Öt ketyegő francia bomba

A francia válogatott favorit státuszára fittyet hányva mintegy félálomban játszotta le a csoportmérkőzéseit az Eb halálcsoportjában és még akkor se mutatott különösebb pulzusemelkedést, amikor megcsapta a csoportelsőség elvesztésének a szele. Összeszedtünk néhány tényezőt, melyek komoly kockázatot jelentenek a világbajnok további szereplésében, ugyanakkor szerencsés berobbanásuk akár fel is rázhatja az eddig kábán tébláboló oroszlánt.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

5 – Didier Deschamps szendergése

A francia szövetségi kapitány eddig az Eb-n is hozta az ultrakonzervatív és pragmatikus stílust, a csoportkör során is csak a tőle már megszokott variációkat láthattuk. Az alapfelállásnak tekinthető, balra dőlő aszimmetrikus 4-3-3-on annyiban változtatott az utolsó körre, hogy Adrien Rabiot helyett a támadóbb szellemű Corentin Tolisso beállításával valamivel kisebb súly nehezedett a bal szélen Kylian Mbappéra, de igazából csak a magyarok ellen Ousmane Dembélé, a portugálok ellen pedig Kingsley Coman becserélése adott komolyabb támadó erőt a jobb oldalra.

A keretben hemzsegő kiemelkedő képességű játékosok ellenére az ellenfelek nem is nagyon jöttek zavarba ezektől a taktikai húzásoktól, a három meccsen felmutatott 4,1 xG-nyi veszélyességű helyzetnél például Wales, Ukrajna vagy a következő ellenfél, Svájc is többet alakított ki, miközben az ellenfelek a francia kapu előtt 3,5 xG-ig jutottak, ami csaknem háromszorosa az olasz és az angol védelem által engedélyezett mennyiségnek.

A támadójátékot talán jól jellemzi, hogy hiába juttatták a franciák a 2. legtöbb passzt a támadó harmadba az Eb csoportkörében (130-at), közben alig 21 átadás jutott a tizenhatoson belülre (17. a mezőnyben). Ráadásul a támadó harmadban csak a finnek és a magyarok gyakoroltak kisebb nyomást az ellenfelekre, miközben számos olyan játékos van a csapatban, akikkel komolyabb presszing is kivitelezhető lenne.

Ehelyett Deschamps játékosai páratlan fizikális adottságaiban bízik, a fejpárbajokban például a harmadik leghatékonyabb a gall csapat a tornán, cselezésekre pedig a második legtöbbet vállalkoznak Mbappéék. Kérdés, elég lesz-e ez a folytatásban főként olyan mély blokkot használó gárdák ellen, amelyeken már eddig is megcsúszott a francia penge, és melyre majd Svájc is jó példa lesz alighanem. Vagy kilenc év szövetségi kapitánykodás után Deschamps húz végre valami igazán váratlant.

 

A gondolkodó Deschamps (fotó: theworldnews.net)

 

4 – A szélső hátvédek kálváriája

Hiába tűnik magabiztosnak a Kimpembe-Varane kettős a védelem tengelyében, ha a szélső védők nehéz helyzetbe hozzák őket. A balhátvédek közül például Lucas Hernandez nem volt éppen acélos a portugálok ellen, térdproblémákkal is bajlódik, a helyére becserélt, eddig valamivel jobb teljesítményt nyújtó Lucas Digne-t viszont két perc után le kellett cserélni combsérülés miatt, így Adrien Rabiot volt kénytelen balhátvédként jeleskedni – egész tisztességesen. Hosszú távon azonban aligha lehet rá építeni a bal oldal levédekezését, így fontos kérdés lesz, mennyire súlyos Digne állapota.

Még kaotikusabb azonban a helyzet a jobb szélen. A vb-nyolcaddöntőben lőtt bombagólja után egycsapásra közönségkedvenc lett Benjamin Pavard, idén azonban sokat kritizált nehéz éve volt és főként a magyar válogatott ellen igencsak erélytelennek tűnt. Pedig a jobb szélen a felfutó szélsőhátvédnek kellene fontos opciót biztosítani a támadásokhoz, főleg, ha az ellenfél ennyire jól készül fel a bal oldalból, mint a magyarok. Pavard mindenesetre fel is bukkant rendkívül gyakran a támadó harmadban, de csak elvetélt beadásokig jutott.

Így a portugálok ellen már Jules Koundé került bevetésre, aki középhátvédként ugyan híres előretöréseiről, a számára meglehetősen idegen poszton nem tűnt magabiztosnak, beadásra például csak kétszer vállalkozott, de közben egy kezezéssel egy tizenegyest is összeügyetlenkedett. Mindeközben a Ligue 1-ben a legtöbb progresszív passzt és a második legtöbb beadást összeszorgoskodó Léo Dubois egyetlen perc lehetőséget sem kapott még, pedig ha védekezésben haloványabb is, az olykor a legnagyobb nehézséget jelentő betömörülő csapatok ellen akár nagyot robbanthatna.

 

A francia csapat passztérképe Magyarország ellen (fotó: news.in-24.com, ábra: betweentheposts.net)

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

3 – Griezmann muskétás

Antoine Griezmann legutóbbi szezonja sem épp a dicshimnuszokról szólt, az Eb-n azonban rá aligha lehet eddig panasz. Már az első két mérkőzésen, a támadósor jobb oldaláról is rengeteget lépett vissza labdákért, húzódott akár már akkor is középre, utat nyitva ezzel a vérbeli támadóduónak, ami 10 helyzet megteremtésében is megnyilvánult. Ezek nagy részét ráadásul akció közben alakította ki, csak 2 lehetőség adódott pontrúgásai után, ami egyébként nem túl jó fényben tünteti fel a franciák rögzített helyzetekre való felkészültségét.

A legérdekesebb azonban Griezmann teljesítményében, hogy a labda ellen gyakran 4-4-2-es formációra visszaálló gall rendszerben egészen lenyűgöző mezőnymunkával igyekszik feledtetni, hogy a két elöl ragadó ék mennyire súlytalan védekezésben. A Barcelona támadója már 70 letámadásban vett részt, ami a legtöbb az egész csapatban, ráadásul 11 szerelési kísérlete közül mind a 11 alkalommal elválasztotta az ellenfelet a labdától. Ilyen mennyiségű sikeres közbelépést pedig még senki sem tudott produkálni az Eb mezőnyében, a rangsor második helyén álló Toni Kroos is csak 8-ig jutott.

Magyarország ellen egyenesen Griezmann lett a csapat megmentője, hiszen ő legalább ki tudta használni a magyar szöglet után végigvitt kontra után adódó lehetőséget, bár ezen kívül ő sem sok veszélyt jelentett a kapura.

Komoly gondot okozhat a továbbiakban, ha ő se lesz erélyesebb a befejezéseknél, ugyanakkor ha a nemzeti csapatban láthatóan visszatérő önbizalmát a támadásokban is kamatoztatni tudja, ismét durranthat a legutóbbi Eb-hez hasonlót, ahol a gólkirályi címet és a torna legjobb játékosának járó díjat is begyűjtötte.

 

Griezmann és az Eb-n szereplő játékosok szerelési mutatói  (fotó: gettyimages.uk.co, adatok: fbref.com)

 

2 – Pogba fenevad üzemmódban

Annak ellenére, hogy Paul Pogba az ellenfelek kapujára még nem sok közvetlen veszélyt jelentett, mégis a legjobbja talán az egész francia csapatnak. A németek ellen igazi fenevad volt, a mezőny legjobbjának is megválasztották, de a portugálok elleni szerkezetváltás után már egészen látványos lett, hogy alig van francia akció, mely ne futna rajta keresztül.

A csoportkör egészében is a legtöbb passzal őt keresték a társak, mégpedig 214 alkalommal (ez a 8. legmagasabb érték a torna teljes mezőnyében), ezekből nála senki sem tudott több veszélyes kiugratást végrehajtani, de a tizenhatoson belülre juttatott passzai száma és a 0.6 várható asszisztja (xA) is a legmagasabb a csapatában.

Testi adottságait kihasználva fejpárbajainak a háromnegyedét megnyeri, de cselei 71%-a is sikeres és közben még lebirkózni sem egyszerű feladat, amit jól mutat, hogy ezen az Európa-bajnokságon egyetlen játékos harcolt ki nála több szabálytalanságot (egy bizonyos Kleinheisler László).

Lehet tehát pillanatnyilag bármennyi sztár a gallkakasos mezben, Pogba pótolhatatlannak látszik még közöttük is, és már most, a robbanáspont közelében uralja a pályát minden meccsen, így bármikor magával ránthatja a csapattársakat is, viszont ha az ellenfelek koncentráltan készülnek rá és ki tudják iktatni a francia játékból, akkor bizony akadozik a gépezet.

 

Pogba elit számai (fotó: athletique.com, adatok: fbref.com)

 

1 – A Benzema-Mbappé duó

Egyelőre leginkább azt mondhatjuk Franciaország életveszélyes támadókettőséről, hogy igen jól elszórakoznak a pályán, de igencsak távol vannak még a csúcsformájuktól.

Karim Benzema például olyannyira kívülállónak tűnik a támadógépezetben, hogy center létére alig 0,2 xA-nyi lehetőséget készített elő és az 1,6 xG-nyi lövőhelyzete sem különösebben kimagasló három meccsen (no meg egy lesgól). A németek ellen még csak halovány volt, Magyarország ellen már inkább az akciók kerékkötőjének tűnt, viszont komoly lélektani határt szakíthatott át az utolsó fordulóban értékesített tizenegyese, mellyel nem kevesebb, mint 2805 nap után talált újra a hálóba a címeres mezben.

Nem sokkal később egy szép kiugrással és befejezéssel már jött is a második Eb-gólja, már csak az a kérdés, ellőtte-e ezzel minden puskaporát vagy még csak most következik tőle az igazi tűzijáték.

A legnagyobb kérdés azonban a franciák számára az, hogy Kylian Mbappé érvényesíteni tudja-e az ezen az Eb-n is szinte minden hátvéddel szemben érezhető dominanciáját. Az ő esetében komoly görcsösséget eredményezhetett, hogy a németek elleni első meccsen egy lőtt és egy előkészített gólját is elvették tőle néhány centis lesállás miatt, azóta ugyanis nem tud különösebb nagy veszélyt teremteni az ellenfelek kapui előtt. Nyolcszor próbálkozott már lövéssel, de csak 3-szor találta el a kaput, átlagban pedig alig 0,11 xG veszélyességűek voltak a próbálkozásai, tehát még a kísérletei időzítése és kiválasztása is kifogásolható.

Ami viszont igazán tragikomikussá teszi a teljesítményét, hogy páratlan robbanékonysága ellenére egészen pocsék hatékonysággal hajtja végre az egy-egyezéseit. Bár az egész tornán a legtöbb cselkísérlet az övé, ezeknek alig a fele sikeres (10/19), csak 2 lövőhelyzetet tudott mindezek után kialakítani, és így bizony a labdavesztések listáján is az élbolyban van 17 hibájával.

Hasonló jelek egyébként a Ligue 1-ben is megfigyelhetőek voltak nála az előző szezonban, ott azonban inkább egyfajta flegmaság (és akár a a zuhanyhíradókban elhíresült baudelaire-i elvágyódás) állt a jelenség hátterében, a válogatottban azonban nehéz ezt nem a görcsös igyekezetnek tulajdonítani. A svájciak ellen valószínűleg ismét kevés területet hagynak majd neki a védők a felpörgésre, de ha sikerül valahogy a kapu előtti zónákban is begyújtani a rakétákat, a későbbi ellenfelek is hívhatják a tűzszerészeket.

 

A páros cselezési mutatói (fotó: gettyimages.ie, adatok: fbref.com)

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást