RB Leipzig vs PSG – beharangozó lipcsei szempontból

28 September 2019, Saxony, Leipzig: Soccer: Bundesliga, 6th matchday, RB Leipzig - FC Schalke 04 in the Red Bull Arena Leipzig. Leipzig coach Julian Nagelsmann (l) hands over goalkeeper Peter Gulacsi after the match. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or the match in the form of sequence images and/or video-like photo sequences. (Photo by Jan Woitas/picture alliance via Getty Images)

A Lipcse sok-sok taktikai finomságot tartalmazó meccsen, nehezen, de megérdemelten jutott tovább az esélyesebbnek tartott Atletico Madrid ellen. Az elődöntőben az Atalantát nem kisebb izgalmak közepette búcsúztató Paris Saint Germain lesz az ellenfelük, lássuk, mire mehet Nagelsmann fiatal csapata Neymarék ellen.


Döntőbe juthat a Leipzig? Kap gólt Gulácsi Neymaréktól?


Kezdőcsapat

 

A Leipzig kezdőjével kapcsolatban csak pár részletkérdés merülhet fel a megnyert negyeddöntő után, de sok múlik azon is, Nagelsmann mennyire alakítja a csapatát a párizsiakhoz. A háromvédős felállás már a Bundesliga idény végén is hatékonyan működött többek között a két szélső védő, Halstenberg és Klostermann sokoldalúságának köszönhetően. A bal szárnyvédő posztján Angelino helye megkérdőjelezhetetlen, a jobbon merülhetnek fel kérdések. Az Atleti ellen nem Mukiele robogott a vonal mellett, hanem a védekező középpályás Laimer forgott ki oldalra. Ez azért volt előnyös, mert védekezésben Laimer visszatért a középpályára és 4-2-3-1-ben próbálták megakadályozni a madridi rohamokat, ami megkövetelte, hogy az osztrák mindkét pozícióban otthonosan mozogjon. A bajnokság végén, a jobboldalon szereplő Mukiele nem biztos, hogy a középpályán is megbízhatóan teljesített volna, szárnyvédőként viszont szinte biztosan jobb Laimernél. A kérdés tehát az, Nagelsmann milyen formációban kíván támadni, illetve védekezni és ehhez melyik játékos illik jobban.

A középpálya összetételében sem várható túl sok változás. A Kampl – Sabitzer tandem kitűnően állt helyt a spanyolok ellen. A szlovén a támadás-építések első szakaszában volt aktív, az osztrák ritkábban lépett vissza hátravontabb szerepbe és inkább a támadóharmadban volt aktív Nkunkuval és Dani Olmóval együtt. E két játékos minden bizonnyal a párizsiak ellen sem marad ki a csapatból, mint ahogyan Yussuf Poulsen sem. Ez a támadó trió, noha sok helyük nem volt, nyomás alatt tartotta a madridi védőket, sőt Olmónak egy gólt is sikerült összehoznia, több területet hagyva nekik még látványosabb eredménye is lehet a játékuknak.

 

Játék labdával és labda ellen

Ha a lipcseieknél lesz a labda, minden bizonnyal fel kell adniuk valamit a negyeddöntőben bemutatott labdabirtoklási fölényükből. Az Atletico a félpályán húzta meg a védelem első vonalát, és még ott is a Lipcse volt emberfölényben, így gyorsan tudták a középpályáról feljebb juttatni a labdát. A PSG ellen valószínűleg már a saját térfelükön presszingbe fognak ütközni, így Upamecanoéknak nem lesz ennyi ideje és helye a labdát tologatni.
Ezen kívül a Kampllel kialakult rombusz sem biztos, hogy létszámfölényt eredményez a párizsi támadók ellen, így Sabitzer többet fog a középső-, és kevesebbet a támadóharmadban tartózkodni.
Az Atleti rendkívül szűk és kompakt letámadásához képest Tuchel csapata szélesebb alakzatban fogja fogadni a lipcseieket, ezáltal a negyeddöntős meccsen szinte végig üresen játszó Angelino és Laimer sokkal kevesebb területet fog kapni a védőktől.
A fent említettek mind azt a várakozást támasztják alá, hogy a lipcsei támadóknak több lapot fognak osztani az elődöntőben. Dani Olmo és Christopher Nkunku is Poulsenhez közel, a félterületekben veszik fel a pozíciót, innen kérnek és kapnak labdát a vonalak között, és innen indulnak be a védelem mögötti területekbe. A PSG magasabb letámadása és a széleken való területek szűkítése azt vonja maga után, hogy Poulsenéket többször fogják tudni megjátszani, amiből több veszély alakul majd ki a párizsi kapu előtt.

 

Ha az Atletico magasan letámadott, Sabitzer visszalépett Kampl mellé, hogy meglegyen az emberfölény a támadás-építésben. Hasonlót láthatunk majd a PSG ellen is.

A negyeddöntőn a Leipzig alkalmazkodott az Atletico stílusához, akik szeretik magasan megjátszani támadóikat. Így a lipcsei támadók a középpályán kezdték meg az intenzív védekezést és lezárták a legtöbb passzfolyosót a Costa és Llorente felé. A PSG Atalanta elleni pragmatikus játéka annyiban hasonlított Simeone játékfelfogásához, hogy rengeteg hosszú labdával próbálták megjátszani Neymart és a több támadót. A párizsiak teljesen széthúzták a pályát és hatékonyan játszották ki a bergamói presszinget. A középpályások elmozgásokkal passzfolyosókat nyitottak az emberfogásos védekezés ellen, Neymar pedig hatalmas területen kapta egy az egyben valamelyik középhátvéddel. Ez alapján Upamecano hatalmas erőpróba előtt áll, de Nagelsmann is biztosan felkészül erre és rásegít a középpályáról is.

 

Az Atletico elleni 4-2-3-1-es kompakt védekezés nem hagyott sok helyet a támadóknak, Neymar ellen is működhet, ha a védelem és a középpálya között leszűkítik a területet.

 

Döntő párharcok

Ha kulcsemberekről beszélünk, elsősorban természetesen a PSG támadóit kell megemlítenünk. Neymar az idei BL szezon egyik legnagyobb egyéni teljesítményét tette le a pályára a negyeddöntőben, még ha a gól nem is jött össze neki. Nem lehet kérdés tehát, hogy az ő megállítása lesz a Lipcse elsődleges feladata. Az Atalanta ellen kvázi kilencesként játszó brazilhoz Upamecano lesz a legközelebb, neki kéne megfékeznie őt. Ami az Atletico Madrd ellen működött, az a Diego Costáék irányába felpasszolt labdák levédekezése. A három középső védőnek összesen 7 interception és 16 tisztázás jött össze és majdnem 40 labdát szereztek összesen, többnyire ilyen átadások lefüleléséből. Upamecano ezen kívül négyből három fejpárbaját is megnyerte, ellene tehát borítékolhatóan nehezebb dolga lesz Neymarnak. A védekezés mellett Upamecano támadáshoz hozzáadott értékét sem szabad elhanyagolni. A fiatal francia több mint 92%-os pontossággal passzolt, nyolc átadása is a támadóharmadban talált embert és négyből négy csele bejött! Ezt az elképesztő hatékonyságot ráadásul rendszerint az ellenfél térfelének közepére belépve tudja hozni.

A másik nagy kérdés az Mbappé elleni védekezés lesz. Még bizonytalan, hogy mennyit fog bírni az Atalanta ellen 30 percet kapó francia, de fáradtabb lábak ellen hatalmas előnyt fog jelenteni az ő beállítása. Az Atalanta elleni utolsó félórában teljesen felforgatta az olaszok védelmét a baloldalon, a Neymarral való kiváló kapcsolatáról pedig a győztes gól tanúskodik, amit Choupo-Moting lőtt a hálóba.
Kísértetiesen hasonlít ehhez Joao Felix pályára küldése a Lipcse ellen. Simeone a bekapott gól után Klostermannt célozta meg, aki sem a portugál megindulásait, sem pedig a cseleit nem tudta levédekezni, ráadásul egy büntetőt is összehozott ellene. Mbappé ellen még nehezebb dolguk lesz a Leipzig védőinek, főleg, ha fáradtan kell fogadniuk a frissen beállt franciát.

Összegezve, a PSG esélyesebb csapatként minden bizonnyal irányítani akarja majd a játékot és Neymart minél előnyösebb helyzetbe kívánja majd hozni. Nagelsmann csapatának reakciója lesz igazán érdekes, hiszen mindhárom védőre hatalmas nyomás fog nehezedni, illetve, hogy a védők mögötti nagyobb területet sikerül-e majd kihasználni a kontráknál. A PSG támadóbb felfogása kedvezhet a Lipcsének, akik az átmenetekben igazán erősek. Ha hasonló, szinte makulátlan teljesítményt hoz a Leipzig védelme, mint a negyeddöntőben, bőven lesz esélyük továbbjutni.

Írj hozzászólást