RB Leipzig: Visszatérés a Red Bullos alapokhoz

Augusztus 13-án kezdődik a Bundesliga, így érdemes pillantást vetni a csapatok nyári felkészülésére, átigazolásaira. A Bundesliga „magyaros klubja” két sikeresnek mondható szezont produkált Julian Nagelsmann-nal, viszont a hőn áhított trófea nem jött össze. A lipcseiek játéka is alapvetően változott meg. Hosszú, sokszor monoton labdajáratások jellemezték, a kíméletlen intenzitású, gyors átmeneteken alapuló Red Bull stílus a háttérbe szorult leginkább Timo Werner távozása után. Jesse Marsch érkezésével, viszont valószínűleg visszatér a korábban Ralph Hasenhüttl és Ralf Rangnick által képviselt felfogás. Az amerikai edző a Red Bull iskola legerőteljesebb képviselői közé tartozik, amit New Yorkban és Salzburgban már maradéktalanul bizonyított.

(Forrás: Getty Images)


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az RB Leipzig az előző szezonban a Bundesliga második legszűkebb keretével rendelkezett, ez viszont a mostani idényre alapvetően megváltozott. Most már az a helyzet, hogy minden posztra több, közel azonos képességű játékosa van Jesse Marschnak, aki ki is emelte, hogy minőségileg talán ők rendelkeznek a liga legszélesebb keretével. Nem is csoda, hiszen a lipcseiek – eddigi szokásukkal ellentétben – elég bőkezűen költekeztek az átigazolási piacon, bár erre részben rá is voltak kényszerülve.

 

Bővülő keret

A védelemből két kulcsember is távozott. Dayot Upamecano a Bayern Münchenhez, míg Ibrahima Konaté a Liverpoolhoz tette át székhelyét, a helyükre pedig Josko Gvardiol és Mohamed Simakan érkeztek. Előbbi a Dinamo Zagreb játékosa volt, az Európa-bajnokságon a horvát válogatott oszlopos tagjai közé tartozott, míg Simakan a francia élvonalban szerepelt, az RC Strasbourg-ban játszott. Mindketten szívesen csatlakoznak a támadásokhoz, a passzjátékba hatékonyan bevonhatók, viszont egyszerre mindkettőjüknek aligha fog hely jutni a kezdőben. Marsch elsősorban a négyvédős rendszerben hisz, így Willi Orbán mellett kaphat helyet valamelyikük. A magyar válogatott középhátvéd még inkább vezérszerepet tölthet be az átalakuló hátvédsorban és Gulácsi Péterrel együtt ők felelnek a hátsó stabilitásért.

Az igazolások következtében a középpályán és a támadósorban most már komplett tumultusról lehet beszélni. Ahhoz képest, hogy az előző szezonban Timo Werner távozása után nagy űr keletkezett a csatárposzton, most minimum három opciója van Marschnak élen a 23 millió euróért, az Eintracht Frankfurtból igazolt André Silvával. A csatár az előző idényben 28 gólt szerzett Adi Hütter csapatában, ami megegyezik Werner termésével utolsó lipcsei szezonjából. A portugál a liga egyik legkomplexebb csatárának bizonyult. Fejjel és lábbal egyaránt veszélyes, de az összjátékba is előszeretettel kapcsolódik be. Valószínűleg ő lesz az elsőszámú opció, de ott lesz mellette, mögötte az Ajax Amszterdamtól elhozott Brian Brobbey is. A 19 éves holland nem kapott túl sok lehetőséget előző csapatában Eric ten Hagtól, így mondhatni könnyű volt elcsábítani. Robosztus testalkata mellett a futósebessége is gyorsnak mondható, ami elengedhetetlen lehet Marsch rendszerében. Ne feledjük, a legutóbbi szezonban a Werner nélküli Leipzig talán legnagyobb hiányosságai a gyors mélységi befutások voltak a támadóharmadban. A két új érkező mellett Yussuf Poulsen is nagyobb szerephez juthat, aki az Eb szenzációját jelentő dán válogatottal jutott el a torna elődöntőjéig. A Leipzigben nagyrészt háttérbe szorult Julian Nagelsmann alatt, de Marsch felfogásában talán több szerep jut neki. Ha az új igazolások beválnak, akkor a lipcsei gólok száma is nőhet az elmúlt idényhez képest, de az is nehezen lesz elképzelhető, hogy például ezúttal is a bal oldali szélsőhátvéd–szárnyvédő Angelino legyen az őszi gólkirály.

Mi magyarok a legkíváncsibbak kétségtelenül Szoboszlai Dominikra lehetünk. A 20 éves játékos még januárban került Salzburgból Lipcsébe, viszont a tavasszal egy percet sem játszhatott szeméremcsont-gyulladása miatt, amely egy ritka alattomos sérülés. A fiatal irányító az Eb-t is kénytelen volt kihagyni, de mostanra már teljesen egészséges. Mindezt bizonyította az SV Sandhausen elleni kupamérkőzésen is, amelyen csereként beállva talált a kapuba. Edzőjével már jól ismerhetik egymást, Szoboszlai az amerikai egyik bevallottan kedvenc játékosának számított, Salzburgban ő általa lett belőle kulcsember. Az lesz a nagy kérdés, hogy a már így is túltöltött lipcsei támadósorban hol kaphat lehetőséget. Szoboszlai előnye, hogy a tízes poszt mellett, a bal oldalon is bevethető. A szezon elején nagy lehetőséget jelenthet számára Dani Olmo feltételezhető távolléte. A spanyol irányító az Európa-bajnokságon és az olimpián is a spanyol válogatott kulcsembere volt, a tokiói játékokról nem rég tért vissza, így nem tudott együtt készülni klubcsapatával.

Tisztázatlan kérdések is akadnak még bőven a keretben. Marcel Sabitzer távozása a nyári holtszezon előtt erősen valószínűsíthető volt, de jelenleg még mindig Lipcsében készül. Maga Marsch is elég bizonytalanul nyilatkozott az osztrák válogatott középpályás jövőjéről. Alexander Sörloth sorsa viszont eldőlni látszik. A norvégot 2020 nyarán Werner lehetséges utódjaként igazolták, viszont nem igazán tudott beilleszkedni a csapatba. Ugyan Marsch dicsérte az edzésmunkáját, de mostanra átadólistára került, már a Sandhausen elleni kupameccsre sem lett nevezve. A védelemből Marcel Halstenberg sorsa kétséges még, akinek bizonytalanná vált a helye az új érkezők miatt. Vele kapcsolatban már egy jó ideje a Borussia Dortmund érdeklődéséről hallani, azonban eddig nincs semmi konkrétum az ügyben.

 

 

Szoboszlai Dominik a társakkal ünnepelte első tétmeccsen szerzett gólját. (Forrás: Getty Images)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Marsch felfogása

Ha röviden szeretnénk leírni az amerikai edző személyiségét a legjobban egy lelkes sportemberként jellemezhetjük. Motivációs téren kevesen vannak nála jobbak. A játékosaival elhiteti, hogy bárki ellen képesek nyerni, ennek lehettünk tanúi már salzburgi munkássága során is. A salzburgiak a Bajnokok Ligájában a Liverpool és a Bayern München ellen is abszolút egyenrangú félként küzdöttek sokáig, ezzel kivívva sokak elismerését. Mindenkivel a jó viszony kialakítására törekszik, saját elmondása szerint szeretné megérteni az embereket. Éppen ezért a rendszerét igyekszik minél jobban a keretre szabni. Az is megfigyelhető, hogy a legtöbb nyilatkozatában a csapatmunka és az összetartás kulcsszerepét hangsúlyozza.

Játékban a Red Bull iskolát olyannyira jellemző hatalmas intenzitású letámadás és a labdavesztés utáni azonnali visszatámadás tükrözi leginkább az elképzeléseit. Nála elsősorban az időzítés játszik kulcsszerepet. Játékosaitól akkor követeli meg a letámadás elindítását, amikor az ellenfélnél éppen passzoló játékos lábát elhagyja a labda. Ebben a pillanatban már több ember is ráront a passz célpontjára. Nem ritka, hogy amikor a passzt fogadó ellenfél megkapja a játékszert már három ember van ott körülötte labdaszerzésre készen.

 

A Német Kupa (DFB-Pokal) első fordulójában a Sandhausen támadásépítéseit már csírájában elfojtották a lipcseiek. A másodosztályú csapat nem nagyon tudta elhagyni a saját térfelét, mivel labdaszerzés esetén is legkésőbb már a felezővonalnál visszaszerezte a labdát a Tyler Adams (14) és Kevin Kampl (44) által fémjelzett középső blokk. A fenti szituációban is abban a pillanatban indult a letámadás, amikor a sandhauseni védő (2) feljátszotta a labdát, így a labdát kapó csapattársa (27) a labdaátvétel pillanatában már három ember gyűrűjében találta magát. Esélye sem volt a labda megtartására.

 

Ebben a felfogásban elsőrendű a középső területek kontrolálása, ezt segíti elő a Red Bull-csapatoknál előszeretettel alkalmazott 4-2-2-2-s felállás is, amelyben a négy védő előtt egy hat fős blokk szállja meg a pálya közepét. Így könnyebben szerezhetők meg a fellőtt labdák utáni lepattanók, a második labdák, és így lehet átmenni villámgyorsan védekezésből támadásba. Ezeket a gyors átmeneteket Christopher Nkunku és Amadou Haidara gyors elmozgásai teszik lehetővé, akik a legkisebb rést is képesek megtalálni az ellenfél védelmében, miközben André Silva leköti a védőket. Mivel a szélsőtámadók a rendszerből adódóan centrálisan helyezkednek, gyorsabban kaphatják meg a labdát és jóval közvetlenebb útjuk van a kapu felé is. Marsch másik szívesen alkalmazott felállása a 4-2-3-1, amelyben szintén biztosított az egy szem csatár mögötti létszámfölény. Attól függően, hogy az amerikai edző éppen hány csatárt akar feltenni a pályára, könnyen váltakozhatnak a formációk, de a cél mindig ugyanaz.

 

Ebben a szituációban is sikerült a labdaszerzés az ellenfél térfelén, ami után rögtön indulhatott a kontra a hátul rendezetlen ellenféllel szemben. Tyler Adams (14) azonnal Nkunku (18) felé továbbított, aki a középen üres területbe bemozgó Haidarának passzolt. A mali játékos egy átvétel után a beinduló André Silvát (33) indította, aki végül elhibázta a befejezést. Körülbelül így nézhet ki egy villámgyors lipcsei átmenet az előttünk álló szezonban.

 

Amikor az ellenfél mélyen visszaáll – mint ahogy a kupamérkőzésen is – a szélességet biztosító felfutó szélső védők kerülhetnek előtérbe. A balszélen Angelino már az előző szezonban is bizonyította, hogy akár a kapu előtt is hatékony fegyver tud lenni, amikor tavasszal kiesett komoly gondok adódtak a bal oldal betöltésével. A másik oldalon Nordi Mukiele lehet továbbra is az elsőszámú opció. A két szélsővédőt összjátékban a két középső középpályás segítheti, akik kissé mögéjük visszalépve szolgálhatják ki őket, a középről átlósan kimozgó támadók pedig területet teremthetnek az esetleges meglódulásokhoz. Ezekben elsősorban Haidara és Emil Forsberg jeleskedtek a kupameccsen. A sokat elmozgó svédre továbbra is kulcsszerep hárulhat, miután válogatottja egyik legjobbja volt az Eb-n.

 

Itt is egy háromfős kombináció figyelhető meg a jobb oldalon. Az egész Kampltól (44) indult, aki Haidarával (8) és a szélességet biztosító, felfutó szélsőhátvéddel, Mukielével (22) játszott össze. Ezúttal Kampl futott be mélységbe és kapta meg a labdát a tizenhatos vonalánál Mukielétől. A beadását végül André Silva (33) elől tisztázták a védők. A portugálnak ugyan nem sikerült a gólszerzés a mérkőzésen, de összjátékban biztatóan mozgott.

 

Ha esetleg akadozna a gépezet a rögzített játékhelyzetek jelenthetnek megoldást. Orbán már korábban is bizonyította, hogy szögleteknél, illetve beívelt szabadrúgásoknál fejjel képes veszélyt jelenteni az ellenfél kapujára. A Sandhausen ellen is így szerezte a vezető találatot.

A Marsch által képviselt extrán támadójellegű felállás ugyan az osztrák csapatok ellen hatékony volt Salzburgban, viszont a Bajnokok Ligájában már megmutatkoztak a hátulütői. A középpálya levédekezése gyakran egy emberre hárult, ráadásul a szélsővédők is nagy területeket hagytak maguk mögött. Ebből kifolyólag a játékosok rengeteg futásra voltak kényszerülve, márpedig a magasabban képzett csapatok képesek lehetnek átjátszani az erőteljes letámadást is. A mérkőzések végére rendszeresen kifulladt a Salzburg és ekkor buktak el több mérkőzést is – mint például a Bayern München ellen. A nemzetközi szinten nem túl hatékony biztosítást (Restverteidigung) jól mutatja, hogy a tavalyi BL csoportkörben a 32 csapat közül Marsch Salzburgja kapta a legtöbb gólt a Ferencvárossal holtversenyben – szám szerint 17-et hat mérkőzésen. Valószínűleg Lipcsében is nagy teher fog hárulni hátul Orbanékra és Gulácsinak is több dolga akadhat majd a kapuban, elsősorban a nagyobb csapatok ellen.

 

Összegzés

Marsch bár az nyilatkozta, hogy bizonyos elemeket megtart Nagelsmann elképzeléseiből, alapvetően az várható, hogy a Leipzig visszatér a korábban Hasenhüttl és Rangnick által képviselt vonalhoz. Az amerikai edző számára nem lehet ismeretlen a terep, hiszen a 2018–2019-es szezonban másodedzőként már dolgozott Lipcsében Rangnick segítőjeként, ebből kifolyólag a keret nagy részét jól ismerheti.

Eddig nagy hiányérzete lehet a szászoknak, hiszen annak ellenére, hogy üstökösként robbantak be a Bundesliga szűken vett élmezőnyébe, trófeát még nem sikerült nyerniük. 2019 után idén is elbuktak a Német Kupa fináléjában, a bajnokságban pedig a Borussia Dortmundhoz hasonlóan eddig hiába üldözték a Bayern Münchent. A nyári nagy költekezés viszont arra engedhet következtetni, hogy most már tényleges cél, hogy ne álljon üresen a klubvitrin. A célok elérésében pedig Marsch híres motiváló képessége segíthet, amivel elhitetheti a játékosaival, hogy igen is elérhető célok ezek. Az edző 2019-es, a Liverpool elleni BL-mérkőzés szünetében mondott öltözői beszéde meghódította világhálót, aminek meg is lett a hatása, hiszen a Salzburg háromgólos hátrányból kapaszkodott vissza az akkori BL-címvédő ellen.

 

Ki lesz a Bundesliga gólkirálya?

1,80 – Robert Lewandowski

5,00 – Erling Halaand

10,00 – André Silva

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Németország/Végső fogadások/A gólkirályi cím nyertese útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj NFL piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

A Bundesliga-csapatok korábbi beharangozói:

Írj hozzászólást