Rekordok éve volt a magyar élvonalban

Május 9-én véget ért az OTP Bank Liga 2020–2021-es szezonja. A bajnoki címért folyó küzdelem ezúttal sem volt igazán kiélezett, az utolsó fordulók előtt pedig a kiesés kérdése is eldőlt. De vajon milyen idényünk volt a legutóbbi? Jelen elemzésünkkel a csapatok teljesítményét próbáljuk bemutatni.

 

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Szerzett pontok

A Ferencvárosi TC a megszerzett 78 pontjával a 33 fordulós, 12 csapatos bajnokság eddigi történetének legjobb eredményével lett bajnok.

Ennél több ponttal legutóbb a Dunaferr SE végzett az első osztály élén még az 1999–2000-es sorozatban.

Akkor a Szeged LC kizárása miatt 32 mérkőzést játszottak a csapatok, s az MTK-val folytatott versenyfutást végül a dunaújvárosiak nyerték 79 pontjukkal. Érdekesség, hogy a szegedi csapat elleni törölt eredményüket (9-0) is figyelembe véve a Dunaferr a pályán a mostani mérkőzésszámmal azonos találkozón 82 egységig jutott el.

Az FTC egyébként évről évre javul a megszerzett pontok számát vizsgálva. Sorrendben 74-et, 76-ot, majd most 78-at gyűjtött, előnye pedig az üldözőkkel szemben a korábbi két bajnokságban elért 13 pontos fórhoz képest 20-ra nőtt. A jelenlegi lebonyolítási rendszerben ez a különbség szintén rekord, ez azonban sokkal inkább köszönhető idén annak, hogy a MOL Fehérvár FC az előző évekhez képest ezúttal gyengébben szerepelt.

A Diósgyőri VTK a megszerzett 33 ponttal hosszú évek szenvedése után idén kiesett az élvonalból. Ezzel a pontmennyiséggel legutóbb a 2015–2016-os bajnokság végén lehetett bennmaradni. De a Budapest Honvéd és a Zalaegerszegi TE sem lehet büszke az idei teljesítményére. Az ezt megelőző legutóbbi két kiírásban 37 ponttal nem lehetett volna megragadni az első osztályban.

 

Fotó: Fradi.hu

Veretlenség

A Ferencvárost a veretlen szezontól csak a szerencsétlen körülmények között elveszített DVTK elleni januári találkozó fosztotta meg, de ezzel az egy vereséggel sem kell szomorkodnia.

Legutóbb a 2011–2012-es bajnokság végén produkált a győztes jobbat. Akkor a Kondás Elemér vezette Debreceni VSC 30 fordulót követően veretlenül szerezte meg a bajnoki címet.

A ferencvárosiak elveszített találkozóinak száma a begyűjtött pontokhoz hasonlóan évről-évre két egységgel változik. Szerhij Rebrov első évében ötször, az elmúlt szezonban háromszor, most csak egyszer kaptak ki. A jelenlegi bajnoki rendszerben tehát ezzel egy újabb rekordot állítottak fel. S ha már veretlenség és rekordok, a zöld-fehérek hazai vereség nélküli sorozata 61 találkozó után szakadt meg a Diósgyőr ellen. Ezt megelőzően 2017. április 15-én a Vasas tudott nyerni a Groupama Arénában.

 


(X) Ingyenes Eb-tippjáték! Kattints ide, tippeld meg a 2021-es Európa-bajnokság összes csoportmeccsének eredményét, és ha nem találsz el egyet sem, 35 millió forintot nyerhetsz!


 

Győzelmek száma

A bajnokcsapat az elmúlt három idényben egyaránt 23 győzelmet aratott. Ehhez hasonló számokat más klub nem tud felmutatni a 12 csapatos bajnoki rendszerben.

Legutóbb a Thomas Doll irányította FTC nyert egy idényen belül többször, a 2015–2016-os sorozatban összesen 24-szer.

