Óramű pontossággal kitermelt tehetségek

Svájc és az óragyártás csaknem elválaszthatatlanul kapcsolódnak össze, s ez igaz a labdarúgásukra, ami a fiatalokba vetett bizalommal áll hasonlóan szoros kapcsolatba. Bár sosem volt a Super League a legjobb nevelőbajnokságok közt emlegethető, de ha máshová nem is, a német Bundesliga irányába mindig szolgáltatták a tehetségeiket, már csak a közös nyelvi kapocsból eredendően is.

Ezúttal ismét pár ígéretesnek tűnő, de már valamit bizonyító fiatallal ismerkedhettek meg, vagyis inkább azzal, hogy mik is az erősségeik és a gyengeségeik, hogyha netán eljön az ő idejük, és szembe jön veletek a nevük egy komolyabb csapat új igazolásaként, akkor tudjatok miből kiindulni.

 

EDON ZHEGROVA (BASEL, JOBBOLDALI KÖZÉPPÁLYÁS)

A 21 éves koszovói válogatott szélső Németországban született, ott is kezdett focizni, majd hazaköltözött a család, s innen pedig Belgiumba vezetett az útja, hogy az ottani harmadik csapatában, a KRC Gentben be is mutatkozzon felnőtt szinten.

Bázelbe 2019 februárjában került, hogy aztán itt szép fokozatosan elérje a kezdő helyet. Ciriaco Sforza 4-2-3-1-es rendszerében ő a jobb oldalon játszva kergesse őrületbe a bekkeket. Nem egy erős testalkatú fiatalember, de cserébe kiváló sebessége van és nem kevésbé említésre méltó cselező készsége. 

Ballábasként a jobboldalon tükörszélsőt játszik, ami alapvetően azt a gondolatot indíthatná el bennünk, hogy az esetek többségében befelé törve támadja a kaput, de ennek ellenére, vagyis inkább épp ellenkezőleg rengeteg alkalommal megy le egészen az alapvonalig, hogy ott felnézve a legjobb opciót tudja választani a bepasszoknál ziccerbe hozva a társat.

Természetesen, amikor mégis a cselezést követően befelé iramodik meg, akkor tudja támadni a kaput is, bár az alkatából is adódóan nem nagylövő típus, sőt ezen egyértelműen dolgoznia kell, mert olykor az az érzésünk lehet, hogy 22-25 méterről nem tud igazán életerős lövés leadni.

Védekezésben meglepően szorgos és sokat dolgozó típus, bár nem kedvez neki, hogy a „rosszabb” lába van a vonal felé, így kifelé sokszor meg lehet őt verni, viszont nem adja fel azután sem, hogy átjut rajta az ellenfél, és képes piócaként tapadni az emberére, hogy kivegye ezzel a játékból.

Van még mit csiszolni a játékának több aspektusán is, de fiatal kora ellenére 22 válogatottságnál tart felnőttek között, ami kellően rutinossá teszi nemzetközi szinten is,

a potenciál megvan benne a következő lépcsőfokra, csak ki kell hozni belőle.

svájci tehetségek zhegrova 

ALEXIS ANTUNES (SERVETTE, TÁMADÓKÖZÉPPÁLYÁS)

A genfi születésű 20 éves játékos kölcsönből való visszatérése után egyre inkább igyekszik megvetni lábát az élvonalban is, miután az előző idényben a másodosztályban komolyan letette a névjegyét.

Hiába lett utolsó a Challenge League-ben a Chiasso, Antunes úgy ragyogott benne, mint egy drágakő. A távoli lövéseiről még a svájci sajtó is sokszor dicsérő szavakkal emlékezett meg, miután nem volt körülötte hozzá hasonló minőségi játékos, számtalanszor nem maradt más opciója, mint egyedül megoldani a szituációkat.

Az élvonalban kissé komfortzónán kívül kell szerepelnie, egész pontosan a baloldalon a 4-2-3-1-es hadrendben, miután a „tízes” poszton a rutinos bosnyák, Stefanovic szerepel, de ennek ellenére igyekszik megragadni a lehetőséget, mikor belülre tud húzódni, akkor érezhetően otthonosabban érzi magát.

Ennek legfőbb jele, hogy rengeteg mozgást végez, hogy üresre tudja játszani magát, sokat szkenneli a pályát, hogy mely területeket tudná bejátszani labda nélkül, hogy ott tudja adni neki a társ a játékszert.

A baloldali félterület a másodosztályban veszélyzóna volt, ha nála volt a labda, mert onnan azonnali hatállyal gólveszélyt tud jelenteni a bombáival, valamint a kiváló passzaival a védelem vonala mögé. Kicsit még túlságosan kontrafelfogásban gondolkodik, de ez kinőhető, mert a Servette inkább labdabirtoklós focit játszik, amit még jobban el kell sajátítania, hogy ne legyen annyi felesleges kiugratása, amire nem mozdul senki. 

Szeret kombinatívan összejátszani a felmozgó szélsővédővel, akinek a befelé mozgásaival nyit területet, majd a helyzetet megvizsgálva akár őt kerülve visszatér a szélre, vagy tovább mozog belül, hogy lekössön egy ellenfelet.

Védekezésben előnyére van, hogy remek az ütemérzéke, illetve, hogy remekül érez rá az ellenfél elképzeléseire, amiből sokszor tud labdát szerezni, passzol lefülelése, vagy cselekbe való belelépéssel. Persze van még min dolgozni a védekezésével kapcsolatban, de támadószellemű középpályás létére, jó alapokkal rendelkezik a fejlődéshez. 

BECIR OMERAGIC (ZÜRICH, BELSŐ VÉDŐ)

A bosnyák felmenőkkel rendelkező, de már genfi születésű ifjú majd csak januárban lesz 19, de ez már a második szezonja, ahol meghatározó szereplője az „égszínkékek” védelmének. Mindössze tizenhat volt, amikor az U17-es Európa-bajnokságon felhívta magára mindenki figyelmét, de mivel csak a Zürich vezetősége volt olyan bátor, hogy a profi szerződésébe belefoglaljon 10 meccses szereplést az élvonalban, így hozzájuk igazolt.

Végül az előző szezon legjobb fiatal védője lett a ligában, miután 19 meccsen lépett pályára s több pozícióban is hasznosan tudta segíteni Massimo Rizzo edző munkáját.

Fiatal kora ellenére egy igazi vezéregyéniség, igazi vocal leader, akinek a hangját akár egész meccsen hallják a társak, mert ezzel próbálja segíteni csapatát, hogy ha kell, akkor a vezér szerepébe lépve irányítja a védelmet. Rendkívül érett gondolkodása van a pályán, olykor azt lehet hinni róla, hogy már elmúlt harminc és alig tudna neki bárki újat mutatni.

Rendkívüli progresszív gondolkodású védekezés és támadás szempontjából is. A támadásépítés egyik bástyája, akit mindig bátran lehet keresni a labdával, mert rendkívül magabiztosan és pontosan passzol, valamint nagyon sok passza előre irányuló, miatta kevesebbet kell a középpályásoknak visszalépni, mert ha szükséges, akkor ő maga indul meg a játékszerrel előrefelé.

Ez jellemzi védekezésnél is, ami egyben az egyik gyengesége is, hogy nagyon heves. Belső védő létére sokat mozog előrefelé a visszalépő támadókkal, akik azért még rutinból meg tudják verni ezekben a szituációkban, de sokszor jól jön ki ebből is, mert agresszíven letámadva sok labdát tud szerezni, ha az ellenfél nem elég figyelmes.

A svájci sajtó szerint még nem volt ennyire tehetséges védője az országnak, pedig akad pár játékosuk most is a topligákban, viszont az ifjú Omeragic már így is kinőtte az utánpótlás válogatottakat, sőt a felnőttek közt is már bemutatkozott. 

LEONIDAS STERGIOU (ST. GALLEN, BELSŐVÉDŐ)

Tipikus svájci sokszínűség a még mindig csak 18 éves bekk, akinek az anyja szerb, az apja görög. Még a 17-et sem töltötte be, mikor bedobták a mélyvízbe, ő pedig megmutatta, hogy tud úszni. Jött, látott és még a születésnapja előtt lehozta a harmadik teljes meccsét is, majd szépen a kezdőben is ragadt.

Az előző szezonban – mikor csapata az utolsó előtti fordulóig versenyben volt a bajnoki címért – neki volt a legtöbb játékperce, miközben a megszakítás alatt töltötte a 18-at, és ebben az idényben már egyértelműen belsővédő volt, nem, mint előtte, amikor inkább a szélen kapott lehetőséget.

Annak ellenére, hogy jobblábas, rendkívüli magabiztossággal használja a balt is, nem fél se szerelni, se passzolni vele, ami ennyire fiatalon ritka egy belső védőnél. Taktikailag rendkívül érett és bár látható a meccsek során, hogy néha még kell segíteni a helyezkedését, mikor beszorítják őket, de összességében ez ebben a korban teljesen érthető állapot.

Noha nem túl magas (180 centi) a fejjátéka, a nagyon jó mozgáskoordinációja és a „rugói” miatt nem nevezhető gyengeségének, de persze nem ő lesz az, aki a hórihorgas csatárokat kiveszi a játékból.

Posztján egyértelműen a gyors lábúak közé tartozik, ami a magasra tolt védekezésnél hatalmas faktor tud lenni, mert a kontrák ellen is kellő sebességgel rendelkezik. A robbanékonyságát szereléseknél és presszingnél is jól alkalmazza, ami sok esetben egy könnyű szerelés formájában kamatozik számára, elfojtva az ellentámadás esélyét is.

A passzpontossága rendben van, viszont sokszor felróható gyengesége, hogy nincs meg benne az a progresszivitás, ami kiemelkedővé tenné a poszton. Inkább a biztonságos megoldások híve, passzainak elenyésző része megy előrefelé, inkább az oldalra való átadások és a visszalépő középpályásoknak odagurított labdák az ő megoldásai.

svájci tehetségek stergiou 

FELIX MAMBIMBI (YOUNG BOYS, CSATÁR)

A kongói szülők svájci gyermeke még csak 19 éves, de azok után, hogy az előző szezonban apránként sikerült beépítenie Gerardo Seoane mesternek a cserepadról, idén már a kezdőben is egyre több alkalommal kap helyet, de fő a fokozatosság az edző szavait idézve.

Mindössze 170 centi magas, de rendkívül gyors, elképesztően robbanékony és bár testileg is úgy tűnhet, mintha könnyedén összetörhetnék a védők, de harcossága és a kellően ügyes a mozgáskoordinációja, ami miatt még földre vinni sem egyszerű.

Úgy tud lavírozni a becsúszó lábak és a blokkolni igyekvő testek közt, mintha csak kontrollerrel irányíthatnánk a mozdulatait. Egy igazi „cselgép”, akiben megvan az a pimaszság, hogy bármikor bármilyen helyzetben meghúzzon egy trükköt, legyen szó a kapusról, vagy a hátramozgás után elkért labdával az ellenfél csatárjáról.

Ha már visszalépés, ez egy extra a játékában, ami köszönhető annak is, hogy pár éve még inkább támadó középpályásként számoltak vele, de aztán idővel a csatár posztig jutott. A kétcsatáros rendszerben lubickolhat, mert itt teljes szabadságot kap, hogy a vonalak közt elkérhesse a labdát.

A kapu előtt amennyire pozitív tud lenni szemtelensége, annyira tud negatívvá is válhat adott esetben, mert az előző szezon végén elszórakozott néhány helyzetet, amiért megkapta a fejmosást is. Ezt mihamarabb ki kell nőnie és a higgadt, laza stílusát magas hatékonyságú eredményességgel kell párosítsa, mert akkor nem érhetik majd vádak szórakozottsága miatt.

A védekezés a testi adottságaiból adódóan sem az erőssége, mert bár a presszing során hajtja az ellenfelet, ezt egyelőre elég rendszertelenül teszi, a közönség nélküli meccseken hallani, hogy kiabálnak neki, mert korrigálni akarják. 

Van még hova fejlődni, de egy megfelelő gólgyárostól tanulhat Bernben, ami sokat segíthet a jövője szempontjából. Ha kinövi a gyermekded hibáit, amiket érett, higgadt lazaság vesz át, akkor nagyon szép jövő állhat előtte. 

YVAN ALOUNGA (LUZERN, CSATÁR)

A még mindig csak 18 éves kameruni csatár, aki svájci utánpótlás-válogatott. Az előző szezonban az Aarau egyik legjobb csereembere volt, hogy a koronavírus a lehető legrosszabbkor jöjjön, mert végre megkapta a bizalmat, amivel így nem tudott élni. Idénre osztályt váltott és bár eddig csak egyszer kezdett, az a bizonyos ajtó már remeg, pedig még nem is tudott igazán belerúgni.

Kiváló testfelépítése van már fiatal kora ellenére is, kellően magas és kifejezetten izmos „erőcsatár”, akinek egyelőre csak a fejlődő fejjátéka tapasztalható, de itt meg van a potenciál benne, hogy ez erőssége legyen.

Emellett meg van a kellő sebessége a versenyfutásokhoz, melyek során remekül használja ki az erejét. Nem a legrobbanékonyabb fajta, de a testi adottságaival a boxon belüli lecsorgóknál is képes megteremteni magának a lehetőséget, hogy ő tudjon kapura lőni.

Igazi nehéztüzér, amit a másodosztályban a távoli lövései jól bizonyítottak, idén egyelőre inkább a csapatjátéka próbálja jobban bevonni magát, ami láthatóan jól fekszik neki. Jól tartja meg a labdákat és kellően jól méri fel az ilyen típusú helyzetben, hogy kinek és hova érdekes passzolnia.

A presszingben kiválóan alkalmazkodik a feladata ellátásához, jó eséllyel nem lesz trigger, mert nem degradáló jelleggel, de ehhez a feladathoz nincs meg a kellő érzéke, de mindenképpen látszik rajta az akarás és hogy nem sajnálja az energiát a játék ezen aspektusára sem feláldozni. Fut, hajt és űzi az ellenfelet, sok edző vágyik ilyen típusú „jó munkásemberre”.

Még egyértelműen nyers tehetség, akivel sokat kell foglalkozni, de az alapok és a nem tanítható dolgok remek alapanyagot biztosítanak, ami alapján könnyen lehet belőle egy sztár is.Képek: Getty Images

Írj hozzászólást