Példamutató (I. rész): Neymar gólja a Basaksehir ellen, avagy a pozíciós előny alkalmazása a helyzetkialakítás folyamatában

A Példamutató egy olyan cikksorozat, amiben egy kivételes jelenetet vágunk, elemzünk és tárgyalunk ki mélyebben. Minden olyan sportesemény és sportolói teljesítmény, ami inspiráló hatással bír, eséllyel pályázik a Példamutató figyelmére. Az első epizódban Neymar zseniális gólját vesszük górcső alá, amit a brazil futballista a Bajnokok Ligája legutolsó idei csoportmeccseinek egyikén szerzett, az isztambuli Basaksehir csapata ellen.

Nagy odds, kis tét, nagy remény! Így nyerhetsz 500 Ft-ból 10 000 Ft-ot az NFL döntőjének idején:

Nyakunkon a Super Bowl döntője! Exkluzív promóció az NFL-rajongóknak! Regisztrálj az Unibeten és fogadj 20-szoros oddson bármelyik csapat győzelmére a Super Bowlon! Hogyan működik? Kattints annak a csapatnak a nevére, amelyiket esélyesebbnek tartod, regisztrálj és kösd meg a fogadásodat maximum 500 Ft-ig!

Kattints ide, ha a Kansas City Chiefsre fogadnál 20-as oddson! 

Kattints ide, ha a Tampa Bay Buccaneersre fogadnál 20-as oddson!


 

A TEHESTÉGRŐL ÉS A ZSENIALITÁSRÓL

Sokszor kapom magamat azon, hogy miközben NFL-meccseken szurkolok kedvenc csapatomnak, elfeledkezve magamról ámulok és bámulok, amikor Russel Wilson tűpontosan dobja D.K. Metcalfnek a tojáslabdát, miközben az 50 métert repült és négy védő szorongatja az elkapót. Ugyanígy teszek, amikor LeBron James számomra érthetetlenül precíz módon olvassa a védők mozgását, és választja ki az egyetlen tökéletes megoldást: földre pattintott gólpasszt tálal a sarokban helyezkedő, profilja szerint hárompontos specialista Kentavious Caldwell-Pope kezébe.

Ezeket a momentumokat sokszor értetlenkedve nézzük, nem értjük, hogyan és miként csinálják. Miközben van magyarázat mindegyik esetre, de számunkra ezek sokszor elérhetetlenül komplex és bonyolult dolgok.

A kiváló Netflix-sorozat, The Queen’s Gambit (A vezércsel) egyik legfontosabb jelenetében a szereplők a tehetség mivoltáról, eredetéről beszélgetnek. Az intellektusát tekintve meglehetősen intenzív társalgás végén a szereplők meg tudnak állapodni: a tehetség isteni eredetét elvitatni nem lehet, de a környezet hatásait kizárni ugyanígy hibás lenne.

A sorozat mellékvizén, az amerikai „multi-platform” magazin és kiadóközösség, a The Atlantic hasábjain megjelent írásban Ellen Winner, a Boston Egyetem professzora és több, zsenialitásról és tehetségről írt könyv szerzője úgy véli, hogy a zsenialitás és a tehetség tesztekkel való értékelése és kutatása teljesen felesleges. A különböző mérések helyett ugyanis a jövőbeli zseni vagy tehetség érdeklődési köreire és speciális adottságainak vizsgálatára kell odafigyelni.

 

„Csak nézd meg, hogy mit akar a gyermek csinálni akkor, amikor senki nem írja elő neki a következő elvégzendő feladatot. Hogyha egész nap rajzolni akar, esetleg a zongora mellett tölti a szabadidejét, akkor ott a válasz a tehetségének orientációjára, vagy éppen arra, hogy zseni-e a gyermek vagy sem. Nem kell ehhez semmilyen teszt vagy vizsgálat.”

 

Neymar da Silva Santos Júnior tehetségének és zsenialitásának vizsgálatakor rá kell döbbennünk: számára a legfontosabb időtöltés a játék, a futball. Azon belül is, a legfontosabb érték az ellenfelek átverése, folyamatos nyomás alatt tartása.

Neymar egy rendkívül sokoldalú és komplex játékos, ami a megoldásainak összetettségét és sokszínűséget illeti. Számtalan módon képes átverni és sokszor megalázni ellenfeleit – repertoárja még a kreatív futballisták közül is kiemelkedően széles skálán mozog. Vannak azonban jellegzetes trükkjei, labdás- vagy labda nélküli mozgástípusai – ebben a cikkben egy ilyen jellegzetes emelet emelünk ki Neymar eszköztárából.

 

A POZICIÓS ELŐNY

Neymar csavarása első ránézésre nem tűnt különösebben érdekesnek azon túl, hogy maga a befejezés látványosra sikerült. Láttunk már ilyet.

Azonban második megtekintésre, egy másik kameraállás következményeként végigfutott a hideg a hátamon. A brazil ugyanis egy olyan labda nélküli mozgást mutatott be a labdaátvétel előtt, ami tankönyvbe illik. Kíváncsi voltam, hogy vajon ezek a mozdulatsorok megfigyelhetőek-e más mérkőzéseken is?

A válasz egyértelműen igen, Neymar labda nélküli mozgástípusai következetesen a védő látótávolságán kívülre koncentrálódnak, legtöbbször teljesen becsapva az ellenfél védőit.

 

Játszi könnyedséggel bánik a labdával és manipulálja ellenfelét annak terelésével. Az igazi különlegesség azonban a labda nélküli játékában kerestetik. Neymar megtéveszt, elmozog, elbújik, és tökéletes ütemben futballozik.


 

A mai modern futballban a labdabirtoklás folyamatában a játékosoknak folyamatosan döntéseket kell hozniuk arra vonatkozóan, hogy miként tudják csapatukat segíteni. Ez annak érdekében történik, hogy a labdát meg tudják tartani, együtt előre tudjanak haladni labdavesztés nélkül, végül pedig helyzeteket tudjanak kialakítani. A döntések meghozatalában – labdával vagy labda nélkül – vannak bizonyos alapelvek, amik segítenek a játékosoknak az eligazodásban. Ezek közül az alapelvek közül az egyik leghasznosabb kategória: a különböző előnyök értelmezése.

Egy már többször emlegetett korábbi cikkemben – akkor a rebrovi Ferencvárost elemezve – már írtam ezekről az előnyökről. Neymar megoldásának fókuszában a Pozíciós Előny alapelve van. A fentebb említett cikkben így fogalmaztam a Pozíciós Előny definícióját illetően:

 

„Pozíciós Előny: egy nehezen észrevehető típus. Akkor van pozíciós előnyben a játékos, hogyha sikerült olyan helyzetbe, pozícióba, szituációba hoznia magát, ahol az ellenfélhez képest előnyben van a célja elérése érdekében. Például, ha az ellenfél nem lát, mert mögötte helyezkedek el. Vagy, ha az ellenfél kilép, én pedig beindulok ellentétes tempóban úgy, hogy nem vagyok lesen.”

 

Neymar ezt a definíciót egészen különleges pontossággal támasztja alá, hiszen a fentebb látható videóban mind a két példát teljesíti: a védő mögött helyezkedik el, majd ellentétes tempóban és irányban kreál megának több helyet. A játékba avatkozás után a talppal való labdaátvétel miatt teljesen megáll, majd ütemet vált és az egyetlen létező megoldást felismerve, kötényt ad a terpeszben, agresszívan kilépő védőnek. A befejezés pedig: sakk-matt.


Nagy odds, kis tét, nagy remény! Így nyerhetsz 500 Ft-ból 10 000 Ft-ot az NFL döntőjének idején:

Nyakunkon a Super Bowl döntője! Exkluzív promóció az NFL-rajongóknak! Regisztrálj az Unibeten és fogadj 20-szoros oddson bármelyik csapat győzelmére a Super Bowlon! Hogyan működik? Kattints annak a csapatnak a nevére, amelyiket esélyesebbnek tartod, regisztrálj és kösd meg a fogadásodat maximum 500 Ft-ig!

Kattints ide, ha a Kansas City Chiefsre fogadnál 20-as oddson! 

Kattints ide, ha a Tampa Bay Buccaneersre fogadnál 20-as oddson!


A csel pimaszságán és az utána következő lövésen túl mégis a labdakérés cselekménye fogott meg leginkább. Egyszerű, de mégis nagyszerű megoldás ez a fajta bujkálás egy olyan futballistának, akinek nem az erőfutball a sajátja.

Neymar ebben a rövid kivágásban beengedi a nézőt a saját kreativitásának titkaiba.

A mai labdarúgásban Lionel Messi, Joao Felix és Neymar játéka az, amit érdemes követni, ha valaki látványos, intuitív és kreatív megoldásokra vágyik. Ezek a futballisták – Neymarral az élen – a futball ütemét művészi pontosággal érzik, azt manipulálva pedig folyamatosan előnyben futballoznak az ellenfelekhez képest.

Újra A vezércsel című sorozatból idézve:

 

„A kreativitás és a pszichózis gyakran együtt jár. Vagy ami azt illeti, a zsenialitás és az őrület.”

 

A kérdés adott: magáévá teheti-e bárki Neymar zsenialitását? Valószínűleg nem, megérteni és lemásolni viszont mindenképpen érdemes.

Ferenczi Attila, a magyar futball tradíciókutatója és több szakkönyv írója, a minap azt mondta, hogy az Aranycsapat idejében nem volt olyan, hogy utánpótlásfutball. A fiatalabb generáció egymás között futballozott naphosszat, és a tehetséggondozás a játékosok kezében volt. Az öregebb tanította a fiatalabbakat, a gyerekek számára pedig a példát az akkori nagy játékosok mozdulatai adták. A tanulás az utánzásban merült ki, így válhatott a magyar futballstílus folyamatossá és önmagából érthetővé.

Ennek okán, e cikk végén, nézzünk pár másik példát Neymártól arra, hogyan kell megteremteni a Pozíciós Előny lehetőségét, majd ezeket kihasználva előnyt kovácsolni – vagyis, hogyan kell az ellenfél látótávolságán kívül, labda nélkül megtéveszteni a védőket.

Egy lépés balra és egy lépés jobbra. Hopp! Pont Neymar elé pattan a labda. Szerencse? Vagy inkább tudatos mozgásrendszer?


 

A Pozíciós Előny kialakításának alapelvei a pálya minden területén alkalmazhatóak. Érdemes megfigyelni, mekkora hatása van a Manchester United kapitányára, Harry Maguirre Neymar ellentétes irányú tempóváltása.


 

Fontos alapkövetelmény a mai modern futballban a reaktív gondolkodásmód helyett követendő proaktív gondolkodásmód. Azaz: a helyzetekre való reagálás helyett a saját magunk számára előnyös helyzetek kialakítása az elsődleges szempont.


 

Hogy stílusosan fejezzük be ezt a cikket: a vezércsel. Neymar egyszerre két védőt is tehetetlenné tesz, mivel a látószögükön kívülről fut be az üres területbe, ráadásul a játék folyásával ellentétes tempóban, tökéletes ütemben.

Írj hozzászólást