Példamutató (VIII. rész) – Beérett Guardiola alkalmazkodása

A Példamutató egy olyan sorozat, amiben egy vagy több kivételes jelenetet, jeleneteket vágunk, elemzünk és tárgyalunk meg mélyebben. Minden olyan sportesemény és sportolói teljesítmény, ami inspiráló hatást gyakorol, eséllyel pályázik a Példamutató figyelmére. Ezúttal a Manchester City és a Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája elődöntős visszavágója kerül górcső alá, amely megmutatta, hogy minek köszönhetően indult be idén újra a manchesteri gépezet.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

ELŐZMÉNYEK

Két ellenállhatatlan teljesítménnyel megnyert bajnoki cím maradéktalanul bizonyította, hogy Josep Guardiola a Manchester Cityvel Angliában is meg tudta honosítani domináns játékfelfogását.

Ezek után az előző szezonban már látszódtak repedések a pajzson, a Jürgen Klopp által csúcsra járatott Liverpool pedig el is foglalta az angliai trónt. A mostani szezon már eléggé vészjóslóan indult. A nagy labdabirtoklási dominanciára építő játékot egyre jobban kiismerték az ellenfelek, ráadásul védekezésben kifejezetten aggasztónak bizonyult a helyzet, ezt támasztotta alá a Leicester City elleni, szeptember végi, 2-5-ös hazai fiaskó. A védelem nem tudott mit kezdeni Jamie Vardyék lendületes ellencsapásaival. Miután Sergio Aguero és Gabriel Jesus is lesérült, Guardiola kénytelen volt alkalmazkodni. Átállt a csatár nélküli játékra, és Kevin de Bruyne-t újra magasabb pozícióba vezényelte, ezzel a belga újra hatékonyabban tudta kamatoztatni képességeit. Ezen kívül a katalán tréner már nem ragaszkodott görcsösen korábbi felfogásához és jóval gyakrabban adta át a kezdeményezést az ellenfélnek, ezalatt a City szervezett labda elleni felállásra és gyors kontrákra épített.

Ugyan az ősz egy kissé döcögősen telt, mire az új rendszert elsajátította a csapat, de most már láthatjuk, hogy busásan kifizetődött az alkalmazkodás. Már körülbelül január óta nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a Premier League-et idén visszahódítják az égszínkékek, ráadásul a Bajnokok Ligájában is sikerült az áttörés, a legutóbbi három átélt kínos negyeddöntőbéli kudarcok után. A Paris Saint-Germain elleni elődöntő két meccsén tökéletesen visszaköszöntek Guardiola őszi módosításainak pozitív hatásai és megérdemelten jutottak be a május 29-i fináléba.


Olvasd el a PSG történelméről közölt cikkünket is:

A PSG első nagy aranykora


 

SZERVEZETT, CSAPATSZINTŰ VÉDEKEZÉS, KIEMELKEDŐ EGYÉNI TELJESÍTMÉNYEKKEL

Elsőre meglepően hathat, hogy a Manchester City jelentősen kevesebbet birtokolta a labdát a franciáknál (56-44%). Guardiola csapatainak egyik fő ismertetőjegye rendszerint a nagyarányú labdabirtoklási fölény, azonban idén ez már nem mindig ismertetőjegyük. Az angolok mindkét gólja ennek megfelelően két remekül végigvitt kontrából jött, amiknek az alapját egy egész meccsen át nagyszerűen funkcionáló védekezés biztosította.

Labda ellen jellemzően egy stabil 4-4-2-es formációba rendeződött Guradiola csapata, a középső zóna lezárására törekedve.

Ebben a formációban az emberfogás és a területvédekezés tökéletes elegye jött létre, hiszen a középpályások és a két előretolt ék – Kevin de Bruyne és Bernardo Silva – által hatékonyan alkalmazott fedezőárnyékok lehetővé tették, hogy a manchesteriek ne szoruljanak be teljesen a saját tizenhatosuk előterébe. Eközben a franciák támadóinak visszalépéseit mindig lekövette valaki – jellemzően Fernandinho – miközben a hátul így megüresedett pozíciót a társak együttes erővel biztosították.

 


A PSG viszonylag nyugodtan építkezhetett a felezővonalig, azonban onnan már jellemzően akadtak problémák a Manchester City stabil felállása ellen. Neymar (10) visszamozgással próbált opciót nyújtani a belső védőknek, azonban Fernandinho (25) szorosan ott volt mögötte és nem engedte, hogy a brazil lendületet vegyen, Kevin de Bruyne (17) és Bernardo Silva (20) pedig blokkolták a Paredesszel (8) való összjáték lehetőségét. Látható, hogy Riyad Mahrez (26) eközben kissé beljebb lépett, hogy fedezze feljebb lépő csapattársát. Az algériai nagy mérkőzése volt ez. Amellett, hogy mindkét gólt ő szerezte, a védekezésből is vastagon kivette a részét 6 szerelési kísérletével és nem volt rest mélyen visszazárni sem.

Arra az eshetőségre is jól reagáltak a hazaiak amikor a párizsiak esetleg mégis át tudtak jutni a középpályás vonalon. A centrumba belépő Neymar és Ángel Di Maria gyors összjátékai, illetve Leandro Paredes, Marco Verratti és Ander Herrera által kiszúrt apró rések azért természetesen hordoztak magukban veszélyt. Azonban ez esetben hátul az utolsó vonalban helyezkedő négy védő nagyon stabilan állt a lábán. Pont annyira lassították le a rohamozó ellenfeleket, hogy a társak visszaérjenek és újra bebiztosítsák a kapu felé vezető utat. Végső esetben John Stones és Rúben Dias önfeláldozó blokkjai jelentették az akadályt. Főleg a portugál nyújtott kiemelkedőt. Többnyire jól választotta meg a pozícióját és pont úgy helyezkedett, hogy a labdával rohamozó ellenfelet lelassítsa, miközben a mögötte lévő területet is jól menedzselte, de az adott esetben kilépő Stones mögött is szépen biztosított.

 


Ebben a szituációban Paredes (8) megtalálta a rést a pajzson és indította a beinduló Ander Herrerát (21). A baszk középpályásnak azonban lassítania kellett, mivel előtte remekül tömörült a négy fős manchesteri védősor. Kitette a labdát Neymarnak (10), viszont ez a passz annyira lelassította a támadást, hogy időközben vissza tudtak érni az átjátszott hazai középpályások.

 


Miután Neymar (10) megpróbált bejutni a pálya közepére már egy hatalmas blokk várta középen. A középpályások visszaértek a tizenhatos vonaláig, a gyors összjáték reményében kifutó Herrerát (21) pedig teljesen kivonták a játékból. Neymar játékán erősen meglátszott, hogy milyen hatékonyan levédekezték. A meccset végül nyolc labdavesztéssel zárta.

Akiket még mindenképpen ki kell emelni, azok a szélsőhátvédek. Zinchenko és Kyle Walker egymáshoz képest aszimmetrikus pozíciót töltöttek be, amikor a City birtokolta a labdát. Az ukrán rendszeresen felfutott a széleken a jobb lábas létére előszeretettel behúzódó Phil Foden mögött, miközben Walker a jobb oldalon rendszerint mélyen maradt a félterületben és betöltötte a Guardiola által továbbra is előszeretettel alkalmazott „hamis szélsőhátvéd” szerepkörét. Az angol kulcsszerepet játszott a támadások elindításában illetve biztosításában. Mind a hat szerelési kísérlete sikeres volt, de három légi párbajt is megnyert.

Sokszor veszélyes tud lenni amikor egy csapat túlzottan visszazár, hiszen mentálisan nagyon megterhelő állandó jelleggel a saját tizenhatos környékén állomásozni és ellenállni az ellenfél próbálkozásainak. Ez a probléma is ki van küszöbölve a City rendszerében, hiszen jól irányzott labdanélküli mozgásokkal képesek visszaszorítani az ellenfeleket. Ezt tapasztalta meg a PSG is. Többször is előfordult, hogy City tizenhatosától egészen a saját kapusukig – Keylor Navasig – került vissza a játékszer, miután az angolok úgy tudtak nyomást gyakorolni a párizsi játékosokra, hogy közben az összes passzopciót hatékonyan elzárták.

 


Az ábrán látható szituáció előtt is már közvetlenül a Manchester City tizenhatosát ostromolta a PSG. Itt éppen a jobb oldalon próbáltak áttörni. Alessandro Florenzi (24) és Herrera (21) igyekeztek kényszerítőzni, de a baszkot Foden (47) és Ilkay Gündogan (8) két oldalról fogta közre, így előrefelé nem volt passzopciója. Kénytelen volt visszatenni a labdát Marquinhosnak (5). Rögtön kihasználták az alkalmat a hazaiak és szépen egyenletesen léptek kollektíven feljebb. Mindenkinek megvolt a saját embere, akire a futásirányt kellett optimalizálni. Egy rövid, felezővonalnál történt passzolgatás után előre irányuló opció hiányában nem is volt más választásuk a franciáknak, mint visszatenni a labdát Navasnak (1) és kezdeni mindent elölről.

 

MAGAS LETÁMADÁS HATÉKONY BIZTOSÍTÁSSAL

Guardiola azért a korábbi repertoárjából is megtartott jó pár elemet, így például a helyenként most is felfedezhető magasra húzott letámadást, illetve a labdajáratásokat, amik ezúttal főleg szünetként funkcionáltak a megterhelő visszafutások és a nagy odafigyelést igénylő védekezés közepette.

A manchesteriek időszakonként váltogatták a magasabb letámadást és a mélyebb visszaállást,

ezzel tulajdonképpen úgy irányították a mérkőzést, hogy közben kevesebbet birtokolták a labdát ellenfelüknél. Amikor Navastól indult útjára a labda, jellemzően fentebb maradtak, így már a labdakihozatalokat megpróbálták ellehetetleníteni. Ez is többnyire hatékony volt, a játékosok futásirányai remekül összeillettek és az ellenfél játékosai kontroll alatt voltak tartva hol közvetlenül, hol épp közvetetten, a fedezőárnyékoknak köszönhetően.

 


Ebben az időszakban fél percig sikerült úgy a saját tizenhatosánál tartani a PSG-t, hogy közben ők birtokolták a labdát. Hiába próbáltak egyik oldalról a másikra átforgatva előre törni, az angolok mindenhol útjukat állták. Navast (1) is bevonták az összjátékba, akinek – mint látható – szintén korlátozottak voltak a lehetőségei, csak Kimpembének passzolhatott. De Bruyne (17) úgy futott rá a costa-ricai kapusra, hogy közben a komplett jobb oldalt kivette a játékból, az előtte helyezkedő Paredesre (8) pedig Gündögan (8) és Silva ügyeltek, közben pedig látható, hogy a hátsó régiókban létszámfölényben védekezik a City. Öt ember felelt közvetlenül a letámadásért, míg öt a biztosításért – beállt az egyensúly. Amint Kimpembe megkapta a labdát Silva (20) azonnal kiváltott rá, miközben Mahrez (26) Abdou Diallo (22) felé orientálódott. Végül a PSG balhátvédjének nem maradt más választása, mint az előre ívelés, ami Walkernél (2) landolt.

 

ÖSSZEGZÉS

Ez a Bajnokok Ligája elődöntős párharc kristály tisztán rávilágított arra, hogy miért volt képes idén átlépni a Manchester City a saját árnyékát. Valószínűleg a szezon elején még kevesen gondolták volna, hogy majd pont idén kerülnek a legközelebb az arab tulajdonosok által olyannyira várt BL-trófeához. A szezon legfőbb tanulsága, hogy a korábbiakkal ellentétben ezúttal már Guardiola csapata épített az ellenfél hibáira, amiket aztán kíméletlenül kihasználtak.


A borítókép forrása: Bleacherreport

 

A Példamutató további részei:

Írj hozzászólást