 

Szerzett gólok

A találatokat tekintve a Bognár György kinevezése óta aktívan támadó Paksi FC végzett az első helyen 76 góllal. A 12 csapatos bajnokság jelenlegi lebonyolítási formájában ez rekord. A korábbi legjobb teljesítmény a Ferencvárosé volt. A zöld-fehérek a 2018–2019-es bajnokság végén 72 találattal zártak. Ennyi gólt legutóbb a Zalaegerszeg szerzett aranyérmesként, míg többet a már említett Dunaújváros ért el. Játékosai akkor 32 mérkőzésen 79 gólt szereztek, ha a pályán lejátszott találkozókat is számítjuk, akkor 33 összecsapáson 88-cal zártak. Mérkőzésre vetítve még két klubot kell kiemelnünk. A 2005–2006-os sorozatban az Újpest 74, míg a 2008–2009-es kiírásban a DVSC 70 találatot jegyzett 30 találkozón. Érdekesség, hogy a bajnokság mostani formájában megszervezett hat idényből négyszer az FTC volt a legeredményesebb csapat.

 

Fotó: Paksi FC facebook

Kapott gólok

A kapott gólok számában újfent a Ferencváros végzett az első helyen. A 22 találat a legkevesebb a háromkörös, 12 csapatos bajnokság történetében. A korábbi rekordot szintén a zöld-fehérek tartották, még a 2015–2016-os idényben kapott 23 góllal.

Az elmúlt három kiírást tekintve a fővárosiak ebben a tekintetben is évről-évre javulnak, ráadásul itt is majdnem ugyanúgy két egységgel, mint a pontok vagy a vereségek számában.

A legtöbb találatot a Budafoki MTE ellen szerezték a csapatok, de nem lehet büszke ezen a téren a teljesítményére az Újpest és a Paks sem. Az újpestiek 22, míg a tolnaiak 11 góllal kaptak többet az elmúlt szezonhoz képest. Különösen a lila-fehérek esetében riasztó ez az adat. A 2018–2019-es sorozatban csak 28 találatot szedtek be, amivel a második legjobb védelemnek bizonyultak, most 67 kapott gólig jutottak, és már hátulról a másodikak.

 

Gólparádé

Bognár György irányításával a Paks mérkőzésein átlagosan 4,24, összességében 140 találat esett. Ennél többet ebben a kategóriákban csak a 1981–1982-es Rába ETO tudott felmutatni. Akkor Verebes József csapatának 34 mérkőzésén a szurkolók 152 gólnak tapsolhattak, ami átlagosan 4,47-es átlagot jelent. A hasonlóság nem véletlen műve.

A tolnaiak vezetőedzője őszi nyilatkozataiban is megemlítette, hogy Verebes József elképzelése közel áll a saját filozófiájához.

 

Fotó: Paksi FC facebook

Gólkülönbség

A legjobb gólkülönbsége nem meglepő módon a Ferencvárosnak van. A 33 forduló alatt elért plusz 47-es érték új rekord a 12 csapatos ligában. A lebonyolítás mostani rendszerében lezajlott hat bajnokságból öt alkalommal az FTC volt e tekintetben is a legjobb. Legutóbb még az utolsó 30 mérkőzéses bajnokság során, a Videoton zárt nagyobb differenciával (plusz 50). A leggyengébb eredményt a sereghajtó Budafok produkálta mínusz 40-es gólkülönbséggel. Ez az elmúlt hat kiírás második legrosszabb értéke.

 

Összegzés

A járványhelyzet miatt kaotikus idényen vagyunk túl. Betegség vagy karantén miatt hiányzó játékosok, megállapított eredmény, elfogadott és elutasított halasztási kérelmek tették színessé a bajnokságot.

A csapatok ennek megfelelően hullámzó teljesítményt nyújtottak, egyedül a bajnok Ferencváros volt képes magas szinten állandósítani a szereplését.

Talán ennek is köszönhető, hogy a zöld-fehérek az utóbbi időszak legjobb mutatóit produkálták, és – a Paks mellett – emlékezetessé tették az élvonal legutóbbi kiírását.

 

Fotó: MLSZ.hu

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást