Régi ismerősök, érdekes új profilok a League One-ból

Az angol harmadosztály éppen olyan „mélység”, ami alapvetően már keveseket érdekel, pedig jó néhány egykoron szebb napokat látott csapat is itt küzd most a szebb jövő reményében. A Premier League együttesei szívesen adnak ide kölcsön fiatalokat, illetve minden együttesben lehet találni feltörekvő reménységeket, akik akár egyszer majd az élvonalban is megmutathatják magukat.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az angol League One, vagyis az angol harmadosztály olyan bajnokság, ahol szinte bármi megtörténhet, hiszen az erőviszonyok sokkal kiegyenlítettebbek, mint a legtöbb ligában, ez pedig különlegessé is teszi az itteni küzdelmeket. Erre jön még a koronavírus okozta mizéria, ami miatt meccsek tömkelege marad(t) el, így pedig a tabellát egyelőre aligha van értelme komolyabban venni egyfajta iránymutatásnál, hogy ki merre felé tendál. A 24 csapat között találhatunk néhány olyat, amely az évezred elején még az élvonalban vitézkedett, s ért el ott szép eredményeket, meg persze olyanokat is, akiknek már a másodosztályba jutás is történelmi tett lenne.

 

A KIESÉS UTÁN

A Rotherham United vezetősége teljes mellszélességgel kiállt Paul Warne mellett, és bízik abban, hogy a 2017 óta regnáló szakember ebben a szezonban is megvalósítja a terveket. Miközben az előző idényben a sajtó már többször is a leváltásáról cikkezett, valójában egy percig nem forgott veszélyben az állása, még akkor sem, amikor kiestek. A 48 éves szakember remekül honosította meg az előző idényben a háromvédős szerkezetét, és bár a másodosztályban nem tudtak kellőképpen hatékonyak lenni vele, egy szinttel lejjebb csaknem két szerzett gólt átlagolnak, miközben a hátsó stabilitás a legjobb védelemmé teszi az egységüket a ligában. Az elképesztően erős széljátékuk okán megannyi statisztikai mutatóban kiemelkednek a mezőnyből és egyértelműen a bajnoki cím egyik favoritjaiként emlegethetjük őket, ahol Michael Smith 12 gólja és hat előkészítése mindenképp kiemelést érdemel, de a svéd hálóőr, Viktor Johansson kilenc kapott gól nélküli meccse is említésre méltó. Az élen állnak, és a karácsonyi vereség (0-1 az Accrington Stanley otthonában) ellenére is nehéz belekötni a teljesítményükbe,

A Wycombe Wanderers a „molnárokhoz” hasonlóan nem cserélt edzőt az osztályváltást követően és ez kifizetődőnek tűnik. Gareth Ainsworth már mindent látott ezen a szinten, és megannyi dolgon keresztülment 2013 óta, amióta a gárdát irányítja. Az ötödik, playoffot érő, helyen álló együttesnél a leginkább egy igazi gólvágó hiányzik, mert bár jól fest a 36 találatuk, a várható számok tekintetében szinte nincs felülteljesítésük, miközben mindegyik élcsapatnak van. A csapat két legeredményesebb futballistája, Sam Vokes és Garath McCleary egyaránt hatszor volt eredményes, ami valljuk be, nem sok a szezon feléhez közeledve. A védekezésük nem rossz, bár némi csiszolás még ráférne, mert öt gólt is egyéni hiba után kaptak, amikor a támadó egyedül vezethette a labdát a kapusra. Ez nem fér bele egy olyan csapatnál, amely azonnal vissza akar térni a Championship mezőnyébe.

Amikor február végén Darren Moore elhagyta a Doncaster Rovers csapatát, hogy átvegye a kissé kilátástalan helyzetben lévő Sheffield Wednesdayt, akkor már tudni lehetett, hogy neki a legfőbb feladata ebben a szezonban jön el, hogy azonnal visszajuttassa a „baglyokat”. A jamaicai szakember egykoron kiváló védő volt, több mint 200 másodosztályú meccsen játszott, és amikor a pályafutását befejezve edzőként vállalt munkát, akkor is rendre a védekezés irányából közelítette meg a játékot. A stabilitást az új állomáshelyére is elhozta, ahol meccsenként egy kapott gól alatt átlagolnak, de támadni a körülményekhez képest is igen gyengén tudnak csak. Jelenleg a nyolcadik helyen állnak, övék a legtöbb döntetlen a mezőnyben, ez nem biztos, hogy elég lesz a rájátszást jelentő helyek eléréséhez. Lee Gregory nyolc találattal vezeti a házi góllövőlistát, de körülötte komoly alulteljesítést mutatnak a társak, ennek kellene javulnia az előrelépéshez. 

 

538 League One

 


(X) Ha neked tetszik az Unibet, akkor bizonyára a barátaidnak is tetszeni fog! Hívd meg barátaidat és szerezz bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

ISMERŐSÖK AZ ÉLVONALBÓL

A veszített pontok tekintetében a legjobban a Wigan Athletic (3. helyezés a tabellán) áll, ami meglepetés az előző idény tekintetében, de közben meg mégsem annyira. Amikor a másodosztályból való kiesést követően az anyagi gondokat rendezni próbáló klub kitakarította a keretét, akkor várható volt, hogy ők nem fognak a feljutásért harcolni. Ez így is alakult, de aztán jött Leam Richardson kinevezése, aki évek óta a játékosok és az edző közti kapocs volt, és vele a kispadon minden javuló tendenciát mutatott. Idén egy remek társaságot sikerült összehozni, akik mindenre képesek az edzőjükért, ő pedig remekül használja ki ezt a morált. Innovatív stílusa és a több taktikai elképzeléssel való felkészültsége aranyat ér ebben a ligában, akárcsak az, hogy a csapat többféle szerkezetben is hatékony lenni – elöl és hátul is. Callum Lang és Will Keane emelkedik ki, mindketten több, mint egy tucat találatból kivették a részüket gól vagy gólpassz formájában, ez pedig ezen a szinten hatalmas fegyvertény, és megalapozza, hogy odaérhessenek az automatikus feljutást jelentő két hely egyikére.

A Netflix dokumentumsorozata sokak számára közelebb hozta a Sunderland AFC (2.) csapatát és sokan várják tőlük, hogy végre magasabb szintre lépjenek. Ez már a negyedik szezon, amit a harmadik vonalban töltenek a „fekete macskák” és Lee Johnson már az ötödik edző, aki megpróbálja megvalósítani a nagyszabású terveket. Minden évben a feljutást tűzik ki maguk elé, és eddig háromból kétszer érdekeltek is voltak a rájátszásban. Erre a futó szezonban is jó esélyeik vannak. A támadójáték Ross Stewart góljai révén jól muzsikál, de a 11 gólos skót támadó masszívan felül teljesít, ami némi aggodalomra adhat okot, mert mögötte már csak négy találatos ember következik, szóval ha ő nem lesz hasonlóan eredményes a folytatásban, az visszaesést hozhat magával. A védekezésben nemrég váltottak szerkezetet a sok bekapott gól miatt, így most még idő kell az apróságok finomhangolásához, de még így sem panaszkodhatnak nagyon.

A tabella első felében, a feljutásra esélyesek közt a legkevesebb szerzett góllal a Portsmouth FC (9.) rendelkezik. Danny Cowley profi játékoskarrier nélkül lépdelt felfelé az edzői ranglétrán, és már ért el néhány szép sikert, így joggal bíznak benne a klubnál, hogy vele összejöhet az immár ötödik éve várt feljutás. A remek szezonrajtot egy pocsék sorozat követte, amikor 13 meccsen csak egyszer nyertek. Azóta veretlenül menetelnek, csak épp a koronavírus az év végére némileg megtörte ezt a felfutást. Az évadban már több formációval is próbálkoztak, de egyértelműen a négyvédős szerkezet vált be, viszont a felfogás kissé pragmatikus, és a csapat túlzottan is kerüli a felesleges kockázatot, ez pedig a hatékony támadójáték rovására megy. Marcus Harness szélső létére kilenc góllal  – utcahosszal – vezeti a házi góllövőlistát, mégpedig úgy, hogy rendszerint egyéni megoldások végén eredményes, szépen felülteljesítve ezzel a várható számait.

 

Az állást biztosítja a SofaScore LiveScore

 

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

REMÉNYT KELTŐ FELTÖREKVŐK

Az Oxford United (6.) az egyik olyan együttes, amelynek érdemes megjegyezni a nevét, mert évek óta egy jól látható koncepció mentén építkeznek és a többséggel ellentétben pontosan tudják, hogy a jó munkához idő kell. Karl Robinson már 2018 márciusa építgeti a csapatot, amely az első két középmezőnybeli idény után a „csonka szezonban” már bronzéremig jutott, és legutóbb is ott volt a rájátszásban. Az az irányvonal, hogy a másodosztályban keveset játszó játékosokat próbálják meg magukhoz csábítani, ezzel olyan rutinos és a csapat számára hasznos focistákat megszerezni, akik aztán a feljutást is összehozzák a megfelelő edzői iránymutatások mellett. Bár nem gazdag a klub, sikeresen működik, és ennek egyik alapja a jó védekezés, illetve az átmenetek kiaknázása. Jól alkalmazzák a presszing csapdákat, amire ezen a szinten kevés ellenfél van felkészülve, a találataik csaknem felét rendezetlen védelem ellen szerzik. A 4-3-3 és a 4-1-4-1 a legjellemzőbb formáció, utóbbi főleg a ragadókon jelenik meg, ahol elsősorban a védekezésre helyezik a hangsúlyt. Elöl legfőképp Matty Taylor és James Henry rutinja mutatkozik meg gólokban, és ez jó eséllyel ebben az idényben is bejuttathatja a „sárga bikákat” a rájátszás mezőnyébe.

A Plymouth Argyle (4.) a 2000-es évek második felében stabil másodosztályú együttes volt, aztán az anyagi gondok őket sem kímélték, és megjárták a negyedik vonalat is. Ebben a szezonban nagyot álmodnak a klubnál. Ha Ryan Lowe menedzserre nem csapott volna le a másodosztályú Preston North End december elején, akkor sokkal nyugodtabban le lehetne írni, hogy az automatikus feljutást jelentő két hely egyikét is megcsíphetik a „zarándokok”, de nélküle és az első vezetőedzői állását nemrég megkapó Steven Schumacher irányításával ez már azért kétségesebb. A rutinos védelem és az ifjonti  hévvel teli támadósor kiváló egyveleget alkot, mert éppen csak egy kapott gól felett átlagolnak, miközben másfél felett lőnek, amivel már lehet reménykedni, de hogy mennyire fog hiányozni a már bizonyított liverpooli szakember a kispadról, arra még keressük a választ. A gondok már így is adottak és a szakértők egy része nem is hisz a csapatban. Ráadásul ehhez még az is hozzájöhet, hogy a leggólerősebb támadójuk, Ryan Hardie (9 gól) iránt érdeklődést mutat egykori nevelőegyesülete, a skót Rangers, márpedig ha ő távozik, akkor az igen érzékeny veszteség lenne a gárdának.

Az egyik leginnovatívabb látásmód a Milton Keynes Donst (7.) jellemzi, ahol nem csak sportigazgatót alkalmaznak (ez a harmadosztályban nem igen szokás), de több specialista is erősíti Liam Manning edzői stábját. A 36 éves szakember amerikai és belga tapasztalatokat is szerzett az elmúlt években és remekül illik a Dons terveibe. A koncepció a játék terén a labdabirtoklásra épül, amelyet idővel egy magasabb szintre is fel lehet építeni a jövőben, és már most a legjobb gól/meccs mutatóval rendelkezik az együttes, ez pedig megadja a lehetőségét annak, hogy a szezon végén a playoffban landoljanak. Látványos a játékuk, sok lövéssel próbálkoznak (mégpedig magas minőségben), az egyik legjobb arány az övék a mezőnyben a gól/kaput találó lövés mutatót tekintve. Max Watters ugyan alulteljesít a bajnokságban, de tőle várható a több gól a folytatásban, míg Scott Twine a liga egyik legjobb lövési rátájával rendelkezik, és e mellé 11 találatot is jegyez. A pontrúgásaikon látványosan megmutatkozik, hogy külön készülnek erre a játékelemre, ebben a kategóriában a legtöbb lőtt és a legkevesebb kapott gól is a nevük mellett szerepel, ez szintén biztos alap a jövőre nézve számukra.

 

Ki nyeri a League One 2021-22-es kiírását?

2,30 – Rotherham United

4,25 – Wigan Athletic

5,00 – Sunderland

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Liga 1/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást