Példaképem: Frank Lampard – Conor Gallagher, a Premier League vibráló tehetsége

A Crystal Palace játékosa, Conor Gallagher a Premier League eddigi, 2021-2022-es szezonjának üde színfoltja. A fiatal játékos a londoni kékek akadémiáját elvégezve indult „tanulmányútra” – jelenleg Patrick Vieira kezei alatt nevelkedik. A francia edző pedig rájött, hogyan fordítsa csapata javára a 21 éves fiatal erősségeit. Rövid elemzés a Gallagher család legkisebb tagjáról.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Tankcsapda: Mennyország Tourist című számában van egy rész, amely így hangzik: „Majd rólad szólnak a hírek. Veled van tele a sajtó”. Ez kisebb túlzással ugyan, de megállja a helyét Conor Gallagherre.

A Crystal Palace játékosa ugyanis az elmúlt hónapokban mutatott kimagasló teljesítményével felhívta magára az angol sajtó és a szakemberek figyelmét.

Az Arsenal-legenda, a jelenleg szakértőként dolgozó Ian Wright elismerően beszélt a labdarúgóról. Mint mondta, folyamatosan jó teljesítményt nyújt a pályán.

 

„Amikor láttam játszani, sosem játszott 7-esnél rosszabb osztályzatra”

 

fogalmazott Wright.

A Crystal Palace-t körülvevő szurkoló, játékos, edző háromszög minden szereplője pozitívan élte meg az elmúlt fél évet. A drukkerek a szívükbe zárták az alázatos, folyamatosan rohanó, a Chelsea-től kölcsönbe érkezett fiatal futballistát. A Wolves ellen 2-0-ra megnyert hazai mérkőzésen többször éltették, sőt elhangzott egy, a szerződtetésére vonatkozó „kérés” is a vezetőség felé. A 21 éves labdarúgó is jól érzi magát a klubnál, örül, hogy Patrick Vieira kezei alatt dolgozhat.

 

„Patrick irányítása alatt dolgozni elképesztő. A Premier League egyik legjobb középpályása volt, szóval zseniális, hogy tőle tudok tanulni. Rengeteg segít a taktikai dolgokban, de a legfontosabb, hogy ismeri az erősségeimet, és megmondja, mit tegyek ezekkel kapcsolatban. Azt csinálhatom, amihez a legjobban értek, részben ez az oka annak, hogy ilyen jól kezdtem a szezont”

 

mondta.

Érdekesség, hogy nemcsak Patrick Vieira, de a Chelsea jelenlegi vezetőedzője, Thomas Tuchel is kiemelte már Gallagher munkabírását, tanulási vágyát. Azt, hogy mindent megtesz a pályán és azon kívül, hogy jobb legyen. Ráadásul folyamatosan mosolyog, jól érzi magát. Szóval egyszerűen jó vele dolgozni.

 

„Felkeltheted hajnali négykor, ő pedig elkezd futni, sprintelni és párharcokat nyerni”

 

– jellemezte röviden Tuchel Gallagher karakterét.

 

Nem lehetett más, csak Chelsea-játékos

 

 

 


 

A fiatal játékosban meglévő vágy a folyamatos fejlődésre és tanulásra egy, a gyerekkorából magával hozott pozitív tulajdonság. Conor a családjában található négy fiúgyerek közül a legkisebb. Márpedig ott, ahol valaki a legfiatalabbként csöppen bele a nagyok játékába, könnyen előjöhet a „teljesíteni kell” érzése. A sportág sem volt kérdéses, hiszen mindhárom bátyja futballozott, futballozik. Kompetitív jellemvonása pedig már gyerekkorában megmutatkozott, a testvérei nyomdokaiba akart lépni, sőt, jobb akart lenni náluk. Rengeteg időt töltött a bátyjaival, s persze a futballal.

Szintén egyértelmű volt, hogy a Chelsea felé veszi az irányt, hiszen a családja amellett, hogy a klub szurkolója, az edzőközponttól, Cobhamtól tíz percre lakik autóval. Conor egészen hamar, nyolcévesen bekerült a londoni kékekhez, családjától pedig a fejlődése során minden támogatást megkapott. Édesapja, Lee Gallagher egyébként maga is futballozott, de mivel nem vette komolyan a sportot, ezért csak amatőr szintig jutott. Viszont azt akarta, hogy ha már fiai futballoznak, akkor vele ellentétben legalább vegyék komolyan azt, amit csinálnak.

 

„Apám alig tudja elhinni. Ugyan nem vagyok a Chelsea első csapatának játékosa, de a szüleim nagyon büszkék arra, amit csinálok”

 

– mesélt Gallagher.

 

A család pedig joggal lehet büszke a legkisebb fiúra, aki igencsak szép eredményekkel járta végig a klub utánpótlásának lépcsőfokait. Egyebek között nyert U18-as Premier League-et és FA Youth Cup-ot, az U17-es angol válogatottal korosztályos világbajnokságot, sőt, a Chelsea akadémiáján a 2018-2019-es szezon legjobb játékosának választották meg. (Érdekességként álljon itt az előtte lévő három díjazott: Reece James, Mason Mount, Fikayo Tomori.)

 

De ahogy Mason Mountot vagy épp Trevoh Chalobah-t (és persze sokan másokat), úgy Conor Gallaghert is az akadémia után „tanulmányútra” küldte a klubja.

A fejlődése érdekében előbb kölcsönbe került a Charlton Athletichez, aztán a Swansea-hez, majd jött a West Bromwich Albion, most pedig a Crystal Palace.

És, hogy miért épp a Palace-ban tudja a legjobbját mutatni? A rövid válasz az, hogy Patrick Viera megtalálta Gallagher helyét, azt a posztot, ahol erősségei leginkább a csapat hasznára válnak. Gallagher pedig megtalálta önmagát.

 

Példaképem: Frank Lampard

 

 


 

Persze, azért ennél bővebb képet is lehet adni Gallagher eddigi fejlődési folyamatáról, amit a Twitteren a CFC Central egy jó hosszú és részletes elemzés formájában meg is tett. Ennek fontos pontja Gallagher röpke jellemrajza:

 

„egy vasakaratú, kitartó box-to-box középpályás, akinek játéka példaképére, Frank Lampardéra hasonlít – box-to-box játékos, aki sokoldalú technikai tudással, rendíthetetlen munkamorállal rendelkezik, illetve megvan benne az a képesség, hogy nehezen lekövethető, mélységi befutásokkal érkezzen meg a tizenhatoson belülre.”

 

Fontos részlet továbbá, hogy a 2019-2020-es szezon megmutatta, egyelőre hol nem használható Gallagher: a tízes poszton. A Charlton Athletichnél és a Swansea-nél is többnyire ebben a szerepkörben játszott, ahogy azonban az analízis rámutat, a 44 mérkőzésen rúgott hat gól és nyolc gólpassz nem túl sok. Ennek oka az, hogy jelenleg nem elég érett ehhez a poszthoz – az utolsó harmadban adott kulcspasszok, az ott meghozott döntések tekintetében bőven van még mit fejlődnie

Hogy megmutassa azt, valójában miben is jó, ahhoz a West Bromwich Albion és egy visszalépés kellett.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a 2020-2021-es PL-szezonban a tízes pozícióhoz képest hátrébb, a középpálya közepére vonták vissza, ez a húzás pedig hatásosnak bizonyult.

 

„A West Bromwich Albionnál a középpályán betöltött szerepe az ellenféltől függött. Az olyan csapatok ellen, mint a Liverpool vagy a Manchester United, labdaszerző középpályásként funkcionált, összpontosítva arra, hogy szerelésekkel, nyomásgyakorlásokkal vagy szabálytalanságokkal állítsa meg a támadásokat, megtartva egyúttal pozícióját”

 

– írja a CFC Central elemzése.

Persze, bőven akad még min dolgoznia. Ugyan gyors játékosról van szó, mivel azonban az első pár méteren hiányzik a megfelelő sebessége, könnyen átjátszható. A 2020-2021-es idényben a harmadik helyen végzett a Premier League „legtöbbször lecselezett középpályásainak” listáján. Kezdősebesség okán posztjának legrosszabb szerelési mutatóját hozta össze (22 százalék), amihez rengeteg szabálytalanság és 11 sárga lap társult.

Ebben a szezonban, a Crystal Palace-nál azonban már egy kiegyensúlyozottabb, pozíciós játékot játszó csapatban szerepel. Egy olyan együttesben, ahol a pályán kívül Patrick Vieira, míg a pályán, a 4-3-3-as rendszerben hol egy védekező (Cheikhou Kouyaté), hol két középső középpályás (James McArthur, Luka Milivojevics) támogatja.

Csapata pedig több ponton is hasznot húz a játékából. Gallagher a labda nélküli fázisokban sokszor és hatékonyan helyezi nyomás alá az ellenfelet, főleg annak védekező zónájában. Míg labdabirtoklási fázisokban a korábban összeszedett tudását, a támadó harmadba történő, mélységi befutásokat hasznosítja.

Az eddigi 11 meccs alatt szerzett 4 gólja és 3 gólpassza azt mutatja, jó helyen van. A 2,37 meccsenkénti kapura lövés mutatója karrierje eddigi legjobbja, ahogy a 43,5 százalékos találati arány is igencsak jól néz ki.

Ahogy azonban az előző, úgy a jelenlegi szezonban is akad probléma: egyik ilyen a passzpontossága (77,3 százalék), a másik, hogy többször előfordul, hogy egyszerű passzokat vét. De a fejpárbajokat tekintve is előre kell lépnie.

Összességében elmondható: egy olyan 21 éves játékosról van szó, aki eddig folyamatosan tudott javítani hiányosságain, egy-egy lépéssel előrébb és előrébb lépni. A képességei és a hozzáállása pedig azt mutatja, a későbbiekben abszolút igaz lehet majd rá az az állítás, hogy róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó…

 

Dobozba:

 Bár Conor Gallagher nagyon fiatal, 2018-ban volt egy szívműtétje. A Chelsea csapatánál edzett, mikor azt vette észre, hogy a megszokottnál gyorsabban ver a szíve, és abba is hagyta az edzést. A kivizsgálást követően pedig orvosi tanácsra kisebb szívműtéten esett át. Két hónap kihagyást követően állhatott újra edzésbe, azóta minden rendben van vele.

 

Ki nyeri a 2021-es női kézilabda világbajnokságot?

1,72 – Manchester City

3,40 – Chelsea

6,00 – Liverpool

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Végső fogadások/Anglia útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a labdarúgáspiacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást