. O’Neillnek az A-League-ben azonban még nem volt alkalma megcsillogtatni tudását a támadások terén, pedig a Mariners és a Roar színeiben is kilenc-kilenc kulcspassz szerepelt a neve mellett, főleg az ellenfél tizenhatosának szélénél képes veszélyt okozni.

Bár 22 évesen a helyi futballközegben már nehéz fiatalnak nevezni, hamarosan a legjobb játékoskorba lép, egy-két kiugró idény után könnyen újra Nagy-Britanniában találhatja magát.

 

O’Neill eddig hatszor szerepelt az ausztrál U23-as válogatottban (Fotó: Getty Images)


 

Kapcsolódó cikkeink:

Írj hozzászólást